Στηρίξτε μας

Ζητούν την απαγόρευση του κυνηγιού στην Κύθνο

12 Ιουλίου 2012 09:45 | Επικαιρότητα
Ζητούν την απαγόρευση του κυνηγιού στην Κύθνο

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου απευθύνθηκαν με επιστολή που εστάλη στις 10 Ιουλίου 2012 η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων ζητώντας την απαγόρευσης του κυνηγιού στο νησί της Κύθνου.

Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών φορέων το ζητούν προκειμένου να προφυλαχθεί ο πληθυσμός των θηρεύσιμων ζώων, που τόσο μαστίζεται από τις εκτεταμένες πυρκαγιές, που ξέσπασαν στο νησί από το 2010 έως το 2012.

Οι επιπτώσεις στην πανίδα – όπως αναφέρεται – συνδέονται άμεσα µε τις αλλαγές στη βλάστηση καθώς τα ζώα εξαρτώνται από τον τύπο και την πυκνότητα της βλάστησης σε µια περιοχή προκειμένου να τραφούν, να βρουν καταφύγιο.

Ολόκληρη η επιστολή

Aξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,

Ζητούμε την παρέμβασή σας ώστε να σταματήσει η θήρα στο νησί της Κύθνου τουλάχιστον για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών, έως ότου ανακουφιστεί η πανίδα που έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, αλλά και της εκτεταμένης λαθροθηρίας που παρατηρείται εδώ και χρόνια, σύμφωνα με καταγγελίες που μας έχουν γίνει επανειλημμένα από κατοίκους οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν για ευνόητους λόγους την ανωνυμία τους.

Συγκεκριμένα:

• Στις 16 Αυγούστου 2010, ξέσπασε φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στη Μεσσήνη και την Αταλάντη του νησιού. Οι φλόγες έκαψαν δασική βλάστηση.
• Στις 13 Αυγούστου 2011, πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Αγία Επισκοπή σε χαμηλή βλάστηση.
• Στις 17 Ιουνίου 2012, φωτιά έκαψε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή του Μέριχα και επεκτάθηκε στα Φλαμπούρια.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι πυρκαγιές έκαψαν υπερβολικά μεγάλες εκτάσεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός των ειδών.

Εκτός αυτού, τα ζώα τώρα απειλούνται εκ νέου από το ανεξέλεγκτο κυνήγι που διεξάγεται κάθε χρόνο (αρχής γενησομένης μετά τις 15 Αυγούστου), το στρες, την έλλειψη καταφυγίων και τροφής και τη διατάραξη του οικοσυστήματος.

Όπως είναι φυσικό, όσα ζώα μπόρεσαν να διαφύγουν από τις φωτιές, π.χ. πέρδικες, λαγοί και άλλα «θηρεύσιμα» είδη αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικές περιοχές, που όμως έχουν απομείνει πλέον ελάχιστες.

Σε περίπτωση που κυνηγηθούν μπορεί να υπάρξει έως και εξαφάνιση του πληθυσμού τους.

Εκτός της δυσχερούς αναζήτησης νέου καταφυγίου, τα ζώα με δυσκολία μπορούν να αναζητήσουν τροφή, εφόσον μία από τις πολλές επιπτώσεις των πυρκαγιών είναι η αλλαγή της σύνθεσης της βλάστησης και, κατά συνέπεια, η αλλαγή της σύνθεσης της τροφής.

Οι επιπτώσεις στην πανίδα συνδέονται άμεσα µε τις αλλαγές στη βλάστηση καθώς τα ζώα εξαρτώνται από τον τύπο και την πυκνότητα της βλάστησης σε µια περιοχή προκειµένου να τραφούν, να βρουν καταφύγιο, κ.λπ.

Σύμφωνα με τον Οικολογικό Απολογισµό της Πυρκαγιάς του Ιουλίου 2008 στη Ρόδο, της WWF Ελλάς (Αθήνα, Σεπτέµβριος 2008) «...μακροπρόθεσµα η διατήρηση της πανίδας και της χλωρίδας εξαρτάται από την καλή κατάσταση διατήρησης των γειτονικών άκαυτων περιοχών, από το αν η φυσική βλάστηση θα αφεθεί να ανακάµψει, αλλά και από τη διατήρηση των υφιστάµενων χρήσεων γης. Η διαχείριση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (βόσκηση, κυνήγι) και η διαχείριση των πόρων (π.χ. υδάτινοι πόροι και λεκάνες απορροής) είναι επιπλέον σηµαντικοί παράγοντες».

Κύριε Εισαγγελέα,

Θεωρούμε το αίτημά μας για την απαγόρευση του κυνηγιού στην Κύθνο ως καθόλα εφικτό και υλοποιήσιμο για τους παρακάτω λόγους:

1) Το κυνήγι είναι μία δραστηριότητα που όχι μόνο δεν συνδέεται (τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες) με τις ζωτικές ανάγκες του ανθρώπου, αλλά έχει και σοβαρές επιπτώσεις στην ισορροπία των δασών και των οικοσυστημάτων. Μερικές από αυτές είναι η διατάραξη της τροφικής αλυσίδας, η μείωση της βιοποικιλότητας, η μόλυνση της φύσης με μόλυβδο και πλαστικό που περιέχουν τα φυσίγγια, κ.λπ.

2) Απαγορεύσεις κυνηγιού έχουν γίνει και άλλες φορές κατά το παρελθόν. Αναφέρουμε ως παράδειγμα: α) τη φετεινή απαγόρευση της θήρας για τρία χρόνια στη Γαύδο από το Δασαρχείο Χανίων, λόγω της σημαντικής μείωσης του πληθυσμού βασικών θηραμάτων (λαγών και πέρδικας) εξαιτίας της λαθροθηρίας, και β) την απαγόρευση της θήρας παντός θηρευσίμου είδους (τριχωτού και πτερωτού) λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών στο Νομό Αρκαδίας.

Με εκτίμηση,

Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία & την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

H Πρόεδρος                         Η Αντιπρόεδρος             Η Γραμματέας
Αναστασία Μπομπολάκη  Μάριζα Χριστοδούλου  Μαρία Χουστουλάκη

Διαβάστε επίσης:

Απευθύνθηκαν στον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου για την παράνομη μαζική εξόντωση αλεπούδων

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. βιταληs κωσταs

    μπραβο για την πρωτοβουλια σασ ,θα ηθελα να μαθω και την απαντηση που πηρατε ,γιατι φετοσ ειδα πρα πολλουσ κυνηγουσ ,που θα διαλυσουσ οτι εχει μεινη .ευ
    χαριστω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.