Στηρίξτε μας

Παράνομος εκτροφέας βασάνιζε σκυλιά μέχρι θανάτου στο Παϊδοχώρι Χανίων και δικαστές στο Εφετείο του βρήκαν ελαφρυντικό λόγω βιοπορισμού!

21 Φεβρουαρίου 2022 19:13 | Καταγγελίες
Παράνομος εκτροφέας βασάνιζε σκυλιά μέχρι θανάτου στο Παϊδοχώρι Χανίων και δικαστές στο Εφετείο του βρήκαν ελαφρυντικό λόγω βιοπορισμού!

Με μια «αστεία» ποινή μόλις 24 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 7.000 ευρώ καταδικάστηκε στις 18 Φεβρουαρίου από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Χανίων ο παράνομος εκτροφέας που είχε συλληφθεί αρχικά στις 25 Σεπτεμβρίου του 2014 να κακοποιεί 27 ζώα στο Παϊδοχώρι καθώς σ’ ένα χωράφι, το οποίο είχε καταπατήσει, αλλά και στο σπίτι του είχε αλυσοδεμένα σκυλιά των οποίων τα κουτάβια τους πουλούσε παρανόμως. Τα ενήλικα ζώα ζούσαν για όσο αντέξουν καθώς ήταν απολύτως εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, συχνά έμεναν χωρίς νερό, τροφή, τα στοιχειώδη.

Σε αυτήν την κατάσταση ήταν τα σκυλιά στο παράνομο εκτροφείο στο Παϊδοχώρι τον Σεπτέμβριο του 2014...

 

Μετά την αρχική καταγγελία κατασχέθηκαν ακόμα 25 σκυλιά που εντοπίστηκαν στις ίδιες συνθήκες τον Ιούνιο του 2015 επισήμανε μιλώντας στο www.zoosos.gr η Έφη Τσεκμέζογλου, πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» καθώς ο φορέας τους διεκπεραίωσε το τιτάνιο έργο της φιλοξενίας των εξαθλιωμένων ζώων.

Όπως όμως μας τόνισε οι δικαστές του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό της φτώχειας, γιατί υποστήριξε ότι το έκανε για βιοπορισμό ώστε να μην πεθάνουν τα παιδιά του από πείνα και εξαιτίας του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου του!

Σε αυτή την κατάσταση τον Ιούνιο του 2015  βρέθηκαν και άλλα σκυλιά καθώς ο δράστης συνέχιζε παρά τα πρόστιμα και τη σύλληψη να κακοποιεί ζώα...

 

Δυστυχώς οι περισσότεροι αυτόπτες μάρτυρες και όσοι είχαν υποστεί τα πάνδεινα από τον δράστη (τον οποίο βαραίνουν ένα σωρό κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία, κλοπές σκύλων και όχι μόνο και δεκάδες καταδίκες για πολλά αδικήματα αφού πωλούσε ακόμα και ασβέστη για μυζήθρα!) δεν παρουσιάστηκαν στη δίκη στο Εφετείο. Ας μην ξεχνάμε ότι πέρασαν και επτά χρόνια από την πρώτη σύλληψη του για τον βασανισμό των σκυλιών.

«Παράνομη εκτροφή – Το άδοξο τέλος ενός πολύχρονου αγώνα!»

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» στην ανακοίνωση του επισήμανε τα εξής: «Την προηγούμενη Παρασκευή 18/02/2022 έληξε άδοξα ένας πολύχρονος αγώνας ενάντια στον παράνομο εκτροφέα σκύλων που δραστηριοποιούνταν με βάση του την περιοχή του Παϊδοχωρίου.

Από το έτος 2008 είχε γνωστοποιηθεί στις αρχές η παράνομη δράση του.

Το έτος 2014 σε μια συντονισμένη προσπάθεια του συλλόγου μας με την αστυνομία διαπιστώθηκαν οι άθλιες συνθήκες στις οποίες διαβιούσαν 27! σκύλοι, μεταξύ των οποίων θηλυκά σε εγκυμοσύνη και νεογέννητα κουτάβια. Ο εκτροφέας τότε συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία ενώ οι εθελοντές αναλάβαμε το τιτάνιο έργο της διάσωσης των 27 ζώων. Πέρασαν 6 χρόνια για να δικαστεί ο παραβάτης σε πρώτο βαθμό.

