Στηρίξτε μας

Παστουρωμένα ιπποειδή με δεμένα πόδια εντόπισε και στην Κάρπαθο η ANIMAL ACTION

21 Απριλίου 2023 22:28 | Επικαιρότητα
Παστουρωμένα ιπποειδή με δεμένα πόδια εντόπισε και στην Κάρπαθο η ANIMAL ACTION

Η άγνοια, η και η αδιαφορία ιδιοκτητών ζώων για τη σωστή φροντίδα τους σε συνδυασμό με την απουσία ιππιάτρων και πεταλωτών από πολλές περιοχές της Ελλάδας και κυρίως από τα νησιά έχει ως αποτέλεσμα πολλά γαϊδούρια, μουλάρια και άλογα να υποφέρουν. Χαρακτηριστική είναι μια περίπτωση ενός θηλυκού γαϊδουριού που ζει στην Κάρπαθο στην ορεινή περιοχή Όθος το οποίο εντοπίστηκε σε τραγική κατάσταση. Οι τεράστιες οπλές του ζώου, τα υπερμεγέθη νύχια του δηλαδή, έκαναν κάθε βήμα του να συνοδεύεται από πόνο.

Το γαϊδούρι τον περασμένο Ιανουάριο...

 

Φέτος τελικά - μετά από πρόσκληση της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου - το ζώο που πάσχει από ενδονυχίτιδα το φρόντισε πεταλωτής της ANIMAL ACTION, η οποία στην ανακοίνωση της επισημαίνει ότι και στην Κάρπαθο, το παστούρωμα των ζώων δηλαδή το δέσιμο των ποδιών μεταξύ τους καλά κρατεί καθώς είναι βαθιά ριζωμένο στην αντίληψη των ανθρώπων ως μέθοδος περιορισμού των ζώων, αν και απαγορεύεται από τη νομοθεσία καθώς πρόκειται για μορφή κακοποίησης.

Η περιποίηση των οπλών του ζώου που έγινε από τον πεταλωτή τον περασμένο Μάρτιο...

 

Στην ανακοίνωση της η ANIMAL ACTION επισήμανε τα εξής στις 21 Απριλίου: «H ομάδα φροντίδας ιπποειδών επέστρεψε στο νησί της Καρπάθου τον περασμένο μήνα μετά από πρόσκληση της Άννας Κατωγυρίτη, κτηνιάτρου της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου, με άμεση ανάγκη να βοηθήσουμε ένα ηλικιωμένο γαϊδουράκι με υπερμεγέθεις οπλές.

Ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του γαϊδουριού ανησυχούσε για την κατάσταση των οπλών του, αλλά χωρίς πρόσβαση σε πεταλωτή στο νησί, το πρόβλημα χειροτέρευε. Ο πεταλωτής μας, ο Τάσος, εξονύχισε τις οπλές της γαϊδουρίτσας για να την ανακουφίσει από τον πόνο που προκαλούσε η σοβαρή παραμόρφωσή τους και η χρόνια ενδονυχίτιδα.

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες παρόμοιες περιπτώσεις, η διατροφή υψηλής ενέργειας (αυξημένοι υδατάνθρακες) ήταν η πιθανή αρχική αιτία του προβλήματος , ενώ η ηλικία και τα προβλήματα στις αρθρώσεις επιδείνωναν την κατάστασή της.

Μετά τον εξονυχισμό των οπλών της, η κίνησή της βελτιώθηκε αισθητά! Η ομάδα μας την εξέτασε διεξοδικά και της προσέφερε την πρώτη της θεραπεία (που περιλάμβανε και αναλγητικά) η οποία με τακτικό εξονυχισμό θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής της. Παραμένουμε σε επαφή με τη Φιλοζωική Δράση Καρπάθου για να κανονίσουμε περαιτέρω πεταλωτική φροντίδα στο μέλλον.

Η ομάδα μας προσέφερε κτηνιατρικές, οδοντιατρικές και πεταλωτικές υπηρεσίες σε 12 γαϊδουράκια σε όλο το νησί, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των ιδιοκτητών τους σε περιοχές στις οποίες δεν έχουν πρόσβαση τα οχήματα.

Η πρακτική του «παστουρώματος», μια παραδοσιακή τεχνική για την αποτροπή της απομάκρυνσης των ζώων από το χώρο τους, συνεχίζει να παρατηρείται στο νησί και αποτελεί το βασικό ζήτημα ευζωίας. Παρόλο που οι ιδιοκτήτες που συνάντησε η ομάδα μας αγαπούν και φροντίζουν πραγματικά τα ζώα τους και η ομάδα δεν παρατήρησε τραυματισμούς, ζώα υποσιτισμένα ή σημάδια υπερβολικής εργασίας ή κακοποίησης, είναι προφανές ότι οι ξεπερασμένες τεχνικές εξακολουθούν να είναι βαθιά ριζωμένες.
Ενώ συνεχίζουμε να εκπαιδεύουμε αυτούς τους ιδιοκτήτες για τις επιπτώσεις του παστουρώματος στην υγεία των ιπποειδών αλλά και για τις νομικές επιπτώσεις, στόχος μας είναι να εστιάσουμε στην νεότερη γενιά ιδιοκτητών ιπποειδών, σε συνεργασία με την τοπική φιλοζωική ομάδα, ώστε να εξαλείψουμε το φαινόμενο και να βελτιώσουμε την ευζωία των ζώων στα επόμενα χρόνια.

