Στηρίξτε μας

Ζητούν τη συνδρομή της Ε.Ε. για να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων στην Ελλάδα

18 Μαρτίου 2014 20:52 | Επικαιρότητα
Ζητούν τη συνδρομή της Ε.Ε. για να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων στην Ελλάδα

Επιστολή στον  Andrea Gavinelli που είναι ο επικεφαλής του Τμήματος για την Ευζωία των Ζώων (Unit of Animal Welfare) στην Ε.Ε. και υπάγεται στον επίτροπο για θέματα Υγείας και Καταναλωτών, Tonio Borg, έστειλε η Π.Φ.Π.Ο. στις 22 Φεβρουαρίου ζητώντας του να παρέμβει για όσα συμβαίνουν εις βάρος των ζώων στη χώρα και μάλιστα εν μέσω κρίσης αλλά και ειδικότερα αυτή τη χρονική στιγμή που η Ελλάδα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Νατάσα Μπομπολάκη, νομικός, πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. και η Ρεγγίνα Αργυράκη συντονίστρια της Διεπιστημονικής Ομάδας Πανεπιστημιακών της Π.Φ.Π.Ο. και καθηγήτρια στο Α.Π.Θ. αναλυτικά εξηγούν στον  Andrea Gavinelli τι είναι τα βαρελόσκυλα, πόσο εκτεταμένη είναι η κακοποίηση των σκυλιών, που ζουν διαρκώς αλυσοδεμένα, πόσο τεράστια έκταση έχει το πρόβλημα της δηλητηρίασης άγριων ζώων ή εξημερωμένων - όπως είναι τ΄ αδέσποτα - τι συμβαίνει εις βάρος και των ζώων εκτροφής στην Ελλάδα.

Η Π.Φ.Π.Ο. ζητά τη συνδρομή του Andrea Gavinelli ώστε τόσο η ενωσιακή όσο και η εθνική νομοθεσία να εφαρμοστεί για το καλό των βιολογικών μας εταίρων. Μάλιστα η επιστολή αυτή κοινοποιείται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Έλληνα πρωθυπουργό, και στους υπουργούς Τουρισμού, Εσωτερικών, Εξωτερικών αλλά και στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Ολόκληρη η επιστολή της Π.Φ.Π.Ο.

«Αξιότιμε κύριε Andrea Gavinelli
Επικοινωνούμε μαζί σας για να αναδείξουμε κάποια σημαντικά θέματα γύρω από την ευζωία των ζώων στην Ελλάδα και πρωτίστως για να ζητήσουμε την διαμεσολάβηση σας ως προς την επίλυση ορισμένων εξ αυτών καθώς και  την παρέμβασή σας προς την Ελληνική Κυβέρνηση στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας.

Παράλληλα απευθύνουμε το αίτημά μας αυτό προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό πολύ περισσότερο που αυτό το διάστημα έχει την Προεδρία της Ε.Ε.

Η εικόνα που εκπέμπει η χώρα μας σε σχέση με  την διαβίωση των ζώων γενικότερα και ειδικότερα των ζώων συντροφιάς απέχει πολύ της εικόνας  χώρας - μέλους της Ε.Ε.

Απέχει δε  παρασάγγας ενός πολιτισμένου έθνους και ιδίως ενός έθνους που δίδαξε τον πολιτισμό.

Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι νόμοι, οι οποίοι πέραν του ότι είναι άτολμοι παράλληλα δεν εφαρμόζονται, όπως ομοίως δεν εφαρμόζονται Οδηγίες και Ντιρεκτίβες της Ε.Ε.  για τα ζώα Φάρμας.

Μερικά από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όσον αφορά στα ζώα συντροφιάς είναι:

Α. Τα γνωστά σε ολόκληρη την υφήλιο βαρελόσκυλα.

Πρόκειται για χιλιάδες σκύλων, που κυρίως ανήκουν σε κτηνοτρόφους  αλλά και σε απλούς ιδιώτες, που για λόγους φύλαξης των ποιμνίων ή  φύλαξης σπιτιών και  περιουσιών  δένονται για πάντα πάνω σε δρόμους, βουνά, απομονωμένες περιοχές, αυλές σπιτιών, παντού, ώστε να εμποδίζουν είτε  τα ποίμνια να βγουν έξω από το όριο αυτό είτε  την εισβολή ανεπιθύμητων προσώπων.

Τα σκυλιά αυτά ζουν όλη τους την ζωή δεμένα κυρίως με αλυσίδες, και ακόμα και αν κάποια από αυτά πεθάνουν, μένουν εκεί, νεκρά μέχρι να το αντιληφθεί ο ιδιοκτήτης τους και να τα αντικαταστήσει.

Δεν έχουν καμία κτηνιατρική περίθαλψη με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν αβοήθητα, το καλοκαίρι  είναι χωρίς νερό για πολλές μέρες, τρέφονται με ψοφίμια των αιγοπροβάτων, είναι μέσα σε καύσωνες 40ο C βαθμών και πλέον, και το χειμώνα εκτεθειμένα  στις πλέον αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Οι εικόνες  τέτοιων ζώων  έχουν κάνει τον γύρω του κόσμου το δε υπάρχον νομικό πλαίσιο ασαφές και θολό.

Παρά δε τις  χρόνιες προσπάθειες των φιλοζωικών οργανώσεων να αλλάξει  αυτό εξακολουθεί να  παραμένει, αφού οι Ελληνικές Κυβερνήσεις διαχρονικά αδιαφορούν τόσο για τα ίδια τα ζώα όσο  και για την αλγεινή εικόνα που εκπέμπει ο τουρισμός μας.

