Στηρίξτε μας

Τοξόπλασμα και Εγκυμοσύνη: Αντιμετωπίζοντας τον μύθο που αδίκως στοχοποιεί τις γάτες (βίντεο)

10 Φεβρουαρίου 2016 21:03 | Επικαιρότητα
Τοξόπλασμα και Εγκυμοσύνη: Αντιμετωπίζοντας τον μύθο που αδίκως στοχοποιεί τις γάτες (βίντεο)

Τους μύθους αναφορικά με τους κινδύνους που διατρέχουν οι γυναίκες που εγκυμονούν από την συνύπαρξη τους με τις γάτες (που αδίκως στοχοποιούνται) θέλησαν να αποκαλύψουν ένας κτηνίατρος και ένας γυναικολόγος στο Φεστιβάλ «All About Cats» που διοργανώθηκε στις 6 και 7 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO στο Μαρούσι.

Ο κτηνίατρος Γιάννης Παπακωνσταντής και ο γυναικολόγος Σωτήρης Σακαρέλης εξήγησαν στο κοινό που παρακολούθησε το απόγευμα του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου τις ομιλίες τους πως μπορούν να προστατευτούν από το παράσιτο του τοξοπλάσματος αν π.χ. πλένουν συστηματικά τα χέρια τους, πλένουν επιμελώς τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα που τρώνε, δεν καταναλώνουν μη καλομαγειρεμένο ή ωμό κρέας και φορούν γάντια όταν κάνουν εργασίες και έρχονται σε επαφή με το χώμα.

Τις δύο ομιλίες με θέμα «Τοξόπλασμα και Εγκυμοσύνη. Αντιμετωπίζοντας τον Μύθο» μπορείτε να τις παρακολουθήστε στα δύο βίντεο που ακολουθούν:

Δείτε την ομιλία του Γιάννη Παπακωνσταντή που είναι κτηνίατρος ζώων συντροφιάς.

Δείτε την ομιλία του Σωτήρη Σακαρέλη που είναι μαιευτήρας, γυναικολόγος, χειρουργός.

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να γνωρίζετε

-Το τοξόπλασμα μεταδίδεται στον άνθρωπο τις περισσότερες φορές από μη καλά πλυμένα λαχανικά ή και μη καλά ψημένο κρέας.

-Μία μολυσμένη γάτα μεταδίδει το παράσιτο ΜΕ ΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ ΤΗΣ, λίγες ημέρες μετά τη μόλυνση και μετά αποκτά ανοσία και αυτό μόνο για μια φορά καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου της.

-Κινδυνεύετε λοιπόν να κολλήσετε αν πιάσετε τα κόπρανα με τα γυμνά χέρια σας και μετά π.χ. τα βάλετε στο στόμα σας!

-Ο μόνος τρόπος για να κολλήσει ο άνθρωπος τοξόπλασμα από γάτα που έχει αποκτήσει ανοσία στο τοξόπλασμα είναι να φάει το κρέας της γάτας και μάλιστα ωμό. Αλλά έτσι κινδυνεύει να κολλήσει τοξόπλασμα αν φάει και άλλα είδη κρέατος που θα καταναλώσει ωμά ή μη καλά ψημένα.

-Το τοξόπλασμα είναι ένα παράσιτο (πρωτόζωο) δεν είναι βακτήριο, δεν είναι ιός και η τοξοπλάσμωση είναι παρασιτικό νόσημα.  Η επιστημονική ονομασία είναι Toxoplasma gondii. Ο εντοπισμός του παρασίτου γίνεται στο εντερικό επιθήλιο και τους ιστούς. Ξενιστές ονομάζονται οι οργανισμοί τους οποίους παρασιτεί για να ζήσει το τοξόπλασμα.

-Ως τελικός ξενιστής ορίζεται αυτός στον οποίο γίνεται ο πολλαπλασιασμός του παρασίτου και για το τοξόπλασμα είναι η γάτα και άλλα μέλη της οικογένειας Felidae (του είδους των θηλαστικών που ανήκει η γάτα).

