Στηρίξτε μας

Τι συμβαίνει με τις ευθανασίες ζώων στην Κύπρο;

17 Μαΐου 2012 09:54 | Επικαιρότητα
Τι συμβαίνει με τις ευθανασίες ζώων στην Κύπρο;

Το www.zoosos.gr πριν από μερικές μέρες δημοσίευσε τη διαμαρτυρία, που συνέταξαν φιλόζωοι κάτοικοι της Κύπρου, με αφορμή την επικείμενη θανάτωση αδέσποτων σκύλων, που φιλοξενούνται σε δημοτικό κυνοκομείο του νησιού.

Οι διαμαρτυρίες των φιλόζωων τόνιζαν, ότι στον Δήμο Ιδαλίου της Κύπρου θα θανατωθούν σκυλιά, τα οποία φιλοξενούνται σε κυνοκομείο, αφού δεν υιοθετήθηκαν, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αδέσποτων, τα οποία έχουν περισυλλέξει οι αρμόδιοι.

Το δημοσίευμα μας αυτό δημιούργησε πολλές αντιδράσεις και προκάλεσε και την αντίδραση του δημάρχου Ιδαλίου. Γι’ αυτό και απευθυνθήκαμε στη Μαίρη Αναστάση, η οποία πρόεδρος της πανκυπριακής φιλοζωικής οργάνωσης «Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου», αφού γνωρίζει καλύτερα τη νομοθεσία και τι συμβαίνει στα αδέσποτα και στα δεσποζόμενα ζώα και στη μαρτυρική μεγαλόνησο.

Ολόκληρη η επιστολή – απάντηση

Η Κύπρος, παρόλο που είναι ένα νησί πολύ μικρό, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά. Εικάζεται ότι 170.000 ενήλικες σκύλοι και κουτάβια εγκαταλείπονται ετησίως, με την πολιτεία να μένει απαθής και τις ζωοφιλικές οργανώσεις να έχουν φθάσει στα όρια τους και από θέμα αντοχών, χώρων αλλά και οικονομικών πόρων.

Δυστυχώς, από το 2004 και με την εφαρμογή του Περί Σκύλων Νόμου 184 (1) του 2002, αντί το πρόβλημα να συρρικνωθεί, εφόσον προνοείτε σήμανση με microchip, χειροτερεύει μέρα με την ημέρα με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά.

Και αυτό, γιατί το 2005 οι βουλευτές μας (με εξαίρεση ενός) τροποποίησαν την νομοθεσία υπέρ των κυνηγών αφήνοντας κατά μέρος την προστασία και ευημερία χιλιάδων σκύλων. Βασική αλλαγή, η τοποθέτηση microchip, όταν ο σκύλος είναι στην ηλικία των έξι μηνών αντί τριών που ήταν αρχικά.

Αποτέλεσμα, χιλιάδες "μη κατάλληλα ζώα", να εγκαταλείπονται πριν συμπληρώσουν τους έξι μήνες αφήνοντας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ακάλυπτη. Το δε αποκορύφωμα, "ξέχασαν" να βάλουν εξώδικα στους παρανομούντες!

Αυτό και μερικές άλλες αλλαγές, κατέστησαν τη νομοθεσία ανάπηρη και τα ζώα έρμαιο τον ασυνειδήτων ιδιοκτητών τους που είναι δυστυχώς, χιλιάδες.

Πέραν τούτου, αντί η Πολιτεία να προνοήσει υποχρεωτικές στειρώσεις για την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή, και πάλι βολικά το παράβλεψε (να μην δυσαρεστήσει ψηφοφόρους) και αντί αυτού, το άρθρο 10 (γ) προνοεί ότι: στην περίπτωση που δεν ανευρίσκεται ο ιδιοκτήτης αδέσποτου σκύλου εντός δεκαπέντε ημερών από τη σύλληψη του από την αρμόδια αρχή, τότε ο σκύλος παραχωρείται σε άλλον ενδιαφερόμενο η παραδίδεται στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για ευθανασία.

Η νομοθεσία μας δεν προνοεί όπως την Ελληνική, την στείρωση/σήμανση και επανατοποθέτηση των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

Πέραν τούτου και σύμφωνα με το άρθρο 7 (1) του ίδιου Νόμου, η αρμόδια αρχή (δηλαδή τα δημαρχεία και τα κοινοτικά συμβούλια) είναι υποχρεωμένα να διατηρούν εγκεκριμένα και κατάλληλα υποστατικά για τη φύλαξη των σκύλων για τις 15 μέρες προσωρινής παραμονής τους.

