Στηρίξτε μας

Τι απαντά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τ’ αδέσποτα

24 Απριλίου 2012 10:48 | Επικαιρότητα
Τι απαντά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τ’ αδέσποτα

Ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων, που διαβιεί εντός της Πανεπιστημιούπολης στα Γιάννενα και τα προβλήματα, που προκύπτουν καθημερινά εδώ και χρόνια σχετικά με τη διαχείριση των σκυλιών, αποδεικνύουν την αδιαφορία των κατοίκων της περιοχής, την έλλειψη φιλοζωικής κουλτούρας, την ασυνεννοησία μεταξύ των αρμοδίων, τις αναποτελεσματικές και πολυέξοδες μεθόδους, που εφάρμοσε ο Δήμος Ιωαννιτών.

Η Ζωοφιλική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΖΩ.Ο.Π.Ι.) με μια εκτενέστατη επιστολή στις 4 Απριλίου 2012 απευθύνθηκε σε όλους τις αρμόδιες αρχές του νομού αλλά και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να τονίσει τα προβλήματα, που δημιουργούνται, και τα οποία έχουν επιπτώσεις και πάνω στα ίδια τα ζώα (εγκλεισμοί, φόλες, πυροβολισμοί) αλλά συμβαίνουν και εις βάρος εκείνων, που έχουν επιφορτιστεί εθελοντικά με τη διαχείριση τους, εργάζονται ή φοιτούν στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Βάσει των στοιχείων, που έφερε στη δημοσιότητα η ΖΩ.Ο.Π.Ι., η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) απευθύνθηκε εγγράφως στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, διαμαρτυρόμενη για τις αποφάσεις που πάρθηκαν εις βάρος των αδέσποτων.

Στις 11 Απριλίου η Πρυτανεία απάντησε στην Π.Φ.Π.Ο. και στην ΖΩ.Ο.Π.Ι. ενημερώνοντας ταυτόχρονα και τον αρμόδιο υπουργό και τον δήμαρχο Ιωαννιτών, Φίλιππα Φίλιο, ζητώντας τη συναίνεση και τη συνδρομή όλων για τη διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων σκυλιών.

Τι απαντά ο πρύτανης

Στη σχετική ανακοίνωση, που υπογράφει ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, τονίζεται ότι: «Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προσπαθεί να διαχειριστεί, αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο με πολύ περιορισμένους οικονομικούς πόρους και προσωπικό την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου, τη φοιτητική μέριμνα και την εν γένει λειτουργία της Πανεπιστημιούπολης.

Το πρόβλημα της ολοένα αυξανόμενης παρουσίας αδέσποτων ζώων (σκύλων) στην Πανεπιστημιούπολη σε συνδυασμό με τις επιθέσεις μερικών εξ’ αυτών εναντίον φοιτητών και προσωπικού του Ιδρύματος, καθιστά τη λειτουργία του Πανεπιστημίου αρκούντως προβληματική.

Αρκεί να σημειωθεί ότι εντός ενός έτους εδέχθησαν επιθέσεις 35 φοιτητές και εργαζόμενοι, τέσσερις εκ των οποίων με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Η διοίκηση προσπάθησε, σε κοινή συνάντηση των ζωόφιλων και παθόντων από επιθέσεις να βρει μια λύση, ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα ελεύθερης χωρίς προβλήματα και άγχος κίνησης των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας εντός της Πανεπιστημιούπολης με ταυτόχρονη διασφάλιση της προστασίας των ζώων.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την προσφορά της ΖΩ.Ο.Π.Ι. και των μεμονωμένων ζωόφιλων μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στην κατεύθυνση αυτή.

Δυστυχώς, όμως, βασικά σημεία της απόφασης, όπως αυτή διατυπώθηκε (συνημμένο 1), δεν έχουν τηρηθεί από ορισμένους κυρίως όσον αφορά στην απαγόρευση παροχής τροφής των σκύλων πλησίον των κτηρίων και τη μεταφορά αδέσποτων σκύλων από την πόλη προς την Πανεπιστημιούπολη.

Οι τεχνικές υπηρεσίες κατασκεύασαν περιφραγμένο χώρο με τις οδηγίες της ΖΩ.Ο.ΠΙ., ώστε να περιορίζονται μόνο τα επιθετικά ζώα με τη δική τους υπόδειξη και φροντίδα.

Κατανοούμε πλήρως τους λόγους για τους οποίους τα μέλη της ΖΩ.Ο.Π.Ι. αδυνατούν να αναλάβουν την παραπάνω ευθύνη και γι’ αυτό απευθύναμε έκκληση στο Δήμο Ιωαννιτών να αναλάβει τη δράση αυτή ως ο μόνος υπεύθυνος φορέας (συνημμένο 2).

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα της ομαλής λειτουργίας της Πανεπιστημιούπολης σύμφωνα με το νόμο και οφείλει να σας διαβεβαιώσει ότι οι προσπάθειες της έχουν ως στόχο την προστασία των φοιτητών και των εργαζομένων, καθώς και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ζώων. Κάνουμε έκκληση προς τη ΖΩ.Ο.Π.Ι., τους ζωόφιλους και το Δήμο Ιωαννιτών να συνδράμουν στην κατεύθυνση αυτή.

Ουδεμία διάθεση αντιπαλότητας ή απόδοσης ευθυνών για την κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα είναι στις προθέσεις μας, παρόλες τις άδικες και ανυπόστατες επιθέσεις που δεχτήκαμε μέσω επιστολών (υβριστικές επιστολές στο πρόσωπο του Πρύτανη για ενέργειες ή δημόσιες απόψεις άλλων προσώπων). Θεωρούμε ότι η αντιπαράθεση αυτή μόνο την προστασία των ζώων δεν ωφελεί».

Διαβάστε επίσης:

Χαοτική η κατάσταση με τ' αδέσποτα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις της Πρυτανείας του Παν. Ιωαννίνων εις βάρος των αδέσποτων

Έγκλειστα ζώα στο κλειστό Δημοτικό Κυνοκομείο Ιωαννίνων;

Εθελοντές – ιδιώτες λειτουργούν το κλειστό Δημοτικό Κυνοκομείο Ιωαννίνων;

Γιάννενα: Φιλόζωοι και αδέσποτα στο κρεβάτι του Προκρούστη

«Απαγορεύεται η βόλτα με τα ζώα στα πάρκα;»

Τι απαντούν σε δήμαρχο Ιωαννιτών & σε πρύτανη φιλόζωοι που φροντίζουν δεκάδες αδέσποτα στα Γιάννενα

Γιάννενα: Βρήκαν κουτάβια κλεισμένα σε σακούλα πεταμένα στα σκουπίδια ενώ η μάνα τους έκλαιγε έξω από τον κάδο

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.