Στηρίξτε μας

Πάτρα Αχαΐας: Κατασχέθηκε σκύλος που ο ιδιοκτήτης του βασάνιζε κλείνοντας του το στόμα με μονωτική ταινία (βίντεο)

15 Οκτωβρίου 2021 22:12 | Καταγγελίες
Πάτρα Αχαΐας: Κατασχέθηκε σκύλος που ο ιδιοκτήτης του βασάνιζε κλείνοντας του το στόμα με μονωτική ταινία (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Τον Απρίλιο του 2022 αναμένεται να δικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών ο άνδρας ο οποίος κακοποιούσε τον σκύλο της οικογένειας του καθώς το ζώο εντοπίστηκε στις 5 Οκτωβρίου στην αυλή σπιτιού στην πόλη της Πάτρας στην Αχαΐα με το στόμα κλειστό με μονωτική ταινία.

 

Αυτόπτης μάρτυρας της κακοποίησης του ζώου ήταν αρχικά μια γυναίκα που εργάζεται μοιράζοντας διαφημιστικά φυλλάδια η οποία αναζήτησε βοήθεια ώστε το σκυλί να σωθεί και τελικά επικοινώνησε και με τον Φιλοζωικό Σύλλογο «Η Πάτρα για όλα τα ζώα». Έτσι στην οδό Αλσυλλίου έσπευσε η Ιωάννα Γιαννακοπούλου, πρόεδρος του φιλοζωικού φορέα, η οποία κάλεσε το 100.

 

Ο άνδρας, που τελικά συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, αρχικά ισχυρίστηκε στις αυτόπτες μάρτυρες ότι έκλεισε το στόμα του σκύλου με τη μονωτική ταινία γιατί το ζώο του χαλούσε τις γλάστρες της αυλής! Ο δράστης στους αστυνομικούς – όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr η κα Γιαννακοπούλου – όταν μεταφέρθηκε στο Α’ Α.Τ. Πατρών δήλωσε ότι έκλεισε το στόμα του σκύλου, που ανήκει στη γυναίκα του, για να τον προστατέψει από το ποντικοκτόνο δηλητήριο το οποίο ο ίδιος σκόρπισε στην αυλή τους!

Ο βασανιστής του σκύλου είχε υιοθετήσει το θηλυκό ζώο λίγους μήνες πριν από τον Δήμο Ναυπλιέων και μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, το σκυλί (μη στειρωμένο) παρέδωσε τους νέους κηδεμόνες του αντιδήμαρχος Ναυπλιέων. Προφανώς μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της υιοθεσίας και δεν έγινε κανένας έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί αν το ζώο τελικά το φροντίζουν.

Η κα Γιαννακοπούλου μας εξήγησε ότι λίγο πριν μπει ο δράστης στο περιπολικό εκείνη του ζήτησε να βγάλει από τον σκύλο του το περιλαίμιο, καθώς του το είχε δέσει πολύ σφιχτά. Όταν ο άνδρας πλησίασε τη σκυλίτσα, αυτή ξάπλωσε ανάσκελα και κατουρήθηκε πάνω της, ενδεικτικό του πόσο πολύ φοβόταν τον ιδιοκτήτη της.

Η δίκη του δράστη αναβλήθηκε ήδη δύο φορές και σήμερα με εντολή της αρμόδιας εισαγγελέως το σκυλί κατασχέθηκε οριστικά και παραδόθηκε στον Δήμο Πατρέων και στον συνεργαζόμενο με αυτόν Φιλοζωικό Σύλλογο «Η Πάτρα για όλα τα ζώα», που είχε καταθέσει και σχετικό αίτημα.

Η κα Γιαννακοπούλου μας εξήγησε πως όταν θέλησαν στο δικαστήριο να εκπροσωπηθούν από δικηγόρο για την υποστήριξη της κατηγορίας αυτό δεν έγινε δεκτό καθώς ο νέος νόμος (4830/2021) ορίζει ότι οι φιλοζωικοί φορείς που μπορούν να δηλώνουν παράσταση πολιτικής αγωγής πρέπει να περιλαμβάνονται στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων.

