Στηρίξτε μας

Σύρος: Αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών παρά την κακοποίηση του σκύλου του

10 Απριλίου 2018 21:36 | Καταγγελίες
Σύρος: Αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών παρά την κακοποίηση του σκύλου του

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών ο 44χρονος άνδρας σε βάρος του οποίου είχε γίνει καταγγελία για την εγκατάλειψη του σκύλου του ράτσας Μπόξερ καθώς το ζώο βρέθηκε άρρωστο με λεϊσμανίωση, δεμένο και εμφανώς αδυνατισμένο στην περιοχή του Βήσσα στις 29 Μαρτίου του 2015 εντός του χώρου της κατασκήνωσης των προσκόπων.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου στις 28 Μαρτίου 2018 τον αθώωσε λόγω αμφιβολιών και η εισαγγελέας του είπε ότι δεν πρέπει να αποκτήσει ξανά σκύλο, όμως πρόκειται κατά τη γνώμη μας – γιατί οι πολίτες έχουν δικαίωμα να κρίνουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης – για ακόμα μια απαράδεκτη απόφαση, που ενισχύει την ασυδοσία όσων αντιμετωπίζουν συναισθανόμενα πλάσματα ως αντικείμενα.

Καταγγελία από τουρίστρια από το 2014

Για το συγκεκριμένο ζώο και τον τρόπο που το κακοποιούσε ο ιδιοκτήτης του, αφού και όταν το είχε στο σπίτι του – στο Κίνι πίσω από την καθολική εκκλησία – είχαμε ενημερωθεί από τουρίστρια.  Η Susan Enfield βλέποντας για μέρες το σκυλί δεμένο στην ταράτσα οικίας χωρίς τροφή και νερό,  έστειλε email τον Σεπτέμβριο του 2014 και στο ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού και στην τότε υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη καθώς και στον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια.

emailSusanEnfieldTo email της Susan Enfield που περιγράφει στις ελληνικές αρχές σε τι συνθήκες είδε να ζει το σκυλί στο Κίνι της Σύρου τον Αύγουστο του 2014.

Παραλήπτης των φωτογραφιών που έδειχναν τι είδε η  Susan Enfield τον Αύγουστο του 2014, όταν επισκέφθηκε το Κίνι Σύρου κατά τη διάρκεια των διακοπών της, έγινε και το www.zoosos.gr αφού ζητήθηκε η συνδρομή μας από το φιλοζωικό σωματείο της Μ. Βρετανίας «Greek Animal Rescue», ώστε το σκυλί – που ζούσε κακήν κακώς σε ταράτσα οικίας πίσω από την καθολική εκκλησία – να σωθεί.

Ως δικαιολογία το άρρωστο παιδί του 44χρονου…

Τελικά χάρη στην παρατηρητικότητα του κτηνιάτρου Μανώλη Βορίσση ο οποίος κλήθηκε να περιθάλψει το συγκεκριμένο σκυλί στις 29 Μαρτίου του 2015 και θυμήθηκε το ρεπορτάζ μας, έγινε η διασταύρωση των στοιχείων και εντοπίστηκε σε ποιον ανήκει αυτό το πλάσμα.

Θυμίζουμε ότι ένας από τους προσκόπους που έβλεπε τον σκύλο σε κακά χάλια στην περιοχή του Βήσσα – αφού το σκυλί έτρωγε μια φορά την εβδομάδα – ενημέρωσε τον δημοτικό υπάλληλο Κώστα Γαβριήλ, ο οποίος τράβηξε φωτογραφίες και μετέφερε το ζώο στην Κτηνιατρική Κλινική Κυκλάδων.

Οι εξετάσεις έδειξαν και την κακή θρεπτική κατάσταση του θηλυκού Μπόξερ και ότι πάσχει από λεϊσμανίωση ενώ κάτοικος της περιοχής Κίνι υπέδειξε και ιδιοκτήτης του σκύλου είναι ο τελικά 44χρονος δάσκαλος πολεμικών τεχνών.

Έτσι σε βάρος του συγκεκριμένου άνδρα κατατέθηκε τελικά καταγγελία από τη Ρένα Νταή, που τότε ήταν πρόεδρος του συλλόγου «Φιλοζωική Ομάδα Σύρου», από τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο Αλέξη Αθανασίου αλλά και τον δημοτικό υπάλληλο Γιάννη Γαβριήλ, που βρήκε το Μπόξερ.

