Στηρίξτε μας

30-11-2017 η δίκη του άνδρα που ακρωτηρίασε το πόδι του αλόγου του στα Φούτια Λακωνίας (βίντεο)

15 Οκτωβρίου 2017 23:59 | Καταγγελίες
30-11-2017 η δίκη του άνδρα που ακρωτηρίασε το πόδι του αλόγου του στα Φούτια Λακωνίας (βίντεο)

Από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σπάρτης αναμένεται να εκδικαστεί στις 30 Νοεμβρίου 2017 η υπόθεση του βασανισμού ενός αλόγου από τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος είχε το ζώο δεμένο για καιρό από το πόδι με αποτέλεσμα το σχοινί να σαπίσει τη σάρκα του πουλαριού και τελικά να κοπεί το άκρο του.

Καταγγελία σε βάρος του βασανιστή του νεαρού αλόγου κατέθεσαν στην Αστυνομία τουρίστριες, οι οποίες πήγαν φέτος για διακοπές στα Φούτια Λακωνίας. Το οίκημα που διέμεναν οι τουρίστριες ήταν κοντά στο παλιό σχολείο του οικισμού, το οποίο και γειτνιάζει με το οικόπεδο που ήταν δεμένα τόσο το νεαρό άλογο αλλά ένα ενήλικο θηλυκό, που ήταν επίσης δεμένο από το πόδι με σχοινί και ήταν φυσικά και αυτό παράμενε διαρκώς εκτεθειμένο στον ήλιο, χωρίς τίποτα να τα προστατεύει.

Οι τουρίστριες αφού δεν έβγαλαν άκρη με τους ντόπιους έκαναν καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Μονεμβασιάς και οι αστυνομικοί - ευτυχώς έπραξαν αυτό που οφείλουν - και έτσι συνέλαβαν τον βασανιστή των αλόγων στο πλαίσιο του αυτοφώρου την 1η Αυγούστου.

Το νεαρό ζώο παρά την εξαιρετικά επιβαρυμένη κατάσταση του επιβίωσε και αναμένεται να του τοποθετηθεί τεχνητό μέλος καθώς τότε μεταφέρθηκε στην Σκάλα Λακωνίας και χάρη στη φροντίδα του κτηνιάτρου Κώστα Κουρμπέλη, που τώρα το φιλοξενεί στον στάβλο που έχει στον Άγιο Ανδρέα Αρκαδίας γλύτωσε τον βέβαιο θάνατο από την επέκταση της μόλυνσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.zoosos.gr τα άλογα παρέμεναν χωρίς τροφή και νερό για καιρό και επιβίωναν κακήν κακώς μόνο επειδή κάποιοι που νοιάζονταν φρόντιζαν τουλάχιστον να τα ξεδιψάσουν. Εντούτοις αν και όλο το χωριό έβλεπε επί έναν μήνα το ακρωτηριασμένο ζώο κανείς δεν έκανε καταγγελία στην Αστυνομία, ώστε να τιμωρηθεί ο βασανιστής του.

Μάλιστα ο δράστης ενημερώθηκε εγκαίρως για την καταγγελία σε βάρος του και πριν φτάσει η Αστυνομία στο σημείο όπου ήταν δεμένο και το ενήλικο θηλυκό φρόντισε να το απομακρύνει από εκεί για να μην φανεί ότι κακοποιούσε και αυτό και το είχε όλη μέρα στον ήλιο δεμένο από το πόδι...

Για το έγκλημα τότε έχει ενημερωθεί και ο Πολιτιστικός - Φιλοζωικός Σύλλογος Μονεμβασιάς, ο οποίος τράβηξε και δημοσίευσε το φωτογραφικό υλικό και το βίντεο που βλέπετε, το οποίο αποδεικνύει τι είδους βασανιστήριο είναι το παστούρωμα, δηλαδή το δέσιμο των άκρων των ιπποειδών, ώστε να παραμένουν ακινητοποιημένα. Οι φωτογραφίες κυριολεκτικά «μιλούν» από μόνες τους.

FoutiaAlogaDemenaPodia2017 7 26 7Είχε τα άλογα του δεμένα στον ήλιο από τα πόδια...

Ο δράστης «για να βγει λάδι» όλο αυτό το χρονικό διάστημα απειλεί - τόσο ο ίδιος όσο και οι συγγενείς του - με μηνύσεις όσους δημοσίευσαν το περιστατικό και επιδιώκει να αποδείξει ότι φρόντιζε το ζώο ζητώντας από κτηνιάτρους να βεβαιώσουν ότι έδειχνε την απαιτούμενη μέριμνα ώστε να πείσει το δικαστήριο.

