Στηρίξτε μας

Ζητούν από την Ε.Ε. να προστατεύσει τα αδέσποτα των χωρών μελών της

22 Ιανουαρίου 2013 20:52 | Επικαιρότητα
Ζητούν από την Ε.Ε. να προστατεύσει τα αδέσποτα των χωρών μελών της

Σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πεθαίνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια αδέσποτων ζώων, τα οποία ζούν είτε σε στρατόπεδα θανατώσεων, που αυτοαποκαλούνται καταφύγια, ή σε «συνθήκες ελευθερίας» από ασιτία, κρύο, ασθένειες, δηλητηριάσεις. Νομοθεσία που προστατεύει θεωρητικά τα ζώα υπάρχει σε κάθε χώρα, αλλά όλοι γνωρίζουμε εκ πείρας πως στις περισσότερες περιπτώσεις ούτε οι τοπικές αρχές ούτε τα αρμόδια όργανα της εκτελεστικής εξουσίας πειθαρχούν στην τήρηση των νόμων αυτών.

Όλα αυτά συμβαίνουν και στις πλέον «πολιτισμένες» χώρες στις οποίες η φιλοζωική κουλτούρα των πολιτών είναι προωθημένη. Ακόμη και οι πιο βάρβαροι βασανισμοί ζώων δεν επισείουν ποινικές ευθύνες, γιατί κατά κανόνα οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι, επειδή συνήθως δεν εντοπίζονται για διάφορους λόγους.

Την 1η Δεκεμβρίου του 2009 τέθηκε σε εφαρμογή η Συνθήκη της Λισαβόνας  (η αποκαλούμενη  Μεταρρυθμιστική Συνθήκη  της Ε.Ε.). Στη  Συνθήκη αναφέρεται ότι η  Ε.Ε.  και οι χώρες - μέλη πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της καλής διαβίωσης  των ζώων θεωρώντας τα όμως «όντα που αισθάνονται».

Δυστυχώς η επικύρωση της Συνθήκης  δεν σημαίνει αυτομάτως και τον τερματισμό  των βάναυσων μαζικών θανάτων των ζώων. Γι’ αυτό οφείλουμε οπωσδήποτε να κάνουμε τα λόγια πράξεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η Κομισιόν) και η Ευρωβουλή οφείλουν να θέσουν σε εφαρμογή ένα νόμο που να εγγυάται τα δικαιώματα των ζώων και να διασφαλίζει  μια ζωή γι’ αυτά τα πλάσματα ανάλογη με τις ανάγκες τους.

Γι’ αυτό και οι φιλόζωοι πολίτες - μέλη φιλοζωικών σωματείων των χωρών της Ε.Ε. (τον πλήρη κατάλογο των διοργανωτών της εκστρατείας μπορείτε να τον δείτε εδώ) συγκεντρώνουν υπογραφές και ζητούν:

• Απαγόρευση  δημιουργίας και λειτουργίας εγκαταστάσεων - σταθμών θανάτωσης  -  με όποιο συγκεκαλυμμένο όνομα και αν λειτουργούν

• Απαγόρευση  θανάτωσης  αδέσποτων όταν αυτή  δεν ενδείκνυται ιατρικώς  -  και σε περίπτωση που είναι ιατρικώς επιβεβλημένη να εφαρμόζονται ανώδυνοι μέθοδοι ευθανασίας.

• Καθιέρωση υποχρεωτικών κρατικών προγραμμάτων  εμβολιασμών και στειρώσεων.

• Καθιέρωση μίνιμουμ προδιαγραφών  που πρέπει να πληρούν τα καταφύγια ζώων.

• Αναθεώρηση των υφισταμένων κυνηγετικών νόμων και διατάξεων  που επιτρέπουν την απερίσκεπτη  και αδιάκριτη θανάτωση ζώων  συντροφιάς αλλά και αδέσποτων.

• Απαγόρευση κακοποίησης των αδέσποτων για εργαστηριακά  πειράματα.

• Καθιέρωση νόμων αναφορικά με την  αναπαραγωγή ζώων συντροφιάς και τον περιορισμό αναπαραγωγής ζώων συντροφιάς για εμπορικούς σκοπούς.

• Καθιέρωση μαθημάτων ζωοφιλίας  στα σχολεία.

Αν θέλετε να συμμετάσχετε σε αυτή την εκστρατεία, που διοργανώνουν δεκάδες φιλοζωικά σωματεία, βάλτε την υπογραφή σας σε αυτές τις προτάσεις, οι οποίες θα κατατεθούν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Αν δεν μπορείτε να υποβάλετε την υπογραφή σας πατήστε εδώ για να συμμετάσχετε στην εκστρατεία αυτή.

Διαβάστε επίσης:

Η Ε.Ε. δεν απαγορεύει την εθελοντική εργασία των κτηνιάτρων

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.