Στηρίξτε μας

Τι δεν έκανε το ΥΠ.Α.Α.Τ. εδώ και δεκαετίες για να προστατέψει σκυλιά/γάτες και να περιορίσει τις γεννήσεις νέων αδέσποτων

5 Απριλίου 2021 18:40 | Επικαιρότητα
Τι δεν έκανε το ΥΠ.Α.Α.Τ. εδώ και δεκαετίες για να προστατέψει σκυλιά/γάτες και να περιορίσει τις γεννήσεις νέων αδέσποτων

Μέσω facebook η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.), με αφορμή τις δηλώσεις όσων αντιδρούν - στην υποχρεωτικότητα της στείρωσης και των οικόσιτων ζώων συντροφιάς και στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) στο Υπουργείο Εσωτερικών - παραθέτει μια σειρά από γεγονότα που αποδεικνύουν τα όσα οι αρμόδιοι υπουργοί του ΥΠ.Α.Α.Τ. δεν έχουν κάνει εδώ και δεκαετίες, ώστε να νομοθετηθεί ουσιαστικά η προστασία σκυλιών και γατιών και να σταματήσουν οι παράνομες εκτροφές ζώων και το παράνομο εμπόριο γύρω από αυτά.

Η κα Μπομπολάκη επισημαίνει τα εξής:  «ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΘΥΜΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!

ΥΠΑΑΤ/ Ας δούμε μερικά απτά παραδείγματα του πόσο "προστάτεψε" τα ζώα το ΥΠΑΑΤ αλλά και πως με δική τους ευθύνη, αμέλεια ή όχι αφέθηκαν ασύδοτοι οι απανταχού της χώρας χιλιάδες παράνομοι εκτροφείς.

Τι γράφει το 2012 το Άρθρο 6 του νόμου 4039/12 περί Εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς στην παρ. 4;

Για τη χορήγηση της άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς, καθώς και άδειας εκπαιδευτή σκύλων καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του τυχόν συναρμόδιου Υπουργού οι ειδικοί όροι και οι προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρούν οι χώροι εκτροφής, αναπαραγωγής, εμπορίας και εκπαίδευσης των ζώων συντροφιάς ως προς τις εγκαταστάσεις, τους χώρους διαμονής ή παραμονής των ζώων, τις συνθήκες ευζωίας και τον αναγκαίο εξοπλισμό ανά είδος ζώου, η αρμόδια αρχή ελέγχου, η διαδικασία ελέγχου και οι κυρώσεις, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Είμαστε στο 2021 και αυτή η απόφαση 10 χρόνια μετά  δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Είναι η απόφαση που θα έθετε τις προϋποθέσεις για να είναι νόμιμος ένας εκτροφέας.

Τι γινόταν λοιπόν 10 χρόνια με τους εκτροφείς αφού δεν  είχε και δεν έχει  εκδοθεί η υπουργική απόφαση; Η πλήρης ασυδοσία και των εκτροφέων και των εκπαιδευτών σκύλων.

Έχουμε χαλάσει σόλες και σόλες να πηγαίνουμε ως ΠΦΠΟ στις κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και να ζητάμε να εκδοθεί  η απόφαση αυτή. Έχουμε στείλει επιστολές και επιστολές αλλά πέρα βρέχει.

Γιατί τόσα χρόνια δεν μπορούσαν να γράψουν μια ριμάδα απόφαση μιας σελίδας και παρέμεναν εκτροφείς και εκπαιδευτές σκυλιών ανεξέλεγκτοι;

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Το 2014 με τον 4235/14 που τροποποίησε τον 4039/12 πάλι ξανά μανά  επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία, ότι πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση αλλά ξανά μανά τίποτα. Πάλι πιέσεις εμείς, τίποτα στο ΥΠΑΑΤ.

Η μόνιμη απάντηση, ήταν ότι δεν προλαβαίνουν γιατί δεν τους μένει χρόνος από την ενασχόλησή τους με τα παραγωγικά ζώα.

10 χρόνια δηλαδή δεν τους έμεινε μια βδομάδα χρόνος για να ετοιμάσουν την υπουργική απόφαση... Η Ομοσπονδία μας κατέθεσε ολόκληρο σχέδιο υπουργικής απόφασης για να τους δώσουμε έτοιμη τροφή μήπως και προχωρούσε το θέμα και σταματούσε η ασυδοσία εκτροφέων και εκπαιδευτών σκύλων.