Όμως αυτό το μητρώο ακόμα δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί (!) από την Πολιτεία, το αρμόδιο υπουργείο και αυτό αποδεικνύει πόσο «στο πόδι» είναι γραμμένος ο πολυδιαφημισμένος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νέος νόμος, ο οποίος προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα σε αυτούς που ουσιαστικά προστατεύουν ζώα, τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 34 αναφέρονται τα εξής: «7. Στις περιπτώσεις εγκλημάτων του παρόντος νόμου, μπορεί να παρίσταται αυτοτελώς και κάθε φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιείται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ, ανεξάρτητα αν έχει υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο. Η σχετική δήλωση μπορεί να γίνει τόσο κατά την προδικασία όσο και στο ακροατήριο, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96).».

Τι επισημαίνει η δικηγόρος του φιλοζωικού συλλόγου

Η Ελένη Αρβανίτη, δικηγόρος του  Φιλοζωικού Συλλόγου «Η Πάτρα για όλα τα ζώα» για την κατάσχεση του σκύλου με εισαγγελική εντολή με ανάρτηση της στο facebook επισημαίνει τα εξής: «ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΌ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΖΩΟΥ Την πρώτη Εισαγγελική Διάταξη οριστικής αφαίρεσης ζώου κατ’ εφαρμογή του νέου Νόμου 4830/2021, εξέδωσε η αρμόδια Εισαγγελέας Προστασίας Ζώων Πατρών, κατόπιν Αίτησης του Φιλοζωικού Συλλόγου «Η Πάτρα για όλα τα ζώα».

Η αρμόδια Εισαγγελέας λαμβάνοντας αποκλειστικά υπόψη το συμφέρον κακοποιημένου δεσποζόμενου ζώου που εντοπίστηκε από πολίτη να έχει δεμένο το στόμα του με μονωτική ταινία, διέταξε την οριστική του αφαίρεση από τον παραβάτη και την παράδοση του στο Δήμο Πατρέων και τον συνεργαζόμενο με αυτόν φιλοζωικό σύλλογο.

Πραγματικά πρόκειται για μια δίκαιη και απόλυτα εναρμονισμένη με τις αρχές προστασίας των ζώων Απόφαση.

Ο κάτοχος ζώου συντροφιάς που τολμά να συμπεριφερθεί κατά αυτόν τον φρικτό τρόπο στο ζώο του, για να το «συνετίσει», δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να έχει ζώο.

Εύχομαι η Απόφαση αυτή να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τους δικαστικούς λειτουργούς εκείνους που υπήρξαν άτολμοι και φειδωλοί στο παρελθόν και δεν έκριναν με γνώμονα το συμφέρον του ζώου.».

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα Αχαΐας: Ποινή «χάδι» για τον άνδρα που κακοποιούσε τον σκύλο του κλείνοντας του το στόμα με μονωτική ταινία (βίντεο)

Πάτρα: Εκπρόσωπος του Δήμου Ναυπλιέων άρπαξε κακοποιημένο σκύλο παρά την εισαγγελική εντολή και αντιδήμαρχος δικαιολογούσε τους βασανιστές του ζώου!

Άνδρος: Βρήκε σκύλο σκελετωμένο με δεμένο το στόμα με μονωτική ταινία και φίμωτρο στην Άνω Παλαιόπολη

Αλεξάνδρεια Ημαθίας: Βρήκαν έξω από το σπίτι τους κουτάβι με το στόμα του κλειστό με μονωτική ταινία

Τούμπα Θεσσαλονίκης: Κατήγγειλαν τον άνδρα που έδενε την μουσούδα του σκύλου του με μονωτική ταινία για να μην γαυγίζει (βίντεο)

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.