Ο Δήμος Ιδαλίου είναι ο πρώτος Δήμος ο οποίος το 2004 προχώρησε στην κατασκευή, ενός τέτοιου χώρου, όπως προνοεί ο Νόμος, μάλιστα με σημαντικό κόστος για την εποχή αλλά και για το είδος, χώρου, όταν μάλιστα μετά από 8 χρόνια εφαρμογής του Νόμου, οι πλείστοι δήμοι και κοινότητες δεν έχουν να επιδείξουν τίποτε παρά άθλια σιδερένια κλουβιά/κατασκευάσματα τα οποία δεν τηρούν καμία πρόνοια.

Οι περισσότεροι φυσικά δεν έχουν κανένα χώρο, αλλά και πάλι το κράτος δεν ενοχλείται ότι υπάρχει παρανομία εκ μέρους της αρμόδιας Αρχής.

Τα σχέδια και η επίβλεψη του χώρου κράτησης στο Δήμο Ιδαλίου έγιναν με τη στενή συνεργασία του Δήμου Ιδαλίου και της Επαρχιακής Επιτροπής Ευημερίας Ζώων Λευκωσίας στην οποία είμαι γραμματέας.

Τονίζεται ότι παρόλο που η Νομοθεσία προνοεί την ευθανασία των σκύλων μετά την παρέλευση 15 ημερών, ο Δήμος Ιδαλίου φιλοξενεί τα ζώα πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα αναλαμβάνοντας και σημαντικό κόστος, για να δοθεί ευκαιρία σε ενδιαφερόμενους να τα υιοθετήσουν.

Η ευθανασία είναι η τελευταία επιλογή και αυτό γίνεται σε πολύ σπάνιες και ειδικές περιπτώσεις.

Αντιλαμβανόμαστε την αντίδραση των ζωόφιλων στο θέμα της ευθανασίας, το οποίο είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο και άποψη της Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου είναι, ότι θα πρέπει να απαλειφθεί από τη Νομοθεσία, θέμα το οποίο αυτή τη στιγμή θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα ως προς το που θα τοποθετηθούν τα χιλιάδες αδέσποτα καθότι η Κυπριακή Κοινωνία δεν θα δεχθεί χιλιάδες σκύλους να περιφέρονται αδέσποτοι όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται (δημόσια υγεία και ασφάλεια, οχληρίες κλπ).

Εδώ αρκετοί συμπατριώτες μας δεν ανέχονται ούτε γάτο να περνά από την αυλή του!

Πολύ σύντομα θα θέσουμε επί τάπητος το θέμα της ευθανασίας αλλά το πρόβλημα θα λυθεί ΜΟΝΟ με την αλλαγή της Νομοθεσίας και την αυστηρή εφαρμογή της με κυριότερη πρόνοια τη ΣΗΜΑΝΣΗ ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΩΝ ΣΚΎΛΩΝ (microchip) οπόταν και οι αριθμοί των αδέσποτων θα μειωθούν, ευελπιστούμε, δραστικά, ώστε να μπορούν τα καταφύγια να αντεπεξέρχονται στους αριθμούς και να μην υπάρχουν καθόλου ή ελάχιστες ευθανασίες.

Τέλος, χθες, σε μία άκρως εποικοδομητική συνάντηση μας με τον δήμαρχο Ιδαλίου, τροχοδρομήθηκε πρωτόκολλο συνεργασίας (σε πρώτη φάση δοκιμαστικά), με το οποίο οι εθελοντές της Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου, θα συνεργάζονται στενά με τις υγειονομικές υπηρεσίες του Δήμου, με απώτερο σκοπό την φροντίδα αλλά και την υιοθεσία όσων περισσότερων σκύλων γίνεται, πάντοτε μέσα στα πλαίσια του Νόμου αλλά και των κανονισμών των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών οι οποίες έχουν την επίβλεψη των χώρων αυτών.

Ευχαριστούμε τον δήμαρχο Δαλίου, κ. Λεόντιο Καλλένο για τη θερμή υποδοχή αλλά και το ειλικρινές ενδιαφέρον το οποίο επέδειξε για τα ζώα και λυπούμεθα για τον αχρείαστο σάλο.

