Στηρίξτε μας

Ξάνθη: H φρίκη για πάνω από 500 αδέσποτα σκυλιά στη χωματερή συνεχίζεται και οι αρμόδιοι αλληλοκατηγορούνται (βίντεο)

23 Ιανουαρίου 2024 09:00 | Καταγγελίες
Ξάνθη: H φρίκη για πάνω από 500 αδέσποτα σκυλιά στη χωματερή συνεχίζεται και οι αρμόδιοι αλληλοκατηγορούνται (βίντεο)

Χωρίς σταματημό είναι το μαρτύριο για τα περισσότερα από τα 500 σκυλιά που διαβιούν στον σκουπιδότο στην κλειστή χωματερή της Ξανθης που βρίσκεται πίσω από το εργοστάσιο ζάχαρης.

Και ενώ εθελοντές έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για τη φροντίδα τους (στείρωση, σίτιση των αδέσποτων) οι δύο αρμόδιοι Δήμοι (Ξάνθης και Τοπείρου) που είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι δεν έχουν κάνει ό,τι οφείλουν και μόλις σήμερα ακούσαμε από τη Μάρσα Δημοπούλου, που είναι η ειδική γραμματέας για την Προστασίας των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι έχουν δοθεί χρήματα συγκεκριμένα 30.000 ευρώ - από το περασμένο καλοκαίρι - και αυτά ξοδεύτηκαν μόνο για 150 στειρώσεις και εξετάσεις κάποιων εκ των αδέσποτων κάτι που δημιουργεί πολλά ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση του συγκεκριμένου ποσού.

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος «Αδεσποτούλια Ξάνθης» που επί μήνες μέσω της δημοσιότητας παλεύει ώστε αυτά τα ζώα να σωθούν - κάτι που εξ αρχής είχαμε επισημάνει και με σχετικό ρεπορτάζ στο www.zoosos.gr - καθώς δεν αντέχει οικονομικά το κόστος σίτισης τους απευθύνει εκ νέου έκκληση και τονίζει τα εξής:

Οι σημερινές δηλώσεις της ειδικής γραμματέως που δηλώνει ότι δόθηκαν 30.000 ευρώ για 150 στειρώσεις και εξετάσεις σε κάποια από τα ζώα…

Οι χθεσινές δηλώσεις της Άννας – Μαρίας Ζαφειριάδου, πρόεδρου του συλλόγου που έκανε γνωστό τι συμβαίνει εκεί και πόσο αδιαφορούν οι αρμόδιοι δήμοι….

Η έκκληση 

«Απανταχού Έλληνες,
Μετά από επιστολές, συσκέψεις με το Δήμο Ξάνθης και άλλες αρχές όλο αυτό το διάστημα, προσπαθώντας να βγάλω ένα αποτέλεσμα, να δοθεί μια βοήθεια, αναγκάζομαι να κάνω αυτή την ανάρτηση. Η πόλη με τα χίλια χρώματα λένε και τα 5.000 αδέσποτα ζώα που δεν τα βλέπουν ή αρνούνται να τα δουν. Είτε στην ανακύκλωση, είτε μέσα στη πόλη.

Τα χέρια μου είναι πια κουρασμένα από το να ταΐζω 500 ζώα από το φιλοζωϊκό μου. Τα μάτια μου είναι πια θολά από τα δάκρυα που χύνω κάθε φορά που βλέπω ένα σκυλί να υποφέρει. Η ψυχή μου είναι πια σπασμένη από την απελπισία που νοιώθω.

Δεν αντέχω να βλέπω αυτά τα ζώα να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Δεν αντέχω να τα βλέπω να τρώνε το ένα το άλλο από την πείνα. Δεν αντέχω να τα βλέπω να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν.

Δεν αντέχω να υπάρχουν τόσες υπηρεσίες και κανένας υπεύθυνος. Δεν αντέχω να μαλώνω για τα αυτονόητα.

Αναρωτιέμαι βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, εταιρείες σκουπιδιών, εσείς πώς κοιμάστε τα βράδια; Δεν νιώθετε τύψεις; Δεν βλέπετε τα μάτια αυτών των ζώων που σας ικετεύουν για βοήθεια;

Κύριε Μητσοτάκη, αυτός είναι ο πολιτισμός μας; Αυτό είναι το μέλλον που θέλουμε για τα παιδιά μας;

Έχω απευθυνθεί σε όλους, δεν έχω αφήσει κανέναν: Υπουργεία, υπεύθυνους, τοπικούς άρχοντες. Κανένας υπεύθυνος. Καμία συγκίνηση στο βλέμμα τους. Νεκροί όλοι από συναισθήματα όποτε και άπραγοι.

