Στηρίξτε μας

Δεκάδες σκυλιά άρρωστα & έγκλειστα υπό την ευθύνη του Δήμου Ζηρού στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας – Κατατέθηκε καταγγελία

2 Δεκεμβρίου 2021 17:30 | Καταγγελίες
Δεκάδες σκυλιά άρρωστα & έγκλειστα υπό την ευθύνη του Δήμου Ζηρού στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας – Κατατέθηκε καταγγελία

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Η δημόσια καταγγελία μέσω instragram του Χρήστου Ευαγγέλου αποκάλυψε ακόμα ένα έγκλημα σε βάρος αδέσποτων ζώων, τα οποία ζουν σε άθλιες συνθήκες, άρρωστα, αστείρωτα, ανεμβολίαστα, υποσιτισμένα χωρίς περίθαλψη, σ’ ένα χωράφι στην περιοχή Μπουσούλιζα της Φιλιππιάδας Πρέβεζας στον Δήμο Ζηρού.

 

Ο κ. Ευαγγέλου για την οφθαλμοφανή κακοποίηση των σκυλιών είχε κάνει επώνυμη καταγγελία στην Αστυνομία τον περασμένο Αύγουστο, εντούτοις πέρα από την καταγραφή της οι αρμόδιοι της ΕΛ.ΑΣ. μάλλον δεν έκαναν κάτι άλλο και δικογραφία για την κακοποίηση τόσων ζώων δεν σχηματίστηκε, αν και οι συνθήκες διαβίωσης τους εκεί συνιστούν ξεκάθαρα παθητική κακοποίηση.

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε στο instagram o Χρήστος Ευαγγέλου...

 

Ο κ. Ευαγγέλου στις 27 Νοεμβρίου έγραψε τα εξής για την κατάσταση των σκυλιών: «Αυτό λοιπόν είναι το καταφύγιο αδέσποτων ζώων στον Δήμο Ζηρού στη Φιλιππιάδα! Αφήνω εσάς να κρίνετε αν οι αρμόδιοι κάνουν τη δουλειά τους ή όχι! Δεν ξέρω πλέον αν πρέπει να θυμώσετε ή να στενοχωρηθείτε! Αυτή όμως είναι η αλήθεια δυστυχώς..Δεν μπορώ πλέον να τα βλέπω να κρυώνουν,να πεινάνε και να αργοπεθαίνουν άρρωστα μέσα σ'αυτό το έκτρωμα που κάποιοι αποκαλούν καταφύγιο..Αυτά!».

FilippiadaDimosZirouKataggeliaSkylia2 8 2021Η καταγγελία του Χρήστου Ευαγγέλου στο Α.Τ. Ζηρού

Οι εκατοντάδες κοινοποιήσεις των φωτογραφιών του γρήγορα έκαναν τον γύρο του διαδίκτυου και έτσι δύο φιλοζωικοί φορείς ανέλαβαν να διερευνήσουν την υπόθεση.

Αυτοψία στον χώρο πραγματοποίησαν την Τρίτη 30 Νοεμβρίου η Κατρίνα Τσάνταλη, ιδρύτρια του «Α Little Shelter Athens», μαζί με τον κτηνίατρο και συνεργάτη της Παναγιώτη Ξουραφά και τον δικηγόρο Αλεξάνδρο Κασσανδρινό.

Τα ζώα τα βρήκαν σε άθλια κατάσταση. Δεν ήταν στειρωμένα, δεν ήταν τσιπαρισμένα, δεν είχαν καμιά περίθαλψη και είναι απίθανο να είναι και εμβολιασμένα. Κατάφεραν δε να φέρουν 20 από αυτά (που συνολικά είναι περίπου 100) στην Αθήνα και να τα μεταφέρουν για περίθαλψη σε κτηνιατρείο, αφού χρειάζονται φάρμακα και κατάλληλο χώρο φιλοξενίας για να συνέλθουν.

Και ενώ οι εικόνες μιλούν από μόνες τους ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού και Πολιτισμού του Δήμου Ζηρού, Χρήστος Γκάρτζιος - που είναι και κτηνίατρος στο επάγγελμα - ισχυρίστηκε ότι τα σκυλιά αυτά είναι και στειρωμένα και τσιπαρισμένα και εμβολιασμένα, αν και ο έλεγχος που έγινε επί τόπου με σκάνερ απέδειξε ότι ψεύδεται.