Μαίρη Αναστάση,

Πρόεδρος  ΦΖΚ και Γραμματέας Επαρχιακής Επιτροπής Ευημερίας Ζώων Λευκωσίας

Στέλλα Στυλιάνου,

Γραμματέας ΦΖΚ και Μέλος Επαρχιακής Επιτροπής Ευημερίας Ζώων Λάρνακας

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Θα τα θανατώσουν λόγω υπερπληθυσμού;

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

40 Σχόλια

 1. ΣΚΙΑ ΣΤΑ ΛΗΜΕΡΙΑ ΣΟΥ

  τι σοι φιλοζωη ειναι αυτη,απο την στιγμη που τους αφαιρει την ζωη..?μα καλα τοσο αποχαυνωμενοι ειναι οι πολιτες ,,> που ειναι η φιλια της και η αγαπη προς τα ζωα..? μεγαλη βρωμα πρεπει να ειναι αυτη..σιχαμερο ον που πρεπει να ληφθουν μετρα εναντιον της..

 2. Nikolas

  Oute egw simfono me tin euthanasia omos apoti fenete aftos einai o nomos mas. Kai to teliko apotelesma aftou tou nomou einai ean ta adespota glitosoun apo tin pina, apo tin dipsa, apo to krio, apo tis dilitiriasis, apo ta aftokinita kai apo tous anomalous pou mpori na ta vasanisoun i na ta skotosoun kai fanoun tixera kai ta voithisi kapios sto telos kataligoun sta shelters na ta taisoume na ta frontisoume kai meta na tous kanoume euthanasia? Den mou fenete kai toso logiko. Nomizw einai kairos na ginei kati gia na stamatisoun na iparxoun tosa adespota. Dld na valoun kapio nomo kai kapio orio stous kinigous (pou perisoteroi apo tous misous paratane sta dasoi kai sta vouna 5 skilous kathe xrono). Kai as valoun kai kanena nomo stous breeders.

  1. ΣΚΙΑ ΣΤΑ ΛΗΜΕΡΙΑ ΣΟΥ

   Νομος ειναι κατι το νεκρο στοιχειο..δεν ειναι εφικτο ..δηλαδη οποιος που δεν εχει υποθεση να γινεται απο εμας οτι του κατεβει αυτου..? να τα παρατησει και να παρει δρομο,και να αφησει τα ζωα ησυχα..Να βγαλουμε και εμεις νομους ..να εκτελουνται επι τοπου οσοι κανουν ευθανασια σε ζωα..που ειναι η δυσκολια..?..δεν καταλαβαινω αλλη δουλεια δεν μπορουν να βρουν αυτοι..? συνεχεια θα κυνηγουν τα ζωα και να τα φυλλακιζουν και να τα εκτελουν και κανεις δεν θα διαμαρτυρεται..? αρκετα πηγε αυτο το πραγμα ..καιρος ειναι να αντιταξουμε τις δυναμεις μας ..γιατι γινομαστε συνεργοι στο εγκλημα.!

 3. κωστας

  οσο επιτρεπει η "αριστερη" σας κυβερνηση την εισαγωγη κι εμπορια των σκυλων κανενα μα κανενα προβλημα δε θα λυθει . οσο υπαρχει επιχειρηματικη δραστηριοτητα κι ελευθερη αγορα - κερδος με αγοραπωλησιες ζωων συντροφιας το προβλημα θα παραμενει .... οτι εχει ομως κερδος και επιχειρηματικη δραστηριοτητα οχι απλα θεωρειται καλο και αγιο απ την ευρ ενωση και τις δηθεν αριστερες κυβερνησεις των κρατων - μελων της αλλα και στηριζεται με ισχυρο νομοθετικο πλαισιο ! η ευρωπαικη ενωση δεν αλλαζει , μερα με την ημερα γινεται κολαση για ανθρωπους και ζωα στο βωμο των κερδων των μεγαλεμπορων και των μεγαλοεπιχειρηματιων ... η ευρωπαικη ενωση μονο ανατρεπεται !

 4. elenαα

  Διαβάζοντας κάποια απο τα σχόλια συμπατριωτών μου, αναρωτιέμαι πως και πότε θα πάμε μποροστά... Πάντα νομίζουμε οτι είμαστε οι καλύτεροι, είμαστε τόσο εγωπαθής λαός που κρίνουμε και κατακρίνουμε τους άλλους... έχω δει με πόσο δυσκολία προσπαθούν κάποιοι έλληνες να ανταπεξέλθουν στην παρούσα κατάσταση, και ξέρω ανθρώπους που παρόλο που σχεδόν δεν έχουν να φανε, εξακολουθούν με τόση αγάπη να φροντίζουν τα ζώα. Πως μπορείς να λέγεσαι άνθρωπος και να λές για ανθρώπους καλά να πάθουν; Αν τύχει σε εμάς να χάνουμε δουλείες να μην έχουμε ένα πιατο φαί, θα τα βρούμε πολύ σκούρα διοτι έχουμε μάθει στην καλοπέραση. Αν σκεφτόμαστε έτσι για τους ανθρώπους πότε θα πάμε μπροστά, σε σχέση με τα ζώα? Παιδεία μηδεν!

