Στηρίξτε μας

Πως να προφυλάξετε τα ζώα σας από κρότους, βεγγαλικά, βαρελότα κ.ά.

27 Απριλίου 2019 08:11 | Επικαιρότητα
Πως να προφυλάξετε τα ζώα σας από κρότους, βεγγαλικά, βαρελότα κ.ά.

Πολλοί σκύλοι και άλλα είδη ζώων συντροφιάς, τ’ αδέσποτα και όχι μόνο,  κάθε χρόνο τραυματίζονται σωματικά ή αποκτούν μόνιμες φοβίες λόγω της τραυματικής εμπειρίας των βεγγαλικών που συνήθως χρησιμοποιούνται το βράδυ της Ανάστασης αλλά και τις υπόλοιπες ημέρες οι οποίες προηγούνται του Πάσχα καθώς οι κρότοι με μπομπάκια και άλλα είδη βαρελότων είναι συχνοί.

Ο Γιώργος Κωστόπουλος, που είναι διπλωματούχος εκπαιδευτής σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, επισημαίνει ότι όλη αυτή η ηχητικό-οπτική κατάσταση είναι τόσο έντονη και πρωτόγνωρη (ειδικά για τα νεαρά σκυλιά που δεν έχουν αρκετή πείρα ζωής), γι’ αυτό και μπορεί να αποτελέσει σοβαρό ψυχικό σοκ.

Και όπως όλες οι έντονα αρνητικές εμπειρίες να παραμείνει βαθιά χαραγμένη στον ψυχισμό του ζώου. Αποτέλεσμα: έντονη φοβία και άγχος σε κάθε παρόμοιο ερέθισμα στο μέλλον (όπως είναι οι αστραπές, οι βροντές, οι κεραυνοί, τα βεγγαλικά) για όλη την υπόλοιπη ζωή του σκύλου μας.

Συχνά η αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης από το ζώο και η ένταση του φόβου είναι τέτοια, που έχουν παρατηρηθεί περιστατικά θανάσιμων τραυματισμών σκύλων που ήταν αφημένοι μόνοι τους σε ταράτσες και μπαλκόνια οι οποίοι την ώρα των βεγγαλικών πήδηξαν στο κενό, στην απελπισμένη τους προσπάθεια να προστατευθούν, φτάνοντας στο έδαφος.

Υπάρχουν αρκετά που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε, είτε για να ανακουφίσουμε τον όποιο φόβο νοιώσει ο σκύλος μας, είτε για να αποφύγουμε εντελώς αυτή τη πιθανότητα.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Ο κ. Κωστόπουλος προτείνει τα εξής:

- σε καμία περίπτωση μην πάρετε μαζί σας τον σκύλο σας στην Ανάσταση! Ακόμα και αν έχετε δει κάποιους να το κάνουν, να ξέρετε ότι τα σκυλιά τους υποφέρουν και ότι στο μέλλον το πιθανότερο θα αναπτύξουν κροτοφοβία.

- φροντίστε πιο πριν ο σκύλος να έχει φάει (το γεμάτο στομάχι και η χώνεψη ηρεμούν), να έχει κάνει τις ανάγκες του και να έχει ασκηθεί.

- τουλάχιστον μία ώρα πριν την Ανάσταση φροντίστε ο σκύλος να είναι σε οικείο κλειστό χώρο (κατά προτίμηση μέσα στο σπίτι σας) και να έχει τη συντροφιά οικείου προσώπου.

- κλείστε ερμητικά παράθυρα και πόρτες, ώστε να μειωθεί η ένταση του ήχου.

- κλείστε κουρτίνες και παραθυρόφυλλα, ώστε να εμποδίσετε το φως να εισχωρήσει στο χώρο.

- χαμηλώστε τον φωτισμό του χώρου, χωρίς όμως να δημιουργήσετε απόλυτο σκοτάδι.

- καλύψτε κατά το δυνατόν τον ήχο των βεγγαλικών με ήχο τηλεόρασης ή μουσικής.

- παραμείνετε ήρεμοι και απαθείς (καθισμένοι σε ένα καναπέ ή καρέκλα, κάνοντας ότι διαβάζετε ένα βιβλίο), ακόμα και αν το σκυλί σας δείχνει νευρικό ή αγχωμένο. Το μήνυμα που περνάτε στο ζώο με τη στάση σας είναι ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

- αν το ζώο έρθει κοντά σας ή επάνω στην αγκαλιά σας ζητώντας ασφάλεια, χαϊδέψτε το ήρεμα, όπως θα κάνατε σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση, χωρίς να του μιλάτε ή να προσπαθήσετε να του εξηγήσετε ότι δεν κινδυνεύει.

- παρέχετε στο σκυλί σας «καταφύγιο» για να κρυφτεί, αν το επιθυμεί, ώστε να νοιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια. Τα πιο συνηθισμένα μέρη ασφαλείας για τα σκυλιά είναι κάτω από τραπέζια, κρεβάτια, καναπέδες, μέσα στα κλουβιά μεταφοράς τους ή τα κρεβάτια τους. Εάν κρυφτεί, μην προσπαθήσετε να το βγάλετε. Αφήστε το εκεί που έχει επιλέξει, για όση ώρα θέλει, μέχρι να αποφασίσει μόνο του να βγει. Τότε μπορείτε να το επιβραβεύσετε με χάδια ή λιχουδιές.

- για ζώα με ήδη παρελθοντικές τραυματικές εμπειρίες, δηλαδή για σκυλιά που γνωρίζετε ότι θα αντιδράσουν με άγχος:

Πρέπει μετά από συνεννόηση με τον κτηνίατρο σας μπορείτε τους χορηγήσετε ένα αγχολυτικό, αν αυτό βέβαια είναι απολύτως απαραίτητο

Φυσικά με τη βοήθεια εκπαιδευτή και συμπεριφοριστή σκύλων μπορείτε να απευαισθητοποιήσετε το ζώο σας από τους συγκεκριμένους θορύβους. Η εκπαίδευση αυτή θα χρειαστεί κάποιες εβδομάδες για έχει τελικά αποτέλεσμα, οπότε πρέπει να έχει αρχίσει αρκετό διάστημα πριν.

Διαβάστε επίσης:

Προστατέψτε τα κατοικίδια σας από τους κρότους (πυροτεχνήματα, κροτίδες, βαρελότα, βεγγαλικά) της Ανάστασης

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.