Στηρίξτε μας

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στρέφεται η Π.Φ.Π.Ο. για τις κακοποιήσεις ζώων στην Ελλάδα

5 Νοεμβρίου 2014 15:14 | Επικαιρότητα
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στρέφεται η Π.Φ.Π.Ο. για τις κακοποιήσεις ζώων στην Ελλάδα

Επιστολή στον Andrea Gavinelli, που είναι ο επικεφαλής του Τμήματος για την Ευζωία των Ζώων (Unit of Animal Welfare) στην Ε.Ε. και υπάγεται στον επίτροπο για θέματα Υγείας και Καταναλωτών, Tonio Borg, έστειλε η Π.Φ.Π.Ο. ώστε να τον ενημερώσει για την επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων και την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για τη διαχείριση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τι αναφέρει η Π.Φ.Π.Ο. στον Andrea Gavinelli

Στην επιστολή της η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) επισημαίνει: «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την αλλαγή του φιλοζωικού status quo  στην χώρα μας και ειδικότερα γύρω από το θέμα της κακοποίησης των ζώων και της μη τήρησης των στοιχειωδών κανόνων ευζωίας τους.  Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε  για τις  ενέργειες που έχουμε κάνει στο διάστημα από την τελευταία μας επικοινωνία μας.

1. Αποστείλαμε στην Υπουργό Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη πλήρες αποδεικτικό υλικό γύρω από το ζήτημα των βαρελόσκυλων (ένα ζήτημα για το οποίο σας είχαμε ενημερώσει σχετικά στην προηγούμενη μας επικοινωνία) καθώς και πλήθος επιστολών διαμαρτυρίας πολλών τουριστών που επισκέπτονται την όμορφη χώρα μας περιγράφοντας με απέχθεια την πολύ κακή συμπεριφορά των πολιτών της απέναντι στα ζώα.

Μάλιστα, ένας Άγγλος τουρίστας το προέκτεινε περισσότερο,  αυτο-αλυσοδέθηκε δημόσια για να διαμαρτυρηθεί και να δείξει στον κόσμο τι μαρτύριο υφίστανται αυτά τα ζώα. [1]  Ήδη αναμένεται  συνάντηση της Ομοσπονδίας μας με την Υπουργό για να της αναπτύξουμε το θέμα.

2. Συναντηθήκαμε και συνομιλήσαμε διεξοδικά με το Υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη, κ. Κικίλια.  Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν μία εγκύκλιος οδηγία προς την Ελληνική Αστυνομία για την σπουδαιότητα της αντιμετώπισης όλων των περιπτώσεων κακοποίησης ζώων και της επιβολής των ισχυόντων νόμων.[2]

Παρόμοια εγκύκλιο εκδόθηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Κουτζαμάνη προς στους εισαγγελείς εφέτες, ζητώντας να εξετάζονται άμεσα και με προσοχή κάθε είδους πληροφορία-καταγγελία αναφορικά με περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου ή πράξεων βίας κατ’ αυτού, όπως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό κ.τ.λ.

3. Συνεχίζουμε την καμπάνια που ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού με την συνέντευξη τύπου που δώσαμε   για την καθήλωση των ζώων [3],  με την έκδοση ψηφίσματος για  την Αναθεώρηση  του άρθρου 24 του  Ελληνικού   Συντάγματος, το οποίο έχει αναρτηθεί ως petition για δημόσιο ψήφισμα. [4].

Προς ενημέρωση σας, το Ελληνικό Σύνταγμα ούτως ή άλλως σύντομα  αναμένεται να αναθεωρηθεί.  Το ψήφισμα αυτό θα επιδοθεί στον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, στους εκπροσώπους της Βουλής και στους Αρχηγούς των κομμάτων. Η πρόταση αναθεώρησης του παραπάνω άρθρου έχει συνταχθεί από τον Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου και Ευρωβουλευτή κ. Κώστα Χρυσόγονο. [5] Σας παραθέτουμε την σχετική πρόταση:

