Στηρίξτε μας

Tι εστί φιλόζωος σήμερα;

23 Αυγούστου 2013 13:45 | Επικαιρότητα
Tι εστί φιλόζωος σήμερα;

Της Ρεγγίνας Αργυράκη*

Δύο γεγονότα συνέτειναν στην απόφασή μου να καταθέσω μερικές σκέψεις. Αφ’ ενός οι απαράδεκτες συμπεριφορές ορισμένων οιονεί «φιλόζωων» στην περί τα δικαστήρια περιοχή κατά την προσαγωγή κατηγορουμένων για παραβάσεις του Ν.4039/2012, καθώς και ένα γενικότερο υβρεολόγιο που εφαρμόζεται σε επίπεδο διαλόγου ευρύτερα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αφ’ ετέρου η συμμετοχή μου σε δέκα τουλάχιστον επιστημονικά προεδρεία στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, απ’ όπου συνήγαγα τα εξής συμπεράσματα.

ArgyrakiRegina

Σήμερα η ανάγκη επανατοποθέτησης του ορισμού του ανθρώπου απέναντι στα ζώα ως βιολογικούς εταίρους και στην φύση εν γένει γίνεται όχι μόνον απαραίτητη, αλλά ανάγεται σε επίπεδο νέας πολιτικής ιδεολογίας, από την οποία απορρέουν οικονομικές, κοινωνιολογικές και πολιτισμικές παράμετροι. Φαίνεται λοιπόν πως σιγά – σιγά σχηματοποιείται στο Δυτικό Κόσμο ένας τέτοιος πολιτικός – φιλοσοφικός πόλος αντίστασης απέναντι στους άκρατους οικονομισμούς που τείνουν να διαλύσουν όλον τον συνεκτικό ιστό του σύγχρονου πολιτισμού.

Το να είναι κανείς φιλόζωος επομένως, δεν μπορεί να αποτελεί το επιστέγασμα ψυχοπάθειας, υστερίας ή αναίδειας, επειδή είναι τίτλος τιμής πολύ ειδικών ανθρώπων με πολύ σημαίνουσα ιδεολογία.

Όλοι εμείς που συνειδητά είμαστε οι σύγχρονοι παρτιζάνοι του δάσους του τσιμέντου, όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε για την αλλαγή των νόμων και των Κοινοτικών και άλλων διαχειριστικών μηχανισμών, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση και με κανέναν τρόπο να ταυτιζόμαστε με συμπεριφορές που υποδηλώνουν κοινωνική παθογένεια, γιατί έτσι ενεργούμε αυτοαναιρετικά και αυτοκαταστροφικά.

Δεν έχει νόημα να οχυρωνόμαστε πίσω από τα πολιτειακά μας επιτεύγματα ή να υπερηφανευόμαστε για τις κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, αν η συμπεριφορά μας στον καθ’ημέραν βίον μας θέτει αυτομάτως εκτός και της απλής έστω σύμβασης ανταλλαγής απόψεων.

Οτιδήποτε δεν βασίζεται σε ψύχραιμη επιχειρηματολογία και κατευναστική, έως συγκαταβατική, οπτική, πρέπει να μας κάνει να ντρεπόμαστε βαθύτατα, γιατί προδίδουμε και καταστρέφουμε εν τη γενέσει του ένα ιδεολογικό οικοδόμημα προς το οποίο τείνει να εναποθέσει πολλές ελπίδες όσος πολιτισμένος κόσμος μπορεί ακόμα να σκεφθεί εποικοδομητικά και για το μέλλον. Από τούδε λοιπόν, τα όποια τέτοια δείγματα πρέπει να αποβάλλονται άμεσα από τους κόλπους του ευρύτερου φιλοζωικού δικτύου και να παραμένουν δακτυλοδεικτούμενα μέχρι την πλήρη τους εξάλειψη ή απομόνωση.

Ειλικρινά δική σας.

*H Ρεγγίνα Αργυράκη είναι καθηγήτρια του Α.Π.Θ. συντονίστρια των πανεπιστημιακών που μετέχουν και στηρίζουν το έργο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.). Η γραμματική, η ορθογραφία και η λόγια γλώσσα του κειμένου είναι επιλογή της υπογράφουσας.

Διαβάστε επίσης:

Εγώ βοηθάω τα ζώα εσύ τι ζόρι τραβάς;

Χρήσιμες απαντήσεις για όσους ενοχλούνται επειδή φροντίζετε ζώα

Μια απάντηση σε όσους ενοχλούνται επειδή φροντίζουμε τ’ αδέσποτα

Τι ΔΕΝ είναι ένας εθελοντής φιλόζωος

«Φιλοζωικός δεν είστε; Είναι υποχρέωση σας, ελάτε να τα πάρετε!»

Οι Φ.Ε.Π. απαντούν σε όλους εσάς που ζητάτε να τρέξουν μόνο οι άλλοι για τα ζώα

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

9 Σχόλια

 1. Αυτός που "δεν ξαναασχολουμαι μαζι σου"

  Καλά το παραμύθι σας αλλά δεν είχε Δράκο .
  Σας συνιστώ το βιβλίο ' Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία ' Ρόμπερτ Φίσερ εκδόσεις opera .