 

Η απραγία, η μάστιγα του αιώνα. Αυτή είναι η σύγχρονη Ελλάδα του κυρίου Μητσοτάκη.

Τώρα, 500 σκυλιά είναι εγκλωβισμένα στην χωματερή της Ξάνθης, η οποία έκλεισε. Αυτά τα ζώα είναι καταδικασμένα να πεθάνουν από πείνα, δίψα και ασθένειες.

Αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, αυτά τα ζώα θα πολλαπλασιαστούν και θα κατακλύσουν την πόλη. Αδέσποτα, πεινασμένα σκυλιά θα κυκλοφορούν στους δρόμους, απειλώντας την ασφάλεια των πολιτών.

Φοβάμαι ότι θα υπάρξουν θύματα. Θα θρηνήσουμε παιδιά, ηλικιωμένους, ακόμη και νέους ανθρώπους που θα πέσουν θύματα της αδιαφορίας και της απραξίας των υπεύθυνων.
Κύριε Μητσοτάκη, τι πρέπει να γίνει ;

 

Είναι ώρα να δράσετε. Είναι ώρα να αναλάβετε τις ευθύνες σας.
Σας καλώ όλους να δράσετε, να μιλήσετε, να κοινοποιήσετε, να βοηθήσετε. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Ξάνθη, Ιανουάριος 2024

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ
ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ

Δελτίο Τύπου : Εικόνες Φρίκης στην Ξάνθη!!! Πάνω από 500 σκύλοι φαντάσματα αργοπεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες στην χωματερή της Ξάνθης.

Στις 25 Ιουλίου 2023 λάβαμε ένα τηλεφώνημα από το Δήμο Ξάνθης ότι χρειάζεται τη βοήθεια μας για το μεγάλο "πρόβλημα " στον χώρο της χωματερής στην τοποθεσία Δ.Ι.Α.Μ.Α.Θ.
Εκατοντάδες σκυλιά, ενήλικα, κουτάβια, άρρωστα, φοβικά, υποσιτισμένα να είναι έξω και μέσα στο χώρο της χωματερής. Συμφωνήσαμε να βοηθήσουμε τα σκυλιά, υπογράφοντας μια σύμβαση, με ισχύ μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου 2023. Θα πλήρωναν τα έξοδα των στειρώσεων, εξετάσεων και τροφών.

Εμείς με βοήθεια ειδικού θα τα πιάναμε, θα τα μεταφέραμε στον κτηνίατρο για ότι χρειαζόταν το κάθε ζώο, θα γινόταν επανένταξη και θα πηγαίναμε καθημερινά να τα ταΐζουμε μέχρι να αναλάβουν αυτοί τη σίτιση. Όποιο χρειαζόταν θα παρέμεινε για νοσηλεία.

 

Η συμφωνία ήταν για 150 σκυλιά. Ο Δήμος είχε υποσχεθεί ότι θα έβγαινε κι άλλο πρόγραμμα για τα υπόλοιπα ζώα. Να σημειωθεί ότι τα σκυλιά στην χωματερή είναι πάνω από 600. Ξεκινήσαμε αμέσως. Χάρη στην βοήθεια των εθελοντών και των μελών του σωματείου μας καταφέραμε να πιάσουμε και να στειρώσουμε αρκετά φοβικά σκυλιά που εμβολιάστηκαν, έγιναν θεραπείες όπου χρειαζόταν, πήραμε αρκετά κουτάβια υπό την φροντίδα μας με δικά μας έξοδα γιατί στην χωματερή δεν είχαν καμία ελπίδα και αναλάβαμε να τους βρούμε οικογένεια.

Όταν ήρθε ο Σεπτέμβριος και η σύμβαση έληξε όλα πάγωσαν, από τη μεριά του Δήμου Ξάνθης. Για την ακρίβεια ο Δήμος αρνείται να αναλάβει την φροντίδα των ζώων παραπέμποντας μας στον Δήμο Τοπείρου.