Η ποινή τότε ήταν 6 χρόνια φυλάκιση, χωρίς αναστολή και 15.000 ευρώ χρηματική ποινή, πλέον του διοικητικού προστίμου των 74.000 ευρώ που του είχε ήδη επιβληθεί.

Πανηγυρίσαμε, τότε θεωρώντας (αφελώς) ότι η δικαιοσύνη ενίοτε αποδίδεται και οι κόποι όσων αγωνίζονται για την προστασία των ζώων δικαιώνονται…

Ακολούθησαν όμως διαδικασίες που ανέτρεψαν την μη αναστολή της ποινής και φτάσαμε κατάκοποι στο 2022, όπου σε δεύτερο πλέον βαθμό και μετά από πολλές αναβολές, επιβλήθηκε στον παραβάτη συνολική ποινή 24 μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή  7.000 ευρώ, ποινή δηλαδή «χάδι», που καθόλου δεν θα τον επηρεάσει να συνεχίσει να ζει την ζωή του και να απολαμβάνει την ελευθερία του.

Στην ακροαματική διαδικασία ήμασταν παρόντες, συνεπείς στον σκοπό μας για την προστασία των ζώων, απουσίασαν όμως οι δεκάδες μάρτυρες που γνώριζαν είτε για την συστηματική παθητική κακοποίηση, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, την παράνομη εκτροφή και το εμπόριο των σκύλων αλλά και αυτοί που είχαν ταλαιπωρηθεί από την εν γένει παραβατική συμπεριφορά του ατόμου.

Η απουσία τους από την συνεδρίαση του δικαστηρίου δεν μπορούσε παρά να λειτουργήσει υπέρ του κατηγορουμένου. Και η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, υπέρ του κατηγορουμένου λειτούργησε, καθώς εξαντλήθηκαν οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι, οι οποίοι από ένα σημείο και μετά είχαν την πεποίθηση ότι «δεν έχει νόημα» και τα παράτησαν.

Στα μάτια των δεκάδων σκύλων που είχαν καταδικασθεί να ζουν σε άθλιες συνθήκες με σκοπό την κερδοφορία του κακοποιητή τους, ΔΕΝ αποδόθηκε δικαιοσύνη.

Η μικρή ποινή σε βάρος του και κυρίως η αναστολή της λογίζεται στα μάτια μας ως ήττα, ήττα των αντανακλαστικών μας ως κοινωνία, ήττα του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης.

Και δεν είναι φυσικά η μόνη περίπτωση.

Σύλλογος “η προστασία των ζώων”».

Διοικητικό πρόστιμο 74.000 ευρώ

Σε βάρος του καταδικασθέντα πλέον θυμίζουμε ότι έχει βεβαιωθεί και διοικητικό πρόστιμο ύψους 74.000 ευρώ λίγες μέρες μετά τη σύλληψη του στις 25 Σεπτεμβρίου 2014 καθώς υπό την κατοχή αρχικά εντοπίστηκαν 27 σκυλιά, τα οποία ζούσαν αλυσοδεμένα – αρκετά άρρωστα – κάτω από απαράδεκτες συνθήκες κάποια στο χωράφι, που είχε καταπατήσει, και αλλά και πέριξ της οικίας του.

Φυσικά «οὐκ άν λάβοις παρά τοῦ μη έχοντος» (δεν μπορείς να πάρεις από αυτόν που δεν έχει).

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Καταδικάστηκε χωρίς αναστολή με 6 χρόνια ποινή φυλάκισης άνδρας που κακοποιούσε σκυλιά στο Παϊδοχώρι Χανίων

Συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. ο ιδιοκτήτης παράνομου εκτροφείου σκυλιών στα Χανιά

74.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο για την κακοποίηση δεκάδων ζώων από παράνομο εκτροφέα στα Χανιά

Δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια το πρόστιμο των 74.000 € που επιβλήθηκε στον παράνομο εκτροφέα των Χανίων

Χανιά: Αναβλήθηκε η δίκη του παράνομου εκτροφέα που έκλεβε και κακοποιούσε σκυλιά

Στις 8/10 η δίκη του παράνομου εκτροφέα που έκλεβε και βασάνιζε σκυλιά στα Χανιά

Κρήτη: Δόθηκε εισαγγελική εντολή για την αφαίρεση των ζώων του παράνομου εκτροφέα στο Παϊδοχώρι Χανίων

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.