Στηρίξτε μας

Ποιος εμποδίζει τη λειτουργία του Δημοτικού Κτηνιατρείου Κατερίνης;

19 Οκτωβρίου 2013 10:17 | Καταγγελίες
Ποιος εμποδίζει τη λειτουργία του Δημοτικού Κτηνιατρείου Κατερίνης;

Υπάρχει χώρος και εξοπλισμός αλλά δεν λειτουργεί

Εδώ και δύο σχεδόν χρόνια ο φιλοζωικός σύλλογος «Συμμετέχω Αδέσποτα Κατερίνης» κατάφερε ένας χώρος των διοικητικών κτιρίων στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κατερίνης να γίνει κατάλληλος ώστε να λειτουργήσει εκεί το δημοτικό κτηνιατρείο. Μετά από επίμονες προσπάθειες και ενέργειες του συλλόγου έγινε και δωρεά εξοπλισμού (από το παλιό νοσοκομείο) για το δημοτικό κτηνιατρείο από τον νυν διοικητή του Νοσοκομείου Κατερίνης.

Παρ’ όλα αυτά ο εξοπλισμός  παραμένει στοιβαγμένος και κλειδωμένος μέσα στο χώρο, τα κλειδιά βρίσκονται στη «τσέπη» της «κλειδοκράτορος» συμβεβλημένης με τον Δήμο κτηνιάτρου, και ο  Δήμος Κατερίνης δεν έχει  ακόμη αιτηθεί για την άδεια λειτουργίας του Δημοτικού Κτηνιατρείου στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία αν και από τη λειτουργία του είναι βέβαιο ότι θα εξοικονομούσε χρήματα!

Ο φιλοζωικός σύλλογος «Συμμετέχω Αδέσποτα Κατερίνης» ζητάει την άμεση προώθηση των ενεργειών για την αδειοδότηση του απαραίτητου Δημοτικού Κτηνιατρείου προκειμένου να υπάρχει χώρος για τη στέγαση εθελοντικών στειρώσεων με εθελοντές Έλληνες και ξένους, κατά το παράδειγμα άλλων πόλεων, προκειμένου να στειρωθούν άμεσα όσο περισσότερα ζώα γίνεται και να απαλλαχθεί ο δήμος από πολλά έξοδα, τα οποία  μπορούν να διατεθούν σε ακόμη περισσότερες στειρώσεις.

Η λειτουργία του Δημοτικού Κυνοκομείου είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρχει χώρος εξέτασης και άμεσης φροντίδας των έγκλειστων στο κυνοκομείο ζώων χωρίς το στρες της διαρκούς μετακίνησης από και προς το ιδιωτικό συμβεβλημένο κτηνιατρείο, τα οποία μεταφέρονται αυτή τη στιγμή κατ’ επιλογή και κατά βούληση του ζωοκόμου με πολλές καθυστερήσεις, επιβαρύνοντας το Δήμο Κατερίνα άσκοπα με επιπλέον έξοδα.

Ο φιλοζωικός σύλλογος «Συμμετέχω Αδέσποτα Κατερίνης» τονίζει ότι οι νέες τεχνικές στείρωσης των αλλοδαπών κτηνιάτρων δεν απαιτούν φιλοξενία 10 ημερών σε ελεγχόμενο χώρο, παρά μόνο μερικών ωρών για έλεγχο κατά την επαναφορά από την αναισθησία και αντιβιοτική θεραπεία ενέσιμη προληπτικά μόνο μια (με 48ωρη κάλυψη) και όχι 10 ημερών επίσης.

Μήπως το τρίτο και πολύ σπουδαίο επίσης όφελος θα ήταν να παρίστανται οι τοπικοί κτηνίατροι στις εθελοντικές και να εκπαιδευτούν στις νέες τεχνικές οι οποίες θα αποβούν εις όφελος όλων;

Διαβάστε επίσης:

Επιζήμιο για τ’ αδέσποτα το μονοπώλιο συνεργασίας με μια κτηνίατρο από τον Δήμο Κατερίνης