Να τονίσουμε ότι η χωματερή είναι στα όρια και των δύο Δήμων και χρησιμοποιείται και από τους δύο Δήμους. Από τις αρχές Οκτωβρίου έχουμε στείλει επιστολές στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην Περιφέρεια και στους Δήμους Ξάνθης και Τοπείρου, ζητώντας να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που αργοπεθαίνουν στην χωματερή. Τα ζώα πλέον έχουν ξεπεράσει τα 600.

Οι Δήμοι δεν τηρούν την νομοθεσία που αφορά τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα αδέσποτα. Δεν αναλαμβάνουν ούτε την στείρωση, ούτε την κτηνιατρική περίθαλψη και τον εμβολιασμό των ζώων αυτών, ούτε καν την τροφή τους.

Το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας είναι ξεκάθαρο. Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να φροντίσουν για όλα τα παραπάνω και όχι οι εθελοντές. Το αποτέλεσμα? Ταϊζουμε καθημερινά, μόνοι μας, περίπου 600 σκυλιά. (Δεν υπολογίζουμε τα σκυλιά στο καταφύγιο μας). Χρειαζόμαστε πάνω από 8 σακιά των 20κιλών ξηράς τροφής την ημέρα. Έχουν μάθει και μας περιμένουν καθημερινά. Ψυχές που πεινάνε. Επιπλέον, δίνουμε από την τσέπη μας εθελοντές και ιδιώτες περίπου 1000 ευρώ την εβδομάδα για κτηνιατρική περίθαλψη.

Έτσι ζουν και πεθαίνουν τα σκυλιά...

 

Να τονίσουμε επίσης ότι τα σκυλιά αυτά δεν ήρθαν από την Βουλγαρία όπως κάποιοι διαδίδουν. Τα ζώα αυτά τοποθετήθηκαν εκεί από τον ίδιο τον Δήμο Ξάνθης. Ζώα που μάζεψε ο Δήμος Ξάνθης μέσα από την πόλη, χωρίς να εμβολιάσει, χωρίς να στειρώσει, χωρίς να περιθάλψει και χωρίς να παρέχει χώρους σίτισης και καταλύματα για να προστατευθούν τα ζώα από τις καιρικές συνθήκες.
Τα ζώα αυτά αναπαράγονται, δεν βρίσκουν τροφή και είναι σε άθλια κατάσταση. Όταν δεν βρίσκουν να φάνε έχουν φτάσει σε σημείο να τρώνε τα πτώματα άλλων ζώων που δεν τα κατάφεραν. Να σημειωθεί ότι το φαινόμενο αυτό με τις χωματερές είναι σε όλη την Ελλάδα, και κανείς δεν πράττει αρμόδιως.

Η Κυβέρνηση έχει υποσχεθεί "Κανένα Ζώο Αδέσποτο, Κανένα Κακοποιημένο" και συνεχώς διαβάζουμε για το πόσο άρτια και αυστηρή είναι πλέον η νομοθεσία σε ότι αφορά τα κατοικίδια.

Και το ερώτημά μας είναι γιατί οι Νόμοι δεν εφαρμόζονται από την ίδια την Δημοτική Αρχή? Γιατί οι Δήμοι δεν φροντίζουν για την στείρωση, την περίθαλψη, τον εμβολιασμό και την σίτιση αυτών των πλασμάτων? Και ποιος επιτέλους είναι αρμόδιος να τους συνετίσει?

Ζητάμε οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τα ζώα αυτά να στειρωθούν, εμβολιαστούν και να φτιαχτεί ο χώρος, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε τροφή νερό και καταλύματα που θα τα προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες.

Είμαστε στην διάθεσή τους να βοηθήσουμε στο να συλλεχθούν αυτά τα ζώα, και να βοηθήσουμε να βρεθούν οι κατάλληλες οικογένειες να τα υιοθετήσουν.

Ένα είναι σίγουρο: Τα ζώα αυτά πρέπει να σταματήσουν να αναπαράγονται ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους και να έχουν μια ευκαιρία να βρουν σπίτι.

Αδεσποτούλια Ξάνθης
[email protected]».

Διαβάστε επίσης:

Περισσότερα από 500 αδέσποτα σκυλιά στη χωματερή υποφέρουν και οι Δήμοι Ξάνθης και Τοπείρου αδιαφορούν (βίντεο)

Αδιάφορος ο Δήμος Ξάνθης για τα δεκάδες εξαθλιωμένα σκυλιά στη χωματερή (βίντεο)

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.