Στηρίξτε μας

Πρόταση του Θ. Πλεύρη για «μάθημα» φιλοζωίας στα σχολεία της Αττικής

19 Μαρτίου 2012 14:36 | Επικαιρότητα
Πρόταση του Θ. Πλεύρη για «μάθημα» φιλοζωίας στα σχολεία της Αττικής

Στον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, κατέθεσε σήμερα πρόταση ο βουλευτής του Λ.Α.Ο.Σ., Θάνος Πλεύρης, με την ιδιότητα του περιφερειακού συμβούλου, ώστε να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το ενδεχόμενο της εισαγωγής στα σχολεία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, που να προωθούν τη φιλοζωία και να προάγουν την καλλιέργεια της φιλοζωικής κουλτούρας από τους μαθητές των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων του λεκανοπεδίου.Η πρόταση Πλεύρη

«Παρακαλώ, όπως εξετάσετε την εισαγωγή του κατωτέρω θέματος σε κάποιο από τα προσεχή Περιφερειακά Συμβούλια.

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση μαθητών των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων σχολείων για την φιλοζωική παιδεία, και διοργάνωση σχετικού διαγωνισμού από την Περιφέρεια Αττικής

Όπως είχε πει ο Μαχάτμα Γκάντι: “Η ηθική πρόοδος ενός έθνους φαίνεται στον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα”, αλλά και ο Αρθούρος Σοπενάουερ: “Η υπόθεση ότι τα ζώα δεν έχουν δικαιώματα και η πλάνη ότι η συμπεριφορά μας προς αυτά δεν έχει ηθική σημασία, είναι ένα εξωφρενικό παράδειγμα της Δυτικής βαναυσότητας και βαρβαρότητας”.

Ο σεβασμός προς τα ζώα είναι θεμελιακό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού και ήθους, αναγόμενο στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και στην Ορθόδοξη παράδοση. Παρά ταύτα τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται στην ελληνική κοινωνία θλιβερά φαινόμενα άγριας κακοποίησης ζώων (αδέσποτων και μη), εγκατάλειψης, θανάτωσης κτλ.

Λόγω του ότι η φιλοζωική παιδεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία μιας ευρύτερης φιλοζωικής κουλτούρας και ηθικής, καθίσταται σαφές ότι κάτι τέτοιο πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία. Τα οφέλη μίας τέτοιας δράσης είναι πολλαπλά για την κοινωνίας μας αφού:

Οι μαθητές θα ενημερωθούν για την ανάγκη σεβασμού και συνύπαρξης προς τα ζώα και θα αναπτύξουν ένα ευρύτερο πλαίσιο της προσωπικότητας τους (ηθικό, οικολογικό, κοινωνικό, εθελοντικό κτλ).

Θα προωθηθεί το πρότυπο της αρμονικής συνύπαρξης και του αναγκαίου σεβασμού με τα ζώα, θα τονιστεί η διαχρονικότητα της φιλοζωικής ηθικής στον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό.

Θα ενδυναμωθούν κοινωνικά πρότυπα των συνειδητοποιημένων μαθητών με οικολογική και φιλοζωική συνείδηση. Προτείνουμε:

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο «Παιδείας δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων», να αναλάβουν την πρωτοβουλία:

(Α) της έκδοσης και της δωρεάν διανομής στα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής, βιβλίου (χαμηλού κόστους, από ανακυκλώσιμο χαρτί κτλ), αφιερωμένο στην προστασία των ζώων, και

(Β) την θέσπιση ετήσιου μαθητικού διαγωνισμού π.χ. έκθεσης - έκφρασης, ζωγραφικής, φωτογραφίας, θεάτρου, ποίησης, μαθητικού ντοκιμαντέρ κτλ, με θέμα την προστασία των ζώων, την πρώτη Κυριακή εκάστου έτους μετά την "Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των ζώων", στις 4 Οκτωβρίου».

Διαβάστε επίσης:

Προετοιμάζουν το μάθημα φιλοζωίας που θα διδάσκεται στο Λύκειο

Το μάθημα φιλοζωικής κουλτούρας η μόνη λύση για να σταματήσουν τα εγκλήματα

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το «μάθημα» φιλοζωίας από τους κτηνιάτρους

Μαθήματα φιλοζωίας στα σχολεία της Αθήνας από κτηνιάτρους

 

Tagged: ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.