Κ.  Τσάνταλη: «Τέτοιο πράγματα δεν έχω ξαναδεί, αν ήταν στον δρόμο θα είχαν καλύτερη τύχη»

Η κα Τσάνταλη εξήγησε στο www.zoosos.gr πως όταν έφτασαν επί τόπου τα πόδια τους βυθίζονταν όχι μέσα στις λάσπες - σε αυτό το χωράφι στη μέση του πουθενά - αλλά στα κόπρανα, στα ούρα και στη διάρροια καθώς όλα τα σκυλιά εκεί είναι άρρωστα. Σε όσα έγιναν ήδη εξετάσεις αίματος αποδείχτηκε πως πάσχουν και από λεϊσμανίωση και από ερλιχίωση και πολλές ακόμη ασθένειες. Τα θηλυκά ήταν αστείρωτα, τα αρσενικά τα είδαν να σφάζονται για να ζευγαρώσουν. Ανάμεσα στα ενήλικα σκελετωμένα ζώα βρήκαν και άρρωστα κουταβάκια.

«Πήραμε μαζί μας αυτά που κινδύνευαν να πεθάνουν άμεσα και έως το Σαββατοκύριακο θα τα έχουμε πάρει όλα από εκεί» εξήγησε στο www.zoosos.gr. Την Τρίτη, όπως μας είπε, έφτασαν στην Αθήνα τα πρώτα 14 σκυλιά και μεταφέρθηκαν για νοσηλεία. Την επόμενη μέρα άλλα επτά. Ανάμεσα τους και 12 κουτάβια τριών έως πέντε μηνών, τα οποία και αυτά άρρωστα και έχουν και ψώρα. «Δεν έχω δει πιο άρρωστα ζώα, αν ζούσαν στον δρόμο θα είχαν μια ελπίδα εκεί μέσα κόλλησαν μεταξύ τους και σαρκοκοπτική ψώρα» μας είπε.

Η κα Τσάνταλη άκουσε έκπληκτη τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να δηλώνει αιρετός και να αποποιείται των ευθυνών του, αν και ο χώρος παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ζηρού στην Νόπη Παρχαρίδου, η οποία είναι πρόεδρος στο Φιλοζωικό Σωματείο του Δήμου Ζηρού, ώστε τα ζώα να μένουν εκεί έγκλειστα και να… φροντίζονται.

Η κα Τσάνταλη μας εξήγησε ότι μεταξύ των σκυλιών βρήκε και ένα με πρόπτωση εντέρου, το έντερο του ήταν μαύρο μέσα στις λάσπες. Το έδειξε τον αντιδήμαρχο, που όπως προαναφέραμε είναι και κτηνίατρος, ο οποίος καθόλου δεν αντέδρασε, αν και το σκυλί έπρεπε να χειρουργηθεί αμέσως για να μην πεθάνει.

Το ζώο που μεταφέρθηκε τελικά στην Αθήνα μαζί με άλλα, χειρουργήθηκε και σύμφωνα με την κα Τσάνταλη στο έντερο του βρήκαν ένα λαστιχάκι μαλλιών. Προφανώς κάποιος κτηνίατρος ή άλλος είχε χώσει μέσα στον πρωκτό του ζώου το έντερο και για να το συγκρατήσει εκεί τον έκλεισε με το λαστιχάκι των μαλλιών!

Η κα Τσάνταλη άκουσε έκπληκτη τόσο τον αντιδήμαρχο όσο και την πρόεδρο του σωματείου να δηλώνουν πως «τα ζώα είναι όλα σε θεραπεία», «έχουν κάνει τα πρώτα εμβόλια». «Τα ζώα είναι σκελετωμένα» μας είπε «σκέτα οστά».

Τα σκυλιά, όπως τελικά αποδεικνύεται, βρέθηκαν στον συγκεκριμένο χώρο με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ζηρού και της Νόπης Παρχαρίδου, η οποία όπως προείπαμε είναι πρόεδρος στο Φιλοζωικό Σωματείο του Δήμου Ζηρού, και είχε αναλάβει τη φροντίδα τους, αν και αυτές οι συνθήκες μόνο φροντίδα δεν συνιστούν.

Ο αντιδήμαρχος θέλησε μεν να θολώσει τα νερά σχετικά με τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για τη διαχείριση αυτών των ζώων αλλά μάλλον δεν τα κατάφερε και έτσι και οι φιλόζωοι που πραγματοποίησαν αυτοψία στη συνέχεια κατέθεσαν καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας καθώς οι αστυνομικές αρχές, όπως όλα δείχνουν, δεν μερίμνησαν ώστε αυτή η υπόθεση και η αρχική καταγγελία να εξεταστεί περαιτέρω.

Ο αντιδήμαρχος Χρήστος Γκάρτζιος μετά από την τόση δημοσιότητα που πήρε το θέμα αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις και μέσω facebook και φυσικά να παραδεχτεί εμμέσως και την εμπλοκή του Δήμου Ζηρού άρα και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής.

