Στηρίξτε μας

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα αδέσποτα της Κατερίνης

20 Οκτωβρίου 2011 07:44 | Χρηστικά
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα αδέσποτα της Κατερίνης

Οι εθελοντές της φιλοζωικής ομάδας «Συμμετέχω  - Αδέσποτα Κατερίνης» προκειμένου να συμβάλλουν με όποιον τρόπο μπορούν στη σωτηρία των αδέσποτων ζώων έφτιαξαν τη λίστα οδηγιών, που ακολουθεί, ώστε να κατατοπίσουν και να καθοδηγήσουν εκείνους, οι οποίοι αγαπούν ουσιαστικά τα αδέσποτα πλάσματα και θέλουν να βοηθήσουν στον περιορισμό των προβλημάτων που συνοδεύουν τα αδέσποτα ζώα, ειδικά αν ο αριθμός τους είναι μεγάλος και όταν αυτά αφήνονται να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

Στον δρόμο

1. Όταν εντοπίζετε θηλυκό σε οίστρο να ειδοποιείτε προκειμένου να στειρωθεί. Θα πρέπει όμως να φροντίσετε να κρατήσετε το ζώο για το διάστημα, που θα χρειαστεί, μέχρι να έρθει κάποιος, να φροντίσετε κάποιος στην περιοχή να το κρατήσει προσωρινά και να το ταΐσει προκειμένου να μείνει στην περιοχή προστατευμένο, εάν δεν μπορούμε να έρθουμε την ίδια στιγμή ή να το οδηγήσετε οι ίδιοι στους συνεργαζόμενους κτηνιάτρους.

Ειδοποιείτε:

- Τη φιλοζωική ομάδα «Συμμετέχω - Αδέσποτα Κατερίνης» στα στοιχεία επικοινωνίας θα τα βρείτε εδώ: http://activerc.blogspot.com/ 

- Τους συνεργαζόμενους κτηνιάτρους, Μάρκο Δαφερέρα και Ασημίνα Λιμπανοβνού, στο 2351078550 ή

- ή τον ζωοκόμο του Δήμου Κατερίνης, τον κ. Στέφανο, στο 6983 052 979

2. Όταν εντοπίζετε τραυματισμένο ζώο ή ζώο σε άσχημη κατάσταση υγείας, να το μεταφέρετε στους συνεργαζόμενους κτηνιάτρους. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν να ειδοποιείτε έναν από τους παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον σας για το ζώο που εντοπίσατε δεν θα πρέπει να σταματάει στην πόρτα του κτηνιατρείου. Οι συνθήκες σήμερα στην Κατερίνη και η στάση του Δήμου εν τω μέσω κρίσης είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Όλοι είναι υπεύθυνοι αλλά κανένας δεν είναι.

Πρέπει να γνωρίζετε πως όλα τα περιστατικά, εκτός από τις στειρώσεις, καλύπτονται από τους εθελοντές, οι οποίοι δεν είναι ευνοούμενοι κανενός συστήματος και κανενός θεού, αλλά μάλλον παρίες. Επίσης από τους εθελοντές καλύπτονται εμβόλια, θεραπείες, αποπαρασιτώσεις, μετακινήσεις κλπ. Χωρίς ζητιανιές, χωρίς φανφάρες και πάντα από το υστέρημα.

Πρέπει να γνωρίζετε επίσης πως οι συνεργαζόμενοι κτηνίατροι παραμένουν απλήρωτοι εξ' αρχής από την Ολυμπιακή Αναπτυξιακή (εταιρεία ορισμένη υπεύθυνη διαχείρισης κυνοκομείου από το Δήμο), με τιμολόγια τριών ετών να συσσωρεύονται, χωρίς να γυρίσουν πλάτη ποτέ σε περιστατικό, πληρώνοντας το φπα και τους φόρους για τα τιμολόγια- χωρίς αντίκρυσμα προς το παρόν- που κόβουν, καταθέτοντας ψυχή και υπηρεσίες καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Η απόσταση από τη θεωρία στην πράξη είναι αχανής, το τι θα έπρεπε να κάνει το "κράτος" που εισπράττει εν ονόματι του προγράμματος προστασίας αδέσποτων ζώων είναι γνωστό σε όλους μας και μπορεί να σας απαντήσει και ένα παιδί του γυμνασίου, μέχρι όμως να τελειώσουν οι φωνές, τα βεγγαλικά και οι φωταψίες, υπάρχουν ζώα στο δρόμο που υποφέρουν και χρειάζονται τη βοήθειά μας. Οπότε ο αγώνας πρέπει αν γίνεται σε δύο μέτωπα: το θεωρητικό, και το πρακτικό.

3. Όταν υπάρχουν αδέσποτα στην περιοχή σας φροντίστε για το φαγητό και το νερό τους. Φροντίστε να έχουν ένα ασφαλές μέρος να κοιμηθούν. Μιλήστε με τους γείτονες και τους περίοικους. Φροντίστε για την ενημέρωσή τους. Η γνώση διώχνει το φόβο.