 5. Stella Cosma

  τα σχόλεια μου δυστυχώς έχουν γίνει σαλάτα και δεν βγαίνει το σωστό νόημα διότι δεν μας επιτρέπει η σελίδα να γράψουμε μεγάλο κείμενο. ¨οταν το έστειλα, αναγκαστηκα να το μοιράσω σε κομμάτια και έγινε άνω κάτω - θα ξανδοκιμάσω.

 6. Elia

  Δυστυχώς, όσες στειρώσεις και αν γίνουν, όσα microchip και να μπουν, αν δεν μάθει πρώτα ο Κυπραίος (και από μικρή) ηλικία) να αγαπά και να σέβεται τα ζώα, τη φύση και τον συνάνθρωπο του, δεν θα υπάρξει βελτίωση στο πρόβλημα.
  Είμαστε ένα έθνος ανεύθυνων εγωιστών. Και οι φιλόζωοι αγωνιζόμαστε για ένα σκοπό (την ευημερία των ζώων) με τη λάθος κατεύθυνση. Θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην επιμόρφωση καλύτερα.

 7. elenαα

  #4 Οι περισσότεροι θεωρούν τα ζώα απλώς βρωμιά που θα λερώνει το σπίτι με ούρα, κόπρανα και τρίχες! Και αν έχεις σκύλο μεσα στο σπίτι είναι πολλοί αυτοί που θα αποφύγουν να σε επισκεφτούν γιατι αηδιάζουν ή λένε οτι φοβούνται έστψ και αν το σκυλάκι είναι μινιατούρα...Υπάρχει ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ έλλειψη παιδείας στο θέμα αυτό, και το κράτος δεν κάνει απολύτως τίποτα. Θα έπρεπε να απαγορεύσει την εισαγωγή απο το εξωτερικό και κυρίως απο την Ουγγαρία απ οπου εισάγονται χιλιάδες σκυλακια κάθε μήνα. Είναι τόσο ελλειπτικός ο κρατικός μηχανισμός, που εισάγονται ακόμη και εξωτικά ζωά ΠΑΡΑΝΟΜΑ, με απίστευτη ευκολία! Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες... Είμαστε τόσο πίσω.......Και όλα αυτά σε μια χώρα που σε λίγους μήνες περηφανεύεται οτι θα έχει την προεδρία της ΕΕ.

 8. elenαα

  #3 Τα όχι κουτάβια,τα μεγαλόσωμα και κυρίως όχι ράτσας, μένουν στα αζήτητα... Αλλά και τα μικρά, που είναι ράτσες και πληρώνουν ακομα και 1000ευρώ για να τα φέρουν απο Ουγγαρία, όταν τα βαρεθούν τα παρατάνε κι αυτά... Αν πάει κανείς σε καταφύγιο στην Κύπρο θα διαπιστώσει οτι πάνω απο τα μισα είναι καθαρόαιμα και μαλιστα κάποια είναι και ιδιαίτερα, σπάνια σκυλιά που μπορεί να έδωσαν μια περιουσία για να τα αγοράσουν.. Είναι πάρα πολλά τα ζώα που παρατάνε καθημερινά, γιαυτό και αν βγεί κανείς μια απλή βόλτα με το αυτοκίνητο θα συναντήσει αρκετα ζωα κτυπημένα και νεκρά στους δρόμους.. Η κατάσταση πιστέψτε με είναι ΤΡΑΓΙΚΗ!

