Στηρίξτε μας

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για την μη προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα - καρέτα

29 Μαρτίου 2014 06:54 | Περιβάλλον
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για την μη προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα - καρέτα

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Αντιπροσωπεία της στην Ελλάδα http://ec.europa.eu η Κομισιόν παραπέμπει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ελλιπή προστασία της καρέτα - καρέτα.

Αυτό συνέβη γιατί η Ελλάδα δεν εξασφάλισε επαρκή προστασία για τις θαλάσσιες χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση. Η υπόθεση αφορά σχέδια ανάπτυξης στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στη Δυτική Πελοπόννησο, μία από τις σημαντικότερες παραλίες φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας καρέτα - καρέτα στη Μεσόγειο και μια περιοχή που προστατεύεται βάσει της νομοθεσίας της Ε.Ε.

Στην περιοχή πολλά σχέδια ανάπτυξης και κατασκευαστικές δραστηριότητες γίνονται ανεκτά και αδειοδοτούνται, γεγονός που έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση. Έπειτα από σύσταση του αρμόδιου για το περιβάλλον Επιτρόπου Janez Potočnik, η Επιτροπή παραπέμπει τη συγκεκριμένη υπόθεση στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα αυστηρής προστασίας ειδών όπως η θαλάσσια χελώνα καρέτα - καρέτα, η οποία απειλείται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα μέτρα αυτά υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να εξασφαλίζουν ότι τα είδη δεν θα διαταράσσονται κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής τους και ότι θα περιορίζεται οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να συνεπάγεται την υποβάθμιση των τόπων αναπαραγωγής των ζώων.

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος προστατεύεται από το Natura 2000, το πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών που θεσπίστηκε με την οδηγία του 1992 για τους οικοτόπους. Ο στόχος της νομοθεσίας Natura είναι να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη καλή διαβίωση των πλέον απειλούμενων ευρωπαϊκών ειδών και των οικοτόπων τους.

Η Επιτροπή εξέφρασε πρώτα τις ανησυχίες της σε προειδοποιητική επιστολή προς την Ελληνική Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2011, ανησυχίες τις οποίες επανέλαβε σε αιτιολογημένη γνώμη έναν χρόνο αργότερα.

Η Ελλάδα αναγνώρισε την ανάγκη λήψης μέτρων και κατάρτισε πρόγραμμα δράσης και χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του.  Ωστόσο, σχεδόν δύο έτη μετά την εκπόνηση του προγράμματος, ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί.

Η Επιτροπή πληροφορήθηκε ότι συνεχίζονται οι κατασκευαστικές εργασίες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται οι οικότοποι των χελωνών, οι οποίοι προστατεύονται βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας. Δεδομένου ότι η περίοδος φωλεοποίησης για το 2014 πρόκειται να ξεκινήσει, αποφασίστηκε να παραπεμφθεί η Ελλάδα ενώπιον του Δικαστηρίου της Ε.Ε.

Ιστορικό

Οι θαλάσσιες χελώνες καρέτα - καρέτα είναι κυρίως σαρκοφάγα ζώα, με μήκος έως ένα μέτρο και βάρος έως 170 κιλά. Εκτιμάται ότι το 80% των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου χτίζει πλέον τις φωλιές του στις ακτές του Ιονίου Πελάγους – και ιδίως στη Ζάκυνθο, σε έξι παραλίες συνολικού μήκους μόλις πέντε χιλιομέτρων – και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Κάθε χρόνο χτίζονται 800-2.000 φωλιές.

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι απειλούμενο είδος, ταξινομημένο στην κατηγορία ειδών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης σε άγρια κατάσταση στο άμεσο μέλλον. Οι θαλάσσιες χελώνες καλύπτουν κολυμπώντας τεράστιες αποστάσεις προτού επιστρέψουν στους τόπους φωλεοποίησης τους. Κάθε δύο χρόνια τα θηλυκά γεννούν αυγά σε φωλιές 2-5 φορές ανά περίοδο αναπαραγωγής.

Τι λέει ο ΑΡΧΕΛΩΝ

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε καταγγείλει επ' αυτού παλιότερα: «Ειδικά στο Nότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, που ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ολιγωρία του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι εμφανής γιατί από το 2003 υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE-Φύση, που προβλέπει την ανάδειξη της περιοχής με ταυτόχρονη προστασία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η ανεπάρκεια της Διοίκησης και τα τοπικά μικροσυμφέροντα οδηγούν άλλον έναν σημαντικό βιότοπο της Ελλάδας σε υποβάθμιση μέσω μιας κοντόφθαλμης «αξιοποίησης» που δεν λαμβάνει υπόψη της τα στοιχεία εκείνα που κάνουν την περιοχή αυτή ξεχωριστή.

Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, η προστασία του περιβάλλοντος και η σωστή και βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν τη μόνη διέξοδο από την οικονομική κρίση που περνάμε».

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΛΩΝ

Διαβάστε επίσης:

ΑΡΧΕΛΩΝ: Εκπέμπει SOS για τη σωτηρία του Κυπαρισσιακού

Οργώνουν την παραλία καταστρέφουν την περιοχή που φωλιάζουν οι καρέτα

Συνεχίζεται η καταστροφή της NATURA στον Νότιο Κυπαρισσιακό

Περισσότερες από 1.000 φωλιές Caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Το περιβάλλον και τα ζώα πλήττουν και οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης

Ε.Ε.: Κατά της Ελλάδας για τον σκουπιδότοπο που «πνίγει» τις Caretta

Θαλάσσια χελώνα νεκρή από παραγάδι στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. ΕΛΕΟΣ

    Και η παραλιες που οδηγουν απο τον Πυργο στο Κατακολο ειναι στη NATURA για το μοναδικο στον κοσμο "Κρινο της Παναγιας" που φυτρωνει πανω στην αμμμο!! ΠΛεον εμφανιστηκαν και εκει χελωνες, αλλα αντι να προστατευσουν την χλωριδα και την πανιδα της περιοχης και να ενημερωσουν τους λοουμενους οτι ΟΦΕΙΛΟΥΝ να τα σεβαστουν, εγκαθιστουν καντινες στις παραλιες και γενικα αδιαφορουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.