Στηρίξτε μας

Ρόδος: Κτηνοτρόφοι αφήνουν τα ζώα τους να βόσκουν χωρίς επιτήρηση προκαλώντας ζημιές

20 Ιουλίου 2021 14:15 | Επικαιρότητα
Ρόδος: Κτηνοτρόφοι αφήνουν τα ζώα τους να βόσκουν χωρίς επιτήρηση προκαλώντας ζημιές

Τα πρόστιμα που ισχύουν στις περιπτώσεις που κτηνοτρόφοι αφήνουν τα ζώα που εκτρέφουν να βόσκουν χωρίς επιτήρηση προκαλώντας ζημιές επισημαίνει με ανακοίνωση του ο Δήμος Ρόδου καθώς και σε αυτό το νησί βοσκοί αφήνουν ανεξέλεγκτα τα κοπάδια τους ενώ τα ζώα δεν έχουν καν ενώτια.

Η Ευδοκία Πάττα – Αποστολίδη εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος του Τομέα Πρωτογενούς Ανάπτυξης επισημαίνει τα εξής στις 20 Ιουλίου: «Με αφορμή την τελευταία αύξηση καταγγελιών για ανεξέλεγκτη βόσκηση παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα) τα οποία αφήνονται ανεπιτήρητα στην περιοχή Αρχάγγελου και γενικότερα σε ολόκληρο το νησί  με αποτέλεσμα να  προκαλούν ζημιές σε τρίτους, η Δ/νση Πρωτογενή Τομέα του Δήμου Ρόδου θα ήθελε να ενημερώσει και να πληροφορήσει σχετικά τους δημότες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία  (Ν. 4056/2012 όπως ισχύει) ο κτηνοτρόφος  υποχρεούται να προβεί σε έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας για την κτηνοτροφική εγκατάσταση του.  Στην περιοχή Αρχαγγέλου υπάρχουν καταγεγραμμένα με ενώτια συνολικά 10.110 ζώα (6.159 αίγες και 3.951 πρόβατα) σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Περιφέρεις Ν. Αιγαίου, ένας άγνωστος αριθμός ζώων κυκλοφορεί άνευ σήμανσης ενώ από τους κτηνοτρόφους της περιοχής δεν έχει κατατεθεί καμία αίτηση αδειοδότησης κτηνοτροφικής μονάδας.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους δημότες ότι σε περίπτωση που διαπιστώνεται με οποιοδήποτε τρόπο η διάπραξη του αδικήματος της αγροτικής φθοράς με ζώα, επιβάλλεται πρόστιμο από την Ελληνική Αστυνομία ή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως εξής (ΚΥΑ 7017/7/87-ζ’/20.04.2021).

Πενήντα (50) ευρώ στην περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το αδίκημα για πρώτη φορά.

Διακοσίων (200) ευρώ όταν ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το αδίκημα για δεύτερη φορά.

Χιλίων (1.000) ευρώ όταν ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το αδίκημα για τρίτη φορά.

Για κάθε επόμενη περίπτωση πλέον της τρίτης φοράς το διοικητικό πρόστιμο διπλασιάζεται.

Στόχος είναι η μείωση των περιστατικών αυθαιρεσίας εκ μέρους μερίδας κτηνοτρόφων οι οποίοι αφήνουν ανεξέλεγκτα τα ζώα τους, τα οποία εν συνεχεία τρέφονται με καρπούς άλλων αγροκτημάτων στα οποία προκαλούν φθορές και κατά συνέπεια οικονομική ζημία για τους ιδιοκτήτες.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους συμπολίτες ότι η πιστή τήρηση της νομοθεσίας προστατεύει ανθρώπους και ζώα και να τους ευχαριστήσουμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία τους σε θέματα ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος

Τομέα Πρωτογενούς Ανάπτυξης

Ευδοκία Πάττα – Αποστολίδη».

Που μπορείτε να κάνετε καταγγελία για ανεπιτήρητα ζώα

«Η Δ/νση Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Ρόδου διαθέτει δυο νέα σύγχρονα εργαλεία στην υπηρεσία των Δημοτών για την αναβάθμιση της αντιμετώπισης του προβλήματος παρουσίας ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων στο νησί (αιγοπρόβατα, χοίροι, βοοειδή).