  όσο αφορά το "Χεστηκαμε για τη χυχραιμια απ'τα σαλονια." ελπίζω να είσαστε στο σπίτι σας και όχι στο δρόμο .

  Y.Γ Βοηθούν στην χαλάρωση
  http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&ved=0CEMQFjAF&url=http%3A%2F%2Fwww.in2life.gr%2Fwellbeing%2Fexercise%2Farticles%2F222901%2Farticle.aspx&ei=BHscUsmYBYbDhAf2k4HQAw&usg=AFQjCNGFGqnXX7fcTHauLazP4I4urvYw2g&cad=rja

   1. Φλόκ

    Για να ξεβουλώσει το μυαλό σας !!!!!!!!
    Y.Γ Μην ξεχνάτε τις ασκήσεις χαλάρωσης , ελπίζω να μην πάθατε σύγκαμα από το χέσιμο .

  1. καρολος

   Ξερω οτι πεφτω χαμηλα,ξαναμιλωντας με ενα τρολ,αλλα δεν μπορεσα να αντισταθω στο πειρασμο! Τωρα που δεν προκειται να σου ξαναπαντησω,να δω πως θα τη βγαλεις εδω μεσα,οταν θα μεινεις μονος σου,σαν τη καλαμια στο καμπο να λες ασυναρτησιες. Θα σε φαει η μαρμαγκα κακομοιρη. Μπορεις να επιστρεψεις στο βουστασιο σου να σφαξεις κανενα μοσχαρο τωρα.

 2. καρολος

  Ας πετυχω κανεναν ''ανθρωπο'' να κακοποιει ζωο μπροστα μου και θα τον σαπισω στο ξυλο. Οπου υπαρχει δραση υπαρχει και αντιδραση.Χεστηκαμε για τη χυχραιμια απ'τα σαλονια.

 3. Φλόκ

  "Ο,τιδήποτε δεν βασίζεται σε ψύχραιμη επιχειρηματολογία και κατευναστική, έως συγκαταβατική, οπτική, πρέπει να μας κάνει να ντρεπώμαστε βαθύτατα, γιατί προδίδουμε και καταστρέφουμε εν τη γενέσει του ένα ιδεολογικό οικοδόμημα προς το οποίο τείνει να εναποθέση πολλές ελπίδες όσος πολιτισμένος κόσμος μπορεί ακόμα να σκεφθή εποικοδομητικά και για το μέλλον. Από τούδε λοιπόν, τα όποια τέτοια δείγματα πρέπει να αποβάλωνται άμεσα από τους κόλπους του ευρύτερου φιλοζωικού δικτύου και να παραμένουν δακτυλοδεικτούμενα μέχρι την πλήρη τους εξάλειψη ή απομόνωση."

  Πηγή: Tι εστί φιλόζωος; | http://www.zoosos.gr
  Παραθέτω ένα παράδειγμα ψύχραιμης επιχειρηματολογίας για να διαβάσουν κάποιοι πως υπάρχει και άλλος τρόπος γραφής εκτός από τις βρισιές , κατάρες , αφορισμούς κά.
  http://flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=139324&cid=299

 4. καρολος

  «Δύο γεγονότα συνέτειναν στην απόφασή μου να καταθέσω μερικές σκέψεις.

  Αφ’ ενός οι απαράδεκτες συμπεριφορές ωρισμένων οιωνεί <<φιλόζωων>> στην περί τα δικαστήρια περιοχή >> Μαλιστα!.......Το οτι καθημερινα σε ολη την επικρατεια κρεμανε σκυλους και γατες,το οτι η δικαιοσυνη ειναι ελαστικη απεναντι στους κατηγορουμενος,ΔΕΝ ηταν λογος για να ''καταθεσει σκεψεις'' η κυρια,αλλα ηταν λεει,το υβρεολογιο και η συμπεριφορα στα δικαστηρια!....Δηλαδη κατω απο ενα βιντεο,στο οποιο καποια τερατα καινε μεσα σε κλουβι μια μικρη γατα και γελανε,(Εχει υπαρξει στ'αληθεια αυτο),πρεπει οι φιλοζωοι να το παιζουν Βουδες και να το βουλωνουν,γιατι αλλιως θα χαρακτηριστουν ψυχοπαθεις!!...........Εγω στη θεση της θα ανυσηχουσα για την ελαστικη δικαιοσυνη,για την αδιαφορια των αρχων,για την μη σωστη εφαρμογη των νομων,τη γενικοτερη απαξιωση και το κτηνωδη τροπο,με τον οποιο συμπεριφερονται οι κατοικοι απεναντι στα ζωα. Τα αλλα ειναι τριχες.

 5. ΓΑΤΟΣΚΥΛΟ

  Η έλλειψη "ψύχραιμης επιχειρηματολογίας κ κατευναστικής έως συγκαταβατικής οπτικής" από την πλευρά των φιλόζωων,ΜΗΠΩΣ συμβαδίζει με την έλλειψη απονομής δικαιοσύνης στα χιλιάδες περιστατικά κακοποίησης ζώων?Περιμένω ανάλογο παραινετικό κείμενο προς τους Ελληνες δικαστές με τον τίτλο:"Τι εστί δικαστής την σήμερον ημέρα?"

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.