FoutiaAlogaDemenaPodia2017 7 27 3Λίγο πριν κοπεί το άκρο του ζώου όπως δείχνει η φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 27 Ιουλίου 2017.

Αυτό όμως που σίγουρα αξίζει να μάθουμε είναι πως θα δικαιολογήσει στο δικαστήριο τον ακρωτηριασμό του ζώου του αφού ο κτηνίατρος που έχει αναλάβει το άλογο όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του συλλόγου «Ιπποθεσις» εξηγεί ότι «Κατά την πρώτη κλινική εξέταση διαπιστώθηκε σοβαρή αφυδάτωση, απίσχναση ενώ ακρωτηριασμός από σκοινί βρίσκεται στο ύψος της μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης. Το σημείο βρισκόταν σε προχωρημένη σήψη και μυϊαση (από αυγά μύγας και προνύμφες) ενώ στο μετατάρσιο διαπιστώθηκε γενικευμένη φλεγμονή και οίδημα». Και όλα αυτά είναι βέβαιο ότι δεν τα παθαίνει ένα ζώο που κάποιος το φροντίζει…

Δωρητής κάλυψε τα έξοδα περίθαλψης του αλόγου  

Η Ρόζα Ρούσσου, που είναι πρόεδρος και ιδρύτρια του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις», εξήγησε στο www.zoosos.gr πως τα έξοδα (έως τώρα 1.000 ευρώ) κάλυψε κάτοικος της Ελλάδας που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου τονίζεται πως στο ζώο σύντομα θα τοποθετηθεί τεχνητό μέλος. Συγκεκριμένα επισημαίνονται τα εξής: «Αρχές Αυγούστου εντοπίστηκε από τουρίστριες νεαρό άλογο δεμένο δίπλα σε ενήλικο θηλυκό, πιθανότατα την μητέρα του, δεμένα και τα δύο από τα πόδια με σχοινιά χωρίς νερό και φαγητό. Το νεαρό άλογο τραβώντας το σχοινί για να απελευθερωθεί από το μόνιμο δέσιμο δημιούργησε μια βαθιά πληγή στο κάτω άκρο του ποδιού του με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί.

https://www.zoosos.gr/foutia-lakonias-kommeno-podi-entopi…/…

Ο σύλλογος κλήθηκε μέσω του ΑΤ Μονεμβασιάς, που ανέλαβε τις νόμιμες διαδικασίες, να φροντίσει για την περίθαλψη του άτυχου ζώου. Αμέσως ο κτηνίατρος Kωνσταντίνος Kουρμπέλης το μετέφερε στις εγκαταστάσεις του αναλαμβάνοντας αυτό το πολύ δύσκολο και αβέβαιο για την εξέλιξη του περιστατικό προσφέροντας του φιλοξενία και κτηνιατρική περίθαλψη.

Ονόμασε το πουλάρι Λάζαρο γιατί ήταν θαύμα πως κατάφερε το άτυχο ζώο να επιβιώσει τους αφόρητους πόνους του ακρωτηριασμού χωρίς κανένα παυσίπονο δεμένο μόνιμα σε εξωτερικό χώρο, με εκτεθειμένη την πληγή του στις μολύνσεις.

Κατά την πρώτη κλινική εξέταση διαπιστώθηκε σοβαρή αφυδάτωση, απίσχναση ενώ ακρωτηριασμός από σκοινί βρίσκεται στο ύψος της μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης. Το σημείο βρισκόταν σε προχωρημένη σήψη και μυϊαση (από αυγά μύγας και προνύμφες) ενώ στο μετατάρσιο διαπιστώθηκε γενικευμένη φλεγμονή και οίδημα. Άμεσα του χορηγήθηκαν οροί, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, ισχυρά παυσίπονα για την σταθεροποίηση της κατάστασης του.

Τέλη Αυγούστου αφού καθαρίστηκε το σημείο από μολύνσεις κρίναμε πως το ζώο δεν είναι καταδικασμένο σε ευθανασία και πραγματοποιήθηκε χειρουργείο για την απομάκρυνση νεκρών ιστών, υπολειμμάτων ιστών καθώς και ξένων σωμάτων στο σημείο του ακρωτηριασμού. Μετεγχειρητικά πραγματοποιούνται καθημερινά αλλαγές επιδέσμων με γάζες για την επούλωση των ιστών και συνεχίζεται η χορήγηση αντιφλεγμονωδών και παυσίπονων.

Στην συνέχεια θα τοποθετηθεί πρόσθετο μέλος κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να του επιτρέπει την κίνηση χωρίς να το τραυματίζει ώστε το ζώο να ζήσει μια όσο το δυνατόν φυσιολογική ζωή. Κάθε μέρα είναι μια προσπάθεια όχι μόνο να σωθεί ο Λάζαρος αλλά να διασφαλιστεί πως δεν υποφέρει. Σημαντική είναι η παρακολούθηση και φροντίδα της κατάστασης του τους επόμενους μήνες της προσαρμογής του αλόγου.