FilippiadaDimosZirouSkyliaAntidimarxosXristosGkartzios28 10 2021Η σχετική ανάρτηση του αντιδημάρχου...

Στο προφίλ του έγραψε τα εξής στις 28 Νοεμβρίου: «Κάποια από τα σκυλιά λόγω του ότι δεν θα μπορούν να επιζήσουν ελεύθερα στο δρόμο είτε είναι αδύνατα ,είτε γέρικα είτε εμφανίζουν επιθετικότητα αποφασίσαμε προσωρινά να παραμείνουν σε ένα πρόχειρο κατάλυμα όπου σε καθημερινή βάση τους παρέχεται φαγητό, νερό και στέγη υπό την φροντίδα της κυρίας Νόπης!

Οι συνθήκες προφανώς δεν είναι και οι άριστες αλλά μέχρι να γίνει το καταφύγιο η μόνη άλλη επιλογή είναι να τα αφήσουμε ελεύθερα κάτι που ίσως δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα τοσο στα ζωάκια όσο και στους συμπολίτες.

Όποιος ενδιαφέρεται να βοηθήσει είτε εθελοντικά είτε να υιοθετήσει κάποιο σκυλάκι μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου και με την κυρία Νοπη.

ΥΓ1:Για όλο τον πρώτο χρόνο τα εμβόλια και οι αποπαρασιτώσεις θα γίνουν δωρεάν από το κτηνιατρείο μου σε ολα τα σκυλιά που θα υιοθετηθούν !

ΥΓ2:Η αγάπη για τα ζώα είναι προνόμιο όλων μας και δεν θα επιτρέψω σε κάποιον που στο δικό του χωράφι τα σκυλάκια το καλοκαίρι παθαίνουν θερμοπληξία,να κάνει μικροπολιτική και να γίνει τιμητής της φιλοζωίας στο τόπο μας!!».

Φυσικά τα όσα αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προκαλούν πολλά ερωτήματα. Γιατί μέχρι τώρα δεν είχε γίνει δημόσια έκκληση για την υιοθεσία των ζώων ούτε από εκείνον ούτε από το αρμόδιο σωματείο; Γιατί δεν δημοσίευσε ο ίδιος σε τι κατάσταση είναι τα ζώα; Πως θα υιοθετηθούν σκυλιά που είναι τόσο άρρωστα;  

Δύο φιλοζωικοί φορείς ζητούν βοήθεια για να σώσουν τα σκυλιά

Δύο φιλοζωικές οργανώσεις, που όπως είπαμε κινητοποιήθηκαν, ζητούν τη βοήθεια όσων μπορούν να συνεισφέρουν, ώστε τα σκυλιά αυτά να σωθούν από το μαρτύριο τους και να απομακρυνθούν από εκεί αλλά και να λάβουν την περίθαλψη η οποία αρμόζει σε καθένα από αυτά.

 

Στις 30 Νοεμβρίου στην κοινή τους ανακοίνωση «Dogs’ Voice» και «Α Little Shelter Athens» επισημαίνουν τα εξής για όσα έγιναν και πρέπει να γίνουν εφεξής: «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

    1. Παρά πολλοί στείλατε στο @alittleshelter και στο @dogsvoice φωτογραφίες από την άθλια κατάσταση των ζώων στο «καταφύγιο» του Δήμου Ζηρου.
    2. Με πρωτοβουλία της @katrina_tsantali αποφασίσαμε οι δυο οργανώσεις να συνεργαστούμε έτσι ώστε: α. Να φέρουμε το θέμα ενώπιον του εισαγγελέα β. Να πάρουμε αυτά τα ζώα από εκεί και γ. να δημιουργήσουμε μια προσωρινή δομή για να φιλοξενηθούν, να νοσηλευτούν, να κάνουν θεραπείες, να τα δει εκπαιδευτής και να υιοθετηθούν όλα.
    3. Πράγματι, σήμερα η ίδια η @katrina_tsantali πήγε στη Φιλιππιάδα με δικηγόρο και κτηνίατρο και έκανε αυτοψία παρουσία του αντιδημάρχου. Η κατάσταση ήταν απείρως χειρότερη από ότι φανταζόμασταν. Πήρε ήδη κάποια ζώα με το αυτοκίνητο της για Αθήνα, τα οποία ήδη νοσηλεύονται. Νωρίτερα το πρωί ο δικηγόρος υπέβαλε τη μήνυση κατά του Δήμου Ζηρού με μηνύτριες τις δυο οργανώσεις.

