Στηρίξτε μας

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών απαιτεί απομάκρυνση και εγκλεισμό των αδέσποτων σκυλιών

31 Ιανουαρίου 2022 22:50 | Επικαιρότητα
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών απαιτεί απομάκρυνση και εγκλεισμό των αδέσποτων σκυλιών

Με κοινή ανακοίνωση τους φιλοζωικοί φορείς της Πάτρας τάσσονται εναντίον του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστου Μπούρα, καθώς απαιτεί με απόφαση της Συγκλήτου - μετά από επιθέσεις σκυλιών σε φοιτητές στην Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο - την περισυλλογή και την απομάκρυνση των αδέσποτων από τον χώρο του (όχι το σπίτι του, έτσι αποκαλεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα) χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι τα ζώα δεν μπορούν να μεταφερθούν αλλού, η περισυλλογή τους με στόχο τον εγκλεισμό τους απαγορεύεται και όσο και να θέλει να τα ξεφορτωθεί τα σκυλιά πάντα εκεί θα υπάρχουν νέα καθώς οι ντόπιοι και διαρκώς πετούν στον δρόμο ανεπιθύμητα και δεν στειρώνουν τα οικόσιτα κα τα παρατούν στις μεγάλες εκτάσεις των εγκαταστάσεων του Α.Ε.Ι. εκμεταλλευόμενοι την ελλιπή φύλαξη του χώρου και την κατεστραμμένη σε πολλά σημεία περίφραξη.

Η αρνητική ρητορική του πρύτανη προς τ’ αδέσποτα δημιουργεί αντιδράσεις με συνέπειες σίγουρα δυσάρεστες για τα ίδια τα ζώα (που δεν φταίνε σε τίποτα επειδή εγκαταλείφθηκαν ή γεννήθηκαν αδέσποτα) επισημαίνουν οι φορείς «Achaic Society for the Care of Animals, Patras Greece – ASCA», «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας SAVE PATRAS STRAYS (SPS)», «Patras For All Animals» και στην ανακοίνωση τους για τις παράλογες απαιτήσεις του πρύτανη και της Συγκλήτου - που μόνο την Παιδεία δεν προάγουν με τέτοιες απόψεις - τονίζουν τα εξής:

«Παρακολουθούμε τελευταία τη διαρκή και στοχευμένη αύξηση δημοσιευμάτων, κινήσεων και πιέσεων εκ μέρους της Πρυτανικής Αρχής και συγκεκριμένα του κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Επιλέξαμε να δείξουμε μια διακριτικότητα και κατανόηση σεβόμενοι το θεσμό που εκπροσωπεί. Όμως είναι απόλυτη ανάγκη να επιστήσουμε την προσοχή, καθώς οι υπερβολές είναι πλέον βέβαιο ότι θα οδηγήσουν ακόμα περισσότερο σε αδιέξοδο και κινδύνους τους ανθρώπους και τα ζώα. Οι υπερβολές δύνανται να προκαλέσουν ακόμα και εγκληματικές πράξεις.

Ο κ. Πρύτανης με μια συγκεκαλυμμένη εχθρο-ζωική στάση απαιτεί να του «αδειάσουν» το χώρο από τα αδέσποτα σαν να μην είναι το Πανεπιστήμιο ένα κομμάτι της υπόλοιπης χώρας με τα εκατομμύρια αδέσποτα, αλλά ένας άλλος πλανήτης. Παρότι εκπροσωπεί το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο της πόλης μας, την ίδια στιγμή που γίνεται τεράστια προσπάθεια σε ολόκληρη τη χώρα για μια σημαντική αλλαγή της κουλτούρας και αντιμετώπισης των ζώων με προσοχή, σεβασμό και κατανόηση πως μοιραζόμαστε αυτή τη γη, την ίδια ώρα που η εκπαίδευση θεωρείται ως το σημαντικότερο κομμάτι για τη λύση του προβλήματος, ο επικεφαλής της πανεπιστημιακής κοινότητας διεγείρει το αίσθημα του πανικού και του φόβου στους ανθρώπους, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βλέπουν ως επίγεια τέρατα τα αδέσποτα, να φοβούνται, και ξαφνικά οι επιθέσεις να γίνονται όλο και περισσότερες.

Αν και πανταχόθεν άνθρωποι που ξέρουν εξηγούν ότι η λύση δεν είναι η σαρωτική περισυλλογή των ζώων, - άλλωστε ακόμα κι αν γινόταν κάτι τέτοιο, αμέσως καινούργια αδέσποτα θα εμφανίζονταν από τις γύρω περιοχές αλλά και από καινούργιες εγκαταλείψεις - ο κ. Πρύτανης - ως ανθρωπιστής - αναλαμβάνει ρόλο προστάτη των φοιτητών και των λοιπών πολιτών από τα επικίνδυνα κτήνη.

Απαιτεί να «φορτώσουν» και να πάρουν όλα τα ζώα από το χώρο «του» κι ας τα πάνε στου γείτονα, ή όπου θέλουν. Συνεχίζει να μην ικανοποιείται με καμία απολύτως προσπάθεια σταδιακής αποκατάστασης πολλών ζώων προερχομένων από το χώρο, προκαλώντας διαρκώς πανικό. Ναι αυτό είναι ανθρωπισμός…

Άλλωστε, όλοι οι ενεργοί εθελοντές θυμόμαστε ακόμα καλά την απαράδεκτη στάση του το 2018 και τη δυσάρεστη εμπειρία που ζήσαμε τότε που ακόμα δεν ήταν Πρύτανης, όταν, ενώ είχε παραχωρηθεί ο χώρος της Μέριμνας στο Δήμο για κάποιες ομαδικές στειρώσεις από τον ΠΚΣ και εκεί φιλοξενούνταν ζώα, που οι εθελοντές έτρεχαν να φροντίσουν και να τους δώσουν τις αντιβιώσεις τους μέχρι αποθεραπείας τους, ο κ. Μπούρας έκανε κόλαση τη ζωή των εθελοντών, απαγορεύοντάς τους να περνούν στο χώρο τις ώρες που είχαν βάρδια κανονισμένη, και επί πλέον ξαφνικά απαίτησε να πάρουν τα ζώα από εκεί εν μία νυκτί, ασχέτως αν ακόμα έπαιρναν αντιβιώσεις. Βιώσαμε μία αληθινή τρομοκρατία.

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Πόλης μας, αντί να είναι πιο μπροστά με ιδέες καινοτόμες και προοδευτικές, να εμμένει σε πρακτικές και αντιλήψεις σκληρού συντηρητισμού, σπρώχνοντας την κοινωνία σε μία απογοητευτική οπισθοδρόμηση και σε απαρχαιωμένες μεθόδους.

Η σημερινή κοινωνία καταδικάζει τέτοιες πρακτικές, αναζητά και αγωνίζεται για λύσεις που παρέχουν ασφάλεια και ευζωία για ανθρώπους και ζώα. Η σημερινή Ελληνική κοινωνία θέλει πρόοδο.

Και σ’ αυτή την πρόοδο το Πανεπιστήμιο οφείλει να είναι οδηγός και συνεργάτης και όχι ένας μίζερος εχθρός.» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι επισημαίνει ο πρύτανης με αναρτήσεις του στο facebook

 

 

Σήμερα ο πρύτανης τόνισε τα εξής με αφορμή την κοινή ανακοίνωση των φορέων «Καλησπέρα σας

Η Πρυτανική Αρχή επιθυμεί να ενημερώσει για άλλη μία φορά την Πανεπιστημιακή Κοινότητα για τα εξης:

1)για κάθε περιστατικό που αφορά επίθεση αδέσποτου ζώου συντροφιάς σε φοιτητή, εργαζόμενο και διδάσκοντα,  ενημερώνετε ο αρμόδιος Εισαγγελέας και ο Δήμος Πατρέων, πραγμα που εχει γινει για 40 επιθέσεις μέχρι τώρα

2)με απόφαση της Συγκλήτου έχει γίνει εξώδικο στο Δήμο Πατρέων ο οποίος είναι ο αρμόδιος φορέας με βάση το νόμο

3)το Πανεπιστήμιο Πατρών προσέφερε χώρο στο Ρηγανόκαμπο στο Δήμο για χώρο φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση απο τον Δήμο Πατρέων

4)το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο έστειλε επιστολή στο Δήμο Πατρέων με την οποία γνωστοποιούσε την πρόθεση του να ανοίξει προσωρινά το χώρο της πρώην ΜΕΡΙΜΝΑ για να γίνει στείρωση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς με εξοδα του Πανεπιστημίου, αρκεί στη συνέχεια ο Δημος να αναλάβει τη φιλοξενία τους, αλλά μεχρι τώρα καμία απάντηση

5)στάλθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα φάκελος με καταθέσεις των θυμάτων επιθέσεων απο αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Το μόνο που εισπράξαμε ως Πρυτανική Αρχή είναι το παρακάτω κοινό δελτίο τύπου φιλοζωικών ενώσεων. Δεν σχολιάζουμε τις υπερβολές και τις ανακρίβειες του δελτίου τύπου γιατί δεν αξιζει το κόπο. Εχουμε όμως μία ερώτηση: εκφράζει τη Δημοτική Αρχή ο απαξιωτικός τρόπος που εκφραζεται η αμισθος σύμβουλος του Δημάρχου για την Πρυτανική Αρχή και τον Πρύτανη?

Ο Πρύτανης

Χ. Ι. Μπούρας»

Στις 4 Ιανουαρίου ο πρύτανης είχε γράψει και πάλι τα εξής: «Ενημέρωση για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς στην Πανεπιστημιούπολη

Το θέμα με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς στη Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο είναι πολύ σοβαρό και βάζει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα φοιτητών, εργαζόμενων, διδασκόντων και επισκεπτών. Δεν υπάρχουν Πανεπιστήμια που έχουν χώρο για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς εντός της Πανεπιστημιούπολης και κανένα Πανεπιστήμιο στο οποίο περιφέρονται αγέλες από αδέσποτα ζώα συντροφιάς και οι αρμόδιοι να ολιγωρούν.

Εδώ μας οδήγησε η αργοπορία των αρμοδίων να αντιμετωπίσουν την κατάσταση η οποία πήρε διαστάσεις και οι "φιλόζωοι" οι οποίοι τα εγκαταλείπουν

Το Πανεπιστήμιο Πατρών παίρνει πρωτοβουλίες και αναμένει από τους αρμόδιους φορείς να πράξουν όσα πρέπει.

Συγκεκριμένα έχουν γίνει οι εξής ενέργειες:

1)Με απόφαση της Συγκλήτου έχει σταλεί εξώδικο στον αρμόδιο φορέα, ο οποίος είναι ο Δήμος Πατρέων.

2)Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σταλεί 35 επιστολές στον Δήμο Πατρέων και στον αρμόδιο Εισαγγελέα, με τις οποίες καταγγέλλονται επιθέσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

3)Κάθε φορά που γίνεται επίθεση αδέσποτων ζώων συντροφιάς ενημερώνεται ο Δήμος Πατρέων και ο αρμόδιος Εισαγγελέας. Αυτό έγινε και σήμερα που καταγγέλθηκαν 2 επιθέσεις.

4)Η Πρυτανική Αρχή με παρεμβάσεις της στα ΜΜΕ έχει αναδείξει και αναδεικνύει το πρόβλημα, το οποίο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

5) Μετά την αυτεπάγγελτη δίωξη που άσκησε ο Εισαγγελέας για τις επιθέσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Πανεπιστήμιο Πατρών, κλήθηκε ο Πρύτανης να καταθέσει όλα τα στοιχεία που διαθέτει. Ο Πρύτανης παρουσιάστηκε στον Πταισματοδίκη που ανέλαβε την υπόθεση και κατέθεσε 35 επιστολές για τις επιθέσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε φοιτητές, εργαζόμενους και εκπαιδευτικό προσωπικό. Πρόκειται για τις 35 επιστολές που έχουν ήδη σταλεί και στον Δήμο Πατρέων και στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

6) Συνεργεία του Δήμου Πατρέων απομακρύνουν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς με ρυθμούς όμως που δεν λύνουν το πρόβλημα.

Επειδή δεν έχει γίνει γνωστό το Πανεπιστήμιο Πατρών προσφέρθηκε με δικούς του οικονομικούς πόρους να συγκεντρώσει και να στειρώσει τα αδέσποτα, ανοίγοντας προσωρινά το χώρο της ΜΕΡΙΜΝΑΣ, με τη προϋπόθεση ότι ο Δήμος Πατρέων στη συνέχεια θα τα απομακρύνει. Επίσης παραχωρεί χώρο στο Ρηγανόκαμπο για τη δημιουργία χώρος για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Δεν υπήρξε καμία απάντηση από τους αρμόδιους.

Τέλος η ΜΕΡΙΜΝΑ δεν έκλεισε από το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά από την Περιφέρεια καθώς δεν πληρούσε τους όρους λειτουργίας, η αρμοδιότητα ανήκει στο Δήμο Πατρέων και δεν είναι σωστό να υπάρχει τέτοιος χώρος στη Πανεπιστημιούπολη.»

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.