-Ενδιάμεσοι ξενιστές είναι πολλά είδη ζώων όπως τα μηρυκαστικά, τα ιπποειδή, ο χοίρος, τα σαρκοφάγα, όπως ο σκύλος, τα τρωκτικά, τα πτηνά, ο άνθρωπος κ.ά. στα οποία δεν γίνεται εγγενής πολλαπλασιασμός του παρασίτου.

GrafitiGataPetaloudaΑν εγκυμονείτε τηρήστε τους κανόνες υγιεινής και θα είστε ασφαλής!

Αν εγκυμονείτε ο γυναικολόγος σας κατά μεταξύ των εξετάσεων που θα σας βάλει να κάνετε θα είναι και αυτή για τοξόπλασμα στο οποίο μπορεί να έχετε ήδη ανοσία χωρίς να το γνωρίζετε αφού τα συμπτώματα στον άνθρωπο μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος.

Το βέβαιο είναι ότι η παρουσία της γάτας στο σπίτι και η συμβίωση σας μαζί της δεν σας κάνει πιο ευάλωτες ούτε εκθέτει εσάς και το αγέννητο μωρό σας σε θανάσιμο κίνδυνο αν προσέξετε κάτι τόσο απλό όπως είναι ο καθαρισμός της άμμου της.

Και αυτό γιατί εκεί αποβάλλονται οι κύστες του παρασίτου αν και εφόσον η γάτα το έχει κολλήσει και το αποβάλλει για μερικές μέρες μόνο στη ζωή της. Αν θέλετε παρόλα αυτά να μην αλλάζετε εσείς την άμμο της γάτας σας ούτε φορώντας γάντια ζητήστε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας σας να το κάνει.

Θυμηθείτε ότι επειδή οι γάτες κολλούν τοξόπλασμα όταν τρώνε π.χ. ποντίκια, κατσαρίδες που έχουν φέρουν το παράσιτο θα πρέπει να ταΐζετε το ζώο που έχετε στο σπίτι σας καλά μαγειρεμένη τροφή ή τυποποιημένη καθώς και εκείνο όπως και εσείς κινδυνεύει από το μη καλά ψημένο κρέας.

Πρέπει να εξετάσω τη γάτα μου;

Η εξέταση της γάτας δεν έχει ιδιαίτερη πρακτική αξία γιατί:
α) η αποβολή των άωρων παρασίτων στα κόπρανα γίνεται μόνο μετά την πρώτη μόλυνση της γάτας και μόνο για λίγες ημέρες.
β) η ταυτοποίηση του παρασίτου στο μικροσκόπιο δεν είναι δυνατή (υπάρχουν κι άλλα παρόμοια παράσιτα).
γ) η ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων στο αίμα της γάτας (όπως γίνεται στον άνθρωπο) είναι εφικτή αρκετές ημέρες μετά την μόλυνση της γάτας, οπότε η περίοδος αποβολής των παρασίτων με τα κόπρανά της έχει παρέλθει.

Μπορεί να μολυνθεί ένας άνθρωπος από έναν άλλο ή από το σκύλο του;

Όχι. Το παράσιτο δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων ούτε από το σκύλο στον άνθρωπο. Ο πραγματικός εχθρός της υγείας μας στην περίπτωση της τοξοπλάσμωσης είναι η άγνοια και οι παραπλανητικές οδηγίες που δεχόμαστε από κάθε πιθανή πλευρά. Η ενημέρωση με επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούμε.

Διαβάστε επίσης:

Μύθοι και αλήθειες σχετικά με την τοξοπλάσμωση και το τοξόπλασμα

Τοξόπλασμα και κατοικίδια: Μύθοι και Πραγματικότητα

Μύθοι και αλήθειες για τη λεϊσμανίωση και το καλααζάρ

Οι γυναίκες που εγκυμονούν ΔΕΝ κινδυνεύουν από τις γάτες

Ο ύπνος με κατοικίδια στη βρεφική ηλικία μειώνει τον κίνδυνο άσθματος

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.