  1. ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ: θα χρειαστούμε χώρο τουλάχιστον για 2 μηνες για να στεγάσουμε 100 σκύλους που πρέπει να φύγουν από εκεί. Είμαστε σε επικοινωνία με φορείς και εθελοντές για να βρεθεί κάτι άμεσα και να έρθουν εντός της εβδομάδας τα ζώα από τη Φιλιππιάδα. θα μεταφέρουμε τα ζώα σε κτηνιατρεία και νοσοκομεία ζώων για να λάβουν πλήρη φροντίδα. Αυτό είναι και το πιο απαιτητικό κομμάτι τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά. αφού τα ζώα συνέλθουν θα μεταφερθούν σε φιλοξενίες και υιοθεσίες. Εκεί σας χρειαζόμαστε ΟΛΟΥΣ. Όσα και αν σώσουμε αν δεν ανοίξετε εσείς τα σπίτια σας είναι σαν να μην κάναμε τίποτα…
  2. Όσοι έχετε στείλει μήνυμα για δωρεές μπορείτε να τις κάνετε: για το @a_little_shelter Τράπεζα Πειραιώς: GR4901722280005228101622532 για το @dogsvoice Τράπεζα Πειραιώς GR66017214100051410762 68861. Όλα τα χρήματα θα δοθούν για τα κτηνιατρικά έξοδα των ζώων αυτών.
  3. Σχετικά με το αν ο Δήμος έχει λάβει χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο καταφύγιο: Πράγματι έχει λάβει έγκριση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ αλλά το έργο δεν έχει ξεκινήσει. Του έχει δηλαδή εγκριθεί το ποσό για να το φτιάξει τα επόμενα δυο χρόνια και βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης του έργου. Αυτό το γράφουμε γιατί εμείς δεν συκοφαντούμε, η αλήθεια από μόνη της είναι αρκετά φρικτή.

Θα σας κρατάμε ενήμερους για κάθε εξέλιξη.».

Τι επισημαίνει η Κατρίνα Τσάνταλη μέσω Instagram

Με ανάρτηση της στο instagram χθες 1η Δεκεμβρίου η Κατρίνα Τσάνταλή επισημαίνει τα εξής: «katrina_tsantali Για κάθε μήνυμα που λαμβάνω με ευχές και συγχαρητήρια νιώθω μεγάλη ανάγκη να πω πως ειλικρινά δεν κάνω κάτι ξεχωριστό.

Το ΜΟΝΟ που κάνω είναι να μην προσπερνώ.

Όπως επίσης δεν προσπέρασαν τόσα ζώα τόσοι άνθρωποι. Και μίλησαν, και ασχολήθηκαν. Και νιώθω ελπίδα με κάθε άνθρωπο που δεν προσπερνάει. (πχ ο Χρήστος από την Φιλιππιάδα). Δεν πήγα μόνη, είχα μαζί τον κτηνίατρο του ALS Παναγιώτη Ξουραφά και τον δικηγόρο μας Αλέξανδρο Κασσανδρινό. Και ήδη η συμμετοχή σας από δωρεές ξεκινάει να μας κάνει να νιώθουμε όλο και πιο σίγουροι ότι το «project Φιλιππιάδα» είναι μάλλον διαχειρίσιμο. Το συγκεκριμένο κολαστήριο θα το πάμε μέχρι τέρμα, γιατί υπάρχουν νόμοι και θα εφαρμοστούν. Είναι μια ξεκάθαρη κακοποίηση και βασανισμός ζώων. Και υπάρχουν υπεύθυνοι για αυτό. Το @a_little_shelter & το @dogsvoice αναλαμβάνουν αυτά τα ζώα, από εχθές έχουμε ήδη 14 και σήμερα έρχονται άλλα τόσα και οργανώνουμε τον χώρο για τα υπόλοιπα. Θέλουν ΟΛΑ εξαιρετικά σοβαρή νοσηλεία. Με αφορμή όμως (και) αυτό το γεγονός με τις εικόνες που δυστυχώς (και ευτυχώς για την δικογραφία μας) μιλούν από μόνες τους. Να θυμάστε πως πραγματικά έχει μεγάλη σημασία να μην προσπερνάμε. Κάποιο ζώο τραυματισμένο, κακοποιημένο, ένα παιδί μια γυναίκα σε ανάγκη, ένα κορίτσι σφηνωμένο σε πόρτα εργοστασίου, τον συνάνθρωπό μας που χρειάζεται βοήθεια, τον εν δυνάμει βιαστή που τραβάει βίντεο τα οπίσθια της κοπέλας που περπατάει μπροστά σου. Αυτό νομίζω πως είναι φίλοι μου το νόημα. Γιατί όπως διάβασα σε ένα πολύ εύστοχο σχόλιο η μόνη μετάλλαξη που πρέπει βαθιά να μας ταρακουνήσει στην ουσία μας είναι αυτή που έκανε τον άνθρωπο , τέρας. Και αυτό είναι μια αδιαφορία δρόμος.».

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.