Καταδικάζει ο Δήμος Δίου – Ολύμπου την εξόντωση των αδέσποτων στο Λιτόχωρο

Περισσότερα από 30 αδέσποτα νεκρά από φόλες στο Λιτόχωρο Πιερίας

Συστηματική η εξόντωση των αδέσποτων και στο Λιτόχωρο Πιερίας

Βαρελόσκυλο στην Κατερίνη αλυσοδεμένο μέσα στον βούρκο! (Βίντεο)

Βρήκαν τον σκύλο να υποφέρει απ’ τη συρμάτινη θηλιά στο κορμί του στη Λαγόρραχη Πιερίας

Βρήκε τον σκύλο απαγχονισμένο στη Βροντού Πιερίας

Πιερία: Δολοφόνησαν 2 ελάφια και 2 σκυλιά στο Πάρκο ΤΗΘΥΣ

«Κολαστήριο» ο Χ.Υ.Τ.Α. Κατερίνης για 60 αδέσποτα – Αδιάφορος ο δήμος!

Η σύμπραξη των φιλοζωικών σωματείων είναι δεδομένη αν ο Δήμος Κατερίνης πράξει τα νόμιμα

Συστηματική η εξόντωση των αδέσποτων και στην Κατερίνη

Κατερίνη: Πήγε στον κτηνίατρο για να ζητήσει φόλες!

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

7 Σχόλια

  1. Μανώλης Βορρίσης

    Οι κτηνίατροι που συχνά στοχοποιούνται από φιλοζωικές δεν είναι ούτε η αιτία των αδεσπότων ούτε η λύση(μέρος της λύσης μπορεί) του κοινωνικού αυτού προβλήματος.

    Σήμερα στην Ελλάδα μπορεί ο καθένας να βρει εκατοντάδες κτηνιάτρους που στειρώνουν σωστά και φθηνά κάτι που πριν 10-15 χρόνια ίσως να μην έβρισκε στον ίδιο βαθμό. Ακόμα και εθελοντικές δράσεις υπάρχουν.

    Αντιθέτως οι φιλοζωικές δεν βλέπω να ακολουθούν τα βήματα του εξωτερικού (αφού μας συγκρίνεται με τους ξένους). Μπορεί να είναι ΜΚΟ αλλά έχουν επαγγελματική οργάνωση και λειτουργία. Απευθύνονται στην κοινωνία που δημιουργεί τα αδέσποτα , στα σχολεία, σε συλλόγους. Με συνέπεια και συνέχεια. Δράσεις για συλλογή χρημάτων και χρηματοδότηση νέων. Τέτοιες φιλοζωικές στην Ελλάδα άντε να είναι 1-2 και αυτές στα σπάργανα.

    Στο ίδιο αγώνα είμαστε κυρίες και κύριοι απλώς πρέπει να στοχεύσετε στην αιτία και να κάνετε την αυτοκριτική σας.

    Μανώλης Βορρίσης, κτηνίατρος, Κτηνιατρική Κλινική Κυκλάδων, syrosvets.gr

    1. Kaki Primikiri

      Συμφωνώ απόλυτα με τον Μανώλη Βορίση.

      Θα ήθελα μόνο να συμπληρώσω ότι αν υπάρχει κτηνίατρος, συμβεβλημένη με τον δήμο Κατερίνης ή τον οποιονδήποτε δήμο, που παρεμποδίζει την λειτουργία δημοτικού κτηνιατρείου για ίδιο όφελος ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ, αυτή είναι μια περίπτωση που θα πρέπει και να στοχοποιηθεί και να απομονωθεί.

      Δεν ξέρω αν οι δύο τελευταίες παράγραφοι αυτού του δημοσιεύματος αποτελούν άποψη του φιλοζωικού συλλόγου «Συμμετέχω Αδέσποτα Κατερίνης» ή της συντάκτριας, διαπιστώνω όμως ότι δηλώνουν ημιμάθεια σχετικά με την κτηνιατρική, μονομερή μεροληπτική διάθεση εναντίον των Ελλήνων κτηνιάτρων, έτσι που τελικά αποδυναμώνουν (έως και ακυρώνουν) ολόκληρο το κείμενο.