Όλη αυτή η προσπάθεια η οποία στοίχισε περισσότερο από 1.000€ μέχρι σήμερα έχει καλυφθεί από Δωρητή που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Αισθανόμαστε απέραντη ευγνωμοσύνη για αυτόν τον άνθρωπο γιατί με την γενναιοδωρία του μας δίνει την δυνατότητα να προχωρήσουμε και να βοηθήσουμε όχι μόνο τον Λάζαρο αλλά και νέα περιστατικά κακοποίησης σαν τον Λάζαρο» καταλήγει η ανακοίνωση του συλλόγου «Ιππόθεσις».

Φωτογραφίες που αποδεικνύουν την κακοποίηση και των δύο αλόγων...

Οι φωτογραφίες που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το www.zoosos.gr και τραβήχτηκαν στις 26 και στις 27 Ιουλίου 2017 δείχνουν ότι και τα δύο ζώα είναι δεμένα από τα πόδια τους εκτεθειμένα στον ήλιο. Νερό τους έβαζε όποτε μπορούσε ένας γείτονας ενώ ξεκάθαρα φαίνεται και η πληγή καθώς και το ακρωτηριασμένο τελικά πόδι. Οι φωτογραφίες ουσιαστικά αποδεικνύουν ποιος τελικά ευθύνεται για τον ακρωτηριασμό του ζώου...

Διαβάστε επίσης:

8-11-2018 η δίκη του άνδρα που ακρωτηρίασε το πόδι του αλόγου του στα Φούτια Λακωνίας (βίντεο)

Φούτια Λακωνίας: Με κομμένο πόδι εντοπίστηκε άλογο που κακοποίησε άγρια ο ιδιοκτήτης του (βίντεο)

Μαγούλα Λακωνίας: Εγκατέλειψε το άρρωστο & γέρικο γαϊδούρι αφήνοντας το να πεθάνει

Λακωνία: Κυνηγός πυροβόλησε κυνηγό κατά τη διάρκεια παράνομου κυνηγιού αγριογούρουνου στην Λογγάστρα

Βρήκαν τα κουτάβια κλεισμένα σε τσουβάλι στις Βελιές Λακωνίας (βίντεο)

Λακωνία: Βρήκε 6 νεογέννητα γατάκια κλεισμένα σε σακούλα πεταμένα σε ρέμα στη Μονεμβασιά (βίντεο)

Βελιές Λακωνίας: Ήθελαν να εξοντώσουν τον άρρωστο σκύλο

Στο αρχείο από λάθος της Εισαγγελίας Σπάρτης η υπόθεση δολοφονίας αλεπούς από χρυσαυγίτη κυνηγό στην Καστέλλα Μονεμβασιάς

Έκκληση για την σωτηρία του τυφλού & άρρωστου σκύλου που βρίσκεται στον Δρύαλο Λακωνίας (βίντεο)

17 γάτες ακρωτηριασμένες από δόκανο στην Αρεόπολη Λακωνίας

Ο σκύλος παρέμενε πλάι στο πτώμα του 73χρονου ιδιοκτήτη του στον Βλαχιώτη Λακωνίας & δεν άφηνε τους διασώστες να πλησιάσουν (βίντεο)

Λακωνία: Αναρρώνει ο σκύλος που βρέθηκε με κομμένα τα αυτιά στους Μολάους να αργοπεθαίνει από την θηλιά στο λαιμό του (βίντεο)

Οι αστυνομικοί στο Α.Τ. Μολάων καλύπτουν αυτή που κακοποιεί το σκυλί της;

Μονεμβασιά: Ο σκύλος επί μήνες ζούσε με το σύρμα να τον πνίγει

Μονεμβασιά Λακωνίας: Έβγαλαν τον σκύλο από το βάραθρο

Καταδικάστηκε το ζευγάρι που πέταξε στον γκρεμό τον αδέσποτο σκύλο στην Ελιά Λακωνίας

Και στο Σκουτάρι Λακωνίας κακοποιούν τις αγελάδες

Βλαχιώτης Λακωνίας: Βρήκε τον σκύλο αλυσοδεμένο, σκελετωμένο, χωρίς τροφή & νερό

Εντόπισε αυτοσχέδια παγίδα για αγριογούρουνο στη Σελασσία Λακωνίας

Ποιος κρύβει το έγκλημα με την κακοποίηση σκυλιών στην Σπάρτη; (Βίντεο)

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.