Οι δημότες έχουν τώρα την δυνατότητα καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο μέσω της πλατφόρμας aitimata.rhodes.gr να καταγγείλουν το πρόβλημα με το κινητό τηλέφωνο, tablet ή υπολογιστή επισυνάπτοντας φωτογραφίες και την ακριβή θέση των ζώων και να λάβουν άμεσα απάντηση στο email τους σχετικά με την πρόοδο της καταγγελίας. Εναλλακτικά οι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στο 15588 από τις 08:00 π.μ έως τις 14:30 μ.μ να δηλώσουν το πρόβλημα στο Επιχειρησιακό Κέντρο του Δήμου.

Από το 2012 εφαρμόζεται στη Ρόδο «Πρόγραμμα Διαχείρισης Ανεπιτήρητων Παραγωγικών Ζώων» σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο (αρθ.17, Ν. 4056/2012) προκειμένου να αντιμετωπιστούν εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή αλλά και σε ιδιωτικές περιουσίες.

Η ανεξέλεγκτη δράση των ανεπιτήρητων ζώων απειλεί την οδική ασφάλεια όλων μας και πρέπει να τονίσουμε ότι σοβαρά τροχαία ατυχήματα έχουν σημειωθεί στο παρελθόν.

Συνεργεία της Δ/νσης Πρωτογενή Τομέα περισυλλέγουν τα ανεπιτήρητα ζώα και τα οδηγούν στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση του Δήμου. Σε περίπτωση που τα ανεπιτήρητα φέρουν σήμανση, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) ευρώ ανά ζώο στον ιδιοκτήτη του. Αφού περάσει η νόμιμη προθεσμία των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών τα ζώα περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου και μετά τη σφαγή τους διατίθενται δωρεάν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και φορείς πρόνοιας.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την καλή συνεργασία και είμαστε στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος

Τομέα Πρωτογενούς Ανάπτυξης

Ευδοκία Πάττα – Αποστολίδη».

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Συνελήφθη κτηνοτρόφος που σκόρπισε φόλες - δηλητηριασμένο κρέας για να δολοφονήσει ζώα

Οδηγίες για τη φροντίδα των οικόσιτων σκυλιών δίνει ο Δήμος Ρόδου – Όχι τα ζώα στα μπαλκόνια

Ρόδος: Αφήνει τις αγελάδες του χωρίς νερό

Ρόδος: Γαϊδούρια στη Λίνδο δεμένα στον ήλιο χωρίς νερό (βίντεο)

Ρόδος: Έδωσαν νερό στις αγελάδες που φώναζαν από τη δίψα (βίντεο)

Ρόδος: Βρήκε γαϊδούρι νεκρό και ένα ακόμα ζωντανό χωρίς νερό σε ελαιώνα στα Βλυχά Λίνδου

Ρόδος: Γαϊδούρια δεμένα μέσα στον βούρκο εκτεθειμένα απολύτως στην καταιγίδα στην Κάλαθο

Ρόδος: Βρήκαν αποκεφαλισμένο ελάφι και ισχυρά απαγορευμένα δηλητήρια σε μάντρα βοσκών

Ρόδος: Συνελήφθη ο βοσκός που παραδέχτηκε ότι εξοντώνει με φόλες άγρια και κατοικίδια ζώα

Ρόδος: Κατάσχεσαν το ένα από τα σκυλιά που βασάνιζε βοσκός στις Επτά Πηγές

Ρόδος: Αμέτρητα τα βασανιστήρια εις βάρος των σκυλιών κυρίως από τους βοσκούς

Ρόδος: Διοικητικό πρόστιμο 30.000 € στον βοσκό που δολοφόνησε σκύλο με την καραμπίνα του

Ρόδος: Είδαν και κατήγγειλαν τον βοσκό που εκτέλεσε τον αδέσποτο σκύλο πυροβολώντας τον 2 φορές

Ρόδος: Οι τουρίστες διαμαρτύρονται για τα κακοποιημένα γαϊδούρια στη Λίνδο

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.