Ποιος θα υιοθετήσει τον σκύλο που πυροβολήθηκε εξ επαφής στη Ναύπακτο και σώθηκε;
Εκείνους που θα κάνουν μέλος της οικογένειας τους τον Τζόκερ, τον σκύλο που εντοπίστηκε σοβαρότατα τραυματισμένος – πυροβολημένος εξ επαφής στο κεφάλι – στην περιοχή…
Με αφορμή τις δηλώσεις αναρμόδιων οι οποίοι προτείνουν και ευθανασία κάποιων αδέσποτων, ως μια «αποτελεσματική» λύση για τον περιορισμό των σκυλιών στην πόλη του Βόλου και ο σύλλογος «Φιλοζωική Ομάδα Βόλου» εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας το ποιες είναι ουσιαστικά οι ευθύνες των ανθρώπων.
Η Φιλοζωική Ομάδα Βόλου τονίζει: «Σε απάντηση της ειδησεογραφίας των τελευταίων ημερών, όπου γνωρίζοντες και μη γνωρίζοντες περί του ζητήματος των αδέσποτων έχουν επιδοθεί σε ατέρμονο παραλήρημα και εξαγωγή εύκολων και αβίαστων νουθεσιών και συμπερασμάτων για την αντιμετώπιση του “προβλήματος”, έχουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:
1. Τα αδέσποτα υπήρξαν κάποτε δεσποζόμενα ή γεννήσεις δεσποζομένων, επομένως δεν ευθύνονται αυτά για την κατάστασή τους.
2. Ο Ν. 4039/2012 απαγορεύει ρητώς τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων, κοινώς “μαζέψτε τα”, όπως επίσης και την άνευ πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων θανάτωσή τους. Έχει ακουστεί από πολλούς η μία ή άλλη λύση – η δεύτερη βέβαια εμμέσως και με υπεκφυγές – όμως δεν έχει ακουστεί από κανέναν, η μόνη και νόμιμη αντιμετώπιση του ζητήματος: Στείρωση – εμβολιασμός – αποπαρασίτωση – chip, σε δεσποζόμενα και αδέσποτα, για τα οποία οι Φιλοζωικές Οργανώσεις, όπως και εμείς, βροντοφωνάζουν προς πάσα κατεύθυνση χρόνια τώρα, αλλά εις ώτα μη ακουόντων.
3. Τα δαγκώματα αυξήθηκαν όχι γιατί τα ζώα είναι επιθετικά αλλά επειδή στην πλειονότητά μας είμαστε εμείς επιθετικοί προς αυτά. Με στοχευμένες κινήσεις (ενδελεχή ενημέρωση), ΠΟΥ ΗΔΗ οι Φιλοζωικές το κάνουμε αλλά δεν αρκεί, θα μπορούσαν όλα αυτά να είχαν αποφευχθεί και θα είχαμε επιτύχει τη συμφιλίωση και τη γνωριμία των πολιτών με τα ζώα. Όσο για το αν ένα ζώο είναι επιθετικό, αποφαίνεται η 5μελής Επιτροπή, όπως ορίζει ο Νόμος, και κανείς άλλος! Μάλιστα τελευταία τροπολογία ορίζει την συμμετοχή εκπαιδευτή αντί των κυνηγών.
4. Το ζήτημα της λύσσας είναι πολύ σοβαρό, για να αντιμετωπίζεται με λεκτικά πυροτεχνήματα. Απαιτείται ενημέρωση και κυρώσεις για τους παρανομούντες. Άρα έλεγχος!
5. Υπεύθυνοι για την κατάσταση των αδέσποτων είναι οι πρώην “ιδιοκτήτες”, οι οποίοι τα εγκαταλείπουν όταν τα βαρεθούν ανεμβολίαστα ακόμα και κακοποιημένα και για τους οποίους δεν υπήρξε ποτέ καταγραφή, οι αρμόδιες τοπικές Αρχές, που δεν θέλουν να προλαμβάνουν αλλά επιχειρούν πυροσβεστικά για τον κατευνασμό της κοινής γνώμης, όταν πλέον βρισκόμαστε στο μη περαιτέρω, και ασφαλώς οι ανενημέρωτοι λαϊκίζοντες που εκμεταλλεύονται το βήμα που τους δίνουν τα Μ.Μ.Ε., και διεγείρουν το κοινό αίσθημα.