 9. elenαα

  #2 Με άλλα λόγια εθελοντές που μπορεί να έχουν και 10 σκυλιά στο σπίτι τους μπορεί να φιλοξηνουν προσωρινά ζώα μέχρι και αν βρεθει κηδεμόνας, για να τα σώσουν. Υπάρχουν προγράμματα απο εθελοντές, για υοθεσίες στην Αγγλία, στην Γερμανία... Πολλοι απο τους εθελοντές είναι ξένοι που αποφασισαν να έρθουν στην Κύπρο μονιμα, είδαν τι συμβαίνει και δραστηροποιηθηκαν.. Έτσι δόθηκε το παράδειγμα και σε ντόπιους να ασχοληθούν και να αγαπήσουν τα ζώα. Διότι αν υπήρχαν και κάποιοι που αγαπούσαν τα ζώα, είναι το κοινωνικό στατους τέτοιο που οι άλλοι θα τον έβλεπαν σαν εξωγήινο... Οι περισσότεροι Κύπριοι δεν αγαπούν τα ζώα, και άλλοι πολλοί προτιμούν μικρόσωμα και ράτσες... Επίσης πολλόι θέλουν κουτάβια και νομίζουν οτι αν πάρουν σκυλο απο καταφύγιο η αδέσποτο θα είναι γεμάτο αρρώστιες.

 10. elenαα

  #1 Δεν φαντάζεστε πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των σκύλων που παρατάνε καθημερινά στην Κύπρο οι Κύπριοι, κυρίως κυνηγοί! Και δεδομένου οτι δεν επιτρέπετε απο τον νόμο να υπάρχουν αδέσποτα, είναι υποχρεωτικό να τα μαζέυουνε οι δημοί και ετσι μαζευονται μαζέυονται και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν... Οι φιλοζωικές κάνουν οτι περνάει απο το χέρι τους, και υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται καθημερινά για να βρούν νέους κηδεμόνες, αλλα δυστυχώς είναι τόσα πολλά τα σκυλιά...Απο καταφύγια που λειτουργούν σε εθελοντική βάση με ελάχιστα κρατικά κονδήλια, υπάρχουν προγράμματα προσωρινής φιλοξενίας για να σώσουν τα σκυλάκια απο ευθανασία.

  1. ΣΚΙΑ ΣΤΑ ΛΗΜΕΡΙΑ ΣΟΥ

   Τι θα πει υποχρεωτικο..δηλαδη αυριο αμα βγει νομος να τσιπαρουν τα παιδια σου θα πεις οκ γιατι ειναι νομος...? σε λυπαμαι..που δεν εχεις αντιστασιακη ψυχη..ρομποτ μην γινεσαι εισαι ανθρωπος με αισθηματα..να μην δεχτουμε τις αρρωστημενες ιδεες κανενος..

 11. Stella Cosma

  Πόσοι από σας πηγαίνετε 7 ημέρες της βδομάδαςμ 365 μέρες το χρόνο να ταϊσετε, να καθαρίσετε και να μεριμνίσετε για την υγεία 300 και επιπλέον ζώων? Και όλα αυτά ενώ αντιμετωπίζεται το κάθε σκυλί ή γατί σαν ειδική και ιδιαίτερη περίπτωση. Εσείς μπορείτε να αποκαλείστε περισσότερο ζωόφιλοι από εμάς που ζούμε αυτό τον αγώνα με τα ζώα κάθε μέρα? Εσείς πιο δικαίωμα έχετε να μας προσβάλλετε αποκαλώντας μας εμμέσως υποκριτές?

  Έτσι για να γνωρίζετε καλύτερα την υπόθεση με τον Δήμαρχο Ιδαλίου, ο ίδιος είναι πρόθυμος να επιτρέψει στους εθελοντές, παραχωρόντας σε αυτούς και το κλειδί των υποστατικών όπου κρατούνται τα αδέσποτα για την καλύτερη φροντίδα αυτών των ζώων.

  1. ΣΚΙΑ ΣΤΑ ΛΗΜΕΡΙΑ ΣΟΥ

   Να αφησεις τα ζωα ελευθερα στην φυση τους..και τα λιονταρια ακομα ειναι ελευθερα ..εσυ κοιταξε να βρεις φαι για τον εαυτο σου και να καθαρισεις την ψυχη σου..δεν ηρθες στην γη για να ασχολεισαι με τα ζωα τι θα γινουν..αυτος που τα εφτιαξε ξερει τον λογο που πρεπει να χαιρονται την ελευθερια των..δεν ειναι μονο τα σκυλια ειναι εκατομμυρια ειδη ζωων..τι τρωνε τα αλλα ζωα..? αν μπορεις δωστου φαγητο και νερο αλλα μην τα φυλακιζεις ,γιατι θα φτασεις σε αδιεξοπδο.γιατι πας σε λαθος δρμο..