      Δυστυχώς, σε ολόκληρο τον κόσμο, και ακόμα περισσότερο στις χώρες με τη μεγαλύτερη διαφθορά, η διαχείριση των αδεσπότων είναι μια κερδοφόρα βιομηχανία, γύρω από την οποία στήνονται πολλές και διάφορες συντεχνίες. Μην παραβλέπουμε όμως το γεγονός ότι αυτές οι συντεχνίες δεν αποτελούνται μόνο από κτηνίατρους, αλλά από όλο το κύκλωμα των εμπλεκομένων, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι τοπικές αρχές που διαχειρίζονται τα χρήματα, οι φιλοζωικές που μονοπωλούν το ρόλο του σωτήρα, και οι φιλόζωοι που πολύ συχνά κερδοσκοπούν κάτω από το μανδύα του εθελοντή.

  2. Kaki Primikiri

    ΟΛΕΣ οι λαπαροτομές (χειρουργικές επεμβάσεις με τομή των τοιχωμάτων της κοιλιάς) απαιτούν μετεγχειρητική φροντίδα. Η άριστη ποιότητα των υλικών και η άριστη τεχνική, απλώς μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών, ΔΕΝ ΤΗΝ ΜΗΔΕΝΙΖΟΥΝ ΠΟΤΕ! Τα ζώα είναι έμβια όντα, δεν είναι μηχανές, και η οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση δεν ισοδυναμεί με επισκευή που εξαρτάται μόνον από το καλό ή το κακό ή το μέτριο συνεργείο.

    Προσωπικά, δεν έχω (και δεν είχα ποτέ) κανένα λόγο να αντιτίθεμαι στην εθελοντική προσφορά αλλοδαπών κτηνιάτρων σε στειρώσεις που γίνονται στην Ελλάδα, έχοντας όμως μια πείρα από στειρώσεις πολλών χιλιάδων αδεσπότων που εγώ η ίδια έχω κάνει και έχω παρακολουθήσει μετεγχειρητικά, είμαι σε θέση να ξέρω ότι ο οργανισμός του ζώου έχει πάντοτε τον πρώτο λόγο στην οποιαδήποτε ιαματική διαδικασία, και ο κτηνίατρος οφείλει να παρακολουθεί ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ την πλήρη επούλωση της οποιασδήποτε χειρουργικής παρέμβασης (επέμβασης) γίνεται με τα ίδια του τα χέρια πάνω στο οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα.

    Μην παραμυθιαζόμαστε ούτε με λαπαροσκοπικές ούτε με μαγικές τεχνικές. Τα εξωτερικά ράμματα παίζουν ένα ρόλο ως προς την αποφυγή ενδεχόμενου εκσπλαχνισμού. Οποιαδήποτε λαπαροτομή όμως φτάνει μέχρι την κοιλιακή κοιλότητα, η τομή δεν περιορίζεται στο δέρμα. Αν ανοίξουν τα εξωτερικά ράμματα, δεν ανοίγει αυτόματα και η κοιλιά, και αν τα εξωτερικά ράμματα παραμένουν άθικτα, αυτό δε σημαίνει ότι όλα είναι εντάξει. Αν το ζώο δεν διαθέτει καλούς αμυντικούς μηχανισμούς, έχει υποκείμενο νόσημα, ή καταπονηθεί υπερβολικά μετά την επέμβαση, μπορεί να εμφανίσει διαφόρου βαθμού φλεγμονές, που αφορούν την κοιλιά και τις εσωτερικές στρώσεις ραμμάτων και πρέπει να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

    Ο προεγχειρητικός έλεγχος για τυχόν παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να υποβόσκουν, είναι απολύτως απαραίτητος και η μετεγχειρητική φροντίδα εκ των ων ουκ άνευ - αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί. Η 48ωρη αντιβιοτική κάλυψη μπορεί να επιλεγεί μόνον εφόσον το ζώο έχει άψογη παρακολούθηση μετά την επέμβαση, και εφόσον ο κτηνίατρος παραμένει διαθέσιμος για το ο,τιδήποτε χρειαστεί, μέχρι να ολοκληρωθεί η επούλωση του εγχειρητικού τραύματος. Ο μόνος λόγος που κάποιο (ή και όλα) από αυτά, προκειμένου περί αδεσπότων, παραλείπεται, είναι η έλλειψη χώρου, χρόνου, ανθρώπων που θα φροντίσουν το ζώο, και βεβαίως χρημάτων. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ιατρική για τα δεσποζόμενα και άλλη για τα αδέσποτα! Όλα διατρέχουν τους ίδιους κινδύνους και έχουν τις ίδιες ανάγκες, τα δεύτερα μάλιστα πολύ περισσότερες. Η παραμονή σε ελεγχόμενο χώρο (που ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ - ΙΔΙΩΣ για τα σκυλιά και δη τα μεγαλόσωμα - για τις γάτες τα πράγματα είναι πιο εύκολα), για τα αδέσποτα είθισται (καλώς ή κακώς) να παραλείπεται, λόγω αντιξόων συνθηκών και μεγάλου αριθμού ζώων που πρέπει να στειρωθούν. Δεν είναι κάτι που συνιστάται, όσο ιδανικές και αν ήταν οι συνθήκες του χειρουργείου.

