Στηρίξτε μας

«Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» και στα σχολεία του Δήμου Μαλεβιζίου

30 Ιανουαρίου 2012 12:55 | Τα καλά νέα
«Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» και στα σχολεία του Δήμου Μαλεβιζίου

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (αρ. πρ. 101004/Γ7/23-9-2011) συνεχίζει για τέταρτη χρονιά τις ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια).

Από τις 6 έως τις 17 Φεβρουαρίου o Δήμος Μαλεβιζίου σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. «Ζωφόρο» Ηρακλείου και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις στα σχολεία του Δήμου Μαλεβιζίου, που το επιθυμούν και που θα δηλώσουν συμμετοχή το αργότερο έως και την Τρίτη 31 Ιανουαρίου (στην περίπτωση που ο χρόνος δεν επαρκεί θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Τί περιλαμβάνει η επίσκεψη στο σχολείο;

Η επίσκεψη θα διαρκεί μία διδακτική ώρα και θα περιλαμβάνει τρία διαφορετικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στην ηλικία των μαθητών:

i) για τους μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση σχετικά με του μύθους γύρω από τα ζώα με αναφορές στη βιολογία και στη συμπεριφορά τους και μέσα από συζήτηση εξετάζεται η σχέση του ανθρώπου με αυτά καθώς και οι σχετικοί μύθοι και αλήθειες που την καθορίζουν.

Στη συνέχεια, εφόσον ο χρόνος το επιτρέπει, μέσα από παιχνίδι ρόλων οι μαθητές καλούνται μέσα στο ελεγχόμενο πλαίσιο της τάξης να βιώσουν σχετικά ζητήματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία, να ερμηνεύσουν και να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα κακοποίησης.

ii) για τις Γ - ΣΤ τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστική παρουσίαση σχετικά με τις αρχές της συμπεριφοράς και της βιολογίας των ζώων συντροφιάς, τα δικαιώματά τους, αλλά και τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών μαθαίνουμε πώς μπορούμε να τα φροντίζουμε και πως να συμπεριφερόμαστε όταν τα συναντάμε στο δρόμο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης γίνεται αναφορά στα εξωτικά είδη καθώς και στα είδη που βρίσκονται σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους. Στη συνέχεια τα σχολεία που επιθυμούν θα αναλαμβάνουν με την υποστήριξη του Συλλόγου να διοργανώσουν τη δική τους εκστρατεία για να ενημερώσουν τους συμμαθητές, την οικογένεια και τη γειτονιά τους.

iii) Α και Β τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα για τις μικρές ηλικίες περιλαμβάνει 20λεπτη διαδραστική παρουσίαση με τη χρήση οπτικού υλικού για τα ζώα συντροφιάς στο σπίτι και την ασφαλή αντιμετώπισή τους έξω από αυτό. Στη συνέχεια οι μαθητές ζωγραφίζουν γάτες και τους σκύλους και όσα χρειάζονται για να ζήσουν ευτυχισμένα.

Στόχος, σε αυτήν την ηλικία, είναι να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στα ζώα, μέσα από τη σωστή πληροφόρηση και την κατάρριψη σχετικών μύθων (φορείς ασθενειών κ.ά.).

Τί προετοιμασία χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί η ενημερωτική επίσκεψη σχολείο;

• Χρειάζεται να οριστεί όσο πιο έγκαιρα γίνεται η ημερομηνία της επίσκεψης. Επίσης καλό είναι το ενδιαφερόμενο σχολείο να επικοινωνήσει και με άλλα κοντινά σχολεία που μπορεί να ενδιαφέρονται, ώστε να συνδυαστούν οι επισκέψεις.
• Θα πρέπει το σχολείο να διαθέτει βιντεοπροβολέα και υπολογιστή ή διαφανοσκόπειο για την προβολή των εικόνων.
• Είναι προτιμότερο ο αριθμός των μαθητών ανά παρουσίαση να μην ξεπερνά τους 40, και η κάθε ομάδα να αποτελείται από μαθητές περίπου ίδιας ηλικίας.
• Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα πρέπει να έχουν ενημερώσει τους μαθητές για την επίσκεψη και να έχει προηγηθεί σχετική συζήτηση μέσα στην τάξη.
• Η παρουσίαση διαρκεί μία ώρα και η παρουσία των εκπαιδευτικών που είναι υπεύθυνοι για την τάξη είναι απαραίτητη.

Η επίσκεψη δεν περιλαμβάνει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές και τα σχολεία. Για περισσότερες πληροφορίες και για τον προγραμματισμό επίσκεψης επικοινωνήστε με την υπεύθυνη του προγράμματος, Μελίτα Λαζαράτου στο 6944476214 ή επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.sumvionometazoa.wordpress.com.

Διαβάστε επίσης:

7.950 μαθητές διδάχθηκαν πώς να συμβιώνουν με τα ζώα γύρω τους

Μαθήματα αγάπης για τα ζώα στα παιδιά της Λέσβου

1.000 μαθητές παρακολούθησαν τα μαθήματα φιλοζωίας στη Χίο

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα Ζώα» και στη Χίο

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.