 12. Stella Cosma

  Καμιά ζωοφιλική οργάνωση δεν θέλει την θανάτωση των ζώων και ΑΥΤΕΣ ΑΚΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ, κατηγορούνται από το κοινό όταν αρνούνται να δεχθουν άλλα ζώα αφού έχουν φτάσει στο όριο χωριτικότητας τους. Εμείς γινόμαστε θύματα εξυβρισμού και μας αποκαλούν επίσης ως μη ζωόφιλους. Μπορεί κάποιος να μου πει πως το φέρνουν οι περιστάσεις και καταντάει κάποιος να αφιερώνει όλη του τη ζωή στον σκοπό της διάσωσης και αποκατάστασης της ευημερίας των ζώων και στο τέλος να αποκαλείται ως μη ζωόφιλος.

  1. ΣΚΙΑ ΣΤΑ ΛΗΜΕΡΙΑ ΣΟΥ

   Αφου βλεπεις οτι φτανεις σε αδιεξοδο..γιατι συνεχιζεις ..αμολα τα ζωα στην φυση τους ..γιατι τα στοιβαζεις σαν να ειναι εμπορευμα σε αποθηκη..Δεν ειναι αυτη η δουλεια σου στην γη..προηγειται η καθαρση ψυχης..

 13. Stella Cosma

  Είναι γεγονός ότι στην Κύπρο τα αδέσποτα σκυλιά δεν φροντίζονται από κανένα και αφήνονται στην τύχη τους που αυτή είναι συνήθως, δηλητηριάσεις, λιμοκτονίες, τροχαία δυστηχήματα ή θα πέσουν στα χέρια κάποιων ανώμαλων που θα τα βασανίσει. Θυμάσται την φωτογραφία του poodle που το έδεσαν και το έριξαν στην θάλασσα και το έπνιξαν? Είναι καλύτερος τέτοιος θάνατος?

 14. Stella Cosma

  Είναι εύκολο να ασκειτε κριτική από την πολυθρόνα σας ενώ άλλοι αγωνίζονται καθημερινα αφιερώνοντας όλο τους τον χρόνο, ενέργεια αλλά και ψυχικά αποθέματα και ενώ εσείς φαίνεται ξεκάθαρα ότι πραγματικά δεν έχετε ιδέα για το γεγονός ότι συγκεκριμένο καταφύγιο της Κύπρου το 2010 είχε πάρει 10,000 σκύλους. Μπορείτε να μας φωτίσετε τέλος πάντων πως θα μεριμνούσατε για την φροντίδα και την υιοθεσία όλων αυτών τον σκύλων? και ειδικότερα με ελάχιστες οικονομικές πηγές, έλλειψη εθελοντικού ανθρώπινου δυναμικού? θα μου απαντούσατε ότι καλύτερα να αφήνονταν στους δρόμους.

  1. ΣΚΙΑ ΣΤΑ ΛΗΜΕΡΙΑ ΣΟΥ

   Μα ποιος σε ζορισε να μαζευεις τα ζωα απο την φυση..εσενα σε μαζεψε κανεις..? γιατι αυτη η επιμονη με τα ζωα ..κοιτα την ζωη σου και αστα αυτα στην δικη τους..δεν βλεπεις το αδιεξοδο που περιηλθες ..? μα ποσο μυαλο εχεις συσσωρευμενο..διερωτωμαστε.

 15. Stella Cosma

  διαβάζοντας ολα τα σχόλια πιο πάνω είναι εμφανές ότι κανείς δεν καταλαβαίνει τίποτα - Η ΕΥΘΑΝΑΣΊΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΗς ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ όπως επίσης είναι πρόνοια της νομοθεσίας η ελεύθερη διακίνηση των σκύλων και εαν δεν αλλάξει ο νόμος, δεν μπορει κανεις να κάνει τίποτα. Η Φωνή για τα ζώα της Κύπρου διαβουλευεται ακούραστα με όλες τις σχετικές υπηρεσίες για διαρύθμιση των σχετικών νομοθεσιών και ειδικά για την απάλειψη αυτής της πρόνοιας, πράγμα στο οποίο αναφέρεται και στο δημοσίευμα της η κ. Αναστάση.

  1. ΣΚΙΑ ΣΤΑ ΛΗΜΕΡΙΑ ΣΟΥ

   Σωστη.! διερωτωμαστε τι σχεση εχει αυτη σε αυτη την θεση..αλλο αυτοαποακλειται αλλο εμφανιζεται..Αυτα τα βολεμενα ατομα θελουν κλωτσια και ενα αγριο ξυλο για να κατεβουν κατω απο εκει..αλιως το εγκλημα των θα διαιωνιζεται..