    Τόσο οι Έλληνες κτηνίατροι όσο και οι αλλοδαποί, μπορεί να κάνουν στειρώσεις που βαθμολογούνται από το άριστα μέχρι το μηδέν. Δεν είναι θέμα εθνικότητας η σωστή κτηνιατρική, όπως δεν είναι θέμα εθνικότητας και η κοινή λογική. Μην υποτιμάτε όλους τους Έλληνες κτηνιάτρους λοιπόν, και μην παραμυθιάζεστε με όλους τους ξένους.

  3. Κώστας

    Συγνώμη αλλά τι "νέες τεχνικές" και για πια "παραμονή 10 ημερών σε ελεγχόμενο χώρο" μιλάτε??? Γιατί θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε δηλαδή! Οι χειρουργικές τεχνικές στείρωσης που εφαρμόζονται παγκοσμίως και που διδάσκονται και εφαρμόζονται και στην Ελλάδα ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ είναι πολύ συγκεκριμένες και δεν απαιτούν καμία "παραμονή του ζώου σε ελεγχόμενο χώρο για 10 μέρες". Εκτός αν εννοείτε τη χρήση εσωτερικών ραμμάτων μόνο, ωστε να μην είναι απαραίτητη η εποπτεία του ζώου από κανέναν, υποτίθεται. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τους Έλληνες κτηνιάτρους χρόνια τώρα αλλά με τη χρήση ΚΑΙ εξωτερικών ραμμάτων που γίνεται για λόγους ασφαλείας, τουτέστιν για να αποφεύγονται φαινόμενα εξπλαχνισμού των ζώων λόγω σπασίματος των εσωτερικών ραμμάτων που, όταν χρησιμοποιούνται μόνα τους, είναι το μόνο εμπόδιο που υπάρχει μεταξύ κοιλιάς και εξωτερικού περιβάλλοντος. Δηλαδή αν σπάσουν, δεν κρατάει τίποτε άλλο! Δεν πρόκειται για καμία "νέα" τεχνική. Πρόκειται για μία πρακτική που κάνει τα ζώα να ασχολούνται λιγότερο ή καθόλου με την τομή τους και ΑΡΑ να μπορούν να μένουν χωρίς επιτήρηση μέχρι την επούλωση. ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ δεν σημαίνει ότι είναι και ΑΣΦΑΛΕΣ! Αν θέλετε "νέες τεχνικές" να μιλήσουμε για στειρώσεις λαπαροσκοπικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα εδώ και 10 χρόνια, γίνονται χωρίς καν τομή αλλά με 3 μικρές τρύπες και κοστίζουν 400 Ευρώ. Αυτό ναι είναι ΝΕΑ τεχνική μη επεμβατικής, λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Να δω ποιός την πληρώνει όμως...

    1. Dimitris

      Μια απορία: τι πρόβλημα θα έχει η "συντεχνία" που θα ανοίξει τουλάχιστον μια θέση εργασίας κτηνιάτρου; Το ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ του Δημοτικού Κυνοκομείου θα λειτουργεί ΧΩΡΙΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ;;; Ή θα λειτουργεί μόνο όταν θα έρχονται οι αλλοδαποί κτηνίατροι; Γιατί τότε κάποιος θα μπορούσε ομοίως να απαντήσει: "Ροκανίσματος των επιδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτικών προγραμμάτων το εγκώμιον"...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.