Στηρίξτε μας

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας η αιτία εξόντωσης των ζιφιών (βίντεο)

23 Απριλίου 2012 14:49 | Καταγγελίες
Το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας η αιτία εξόντωσης των ζιφιών (βίντεο)

Τα σόναρ οδηγούν στον θάνατο τα κήτη

Οι ασκήσεις πολεμικού ναυτικού κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν συστήματα στρατιωτικών σόναρ μεσαίων συχνοτήτων είναι η πιο πιθανή αιτία του μαζικού εκβρασμού ζιφιών, που εντοπίστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στις ακτές της Κέρκυρας. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, ΜΟm, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και Tethys Research Institute, που υλοποιούν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε», με επιστολή τους προς το Υ.ΠΕ.Κ.Α. ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο να σχεδιάσει και να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον.

Στις 30 Νοεμβρίου 2011, εννέα ζιφιοί (Ziphius cavirostris, θαλάσσια κητώδη μεσαίου μεγέθους), εκβράστηκαν στις ακτές της Κέρκυρας, και δύο στις απέναντι ακτές της Ιταλίας. Επί τόπου βρέθηκε άμεσα ομάδα επιστημόνων του προγράμματος «Θάλασσα» καθώς και ειδικευμένοι κτηνίατροι για τη διενέργεια νεκροψίας σε δύο από τα εννέα ζώα, που εκβράστηκαν στις ελληνικές ακτές.

Τα παθολογικά ευρήματα έδειξαν την αιτία

Τα δείγματα εστάλησαν στο εξειδικευμένο τμήμα του Πανεπιστημίου των Κανάριων Νήσων Ισπανίας και στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την προκαταρκτική παθολογική αναφορά του Πανεπιστημίου των Κανάριων Νήσων και τα αποτελέσματα παθολογοανατομικής εξέτασης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, και στα δύο ζώα, εντοπίστηκαν παθολογικά ευρήματα εμβολής αέρα και στοιχεία που παραπέμπουν σε νόσο εξ αποσυμπιέσεως (νόσο των δυτών).

falaineszifioiKerkyra%20(3)

Τα επιστημονικά συμπεράσματα των νεκροψιών οδηγούν στην ασφαλή υπόθεση, ότι η πιο πιθανή αιτία αυτού του μαζικού εκβρασμού ζιφιών είναι ασκήσεις πολεμικού ναυτικού κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν συστήματα στρατιωτικών σόναρ μεσαίων συχνοτήτων. Σημειώνεται, ότι την ημέρα εκβρασμού των ζιφιών πραγματοποιήθηκαν ναυτικές ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου του Ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

Με εξαίρεση τη μεσογειακή φώκια και την πτεροφάλαινα, για όλα τα υπόλοιπα θαλάσσια θηλαστικά οι ήχοι έχουν τεράστια σημασία, αφού τους επιτρέπουν να επικοινωνούν, να προσανατολίζονται, να προστατεύονται από τους κινδύνους, αλλά και να εντοπίζουν την τροφή μέσω ενός ιδιαιτέρως εξελιγμένου συστήματος ηχοεντοπισμού - πολλές φορές ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι.

Ειδικότερα, ο ζιφιός είναι ένα είδος εξαιρετικά ευαίσθητο σε ισχυρούς ανθρωπογενείς ήχους ενώ πρόκειται για έναν εξαιρετικό δύτη, που μπορεί να καταδυθεί μέχρι και τα 2.000 μέτρα. Τα τελευταία 15 χρόνια στο ελληνικό Ιόνιο Πέλαγος κατά τη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων με χρήση σόναρ εκβράστηκαν είναι τουλάχιστον 40 ζιφιοί.

Το μέγεθος της συνολικής καταστροφής στον πληθυσμό τους είναι άγνωστο, αφού μπορεί κάποια ζώα να προσβλήθηκαν από τους ήχους στο ανοικτό πέλαγος και να μην εντοπίστηκαν ποτέ. Για τον λόγο αυτό οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έστειλαν πρόσφατα επιστολή προς το αρμόδιο Υπουργείο, ενημερώνοντάς για το πρόβλημα και καλώντας το Υ.ΠΕ.Κ.Α. να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι, ας μάθουμε να ζούμε μαζί!

Οι ζιφιοί είναι ένα από τα εννέα μόνιμα θαλάσσια θηλαστικά, που ζουν στις ελληνικές θάλασσες, τα περισσότερα από τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας. Το WWF Ελλάς και η MΟm σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute, υλοποιούν το πρώτο πρόγραμμα με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κοινού για την προστασία των παραπάνω θηλαστικών.

Πρόκειται για το τριετές συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε». Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα www.thalassa-project.gr.

Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ της Ελένης Ηλιοπούλου στην τηλεόραση της ΝΕΤ και στην εκπομπή «ΜΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ» για τα σόναρ, που αποπροσανατολίζουν τα κήτη. Όταν οι θόρυβοι - λόγω των συχνοτήτων, που εκπέμπουν τα σόναρ, για να εντοπίσουν, το τι υπάρχει στον βυθό - αλλάζουν, οι ήχοι που δέχονται τα κήτη, αλλοιώνονται, με αποτέλεσμα, αυτά είτε να ανεβαίνουν ακαριαία στην επιφάνεια από μεγάλα βάθη και τελικά να πεθαίνουν, από μια νόσο αντίστοιχη με αυτή των δυτών, ή να σκοτώνονται από τις προπέλες ή και τα ίδια τα σκάφη μετά από πρόσκρουση.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο κινδυνεύουν τα κήτη στις ελληνικές θάλασσες από τα σόναρ; (Βίντεο)

Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό αιτία των εκβρασμών φαλαινών στην Κέρκυρα;

Μαζικοί εκβρασμοί φαλαινών στην Κέρκυρα

Φάλαινες - Ζιφιοί και όχι δελφίνια εκβράστηκαν στις ακτές της Κρήτης (βίντεο)

Κρήτη: Έσωσαν τα δελφίνια που βγήκαν στην ακτή στον Κερατόκαμπο Ηρακλείου

Μοιραία τα σόναρ για τα κητοειδή! Το παραδέχονται και οι Η.Π.Α.

Σοβαρές οι επιπτώσεις στις φάλαινες εξαιτίας των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.