Ευχαριστούμε θερμά τη Φιλοζωική Δράση Καρπάθου για την οργάνωση του ταξιδιού, την Άννα Κατωγυρίτη και τη Σοφία Χήρας που συνόδευσαν την ομάδα μας, την εταιρεία Billy's Rent A Car για την προσφορά του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, το Γιώργο και τη Σταυρούλα Κατωγυρίτη για την προσφορά γευμάτων και το Calypso Bay Apartment Studios στα Πηγάδια για την προσφορά διαμονής στην ομάδα μας.».

Υποφέρουν από τον μη εξονυχισμό...

Η τακτική περιποίηση των οπλών, των νυχιών των ιπποειδών γενικώς είναι απολύτως απαραίτητη (καθώς τα νύχια τους μεγαλώνουν όπως τα δικά μας), ώστε αυτά τα ζώα να μπορούν να κινούνται φυσιολογικά. Αν αυτό δεν γίνει προκαλούνται πολλά προβλήματα στην σπονδυλική τους στήλη, στις αρθρώσεις αφού π.χ. το γαϊδούρι πατάει λάθος, με αποτέλεσμα να υποφέρει.

Δυστυχώς αυτά και πολλά άλλα συμβαίνουν παντού στην Ελλάδα εις βάρος των ιπποειδών – παρά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας – και ελάχιστοι είναι αυτοί που καταγγέλλουν στις αρχές το δράμα των ζώων ή παλεύουν να σώσουν πλάσματα που υποφέρουν. Μέσα από τα άρθρα και τα ρεπορτάζ μας θα δείτε τι συμβαίνει στα ΑΛΟΓΑ, στα ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ και στα ΜΟΥΛΑΡΙΑ, στα ΠΟΝΥ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Τι ορίζει η νομοθεσία

Από τις 18 Σεπτεμβρίου του 2021 ισχύει ο νόμος 4830/2021 ο οποίος στην παράγραφο 1 στο άρθρο 24 απαγορεύει το παστούρωμα όλων των ειδών των ζώων και κατατάσσει αυτή την παράνομη πρακτική στις κακοποιήσεις, ένα πάγιο αίτημα της φιλοζωικής κοινότητας.

Για το παστούρωμα, δηλαδή το δέσιμο των άκρων των ζώων ή και του κεφαλιού με τα πόδια ώστε να μην μπορούν να απομακρυνθούν από τους χώρους βόσκησης και τις ιδιοκτησίες των κτηνοτρόφων αναφέρονται τα εξής: «(α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, όπως ενδεικτικά η ιπποπέδη, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη».

Το διοικητικό πρόστιμο (άρθρο 35 διοικητικές κυρώσεις) - πέραν της ποινικής δίωξης (σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος ανάλογα με τον βαθμό κακοποίησης) και της απόφασης που θα ορίσει το δικαστήριο - για το παστούρωμα ορίζεται από 5.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ για κάθε ζώο (ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος).

Τι πραγματικά κάνει η παστούρα στο ζώο;

Το www.zoosos.gr είναι μάλλον ο μόνος ενημερωτικός ιστότοπος που εδώ και μια δεκαετία αναδεικνύει – μεταξύ άλλων – και το πόσο μεγάλο μαρτύριο είναι για τα ζώα το παστούρωμα, δηλαδή το δέσιμο των άκρων των ζώων ή και του κεφαλιού με τα πόδια τους. Αυτό είναι το είδος δεσίματος (παστούρωμα, μπαστούρωμα, πεδούκλωμα, περδούκλι, διπούτσα) που εδώ και αιώνες γίνεται στα ζώα εκτροφής και εργασίας (γαϊδούρια, μουλάρια, αγελάδες, κατσίκια, αρνιά, γουρούνια κ.ά.)...

 

Στα βίντεο που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τις επιπτώσεις αυτής της πρακτικής στα ζώα, πόσο υποφέρουν από τις πληγές, τη δυσκολία στην κίνηση, και τον εξαναγκασμό του να ζουν διαρκώς σκυμμένα.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη όσο και «παραδοσιακή» - κυρίως στις Κυκλάδες - μορφή κακοποίησης καθώς τα ζώα διαβιούν έτσι μέχρι να πεθάνουν και φυσικά διαρκώς υποφέρουν με τα πόδια τους πάντα δεμένα.

Τα ατυχήματα αναρίθμητα και οι βασανιστές – κτηνοτρόφοι συχνά ατιμώρητοι με τις πλάτες της τοπικής κοινωνίας που θεωρεί αυτή τη μεταχείριση των ζώων ως απολύτως νόμιμη και φυσιολογική, ενώ δεν είναι. Φυσικά η παστούρα τους βολεύει γιατί οι κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες θέλουν να έχουν ζώα χωρίς όμως να πληρώνουν κάποιον να τα επιτηρεί κατά τη βόσκηση ή γιατί δεν θέλουν να φτιάχνουν περιφράξεις στις στάνες τους.

Η χώρα μας και ως διεθνής τουριστικός προορισμός εκτίθεται συχνά και από τέτοια περιστατικά και οι καταγγελίες από τους τουρίστες είναι εξαιρετικά πολλές. Οι ντόπιοι κατά κύριο λόγω σιωπούν, καλύπτουν τους δράστες και όχι σπάνια απειλούν τους αυτόπτες μάρτυρες και καταγγέλλοντες. Δυστυχώς συχνά ούτε οι αρμόδιοι για την εφαρμογή της νομοθεσίας, κάνουν αυτό που οφείλουν και αυτό για το οποίο αμείβονται.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Κάρπαθος: Σε τραγική κατάσταση επί 10 χρόνια γάιδαρος με τεράστιες οπλές

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.