Ούτε αυτό στάθηκε ικανό για να τους κινητοποιήσει.

Τυχαία όλα αυτά;

Τα συμπεράσματα και πάλι δικά σας.

Επίσης το 2003 εκδόθηκε η υπ΄ αριθ. 266541/2003 - ΦΕΚ 1671/Β/13-11-2003 απόφαση για την λειτουργία και τις προϋποθέσεις, που διέπουν  τα καταστήματα πώλησης  ζώων, τα pet shops, ή τα είδη ζώων που θα μπορούσαν να πωλούν.

Από το 2003 έχουν περάσει 20 χρόνια, έχουν έλθει παντού τα πάνω κάτω και τα καταστήματα πώλησης λειτουργούν με όρους και προϋποθέσεις εικοσαετίας.

Και πάλι εδώ ξοδέψαμε χρόνο, πολλά ανέβα - κατέβα όλα αυτά τα χρόνια στο ΥΠΑΑΤ, επιστολές και κόντρα επιστολές για να αλλάξουν βασικά πράγματα και να εκδοθεί μια σύγχρονη απόφαση για τις προϋποθέσεις και τους όρους λειτουργίας των  pet shops  που να λαμβάνει υπόψη της την πραγματικότητα και την αθλιότητα που επικρατεί σε πάρα πολλά από τα καταστήματα αυτά, με τα  κρυφά υπόγεια και πίσω αυλές, όπου εκτρέφονται παράνομα και σε συνθήκες  τραγικές και ανείπωτες διάφορα ζώα.

Τίποτα. Δεν προλάβαιναν ούτε αυτή να εκδώσουν οι προστάτες των ζώων στο ΥΠΑΑΤ.

Τυχαίο;

Τι να σας πω ;

Θα σας κοροϊδέψω.

Λίγες μόνο πτυχές της ανύπαρκτης προστασίας των ζώων από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου αυτού.

Μετά είναι η ΠΦΠΟ κακή και βρίσκεται στο στόχαστρο όλων αυτών που κλαίνε σήμερα για την χαμένη αρμοδιότητα.

Βιβλίο ολόκληρο μπορούμε να γράψουμε, -να γίνει και best seller  να βγάλουμε και κάνα φράγκο- για την πλήρη έλλειψη  προστασίας των ζώων, για το άγριο κυνηγητό των φιλοζωικών συλλόγων  που πάσχιζαν να βοηθήσουν τα ζώα, για τα εμπόδια που χρόνια έβαζαν ακόμη και στην υλοποίηση του 4039/12.

Πόσες φορές δεν καταφύγαμε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ)  για να βάλει ένα τέρμα στα όσα εφεύρισκαν κάθε φορά για να ματαιώνουν δράσεις δωρεάν στειρώσεις των αδέσποτων, για να κυνηγάνε και να βάζουν πρόστιμα  σε ανθρώπους που χάριν φιλοζωίας φιλοξενούσαν αδέσποτα ζώα και απαιτούσαν να έχουν κυνοκομείο και άδεια.

Και ερχόταν το Ν.Σ.Κ  και τους άδειαζε με τις γνωμοδοτήσεις του και έτσι έβαζαν την ουρά στα σκέλια...

Θυμάμαι που ματαίωναν  συνέχεια και για χρόνια - το ΓΕΩΤΕΕ που σήμερα στενοχωριέται κι αυτό που θα φύγει η αρμοδιότητα από το ΥΠΑΑΤ- τις στειρώσεις από συναδέλφους τους εθελοντές ξένους κτηνιάτρους γιατί ήθελαν να μιλάει ο ξένος τα ελληνικά για να ανοίξει τομή στο ζώο. Λες και θα αγόρευαν σε δικαστήριο και έπρεπε να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Τι να πρωτοθυμηθούμε πια. Μετά αναρωτιόμαστε γιατί τα αδέσποτα στην Ελλάδα αγγίζουν τα 3.000.000.».

Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τα θέματα εκτροφής και εμπορίας ζώων συντροφιάς.

Διαβάστε επίσης:

Π.Φ.Π.Ο.: Μύθοι και αλήθειες για όσους εναντιώνονται στο αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς (βίντεο)

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.