Στηρίξτε μας

Πρόγραμμα ενάντια στις φόλες από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης

21 Φεβρουαρίου 2012 19:37 | Επικαιρότητα
Πρόγραμμα ενάντια στις φόλες από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Συνέντευξη Τύπου με θέμα τους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων σε μεσογειακές πιλοτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» παρέθεσε το πρωί της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου 2012, στην Καλαμπάκα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

photo 1

Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της περιοχής. Ο δήμαρχος Καλαμπάκας, Δημήτρης Σακελλαρίου, δήλωσε συμμέτοχος και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα τονίζοντας ότι «ο Δήμος Καλαμπάκας, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, θα αποτελεί αρωγό και συνεργάτη του προγράμματος».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος, Ι. Ζαρόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κουφοχρήστος και Ντ. Καρακώστας, εκπρόσωποι του Υ.ΠΕ.Κ.Α./Ειδική Γραμματεία Δασών, Π. Δρούγας και Ε. Γιακουμή, από τη Διεύθυνση Δασών Γρεβενών, Μ. Σκάκας, Δ. Δρίζας, από τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας οι υπεύθυνοι Θήρας Δ. Καλόγηρος και Σ. Μουζιούρας και από τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Περιφέρειας Κρήτης. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Μ.Μ.Ε..

photo 2

Στο κοινό συστήθηκε η Εθνική Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος, που συνεδρίασε για πρώτη φορά προκειμένου να διασφαλίσει την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των δράσεων αλλά και των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Η Εθνική Επιτροπή θα συμβάλλει συμβουλευτικά και στην πρόταση επιπλέον μέτρων, κατάλληλων για εφαρμογή σε τοπικό επίπεδο με στόχο την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Ο Δημήτρης Μπούσμπουρας, περιβαλλοντολόγος – μελετητής, επιστημονικός συνεργάτης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, υπενθύμισε, ότι από το 1999 στη Δαδιά είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση περιβαλλοντικών οργανώσεων και εμπλεκόμενων φορέων για τον εντοπισμό και την επίλυση του ίδιου προβλήματος, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί συναίνεση και συμφωνία σε κοινή δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Αντώνης Ρήγας, συντονιστής του προγράμματος για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, επεσήμανε, ότι οι Ισπανοί (η οργάνωση Fundacion Gypaetus) έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα προ 15ετίας και προσπαθούν με την υλοποίηση του συγκεκριμένου LIFE προγράμματος να δώσουν λύση στο πρόβλημα πανευρωπαϊκά. Η Εθνική Επιτροπή θα πρέπει να λειτουργήσει στο διηνεκές με στόχο να συμβάλλει στην πανελλαδική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Μιχάλης Προμπονάς, συντονιστής του προγράμματος για το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τόνισε τη σπουδαιότητα των Δικτύων που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, δηλαδή τα ευρωπαϊκά δίκτυα Κτηνοτρόφων, Δήμων και Κυνηγών.

Η Victoria Saravia, εκπροσωπώντας την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία αναφέρθηκε την παράλληλη δράση της Ορνιθολογικής Εταιρίας για τη μελέτη και τον περιορισμό του αφανισμού των αρπακτικών στην Ήπειρο, εξαιτίας της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Τα δύο προγράμματα μπορούν να αναπτύξουν συνέργειες για ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Ο δρ Σταύρος Ξηρουχάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος για το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μ.Φ.Ι.Κ. αναφέρει: «Το πρόβλημα της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων υπάρχει σε όλο τον κόσμο, όπου ασκείται η κτηνοτροφία και υπάρχουν και ζώα-θηρευτές, κυρίως μετά την επισημοποίηση της ανεξέλεγκτης χρήσης τους. Στις χώρες της Μεσογείου υπάρχει το πρόβλημα όπως το γνωρίζουμε και στην Ελλάδα, στη Νότια Αφρική τα δολώματα απευθύνονται στα ζώα-θηρευτές και τοποθετούνται ανεξέλεγκτα για να τα αφανίσουν. Αφανίζονται ολόκληρες αποικίες ζώων.

Στην Ινδία το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο και λόγω της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων οι γύπες, που είναι οι «καθαριστές» της χώρας από νεκρά ζώα και σκουπίδια, έχουν αφανιστεί σε πολύ μεγάλο αριθμό και από 1.000.000 έχουν απομείνει μόνο 100.000. Η Κρήτη έχει επιλεχθεί ως πιλοτική περιοχή εφαρμογής του προγράμματος γιατί διαθέτει μεγαλύτερο πληθυσμό γύπα και άλλων αρπακτικών σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα, όπου οι πληθυσμοί έχουν καταρρεύσει».

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία των Δικτύων συνεργασίας στο πρόγραμμα για κυνηγούς, κτηνοτρόφους και φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, σχολιάστηκε το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η χρήση της δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για καταγγελίες περιστατικών χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων όλο το 24ωρο από τους κατοίκους Μετεώρων-Καλαμπάκας: 800 11 010101 (από σταθερό τηλέφωνο).

Τέλος, ως απόδειξη της απόλυτης αναγκαιότητας εφαρμογής των δράσεων του προγράμματος, αναφέρθηκε ένα θέμα της πρόσφατης επικαιρότητας, ο θάνατος 2 όρνιων, 4 χρυσαετών και μίας γερακίνας στα στενά του Νέστου, από δηλητηριασμένα δολώματα που πιθανά τοποθετήθηκαν για να εξοντώσουν λύκους.

Διαβάστε επίσης:

Κίκο και Κούκι: Δύο ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που εντοπίζουν τις φόλες

Σύμμαχοι ενάντια στις φόλες μαζί με τον Κίκο τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο

Εκπαιδευμένα σκυλιά βρήκαν τον άνδρα που εξόντωνε ζώα με φόλες, παράνομα δηλητήρια, θηλιές, δόκανα στο Κουρτέσι Λασιθίου

Λασίθι: Με δηλητηριασμένες σαρδέλες εξόντωσε αδέσποτα κοντά στην Αμμουδάρα Αγίου Νικολάου

Μάστιγα οι φόλες στη Ρόδο, δεκάδες δηλητηριασμένα δολώματα βρήκε εκπαιδευμένος σκύλος

Δηλητηρίασαν το 1 από τα 3 εναπομείναντα ζευγάρια Ασπροπάρηδων στα Μετέωρα

Συστηματική εξόντωση ζώων με φόλες στο Σουφλί στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.