Στηρίξτε μας

Τι είπε ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στο δικαστήριο

31 Ιανουαρίου 2012 12:58 | Επικαιρότητα
Τι είπε ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στο δικαστήριο

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Ομόφωνη ήταν απόφαση του 10ου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών και του εισαγγελέα με την οποία αθωώθηκε χθες η Μάριζα Χριστοδούλου. Τα ποικίλα αλλά όχι ατράνταχτα επιχειρήματα των κυνηγών δεν έπεισαν το δικαστήριο. Μάταια ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Νίκος Παπαδόδημας, «συγκλονισμένος» περιέγραφε καταθέτοντας για περισσότερο επί μια ώρα τα όσα τράβηξε μετά την επίδοση της επίμαχης επιστολής τον Νοέμβριο του 2010 στην τότε αρμόδια υπουργό, Τίνα Μπιρμπίλη, και μετά τη δημοσίευση της από την εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ».

Ο κ. Παπαδόδημας είπε, ότι δεν γίνεται να χαρακτηρίζονται όλοι ή περισσότεροι κυνηγοί – μέλη των ομοσπονδιών ως λαθροθήρες, δηλαδή ως κοινοί εγκληματίες, αφού εκείνος, που τους εκπροσωπεί, βάζει την υπογραφή του σε έγγραφα, τα οποία συνυπογράφουν πολιτικοί και αρμόδιοι όπως π.χ. ο πρώην επίτροπος Περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας (νυν υπουργός Εξωτερικών) και άλλοι επιφανείς, οι οποίοι δεν θα το έκαναν ποτέ αυτό, αν οι εκπρόσωποι των κυνηγών ήταν εγκληματίες!

PapadodimasNikosΟ κ. Παπαδόδημας προκειμένου να υπερασπιστεί τους καλούς κυνηγούς έναντι των κακών λαθροθήρων (τους οποίους καταδίκασε επανειλημμένα) τόνισε, ότι μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το στόμα του κ. Δήμα και του κ. Γιούνκερ ειπώθηκε το εξής: «αν θέλετε να σώσετε μια περιοχή δώστε την στους κυνηγούς» αλλά δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Παπαδόδημας εννοούσε τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Παπαδόδημας τόνισε πως θίγεται προσωπικά, γιατί η επιστολή τον στοχοποιεί. Σημείωσε δε, ότι κυνηγοί είναι μεταξύ άλλων πρόεδροι της Δημοκρατίας, πρωθυπουργοί, δικαστές, δικηγόροι, γιατροί και όλοι αυτοί δεν μπορεί να είναι εγκληματίες, και να χαρακτηρίζονται και αυτοί ως εν δυνάμει λαθροθήρες!

Προφανώς η δεινή κοινωνική, πολιτική και οικονομική κατάσταση την οποία βιώνουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας, δεν έχει διδάξει τίποτα τον κ. Παπαδόδημα, σχετικά με τους τίτλους, τις ιδιότητες και την ποιότητα εκείνων, που φέρουν τίτλους και ασκούν εξουσία…

Ο κ. Παπαδόδημας  - όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου για ποιο λόγο θεωρεί ο ίδιος, ότι η κατηγορούμενη, Μάριζα Χριστοδούλου, έγραψε αυτή την επιστολή - τόνισε πως «επειδή με επιστημονικό τρόπο δεν μπορεί να απαγορευτεί το κυνήγι, προσπάθησε (η κατηγορούμενη) να επηρεάσει την υπουργό εναντίον των κυνηγών με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, ώστε να ισχύσουν περιορισμοί κατά της θήρας».

Η δικαστής ρώτησε τον κ. Παπαδόδημα αν η κα Μπιρμπίλη επηρεάστηκε αποκλειστικά και μόνο από την επίμαχη επιστολή και αν είχε διαβάσει άλλες μελέτες, όπως αυτή του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) την οποία το υπουργείο της δηλαδή το Υ.ΠΕ.Κ.Α. την είχε παραγγείλει.

Τον ρώτησε αν η υπουργός αρκέστηκε στην επιστολή, αν διύλισε τις πληροφορίες, που υπήρχαν στην επιστολή, αν τελικά καθένας μας μπορεί να αξιολογήσει και να αξιοπιστήσει το υλικό που λαμβάνει. Ο κ. Παπαδόδημας είπε ότι προφανώς δεν ήταν μόνο η επιστολή αυτή η αιτία και – όπως είναι λογικό – δεν γνωρίζει τι είχε διαβάσει και τι όχι η κα υπουργός καθώς αυτά συνήθως τα μελετούν οι σύμβουλοί της, γιατί είναι αδύνατον κάποιος να έχει συνολική εικόνα για όλα τα τρέχοντα... Τότε η δικαστής με χιούμορ του απάντησε «εδώ δε διαβάζουν άλλα άλλοι…» κάνοντας έναν υπαινιγμό για τα όσα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης για το Μνημόνιο, το οποίο παραδέχτηκε ότι δεν πρόλαβε να το διαβάσει!

