Άλλη μια θαλάσσια χελώνα καρέτα - καρέτα νεκρή στη Νάξο
Μια ακόμα νεκρή καρέτα – καρέτα εντοπίστηκε σήμερα στην ακτή της περιοχής Άγιος Ιωάννης στο βόρειος μέρος της Νάξου. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Προστασία Άγριας…
Στη διάσωση του σκελετωμένου σκύλου που εντοπίστηκε σε δασική περιοχή στη Θρυπτή Λασιθίου συνέβαλε ο Γιάννης Γαϊτανάκης, προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας, καθώς ενημερώθηκε για το ζώο το οποίο υπέφερε αφού κανείς δεν το αναλάμβανε αν και φιλόζωοι εκεί προσπάθησαν να το βοηθήσουν. Έτσι πήγε και το πήρε στις 2 Ιουνίου.
Ο κ. Γαϊτανάκης με ανάρτηση του το facebook επισήμανε τα εξής: «Εξαθλιωμένο ζωάκι εγκαταλείπεται στο Δάσος, ευτυχώς είχε την τύχη να βρεθεί απο περιηγητές και να λάβει την πρώτη φροντίδα από τους ιδιοκτήτες της Ταβέρνα Προβαρμα τους οποίους τους ευχαριστούμε θερμά!
Η συνέχεια γνωστή,
(α) ο σκύλος χωρίς Ηλεκτρονική Σήμανση, πράγμα για το οποίο φταίμε εμείς οι αστυνομικές αρχές οι οποίες δεν κάνουμε συστηματικούς ελέγχους. Φταίει όμως και το κράτος για τον κατακερματισμό της αρμοδιότητας, την υποστελέχωση των υπηρεσιών. Πολλές φορές φταίνε και οι αιρετοί που δεν αφήνουν τις Δημοτικές Αστυνομίες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
(β) ο σκύλος βρίσκεται ημέρα Κυριακή, ημέρα αργίας, συνεργείο περισυλλογής δεν υπάρχει, το κυνοκομείο απελπιστικά γεμάτο κ.ο.κ. Οι πολίτες προσπαθούν να βρουν άκρη με το κράτος, σχεδόν κανένας Δήμος δεν εχει λύση για απογευματινές, αργίες, Κυριακές.
(γ) Μοναδική λύση οι Φιλοζωικές της περιοχής, οι οποίες όμως εξαντλημένες, χωρίς κρατική υποστήριξη, αδυνατούν και δεν υποχρεούνται να αντικαθιστούν τους Δήμους στις υποχρεώσεις τους. Επιπλέον δέχονται και bulling από τους εξοργισμένους πολίτες οι οποίοι θεωρούν ότι είναι υποχρεωμένες κλπ
Το κράτος πρέπει να δώσει μια λύση σε κρίσιμα ζητήματα, το Νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, όμως πάσχει κατά πολύ στην εφαρμογή του. Έπειτα κάποιες φορές φαίνεται «να βάζει το κάρο μπροστά από τα άλογα». Κλειδί στην εφαρμογή του νόμου είναι η καθολική ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, έπειτα θα έχουν νόημα όλα τα υπόλοιπα. Έπειτα θα πρέπει να βρεθεί λύση με το ανέκδοτο που λέγεται «Διαχείριση Αδέσποτων Ζώων» από τους Δήμους. Ξεκάθαρα κυρώσεις για αδιαφορία ή αφαίρεση της αρμοδιότητας.
Στο Βιβλίο μου, το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα έχω ειδικό κεφάλαιο, για τη διαχρονική αποτυχία των Δήμων να διαχειριστούν το φαινόμενο, με μοναδικά στατιστικά στοιχεία από μια επιστημονική έρευνα που έκανα σε όλους τους Δήμους.
Παράδειγμα 1: Οι Δήμοι το 2022 πραγματοποίησαν πανελλαδικά 20.000 στειρώσεις, αριθμός που σίγουρα δεν επαρκεί για να αναχαιτιστούν 3 εκατομμύρια αδέσποτα κ.ο.κ.
Παράδειγμα 2: Οι Δημοτικές Αστυνομίες είχαν βεβαιώσει σε ένα έτος 300 πρόστιμα, όταν στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια δεσποζόμενα, με το 40% περίπου εξ αυτών να μη διαθέτει Ηλεκτρονική σήμανση.».
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr