Στηρίξτε μας

Το πρώτο ξενοδοχείο για έντομα στην Ελλάδα είναι γεγονός και βρίσκεται στα Ιωάννινα

12 Αυγούστου 2017 08:37 | Επικαιρότητα
Το πρώτο ξενοδοχείο για έντομα στην Ελλάδα είναι γεγονός και βρίσκεται στα Ιωάννινα

Τη δημιουργία του πρώτου «ξενοδοχείου» στην Ελλάδα για έντομα ανακοίνωσε στις 11 Αυγούστου ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, ο οποίος εξηγεί και τον λόγο για τον οποίο κάποιος θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια εύκολη κατασκευή. Συγκεκριμένα τονίζει: «Ολοκληρώθηκε στο Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος Λίμνης Παμβώτιδας από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης και τις φοιτήτριες που φιλοξενούνται για πρακτική στο φορέα.

Τι είναι όμως το ξενοδοχείο εντόμων;

EntomaXenodoxeioGiannena 2

Ένα ξενοδοχείο εντόμων είναι μια κατασκευή που φτιάχνει ο άνθρωπος από φυσικά υλικά για να παρέχει καταφύγιο στα έντομα. Υπάρχει ποικιλία σχημάτων και μεγεθών ανάλογα με το συγκεκριμένο σκοπό ή συγκεκριμένο έντομο που εξυπηρετείται. Τα περισσότερα αποτελούνται από διάφορα τμήματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα έντομα για να στεγάσουν τα αυγά και τις προνύμφες τους ή σαν καταφύγιο ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το ενδιαφέρον για αυτές τις κατασκευές αυξάνεται καθώς ακούμε όλο και περισσότερο για τους πληθυσμούς μελισσών που μειώνονται. Οι μέλισσες έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικές για την επικονίαση των καλλιεργειών που εξασφαλίζουν την τροφή μας και σίγουρα αποτελούν μέρος οποιουδήποτε κήπου άγριας πανίδας.

Γιατί να φτιάξει κάποιος ξενοδοχείο εντόμων;

EntomaXenodoxeioGiannena 3

Οι μεγάλοι χλοοτάπητες που επικρατούν στις αστικές περιοχές και η έλλειψη νεκρού ξύλου αφήνουν τις άγριες μέλισσες, τις αράχνες και τις πασχαλιές χωρίς χώρο για να ζήσουν. Πολλά ξενοδοχεία εντόμων χρησιμοποιούνται ως φωλιές από έντομα. Επίσης ένα ξενοδοχείο εντόμων μπορεί να βοηθήσει τη διαχείμαση κάποιων εντόμων όπως οι πασχαλίτσες και οι πεταλούδες και σίγουρα την επικονίαση Τέτοιες κατασκευές για ωφέλιμα έντομα μπορούν να βοηθήσουν το περιβάλλον αλλά και τον κάθε κήπο ή αυλή. Μπορούν να προσελκύσουν μέλισσες, σφήκες, λιβελούλες, σκαθάρια, χρυσοπίδες, πασχαλίτσες, αράχνες, νυχτοπεταλούδες, ακόμη και αμφίβια ή μικρά θηλαστικά.

Τι χρειάζεται;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξει κανείς ένα ξενοδοχείο εντόμων. Στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος να βρει πάρα πολλές ιδέες. Ενδεικτικά χρειάζονται:

  • 3-4 ξύλινες παλέτες
  • 16 Τούβλα
  • Πλαστικά μπουκάλια
  • Καλάμια
  • Άχυρα
  • Φύλλα
  • Χαρτόνια
  • Πέτρες, βότσαλα
  • Ξυλαράκια, φλοιοί δέντρων

EntomaXenodoxeioGiannena 4

Το 1ο βήμα είναι να επιλεγεί η κατάλληλη τοποθεσία. Χρειάζεται μια θέση σχετικά επίπεδη, προφυλαγμένη από ισχυρούς ανέμους και τη βροχή, που να δέχεται αρκετή ηλιοφάνεια και να είναι κοντά σε αγριολούλουδα, αρωματικά φυτά, θάμνους και δέντρα. Πρέπει να αποφεύγονται μπογιές και βερνίκια ή άλλα χημικά. Στη βάση τοποθετείται η πρώτη ξύλινη παλέτα. Από πάνω τοποθετούνται τούβλα στις γωνίες και στο κέντρο. Τοποθετείται η επόμενη παλέτα και επαναλαμβάνεται η διαδικασία έως ότου τελειώσουν οι παλέτες.

Οι παλέτες μπορούν να επενδυθούν με λεπτό συρματόμπλεγμα που θα συγκρατεί τα υλικά, το ίδιο και τα ραφάκια αφού γεμιστούν ώστε να εξασφαλίζεται και προστασία από τα πουλιά. Τα ραφάκια που δημιουργηθήκαν γεμίζονται με τεμαχισμένα καλάμια, φύλλα, άχυρα, κομμένα πλαστικά μπουκάλια γεμισμένα με άχυρα ή κομματάκια τυλιγμένα χαρτόνια, πέτρες και βότσαλα, ξυλαράκια, και φλοιούς δέντρων. Μπορούν ακόμη να προστεθούν παλιά φυτοδοχεία, τούβλα, κύλινδροι από ρολά υγείας κ.ά. Καλό είναι τα υλικά να αντικαθιστούνται μια φορά το χρόνο για αποφυγή παρασίτων και ασθενειών κυρίως στις μέλισσες.» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Προσευχόμενος μάντης γεννάει τα αυγά του (βίντεο)

Έντομα ζευγαρώνουν πάνω σε μια μαργαρίτα

Παίζοντας με τη σκιά ενός προσευχόμενου μάντη...

Έτοιμη για απογείωση

Τι γεύση έχει το νέκταρ;

Πετάει... ακίνητο!

Πασχαλίτσα σε μια μαργαρίτα...

Μια κάμπια γατζωμένη στο κλαράκι

Πασχαλίτσα ισορροπιστής

Λιβελούλα επί ξύλου κρεμάμενη

Μαύρο στο κόκκινο και στο κίτρινο

Πόσο πάθος μπορεί να αντέξει ένα φύλλο μολόχας;

Περίοδος αναπαραγωγής

Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.