Η δίκη του 44χρονου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 αλλά διακόπηκε καθώς η υπεράσπιση δήλωσε ότι θέλει να την αναβάλει για να καταθέσει εκ των προσκόπων ο υπεύθυνος τους Νίκος Κουμαριανός.

Μάλιστα η κα Νταή εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι η ίδια είχε καταθέσει στο δικαστήριο και το δικό μας δημοσίευμα που αποδείκνυε σε τι συνθήκες το σκυλί ζούσε την ταράτσα του σπιτιού του ιδιοκτήτη του.

Εντούτοις έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ο δημοτικός υπάλληλος Γιάννης Γαβριήλ αν και είναι αυτός που πρωτοείδε σε τι κακά χάλια ήταν το ζώο, ζητούσε τελικά από το δικαστήριο επιείκεια για τον δράστη γιατί έχει άρρωστο παιδί!

Φυσικά έχει αξία να αναφέρουμε ότι στις 28 Μαρτίου 2018 που ήταν η συνέχεια της δίκης ο κ. Γαβριήλ δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Αντιθέτως παρών ήταν ο κ. Κουμαριανός που ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι του είχε δώσει ο 44χρονος τον σκύλο ώστε να ζει στην κατασκήνωση (έτσι δεμένος;) για να αποφεύγουν οι κυνηγοί να κυνηγούν στην περιοχή… Ισχυρίστηκε ότι φρόντιζαν το ζώο και το τάιζαν καθημερινά…

Δυστυχώς από τη στιγμή που δεν υπήρχε παράσταση πολιτικής αγωγής από φιλοζωικό σωματείο του νησιού – άλλωστε όταν ξεκίνησε η δίκη δεν υπήρχε θεσμοθετημένη αυτή η δυνατότητα – όλα τα άλλα στοιχεία για τις συνθήκες διαβίωση του σκυλιού στα χέρια του 44χρονου έμειναν ουσιαστικά στην αφάνεια…

Αξίζει δεν θα πούμε ότι 44χρονος κλάφτηκε επαρκώς αφού ισχυρίστηκε ότι είχε πάρει το σκυλί για να βοηθήσει το άρρωστο παιδί του! Ενώ δεν είχε κάτι ουσιαστικό να πει για το πως είναι δυνατόν να συμπεριφέρεσαι έτσι στο πλάσμα που υποτίθεται ότι πήρες για να βοηθήσεις το άρρωστο σπλάχνο σου και τελικά το κακοποιούσες αφού και στο σπίτι σου το είχες εγκαταλείψει ενώ ακόμα και εκεί που το έδωσες τελικά αποδείχτηκε ότι το κακοποίησαν με την αδιαφορία τους (παθητική κακοποίηση).

Η κα Νταή εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι το θηλυκό Μπόξερ συνεχίζει να μην έχει καλή τύχη καθώς ο 44χρονος αφού το παρέλαβε από την Κτηνιατρική Κλινική Κυκλάδων το έδωσε – γιατί ήταν εμφανές ότι δεν το ήθελε – σε άλλον κάτοικο του νησιού, ο οποίος συνέχισε και αυτός να το κακοποιεί αφού συχνά το άφηνε δεμένο οπουδήποτε σε κολώνες, κάδους σκουπιδιών και αλλού χωρίς τροφή και νερό ενώ θέλησε και να το ζευγαρώσει.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος άνδρας καταδικάστηκε ερήμην πρωτόδικα τον Ιούνιο του 2017 με ποινή 18 μηνών με αναστολή και 5.000 ευρώ χρηματική ποινή για την κακοποίηση αυτού του σκυλιού.

Δυστυχώς η κακοποίηση των ζώων και γεγονότα όπως αυτά που περιγράφουμε μόνο σπάνια δεν είναι και εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι η Δικαιοσύνη δεν στέκεται στο ύψος της με αποτέλεσμα τα ζώα να μένουν ανυπεράσπιστα και όσοι τα κακοποιούν ασύδοτοι.

Στις τρεις πρώτες φωτογραφίες βλέπετε το Μπόξερ τον Αύγουστο του 2014 και στις επόμενες τρεις το ίδιο ζώο τον Μάρτιο του 2015.

Διαβάστε επίσης:

Την κακοποίηση του σκύλου στη Σύρο καταγγέλλει τουρίστρια από την Βρετανία

Μόνο 300 ευρώ πρόστιμο για την κακοποίηση του σκύλου του από το Α.Τ. Σύρου

Σύρος: Εγκατέλειψε το άρρωστο ζώο που η τουρίστρια κατήγγειλε ότι κακοποιεί

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.