Στηρίξτε μας

Πινακίδες που απαγορεύουν παρανόμως τα σκυλιά στις πλατείες της Νέας Σμύρνης προκαλούν προβλήματα στους φιλόζωους

4 Μαρτίου 2018 22:34 | Καταγγελίες
Πινακίδες που απαγορεύουν παρανόμως τα σκυλιά στις πλατείες της Νέας Σμύρνης προκαλούν προβλήματα στους φιλόζωους

Ο Αρτέμης Χάλαρης ενημέρωσε το www.zoosos.gr για την επιστολή που έστειλε στον Δήμο Νέας Σμύρνης στην οποία τονίζει το πρόβλημα που επανειλημμένα προκαλούν οι παράνομες πινακίδες, οι οποίες είναι τοποθετημένες στις περισσότερες πλατείες και πάρκα και σε αυτή την περιοχή της Αττικής. Οι κηδεμόνες σκυλιών έρχονται συχνά αντιμέτωποι με την επιθετική συμπεριφορά κατοίκων που δεν αγαπούν, σιχαίνονται, δεν ανέχονται τα ζώα, και παραπληροφορημένοι από τις πινακίδες απαιτούν αυτά να εξαφανιστούν από αυτούς τους κοινόχρηστους χώρους.

PinakidaNeaSmyrni2018 0Ολόκληρη επιστολή

«Αγαπητέ Δήμαρχε, κύριοι/ες δημοτικοί σύμβουλοι, κιοι/ες  της Φιλοζωικής και φιλοζωικών σωματείων.  Εύχομαι κάθε προσπάθεια για επιτυχία στο έργο όλων σας και Υγεία πάνω από όλα σε εσάς και στις οικογένειες σας.

Αφορμή για την προσπάθεια επικοινωνίας μαζί σας είναι ότι σήμερα έγινα μάρτυρας ενός ακόμη περιστατικού στην  μικρή πλατεία που περικλείεται από τις οδούς Στρατηγού Πάπουλα και Στρατηγού Τσακάλου στην Νέα Σμύρνη κοντά  στον Σταθμό της Αγίας Παρασκευής του Τραμ.

Δύο συμπολίτες μας ήρθαν σε διαπληκτισμό με αφορμή την παρουσία πινακίδας στην πλατεία η οποία απαγορεύει τα αδέσποτα. Συγκεκριμένα ο ένας από τους δύο συμπολίτες μας ήταν ένα παιδί  το οποίο είχε βγάλει βόλτα το σκυλάκι του με λουρί και με σακούλα για να μαζέψει τα απορρίμματα και δέχθηκε την έντονη  φραστική επίθεση μιας κυρίας ειρωνευόμενη την καταρχήν και στην συνέχεια κινούμενη απειλητικά εναντίον του  όταν το παιδί της είπε ότι σύμφωνα με το νέο νόμο του 2014 τα σκυλιά επιτρέπονται στις πλατείες αρκεί να είναι συνοδευόμενα.  Όταν πήγε να κινηθεί απειλητικά προς το παιδί πλησιάσαμε με την σύζυγο καλώντας την να ηρεμήσει πολύ ευγενικά  και έφυγε βρίζοντας μας όλους  με το παιδί να κλαίει και να προσπαθούμε να το ηρεμήσουμε.

Είναι η κυριολεκτικά η έκτη φορά που γίνομαι μάρτυρας τέτοιων περιστατικών στην συγκεκριμένη πλατεία από την αρχή του έτους. Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθαν στα χέρια δύο συμπολίτες μας  πάλι για τον ίδιο λόγο. Επειδή δυστυχώς κυκλοφορούν επιθετικοί συμπολίτες μας οι οποίοι δεν είναι ψυχικά και διανοητικά  καλά, συμπολίτες που δεν συμπαθούν τα ζώα ακόμα και με μίσος προς αυτά αλλά και από την άλλη πλευρά συμπολίτες οι οποίοι δεν μαζεύουν την ανάγκη των κατοικίδιων τους  πιστεύω ότι είναι άμεση ανάγκη να διευθετηθεί αυτό το θέμα.

Από μια γρήγορη έρευνα που έκανα είδα ότι σύμφωνα με το νόμο   (είχε δίκιο το παιδί ήταν του 2014 αλλά και του 2012) επιτρέπεται -ΝΟΜΟΣ 4039/2012* (ΦΕΚ Α΄ 15), Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ Α΄32).  Ζητώ λοιπόν να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα π.χ. με αφαίρεση ή αλλαγή των πινακίδων στις πλατείες, ενημερωτικές καμπάνιες  γιατί όπως διαπίστωσα σήμερα όταν συμπολίτες επιτίθενται ακόμα και σε παιδιά πραγματικά χωρίς λόγο τότε το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην τους δίνουμε στήριγμα σε αυτό.