“Προτείνεται στο ελληνικό Σύνταγμα να κατοχυρωθεί η υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για τον σεβασμό της ζωής σε όλες τις εκφάνσεις της και την προστασία των δικαιωμάτων όλων των έμβιων όντων. Τούτο θα είχε σημασία ιδίως προκειμένου να καταστεί κοινή συνείδηση ότι τα ζώα δεν πρέπει και δεν μπορούν να εξομοιώνονται με άψυχα αντικείμενα. Συνεπώς, στην παράγραφο 1 του άρθρου 24 του Συντάγματος θα μπορούσαν να προστεθούν τρία νέα εδάφια με την εξής διατύπωση:

Το κράτος υποχρεούται να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και το σεβασμό της ζωής σε όλες τις εκφάνσεις της. Ιδιαίτερα το Κράτος μεριμνά για την ευζωία όλων των ζωικών ειδών, τις συνθήκες διαβίωσης, φύλαξης, μεταφοράς και εισαγωγής τους, επιβάλλοντας απαγορεύσεις και περιορισμούς όπου κρίνεται αναγκαίο και ειδικότερα σε θέματα πειραμάτων και επεμβάσεων πάνω σε αυτά και σε θέματα θανάτωσής τους. Οφείλει επίσης να μεριμνά για την προστασία της άγριας ζωής και συγκεκριμένα των ειδών υπό εξαφάνιση”.

4.  Θέλοντας να δώσουμε συνέχεια στην πρωτοβουλία της με την επιστολή - γνωμοδότηση του ο κ. Paolo De Castro, Πρόεδρος της Committee on Agriculture and Rural Development, σχετικά με την πρόταση προς ψήφιση του Sergio Paolo Francesco Silvestris για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην Ευρωπαϊκή Ένωση – B7-0079/2014, under Rule 120 – η οποία γνωμοδότηση κατετέθη στον κύριο Martin Schulz προς συζήτηση στις 17/18 Μαρτίου 2014,  αποστείλαμε σε Έλληνες και σε άλλους Ευρωπαίους Ευρωβουλευτές επιστολή ζητώντας την δυναμική τους ανάμιξη για να παραχθούν αποτελέσματα πάνω σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα της Ευζωίας των Ζώων. [6]

5. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, αναθέσαμε σε δημοσκοπική Εταιρία έρευνα σχετικά με την επίπτωση στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας από τις κακοποιήσεις των ζώων.  Δυστυχώς, δεν κατέστη όμως δυνατόν να εξαχθεί  ασφαλές συμπέρασμα λόγω του ότι μέρος  της έρευνας ανετέθη, προκειμένου να μειωθεί το κόστος, σε εθελοντές  και έτσι το δείγμα ήταν μικρό.  Βεβαίως είναι απολύτως σίγουρο ότι οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Σκανδιναβοί τουρίστες σε μεγάλο βαθμό δήλωσαν, ότι δεν επιθυμούν να επισκεφθούν την χώρα μας ξανά λόγω της συμπεριφοράς μας  απέναντι στα ζώα.

Παρά ταύτα, σας παραθέτουμε  μία παλαιότερη έρευνα Presentation_abuse της ίδιας της εταιρείας με εντολή της Ομοσπονδίας μας, όπου θα  διαπιστώσετε χρήσιμα στοιχεία για τον βαθμό κακοποίησης των ζώων ανά περιφέρεια, ηλικία, γένος, μορφωτικό επίπεδο κ.τ.λ. στην Ελλάδα, την άποψη των Ελλήνων μαθητών για το θέμα αυτό καθώς και  την αδράνεια των ελληνικών αρχών, οι οποίες έχουν επιφορτιστεί  την περίθαλψη, στείρωση κ.τ.λ. των αδέσποτων ζώων.

Θα επιθυμούσαμε τα συμπεράσματα αυτά να τα αναλύσουμε σε τυχόν συναντήσεις που θα ετοιμάσει το Τμήμα Ευζωίας των Ζώων στο προσεχές μέλλον.» καταλήγει η ανακοίνωση της Π.Φ.Π.Ο.

Διαβάστε επίσης:

Ζητούν τη συνδρομή της Ε.Ε. για να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων στην Ελλάδα

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.