Στηρίξτε μας

Εγνατία Οδός: Σύγκρουση οχημάτων με αρκούδα στον κάθετο άξονα Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής

6 Ιουνίου 2012 15:41 | Επικαιρότητα
Εγνατία Οδός: Σύγκρουση οχημάτων με αρκούδα στον κάθετο άξονα Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής

Το δωδέκατο τροχαίο από το 2009

Νέο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα, (το 12ο στο διάστημα 2009-2012) σημειώθηκε χθες το βράδυ στις 22:30 στον κάθετο άξονα Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής, στο 5ο χιλιόμετρο μετά τον κόμβο της Νεάπολης.

Η Τροχαία Κοζάνης ειδοποίησε την Καλλιστώ, αφού σύμφωνα με τη μαρτυρία του οδηγού, η αρκούδα είχε μπει στον κλάδο του αυτοκινητοδρόμου με κατεύθυνση την Καστοριά, όπου συγκρούστηκε αρχικά με διερχόμενο φορτηγό.

Η αρκούδα τρομαγμένη, πέρασε το τσιμεντένιο διαχωριστικό διάζωμα και χτυπήθηκε και από δεύτερο αυτοκίνητο στον άλλο κλάδο. Στη συνέχεια ξαναπέρασε το διάζωμα και διέφυγε τραυματισμένη υπερπηδώντας τον φράχτη, στο σημείο εισόδου της, ενώ ο οδηγός του Ι.Χ. αυτοκινήτου (το οποίο έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές από την σφοδρότητα της σύγκρουσης), σοκαρισμένος ειδοποίησε αμέσως την Τροχαία.

Όταν έφτασε στο σημείο του ατυχήματος η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ, εντόπισε τα σημεία εισόδου και εξόδου της αρκούδας στην εμφανώς παραβιασμένη περίφραξη.

Μετά από αρκετές ώρες και με τη βοήθεια εκπαιδευμένου σκύλου, που διαθέτει η ομάδα, εντόπισε το τραυματισμένο ζώο. Μόλις η αρκούδα αντιλήφθηκε την ανθρώπινη παρουσία, απομακρύνθηκε τρομαγμένη.

Η κτηνίατρος της ομάδας, η οποία προσπαθούσε να πλησιάσει το ζώο, δεν κατάφερε τελικά να την αναισθητοποιήσει προκειμένου, να προχωρήσει σε διάγνωση και ενδεχόμενη περίθαλψή του, αφού το ζώο αν και φαίνονταν πως είχε δυσκολία στην κίνηση, απομακρύνονταν συνεχώς.

Τις επόμενες ημέρες οι επιστήμονες της οργάνωσης θα επισκεφθούν και πάλι την περιοχή για να επανεξετάσουν την κατάσταση αν και εφόσον το ζώο εντοπιστεί.

Η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου στον κάθετο άξονα Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής (Ε45) και η απουσία ή ελλιπής διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα, συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες.

Παρόλο που η Εγνατία Οδός Α.Ε., έχει δρομολογήσει τη χρηματοδότηση τοποθέτησης κατάλληλης περίφραξης μέσα στο επόμενο έτος, στο ενδιάμεσο διάστημα ο κίνδυνος πρόκλησης και νέων τροχαίων ατυχημάτων παραμένει πολύ μεγάλος.

Παράλληλα και μέχρι την τοποθέτηση της περίφραξης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας - Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, έχει ήδη προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό, με χρηματοδότηση του έργου LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ, για την εγκατάσταση ειδικής σήμανσης και τεχνικών αποτρεπτικών μέσων τα οποία θα βοηθήσουν στη μείωση της θνησιμότητας άγριων ζώων από τροχαία ατυχήματα στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου.

Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος η Καλλιστώ προτείνει μεταξύ άλλων και την εντατικοποίηση της διανομής του ειδικού φυλλαδίου της Εγνατία Οδός Α.Ε. στους δύο σταθμούς διοδίων προκειμένου οι οδηγοί να γνωρίζουν, ότι κινούνται σε περιοχή, η οποία αποτελεί βιότοπο αρκούδας, αλλά και την τοποθέτηση προσωρινών προειδοποιητικών πινακίδων και πινακίδων μείωσης του ορίου ταχύτητας, αλλά και την εντατικοποίηση των ελέγχων για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.

Διαβάστε επίσης:

Εγνατία Οδός: Καρμανιόλα για τις αρκούδες

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.