Στο κυνοκομείο

1. Επισκέψεις και βοήθεια στο καθάρισμα των κελιών, στα κουρέματα, στα μπάνια, στην περιποίηση, την εφαρμογή θεραπειών, τον αυλισμό, την κοινωνικοποίηση και τις φωτογραφήσεις.
2. Αγορά τροφών για κουτάβια, παιχνιδιών, οδηγών και κολάρων, φαρμάκων, εμβολίων, κλπ (σε αυτή την περίπτωση επικοινωνήστε μαζί μας γιατί αγοράζουμε συγκεκριμένο τύπο τροφής και η οποιαδήποτε αλλαγή, ως γνωστόν, επιβαρύνει το πεπτικό και γαστρεντερικό σύστημα των ζώων).

Στο σπίτι

1. Να είστε ενημερωμένοι και να ενημερώνετε και τους άλλους.
2. Να προωθείτε τις αγγελίες για υιοθεσίες.
3. Να φιλοξενείτε προσωρινά ζώα που έχουν την ανάγκη σας.
4. Να αναλαμβάνετε πρωτοβουλίες.

Μια από τις σημαντικότερες βοήθειες που μπορείτε να προσφέρετε είναι η προσωρινή φιλοξενία. Φανταστείτε τη ζωή ενός σκύλου που γεννήθηκε στο δρόμο, βρέθηκε από κάποιον που έδειξε "ενδιαφέρον", οδηγήθηκε στα χέρια κτηνιάτρου ή εθελοντή, μπήκε στο κυνοκομείο, δεν ήταν αρκετά χαριτωμένο ή αρκετά κοινωνικό για να υιοθετηθεί, και μεγαλώνει σε ένα κελί. Είναι σήμερα ενός έτους ή δύο ετών ή τριών ετών και δεν γνωρίζει τη βόλτα, τον ύπνο στη ζεστούλα, τα παιδικά γέλια και χάδια. Τέτοιες ψυχές υπάρχουν πολλές στο κυνοκομείο Κατερίνης.

Φανταστείτε την ψυχολογία ενός σκύλου που είναι δώδεκα ετών, και μετά από μια ζωή σε σπίτι, ίσως καλή ίσως όχι, εγκαταλείφθηκε στο δρόμο, κάποιος το "ψυχοπόνεσε" και βρέθηκε επίσης στο κυνοκομείο κλεισμένο σε ένα κελί. Και τέτοιες ψυχές υπάρχουν πολλές στο κυνοκομείο Κατερίνης.

Φανταστείτε ένα σκυλί που μπορεί να μεγάλωσε σε σπίτι και μετά να εγκαταλείφθηκε, ή που μπορεί να μεγάλωσε στο δρόμο απλά, που κυνηγήθηκε, χτυπήθηκε, έμεινε νηστικό και άρρωστο, και "περισυλλέχθηκε" τελικά ως "επιθετικό" (γιατί η βλακεία των ανθρώπων είναι μεγάλη), είναι σήμερα 5 ή 6 ετών και καταδικάσθηκε να ζει μέσα σε ένα κελί. Και τέτοια υπάρχουν πολλά στο κυνοκομείο Κατερίνης.

Και τέτοια έρχονται κάθε μέρα. Και αν ήταν ότι μας ενοχλούσε να το κλείνουμε σε ένα κελί και να το ξεχνάμε, θα χρειαζόμασταν μια Πιερία ακόμη - και δεν θα μας έφτανε. Κι αν ήταν η βλακεία, η κακομοιριά, η απανθρωπιά και ο αέρας ο κοπανιστός των ιθυνόντων να μας τάιζε, θα ήμασταν όλοι - και εμείς και τα ζώα - πολύ χορτάτοι!

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

 1. Π. Υφαντοπουλου

  Σας παρακαλω πολυ να βοηθησετε 4 πανεμορφα σκυλακια που τα εγκατελειψαν επανω στο δρομο για Παλαιο Παντελεημονα. Μειναμε 2 βραδιες κ τους αφησαμε φαγητο, μα γνωριζουμε οτι δε φτανει, θελουν φροντιδα. Το βραδυ κοιμουνται κ τα 4 στη σειρα επανω στη στροφη διπλα στο δρομο, ισως γιατι εκει τα εγκατελειψαν, αλλα κινδυνευουν
  Σας ευχαριστω πολυ

 2. ΑΘΑΝΑΣΙΑ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΑΙ! ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΤΕΙ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΓΑΘΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΗΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΑΙ ΠΡΙΝ 3 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ 2 ΘΥΛΗΚΑ ΚΟΥΤΑΒΑΚΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ... ΛΕΥΤΑ ΓΙΑ ΣΤΙΡΩΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ...ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ...

  1. δημ κιτ

   αθανασια, αν και περασεκαιρος, σε τετοια περιπτωση απλα κανεις μια ενεση το ζωο πριν τον οιστρο, που κοστιζει ανα σκυλο 2-2,5 ευρο και για μερικα χρονια, επαναλαμβανομενα, εισαι ΟΚ, περισσοτερα [email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.