Στηρίξτε μας

VPRC: Το 98% των μαθητών ζητά την αυστηρή τιμωρία εκείνων που κακοποιούν ζώα

29 Ιουνίου 2012 15:14 | Επικαιρότητα
VPRC: Το 98% των μαθητών ζητά την αυστηρή τιμωρία εκείνων που κακοποιούν ζώα

Μια έρευνα, που διεξήχθη από την εταιρία δημοσκοπήσεων VPRC, για τη διερεύνηση των απόψεων των μαθητών σχετικά με τις εικόνες και τις αναπαραστάσεις βίας μέσα και έξω από τους σχολικούς χώρους καταλήγει σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και για τη βία, που ασκείται πάνω στα ζώα, και στο πως την αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Αυτή η ποσοτική έρευνα – που διεξήχθη από τις 13 έως 29 Φεβρουαρίου 2012 μετά από ανάθεση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή Α.Ε. – έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Τα συμπεράσματα σχετικά με το τι νομίζουν τα παιδιά, για εκείνους, οι οποίοι κακοποιούν τα ζώα, πέρασαν στα «ψιλά γράμματα» των εφημερίδων και των λοιπών Μ.Μ.Ε. γι' αυτό και εμείς δίνουμε προσοχή ακριβώς σε αυτό το σημείο. Οι 705 μαθητές (της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου), που συμμετείχαν στην έρευνα, και οι οποίοι διαμένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο) ρωτήθηκαν:

«Η πρόταση “Η κακοποίηση / δηλητηρίαση των ζώων είναι έγκλημα και θα έπρεπε να τιμωρείται αυστηρά από το νόμο” πόσο ανταποκρίνεται στις δικές σου απόψεις;». Οι μαθητές, απάντησαν, ότι συμφωνούν ΠΟΛΥ με την πρόταση κατά 91% και ότι είναι έγκλημα και θα πρέπει να τιμωρείται αυστηρά από τον νόμο η κακοποίηση των ζώων. Το 7% είπε, ότι αυτή η πρόταση το βρίσκει ΑΡΚΕΤΑ σύμφωνο, το 1% είπε, ότι συμφωνεί ΛΙΓΟ, και το ένα 1% είπε ΚΑΘΟΛΟΥ.

VPRC erevna (1)

Οι μαθητές ρωτήθηκαν μεταξύ άλλων: «Τον τελευταίο καιρό, έτυχε να πέσει στην αντίληψή σου κάποιο περιστατικό κακοποίησης / δηλητηρίασης ζώου συντροφιάς;».

Και απάντησαν:
78% Όχι
13% Ναι, εκτός σχολείου από μεγαλύτερους σε ηλικία
3% Ναι, εκτός του σχολείου από μαθητές/ριες
2% Ναι, στο σχολείο από μεγαλύτερους σε ηλικία
1% Ναι, στο σχολείο από μαθητές/ριες
1% Ναι, στο ίντερνετ

VPRC erevna (2)

Οι μαθητές ρωτήθηκαν μεταξύ άλλων: «Έχετε κατοικίδιο στο νοικοκυριό; (ΕΑΝ ΝΑΙ) Τι;». Το 64% είπε ΟΧΙ, το 18% δήλωσε ότι έχει ΣΚΥΛΟΥΣ, το 7% ότι έχει ΓΑΤΕΣ, το 6% ότι έχει ως κατοικίδιο ΨΑΡΙΑ, το 1% είπε ότι έχει ΚΟΥΝΕΛΙΑ, το 1% είπε, ότι έχει ΧΑΜΣΤΕΡ και τέλος το 1% ότι έχει ένα ΑΛΛΟ ζώο.

Οι μαθητές ρωτήθηκαν και: «Πόσες ώρες κατά μέσο όρο την εβδομάδα ασχολείσαι με τη φροντίδα του/των κατοικίδιου/ίων σου;». Απάντησαν:

22% Λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα
18% 2 ώρες την ημέρα
16% 1 ώρα την ημέρα
16% 3 ώρες την ημέρα
16% Πάνω από 3 ώρες την ημέρα
10% Δεν ασχολούμαι καθόλου

Συντριπτικό το ποσοστό μη ανοχής της βίας προς τα ζώα

Ποιες μορφές βίας μπορούν να στιγματίσουν ένα παιδί στα πρώτα στάδια της κοινωνικοποίησής του; Πότε η βία αποκτά μιμητές και ποιες μορφές της «εντυπώνονται» στο ευαίσθητο μυαλό των παιδιών; Πώς «μεταφράζουν» τα παιδιά την επιθετικότητα και τον ανταγωνισμό; Σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης, αυξημένου άγχους και «εισόδου» των νέων στις σύγχρονες παγκόσμιες κοινότητες κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η ανάγκη εκπαιδευτικής παρέμβασης γίνεται προτεραιότητα.

Το θέμα του εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας (bullying) αποτελεί ένα διεθνές φαινόμενο, που αναζητά λύσεις, ενώ στην Ελλάδα και η 6η Μαρτίου αποτελεί πλέον και επίσημα την ημέρα δράσεων κατά της βίας στο σχολείο. Η Ελληνογερμανική Αγωγή διοργάνωσε ημερίδα - εκδήλωση στις 6 Μαρτίου 2012, στο Ζάππειο Μέγαρο, και εκεί παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα αυτής της πανελλαδικής έρευνας για την παιδική βία.

Το συντριπτικό ποσοστό μη ανοχής της βίας (κακοποίησης/δηλητηρίασης) κατά των ζώων συντροφιάς (98% συμφωνούν με την άποψη να χαρακτηρίζεται έγκλημα και να τιμωρείται αυστηρά από τον νόμο) συνιστά μια ενθαρρυντική διαπίστωση, αφού οι μαθητές φαίνεται, ότι απορρίπτουν τη χρήση βίας προς τα ζώα.

Δείτε εδώ τη διαγραμματική παρουσίαση της έρευνας και τα βασικά της συμπεράσματα.

Διαβάστε επίσης:

VPRC: Έρευνα για τους κυνηγούς στην Ελλάδα

Δημοσκόπηση αποδεικνύει την αδιαφορία μας για τα εγκλήματα σε βάρος των ζώων

ΕΛ.ΑΣ.: Η κακοποίηση ζώων είναι προθάλαμος για εγκλήματα εις βάρος ανθρώπων

VPRC: Αδιάφοροι οι δήμοι και οι κάτοικοι της Περιφέρειας για τ’ αδέσποτα και τις κακοποιήσεις ζώων

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.