 16. κωστας

  οποταν.... οι φιλοζωικες της κυπρου οχι μονο δεν αντιδρουν εντονα στη πρακτικη της ευθανασιας αλλα και τη δικαιολογουν με σαθρα επιχειρηματα . κλασσικες ξεπουλημενες κρατικοδιαιτες φιλοζωικες οργανωσεις ! η επιχορηγηση να πεφτει και μπορουμε να δικαιολογησουμε τα παντα ... και που σαι ελενη ? και η κυπρος " αριστερη " κυβερνηση εχει ! εντος ευρωπαικης ενωσης και με τα κλειδια της οικονομιας στις τραπεζες και στα μονοπωλια ....

  1. Λευτέρης

   Εάν εσύ τραβάς ζόρια επειδή η Ελλάδα έχει καταντήσει ένα μεγάλο μπουρδέλο όπως την κατάντησαν οι Έλληνες, δεν σου φταίει κανένας Κύπριος για να ξεσπάς πάνω του. Εδώ μιλάμε για τα σκυλιά και το πρόβλημα της υπεργεννητικότητας που οι πραγματικοί φιλόζωοι προσπαθούν να λύσουν στην Κύπρο με διάλογο. Δύσκολο, γιατί οι πολιτικοί πήραν τα κουσούρια της μητέρας Ελλάδας, αλλά προσπαθούν. Πές μας τα ωραία πράγματα που γίνονται για τα ζώα στην Ελλάδα, και μάλιστα τί έχεις κάνει εσύ γι'αυτά και μετά μίλα.

  1. Λευτέρης

   Πήγαινε στο κομμωτήριό σου, κάνε το λουσάτο γάμο σου, τράβα τα ταξίδια σου, παίξτο Ευρωπαία (βλαχάρα) εκ του ασφαλούς και άσε τους πραγματικούς φιλόζωους να βοηθήσουν όπως μπορούν. Από τον καναπέ μας όλοι ξέρουμε να κάνουμε κριτική. Δέν περιμένεις κάτι διαφορετικό από τους Κύπριους. Άραγε από τον εαυτό σου περιμένεις κάτι διαφορετικό απο το να πηγαίνεις Τρόοδος για σούβλα, Πρωταρά να βρείς γαμπρό και να το παίζεις Ευρωπαία (ξανά ....βλαχαράαα?)

   1. ΣΚΙΑ ΣΤΑ ΛΗΜΕΡΙΑ ΣΟΥ

    Εσυ ρε κουμπ..σκεφτηκες οτι το μονο που πετυχαινεις ειναι να λερωνεις τα χερια σου με εγκληματα..?..Μπορεις να ταισεις εκατομμυρια ζωα..? Το καθε ζωο εχει την δικη του ζωη...οτι και να κανεις παντα θα υπαρχουν ζωα και ανθρωποι χωρις φαι και νερο ..εξαρταται που θα βρεθεις..αν βρεθεις στην ερημο καταλαβαινεις τι θα τραβηξεις..ολα τα ζωα ψαχνουν για τροφη...εδω το ενα καταντησε να τρωει το αλλο..βρισκομαστε οπως φαινεται σε ατελη κοσμο..οτι και να κανουμε παντα θα ερχομαστε σε αδιεξοδο..ενα πεθαινει εκατο γενιουνται..ειναι ετσι οι νομοι της φυσης απ'οτι φαινεται..αυριο και μεθαυριο ειμαστε εδω..αλλος δεν προλαβαινει να γεννηθει καν..

 17. markos dimitriadis

  Ego proteino.. na ejkataleifthoune.. ta ksena protipa...os pros.. tin prostaseia zoon.
  Malista.. na min feromate san tous germanous.. microchip...edo microchip ekei... siga siga tha baloume.. microchip.. kai sto pouli mas.
  Stamatiste epitelous avtin tin moda.. simansi ton zoon!!
  Einai ejklimatiko.. kai ochi ..giati ena klemmeno skili.. i kapou chameno mesa se mia poli na to anazitoune oi idioktites...kai kala tou skileiou.!!
  Episis...den einai anajki na prosarmostoume.. sta germanika kinokomeia.. opou ekei. kai bebaia ta kanoune evthannaseia apo anekathen...gia logous ellipseis chorou.. ta dika mas adespota...fisika..
  Min kante oti sas leei o dikepaz... o kapeoios dikigoros.. kai o dimos athinaion. !!Anomala dedomena.. kai deontologeies.. ftanei os edo itane!!