Με την ελπίδα  να κάνουμε αυτόν τον κόσμο λίγο πιο πολιτισμένο ακόμα και σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης  και επειδή η αδιαφορία είναι πλέον επικίνδυνη ζητώ την συνεργασία όλων σας σε αυτό το πρόβλημα.

Με εκτίμηση

Χάλαρης Αρτέμιος

Κάτοικος Νέας Σμύρνης».

Τι ισχύει

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι δήμοι (εκ του νόμου αρμόδιοι για τη διαχείριση των αδέσποτων άρα και υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τη νομοθεσία) παραπληροφορούν τους δημότες τους επικαλούμενοι ανύπαρκτους νόμους ή νόμους που έχουν καταργηθεί. Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 αναφέρει σχετικά με τις υποχρεώσεις κηδεμόνων ζώων: «γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του». Το διοικητικό πρόστιμο αν σας καταγγείλουν είναι 300 ευρώ όπως θα δείτε και στον πίνακα που δημοσιεύουμε.

Η απαγόρευση σκυλιών στα πάρκα είναι ολοκληρωτικά παράνομη αφού η είσοδος αυτών των ζώων απαγορεύεται μόνο σε πιστοποιημένες παιδικές χαρές, που για να έχουν αυτήν την πιστοποίηση είναι ειδικών προδιαγραφών ασφάλειας και όχι απλώς περιφραγμένες.

Τα διοικητικά πρόστιμα ανά παράβαση για τους ιδιοκτήτες ζώων

Η Αστυνομία αν διαπιστώσει παραβάσεις σχετικά με την ευζωία ενός ζώου που δεν είναι αδέσποτο, πρέπει να βεβαιώσει τα σχετικά διοικητικά πρόστιμα, τα οποία ορίζονται αναλυτικά για την κάθε περίπτωση στο άρθρο 46 του νόμου 4235/2014.

Εδώ δείτε αναλυτικά τη λίστα με τα διοικητικά πρόστιμα αν παράβαση.

Διαβάστε επίσης:

Μόνο στις πιστοποιημένες παιδικές χαρές απαγορεύεται η είσοδος ζώων

Και ο Δήμος Νέας Σμύρνης παρανόμως απαγορεύει την είσοδο σκύλων σε πάρκα

Δίνουν αμοιβή σε όποιον αποκαλύψει ποιος έριξε φόλες στη Νέα Σμύρνη Αττικής

Βρήκε δηλητηριασμένες γάτες στη Νέα Σμύρνη

Αναζητούν πληροφορίες για εκείνον που εξόντωσε με φόλες τις γάτες τους στη Νέα Σμύρνη

Καταγγέλλει τη μαζική δηλητηρίαση περίπου 40 γατιών & σκύλων στη Νέα Σμύρνη

Νέα Σμύρνη: Έδεσε τον σκελετωμένο σκύλο στο κάγκελο και τον εγκατέλειψε αφήνοντας σημείωμα που γράφει: «Είμαι μόνος»

Νέα Σμύρνη: Απαγόρευσαν σε ταβέρνα την είσοδο σε σκύλο – συνοδό τυφλής

Νέα Σμύρνη: Έκαψαν με καυστική ουσία 30 ημερών γατάκι;

Φροντίζουν με βάρδιες τον γέρικο αδέσποτο σκυλάκο στην πλατεία της Νέας Σμύρνης

Νέα Σμύρνη: Σκόρπισαν δηλητήριο θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή παιδιών και ζώων

Ατύχημα ή έγκλημα η πτώση του κουταβιού από μπαλκόνι διαμερίσματος στη Νέα Σμύρνη;

Νέα Σμύρνη: Εγκατέλειψαν τον σκύλο τους ράτσας Κόκερ; Τον έχασαν; Νοιάστηκαν να τον βρουν;

Εγκατέλειψε γάτα μαζί με την γατοφόρο στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

 1. ΒΠ

  Αδέσποτο κανελι σκυλάκι μεσαίου μεγέθους προσπαθεί να βρει θαλπωρή στην πλατεία καρυλλου νέας σμυρνης από χθες το πρωί
  Είναι φοβισμένος αλλά φιλικός.
  Πρέπει να έχει χτυπήσει διότι κουτσαίνει ελαφρώς .
  Δυστυχώς δεν μπορούμε να τον φιλοξενήσουμε .
  Μπορείτε να κάνετε κάτι ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.