Στηρίξτε μας

Τα θαλασσοπούλια τρώνε πλαστικά σκουπίδια επειδή μυρίζουν όπως η τροφή εξαιτίας των φυκιών που προσκολλώνται πάνω τους

10 Νοεμβρίου 2016 09:04 | Επικαιρότητα
Τα θαλασσοπούλια τρώνε πλαστικά σκουπίδια επειδή μυρίζουν όπως η τροφή εξαιτίας των φυκιών που προσκολλώνται πάνω τους

Τα θαλασσοπούλια τρώνε τα πλαστικά απορρίμματα που βρίσκουν στις θάλασσες και στις ακτές γιατί ξεγελιούνται από τη χημική ουσία που αναδύεται από τα μικροσκοπικά φύκια, τα οποία προσκολλώνται στα σκουπίδια, και τα κάνει να μυρίζουν σαν το πλαγκτόν (κριλ), με το οποίο αυτά τα πλάσματα μεταξύ άλλων τρέφονται εξηγεί αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον δημοσιογράφο Παύλο Δρακόπουλο οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάθιου Σαβόκα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Ντέηβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», ανέλυσαν στο εργαστήριο τους δείγματα από αυτά τα πλαστικά και διαπίστωσαν ότι εκλύουν διμεθυλοσουλφίδιο (DMS). Είναι η ίδια χημική ουσία με χαρακτηριστική θειώδη οσμή, που παρακινεί πολλά θαλασσοπούλια να τρώνε πλαγκτόν.

Ο αριθμός των πλαστικών που καταλήγουν στις θάλασσες του αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με μια εκτίμηση που έκανε μια περυσινή μελέτη, η ποσότητα πλαστικών που κάθε χρόνο ρυπαίνει τη θάλασσα, είναι περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι. Μια άλλη έρευνα το 2014 είχε εκτιμήσει ότι συνολικά στους ωκεανούς υπάρχουν τουλάχιστον 250 εκατ. τόνοι πλαστικών.

Ένα μεγάλος μέρος τους διασπάται σε μικρότερα κομμάτια (μικροπλαστικά), τα οποία τρώνε θαλάσσιοι οργανισμοί, ψάρια και πουλιά. Με αυτό τον τρόπο, μέσω της τροφικής αλυσίδας, επιστρέφουν εν μέρει στους ανθρώπους.

Υπολογίζεται ότι το 90% των πουλιών που πετάνε πάνω από τις θάλασσες, έχουν φάει πλαστικά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Ορισμένα πουλιά όπως τα άλμπατρος δείχνουν μεγάλη προτίμηση στα πλαστικά. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι μερικές φορές τα πουλιά ταΐζουν πλαστικά και τα μικρά τους, καθώς τα θεωρούν τροφή. Όμως η είσοδος των πλαστικών στον οργανισμό τους μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα εσωτερικά όργανα και να φράξει το έντερo τους.

Τα δύο συχνότερα είδη πλαστικού που πετιούνται στις θάλασσες, είναι το πολυαιθυλένιο και το πολυπροπυλένιο. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι στο μέλλον, προκειμένου να προστατεύονται καλύτερα τα πουλιά και τα ψάρια, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πλαστικά που είτε να μην μαζεύουν πάνω τους φύκια τόσο εύκολα, είτε να διασπώνται πιο γρήγορα.

Μελλοντικές έρευνες θα ερευνήσουν κατά πόσο τα ψάρια, οι χελώνες, οι πιγκουΐνοι και άλλα ζώα έλκονται από την ίδια μυρωδιά των πλαστικών επισημαίνει στο δημοσίευμα του το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Γεράκια μπερδεύουν το πλαστικό με τροφή σε ακατοίκητη βραχονησίδα του Αιγαίου

Πέθανε η θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε εγκλωβισμένη σε απορρίμματα να έχει φάει κομμάτια πλαστικού στο Βαθύ της Σάμου

Σάμος: Το δελφίνι πέθανε από ασφυξία επειδή κατάπιε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικό

Προσπαθούν να σώσουν το δελφίνι που κινδυνεύει από τον πλαστικό δακτύλιο

Έσωσαν τον κύκνο που είχε παγιδευτεί σε αγκίστρια στη λίμνη της Καστοριάς (βίντεο)

Νάξος: Βρήκαν την caretta να κολυμπάει έχοντας καταπιεί αγκίστρια

Παγίδες θανάτου για τα θαλασσοπούλια τα αλιευτικά εργαλεία

Καβάλα: 70 θαλασσοπούλια πνίγηκαν στα δίχτυα του ψαρά

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.