 18. Σωτηρία

  Αχρείαστο σάλο???? ίσως για κάποιους να ήταν αχρείαστος όχι όμως για τα ζώα. Η κα Αναστάση από τα συμφραζόμενα αυτό ακριβώς παραδέχεται ότι θανατώνονται γιατί είναι πάρα πολλά και γιατί το επιτρέπει ο Νόμος άρα που βλέπετε Κυρία Αναστάση τον αχρείαστο σάλο? το ότι έγινε ευρέως γνωστή ή μέθοδος που χρησιμοποιείτε ώστε να μην υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά στην Κύπρο? δηλαδή από το να υιοθετηθούν υγιή σκυλιά ακόμη και κουτάβια που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του κυνοκομέιου με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα προτιμάτε να θανατωθούν αρκεί να μην δυσφημιστεί το νησί και να μην στενοχωρηθεί ο Δήμαρχος ο οποίος σας επιφύλαξε "θερμή υποδοχή" εδώ πλέον σηκώνει κανείς τα χέρια και παραιτείται μπροστά σε τόση ............

  1. Λευτέρης

   Εσύ αυτό καταλαβές? Γιατί εγώ κατάλαβα πως η νοοτροπία των πολιτικών στην Κύπρο (όπως και στην Ελλάδα) είναι ψηφοθηρική. Όταν οι άνθρωποι κλειδιά που παίρνουν τις αποφάσεις από αδιάφοροι σου ανοίγουν την πόρτα είναι ένα βήμα μπροστά. Το επόμενο είναι να γίνουν φιλεύσπλαχνοι προς τα ζώα και τέλος φιλόζωοι. Το καλύτερο για σένα βέβαια είναι η απάθεια που συμβαίνει στην Ελλάδα με τα πάνω από ένα εκατομμύριο αδέσποτα, που κάθε καλοκαίρι οι ιδιοκτήτες τους τα παρατάνε (τράβα ανατολική αττική να δείς τι γίνεται), είναι η καλύτερη λύση. Ξέρω γνωστή στην Πάτρα που η γειτόνισσά της πέταξε 6 κουταβάκια στα σκουπίδια και το κάνει κάθε χρόνο, αλλά απο στείρωση 0.
   Απάθεια στην Ελλάδα είναι η μόνη λύση. Για τα ζώα, για την πολιτική, για το λάδωμα, για το μέλλον. Απάθεια.

   1. Σωτηρία

    Προφανώς ζούμε σ' άλλη χώρα έτσι? εδώ δεν αναλύουμε τους λόγους που έχει γεμίσει η Ελλάδα αδέσποτα γιατί είναι ακριβώς οι ίδιοι λόγοι που και στη Μεγαλόνησο συμβαίνει το ίδιο. ¨Ομως στην Ελλάδα δεν επιλέξαμε την εύκολη λύση να σκοτώνουμε τα αδέσποτα με τις ευλογίες του Νόμου (όχι επίσημα τουλάχιστον) και μετά να περηφανευόμαστε ότι στον τόπο μας δεν υπάρχουν αδεσποτα που ειναι τα μόνα που δεν φταίνε σε τελική ανάλυση.Το να δημοσιεύεται λοιπόν μια έκκληση να βοηθηθούν κάποια σκυλιά υγιή, ακόμη και κουτάβια γιατι κινδυνεύουν με ευθανασία, να ανταποκρινόμαστε αν και έχουμε τόσα δικά μας που χρειάζονται βοήθεια και στο τέλος να κατηγορούμαστε ότι δημιούργησαμε προβλήματα γιατί θύμωσε ο Δήμαρχος με τη δυσφήμηση που έγινε το θεωρώ μεγάλο θράσος.

   2. Σωτηρία

    Προφανως και δεν γνωρίζεις γι' αυτό κοίτα να ενημερωθείς πόσοι άνθρωποι τρεχουν καθημερινά εθελοντικά για τα αδέσποτα στην Ελλάδα πόσα καταφύγια υπάρχουν, πόσοι δίνουν από το υστέρημά τους για να βοηθήσουν χτυπημένα, άρρωστα ζώα και μετά μπορείς να εκφέρεις άποψη και να κατηγορείς για απάθεια. Απαθής είσαι εσύ που ενώ ξέρεις τι γίνεται με την γειτονισσά σου στην Πάτρα ποτέ δεν την κατήγγειλες .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.