Πριν σας παραθέσουμε την ανακοίνωση της Π.Σ.Ε.Ζ.Σ. σχετικά με τη χθεσινή απόφαση θα θέλαμε να σας αναφέρουμε κάποια από τα επιχειρήματα, που ειπώθηκαν στις συζητήσεις, που έγιναν μεταξύ κυνηγών και φιλόζωων, οι οποίοι αποτελούσαν το ακροατήριο. Ακούσαμε τα εξής «ατράνταχτα» επιχειρήματα υπέρ του κυνηγιού: «πρόκειται για πραγματική επαφή για τη φύση», «αν δεν το ζήσεις δεν μπορείς να το καταλάβεις» και «είναι μια δραστηριότητα που κληρονομήσαμε από τους παππούδες μας».

MarizaXristodoulou

Η ανακοίνωση της Π.Σ.Ε.Ζ.Σ.

Το 10ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, μετά από πολύωρη ακροαματική διαδικασία, αθώωσε τελικά την κατηγορούμενη και εκπρόσωπο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων (Π.Σ.Ε.Ζ.Σ.) για την συκοφαντική δυσφήμιση δια τύπου, μετά την μήνυση που κατέθεσε εις βάρος της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Κ.Σ.Ε.).

Αφορμή της μήνυσης αποτέλεσε η επίμαχη επιστολή της Π.Σ.Ε.Ζ.Σ που στάλθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 2010 προς την τότε Υπουργό Περιβάλλοντος και στα Μ.Μ.Ε., και στην οποία αναφερόταν ότι η λαθροθηρία διεξάγεται στην πλειοψηφία και από νόμιμους κυνηγούς, χωρίς βεβαίως να κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα και συλλόγους.

Tο δικαστήριο δέχθηκε εκ προοιμίου ότι η λαθροθηρία όντως υπάρχει, όπως υπάρχει και η παρανομία μέσα στην κοινωνία μας, και εξέτασε τους μάρτυρες για να διαπιστωθεί αν οι εγκαλούμενοι έχασαν πράγματι την αξιοπιστία τους μετά τη δημοσίευση της εν λόγω επιστολής.

Οι μάρτυρες κατηγορίας ισχυρίστηκαν ότι η επιστολή τους φωτογραφίζει προσωπικά, πλήττει την τιμή και την υπόληψή τους, ενώ τους απαξίωσε τόσο στα μάτια της Υπουργού, όσο και στο στενό και ευρύτερο περιβάλλον τους. Όπως αναφέρθηκε, ο Πρόεδρος της Κ.Σ.Ε. και οι θηροφύλακες εισέπραξαν καταιγισμό αποδοκιμασιών από τους συντοπίτες τους, ενώ δέχονταν τηλεφωνικά πυρά και μηνύματα αγανάκτησης από πολλούς κυνηγούς.

Οι ισχυρισμοί τους όμως δεν κατάφεραν τελικά να πείσουν το αξιοσέβαστο δικαστήριο παρά τις καταθέσεις των μαρτύρων τους και τη σχετική νομολογία που επικαλέσθηκε ο συνήγορός τους. Επιπλέον, το δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του τονίστηκε καθόλη τη διάρκεια της δίκης.

Παρόλα αυτά η Π.Σ.Ε.Ζ.Σ., σε συνέχεια και προς επίρρωση της δήλωσης που έκανε κατά την απολογία της η εκπρόσωπός της, δηλώνει και δια του παρόντος ότι σε περίπτωση που τα «σκάγια» της επιστολής εκτοξεύτηκαν αδίκως προς τους θηροφύλακες, ανακαλεί εκείνο και μόνο το σημείο της επιστολής που τους αφορά. Το έργο των θηροφυλάκων είναι απαραίτητο και αναγνωρίζει την προσφορά τους στην πάταξη της λαθροθηρίας. Λυπάται δε για εκείνους τους θηροφύλακες που χάθηκαν άδικα από τα κυνηγετικά βόλια.

Η Π.Σ.Ε.Ζ.Σ. ευχαριστεί τόσο τον συνήγορό της, δικηγόρο Άγγελο Αγγελέτο, για την πολύτιμη βοήθειά του, όσο και τους μάρτυρες υπεράσπισης. Τέλος, καλεί όλους τους συμπολίτες να συμβάλουν στην πάταξη της λαθροθηρίας καταγγέλοντας τυχόν περιστατικά είτε στο δασαρχείο, τη θηροφυλακή και την αστυνομία, είτε στα φιλοζωικά σωματεία και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Αθωώθηκε η Μάριζα Χριστοδούλου. Οι κυνηγοί δε νίκησαν!

Αθωώθηκαν οι Οικολόγοι Πράσινοι από τις κατηγορίες των κυνηγών περί συκοφαντικής δυσφήμισης

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

  1. Μανώλης

    Οί νόμιμοι κυνηγοί λούζονται την συγκάληψη που παρέχουν στους λαθροθήρες. Στις περισσότερες τοπικές κοινωνίες τους γνωρίζουν και αντί να τους καταγγέλουν και να τους παίρνουν τις άδειες , κάνουν τα στραβά μάτια. Ας προσέξουν οι νόμιμοι κυνηγοί με τις πρακτικές τους διότι σε λίγα χρόνια θα απαξιωθούν τελείως στα μάτια τις κοινωνίας και όπως πάντα σε αυτή τη χώρα θα τρέχουν να προλάβουν την τελευταία στιγμή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.