Παραθέτουμε σχετικό υλικό προκειμένου να μπορέσετε να αποκτήσετε μια όσο γίνεται πιο  σαφή εικόνα για τα βαρελόσκυλα.

Η Ομοσπονδία μας στα τέλη του μηνός Απριλίου ξεκινά μια καμπάνια για τα δεμένα ζώα, η οποία θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις τύπου πανελλαδικά, διάφορα δρώμενα  και επίδοση ψηφισμάτων προς πάσα κατεύθυνση.

Το αίτημα που απευθύνουμε σε Σας  είναι να στηρίξετε κατά την περίοδο εκείνη  την καμπάνια μας με τον τρόπο που Εσείς θα προκρίνετε, ώστε η παρέμβασή σας να επιφέρει  πραγματικά αποτέλεσμα και η Ελληνική Κυβέρνηση να υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει και λύσει με συγκεκριμένες και ελεγχόμενες οδηγίες και αποφάσεις  το  άθλιο και θλιβερό αυτό θέαμα.

Β. Δηλητηριάσεις ζώων  ήμερης και άγριας πανίδας.

Στην Ελλάδα χιλιάδες ζώα τόσο της ήμερης όσο και της άγριας πανίδας δηλητηριάζονται κάθε χρόνο με φάρμακα που  ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο από το εμπόριο.

Οι αρχές μένουν αδιάφορες  μπρος στον θάνατο  χιλιάδων ζώων κάθε χρόνο, που δεν έχει τέλος.

Δυστυχώς, και ντρεπόμαστε για  αυτό σαν Έλληνες, η δηλητηρίαση είναι μέρος της κουλτούρας του ελληνικού λαού και τρόπος απαλλαγής των από τα αδέσποτα ζώα αλλά και από την άγρια πανίδα  κατά την διάρκεια, κυρίως,  της κυνηγετικής περιόδου.

Χιλιάδες διαμαρτυρίες Ελλήνων και άλλων  Ευρωπαίων πολιτών όλα αυτά τα χρόνια  δεν έχουν κατορθώσει να ευαισθητοποιήσουν και ενεργοποιήσουν αποτελεσματικά τις Ελληνικές Αρμόδιες Αρχές.

Κατά τον ίδιο λόγο ζητάμε  την παρέμβασή σας, ως αρμοδίου  Επίτροπου της Ευζωίας των Ζώων , ώστε να σταματήσουν οι Έλληνες να δολοφονούν κατά χιλιάδες τα αδέσποτα ζώα, που οι ίδιοι  βεβαίως δημιουργούν, με αυτό τον εξαιρετικά επώδυνο τρόπο.

Γ. Ανεξέλεγκτες γεννήσεις ζώων ιδιωτών.

Αν και η χώρα μας έχει κυρώσει στην εθνική της νομοθεσία, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των ζώων συντροφιάς από το 1992, και βάσει αυτής υποχρεούται να θέσει όρους ελέγχου του πληθυσμού των ζώων, 22 ολόκληρα χρόνια μετά δεν έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο, τόσο για τον υπερπληθυσμό των ζώων όσο και για την ιχνηλασιμότητα τους.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ο καθένας να  μπορεί να βάζει το ζώο του να γεννά όσες φορές θέλει, χωρίς να έχει εξασφαλίσει το μέλλον των νεογνών, σε μία χώρα όπου ο αριθμός των αδέσποτων κατ’ εκτίμηση αγγίζει τα 3.000.000, αυξάνεται  δε γεωμετρικά  και λόγω της Εθνικής Κρίσης.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις δεν σταματούν να μαζεύουν ζώα μέσα από κάδους σκουπιδιών η πεταμένα στον δρόμο.

Παράλληλα δεν υπάρχουν συντονισμένα, συστηματικά και συνεχή προγράμματα στείρωσης των αδέσποτων ζώων από το Κράτος και τους Δήμους, παρά μόνο σποραδικά  και επομένως αναποτελεσματικά.

Ταυτόχρονα εμποδίζεται και περιπλέκεται η  βοήθεια εθελοντών κτηνιάτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού διάφορα συμφέροντα  τους κρατούν μακριά από την εθελοντική τους προσφορά.

Δ. Ζώα Φάρμας.

Σε ότι αφορά τα ζώα αυτά η χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει καμία νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της Ευζωίας τους.

Πρόσφατα δε καταδικάστηκε για άρνηση εφαρμογής της Νομοθεσίας για τις κλωβοστοιχίες, αν και είχε 13 ολόκληρα χρόνια στην διάθεσή της να προσαρμοστεί.

Χρειάστηκε αυτή η καταδίκη  για να εναρμονίσει την νομοθεσία της, δυστυχώς όμως η πράξη μακράν απέχει της ευζωίας των ζώων αυτών.

Αιγοπρόβατα, χοίροι, ιπποειδή ζουν σε άθλιες συνθήκες, τα δε οικόσιτα  εξ αυτών σκοτώνονται χωρίς κανένα αναισθητικό με ο, τι αυτό συνεπάγεται για τα ζώα.

Κύριε Επίτροπε,

Για όλα τα παραπάνω απευθυνόμαστε σε Σας και ζητάμε την άμεση, δυναμική και αποτελεσματική παρέμβασή σας ώστε η Ελλάδα και οι πολίτες της να γίνουν κατ’ ουσίαν και όχι τύποις Ευρωπαίοι πολίτες

Διαβάστε επίσης:

Η εγκληματική δράση μας εις βάρος των ζώων εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.