6. Η δημιουργία φόβου και πανικού, η παρότρυνση ηθελημένη ή όχι σε ακραίες δράσεις είναι ποινικό αδίκημα.
Οι Φιλοζωικές Οργανώσεις, όπως και εμείς, δεν πρόκειται να μείνουμε απλοί θεατές ούτε όμως και να συρόμαστε σε μια ατελέσφορη δημοσιότητα, που εν τέλει δεν ωφελεί το σκοπό μας. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει Ρουμανία ή Σότσι (βλέπε μαζικές θανατώσεις), όσο κι αν κάποιοι προφανώς θα το ήθελαν.
Θυμίζουμε σε όλους εκείνους που προτείνουν την ευθανασία ως λύση για κάθε θέμα που σχετίζεται με τ’ αδέσποτα ότι το άρθρο 183 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει ξεκάθαρα πως “Όποιος με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει δημόσια σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών”.
Η Δικαιοσύνη μας δίνει τα εφόδια και τους τρόπους να αντιμετωπίσουμε όποιους αδαείς ή ημιμαθείς εξαπολύουν κραυγάζοντες απειλές κατά των ζώων και διεγείρουν το κοινό αίσθημα. Όταν σιγήσουν επιτέλους οι φωνασκούντες, είμαστε στη διάθεση όποιου μας το ζητήσει να συνδράμουμε στην εξεύρεση λύσεων στα πλαίσια του Νόμου και του πολιτισμού μας».
Ο αναρμόδιος διευθυντής Υγείας πότε διαμαρτυρήθηκε για τις φόλες που ρίχνουν οι συμπολίτες του;
Αφού τα μέτρα που παίρνει ο αρμόδιος Δήμος Βόλου για τη διαχείριση των αδέσποτων, που ζουν στην περιοχή ευθύνης του, δεν είναι «αποτελεσματικά» σύμφωνα με τον Δημήτρη Ζαρίφη, διευθυντή της Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων εκείνος μιλώντας στο «Ράδιο – Ένα 102,5» στις 6 Φεβρουαρίου, όπως έχουμε ξαναδημοσιεύσει στο www.zoosos.gr, ζήτησε την ευθανασία κάποιων σκυλιών για την προστασία της δημόσιας Υγείας!
Ο κ. Ζαρίφης χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να μας πείσει ότι οι κάτοικοι του Βόλου επί της ουσίας κινδυνεύουν από τη λύσσα εξαιτίας των αδέσποτων, που τους επιτίθενται σχηματίζοντας αγέλες. Όμως δεν στάθηκε μόνο σε αυτό. Στις 6 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με όσα αναφέρει και το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας http://magnesianews.gr/ ζήτησε την ευθανασία των αδέσποτων, αν το ζώο είναι άρρωστο ή επιθετικό και δεν μπορούν να το φροντίσουν οι φιλοζωικοί σύλλογοι.
Ο κ. Ζαρίφης θα πρέπει να μάθει, γιατί μάλλον δεν γνωρίζει, ότι ο νόμος 4039/2012 τροποποιήθηκε από τη Βουλή πριν από μερικές ημέρες. Στις αλλαγές που έγιναν ορίζεται ότι ευθανασία σ’ ένα ζώο γίνεται αν η ασθένεια π.χ. είναι ανίατη και όχι αν απλά το ζώο είναι άρρωστο.
Ευθανασία σ’ έναν αδέσποτο γίνεται αν αποδειχτεί ότι αυτό είναι απρόκλητα επιθετικό επανειλημμένα και αφού έχει συνεδριάσει η αρμόδια 5μελής επιτροπή του Δήμου που οφείλει να διαχειρίζεται τέτοια θέματα.
Σωστά αναφέρει ο κ. Ζαρίφης ότι αν όλοι έκαναν αυτά που ορίζει η νομοθεσία τα προβλήματα θα είχαν λυθεί. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν φταίνε τ’ αδέσποτα επειδή:
- Ο Δήμος Βόλου εδώ και χρόνια δεν έκανε στειρώσεις.
