Στηρίξτε μας

Σάμος: Πέταξε νεογέννητα κουτάβια σε πηγάδι στο Παλαιόκαστρο – Τα έσωσαν φιλόζωοι

19 Δεκεμβρίου 2022 09:00 | Καταγγελίες
Σάμος: Πέταξε νεογέννητα κουτάβια σε πηγάδι στο Παλαιόκαστρο – Τα έσωσαν φιλόζωοι

Μέσα σ’ ένα ξερό πηγάδι στη Σάμο στο Παλαιόκαστρο βρήκαν φιλόζωοι τα τέσσερα κουτάβια που κάποιος άρπαξε από τη μάνα τους, τα έκλεισε σε πλαστική σακούλα και τα πέταξε εκεί για να τα σκοτώσει. Τα μωρά τα εντόπισαν την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου και κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να τα κρατήσουν στη ζωή.

Έκκληση για τη φιλοξενία των κουταβιών αλλά και για να βρεθεί ο/η δράστης

Το Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου για το έγκλημα και τον αγώνα που γίνεται να σωθούν τα σκυλάκια επισημαίνει τα εξής: «ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΤΑΒΑΚΙΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Ο κ. Γιάννης Παπανικολάου και οι φίλοι του, που τα βρήκαν και τα έβγαλαν από το πηγάδι, έκαναν τα πάντα για να τα κρατήσουν στην ζωή: τα πήγαν στο σπίτι τους, τα κράτησαν ζεστά και έτρεξαν αμέσως να τους πάρουν το ιδανικό γάλα. Τα καθάρισαν, τα ταΐζουν κάθε τρεις ώρες και τους κάνουν μασαζ για να βοηθήσουν την χώνεψη τους.
Ευχαριστούμε θερμά αυτούς τους εξαιρετικούς ανθρώπους για τις μεγάλες προσπάθειες τους για τα μωρά,
που κάποιος εγκληματίας τα πέταξε για να έχουν ένα αργό και βασανιστικό θάνατο. Ποιος είναι αυτό το τέρας,
που δεν διστάζει ούτε στις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων να πράξει ένα τέτοιο απάνθρωπο έγκλημα;
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό, που έκανε. Όλοι ξέρουν, πως ο Δήμος δίνει την ευκαιρία της δωρεάν
στείρωσης. Δεν τον ένοιαζε καν, ούτε τα μωρά ούτε η καημένη η μάνα. Σίγουρα είστε τώρα όλοι αγανακτισμένοι,
αλλά αυτό δεν βοηθάει. Αυτό που βοηθάει είναι να προσπαθήσουμε όλοι μας να μην ξαναγίνει ένα τέτοιο έγκλημα.
Μπορεί επιτέλους να μιλήσει ένας μάρτυρας (που σίγουρα υπάρχει), να μας ενημερώσει για τον δράστη,
έστω ανώνυμα;;
Θα θέλαμε επίσης να ζητήσουμε μια φιλοξενία για τα κουταβάκια καθώς δεν μπορούνε οι φίλοι του κ. Γιάννη να τα κρατήσουν για πολλές μέρες. Φυσικά τα έξοδα θα τα αναλάβει το Φιλοζωικό Σωματείο. Πληροφορίες στο 6994237787.».

 

Τι ορίζει η νομοθεσία για όσους θέλουν να παρατήσουν το ζώο τους ή πετούν νεογέννητα…

Η εγκατάλειψη ενήλικων ζώων διώκεται ποινικά σε βαθμό πλημμελήματος και σε βαθμό κακουργήματος όταν πρόκειται για νεογέννητα σκυλάκια ή γατάκια.

Ο νόμος 4830/2021 στο άρθρο 9 ορίζει ότι μεταξύ των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη είναι να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Γι’ αυτόν που δεν μπορεί να φροντίσει άλλο το ζώο του στην παράγραφο ζ του ίδιου άρθρο ορίζεται ότι πληρώνοντας 300 ευρώ για σκύλο και 100 ευρώ για γάτα μπορεί να το αφήσει στον δήμο του, αν και οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν ακόμα ούτε υποδομές, ούτε προσωπικό, ούτε χρηματοδότηση για τη σωστή διαχείριση των αδέσποτων ή των ανεπιθύμητων οικόσιτων σκυλιών και γατιών...

Το άρθρο 9 (παρ. ζ) αναφέρει τα εξής για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε αν δεν βλέπετε το ζώο ως μέλος της οικογένειας σας και θέλετε να το παρατήσετε: «Σε περίπτωση που επιθυμεί να το αποχωριστεί, και εφόσον δεν έχει βρει νέο ιδιοκτήτη, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτήν στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών, εφόσον πρόκειται για σκύλο ή γάτα.

Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα ή άλλο ζώο συντροφιάς. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του ΕΜΖΣ ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με τα στοιχεία του δήμου. Ιδιοκτήτης που αποχωρίζεται το ζώο συντροφιάς του και το παραδίδει στον δήμο, στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.».

KakourgimaNeogennitaProstimo30.000Από 30.000 έως 50.000 ευρώ το διοικητικό πρόστιμο για κάθε νεογέννητο ζώο... 

Ο νόμος 4830/2021 στο άρθρο 24 για την κακοποίηση των ζώων επισημαίνει τα εξής: «(β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι κυνομαχίες και κάθε είδους μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων.».

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.