- Ο Δήμος Βόλου δεν προχωράει σε συστηματικούς αντιλυσσικούς εμβολιασμούς.
- Οι ανεύθυνοι κηδεμόνες ζώων δεν στειρώνουν τα οικόσιτα κατοικίδια τους.
- Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα ζώα μόλις τα βαριούνται.
- Οι άνθρωποι παρατάνε τα άρρωστα ζώα για να μην ξοδέψουν χρήματα.
- Οι κυνηγοί εγκαταλείπουν τα μη «κυνηγάρικα».
- Οι άνθρωποι τα κλωτσάνε και εκείνα δαγκώνουν για να προστατευτούν.
- Οι άνθρωποι τα πατάνε συχνά επίτηδες με τα Ι.Χ. τους.
- Οι άνθρωποι βάζουν δηλητηριασμένη τροφή για να τα εξοντώσουν θέτοντας τη δημόσια Υγεία και τα Παιδιά σε πραγματικό κίνδυνο.
- Δεν βρίσκουν τροφή στις πόλεις των ανθρώπων αν και ο δήμος οφείλει βάσει νόμου να φροντίζει και γι’ αυτό.
- Δεν βρίσκουν νερό στις πόλεις των ανθρώπων αν και ο δήμος οφείλει βάσει νόμου να φροντίζει και γι’ αυτό.
Ο κ. Ζαρίφης ως διευθυντής της Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων θα πρέπει να είναι καλύτερα πληροφορημένος και να μη ζητάει την εφαρμογή της νομοθεσίας κατά πως βολεύει μόνο τους ανθρώπους.
Πρώτα θα πρέπει να είναι ενημερωμένος για το τι ακριβώς ορίζει η νομοθεσία και στη συνέχεια να καταθέτει «αποτελεσματικές» προτάσεις. Περιμένουμε σε επόμενη συνέντευξη του να κατακεραυνώσει όλους εκείνους τους κατοίκους του Βόλου και όχι μόνο, που σκορπούν παντού δηλητήρια – φόλες με αποτέλεσμα εκατοντάδες ζώα παντού στη Μαγνησία να χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους μετά από φριχτούς πόνους.
Περιμένουμε να καταδικάσει λέγοντας ότι θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία όλους εκείνους που εκθέτουν σε θανάσιμο τη ζωή των παιδιών σκορπώντας αυτά τα δηλητήρια, τα οποία σκοτώνουν τα ζώα (άγρια και αδέσποτα).
Διαβάστε επίσης:
Βόλος: Αναρμόδιοι χρησιμοποιούν τη λύσσα ως φόβητρο εις βάρος των αδέσποτων
Βόλος: Την ευθανασία αδέσποτων προτείνει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας
Βέροια: Οδηγούν σ’ εξόντωση τ’ αδέσποτα χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τη λύσσα;
Βρήκε 4 νεογέννητα κουτάβια κλεισμένα σε τσουβάλι πεταμένα στον Αλμυρό Μαγνησίας
Φυτόκο Μαγνησίας: Βρήκε τον σκύλο εγκαταλελειμμένο δεμένο με σύρμα σε πάσσαλο χωρίς τροφή και νερό
Υιοθέτησε τον γάτο που βρέθηκε παράλυτος πυροβολημένος 2 φορές με αεροβόλο στις Αλυκές Βόλου
Αερινό Μαγνησίας: Κρέμασε την αλεπού στην πινακίδα του STOP
Βόλος: Δίνουν 1.000 ευρώ σε όποιον καταγγείλει ποιος βασάνισε τον σκύλο
Βόλος: Έδεσε με σύρμα το στόμα του σκύλου
Καλά Νερά Μαγνησίας: Μάζεψαν υπογραφές ζητώντας την εξόντωση των αδέσποτων
Βόλος: Έβγαλε το σύρμα από το στόμα του σκύλου
Αγριά Μαγνησίας: Τον είδαν και τον κατήγγειλαν επειδή εγκατέλειψε 9 σκυλιά
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr