Στηρίξτε μας

Παλιάμπελα Πιερίας: Κυνηγός έφτιαξε αυτοσχέδιες παγίδες με φυσίγγια – δράμια που σκοτώνουν αγριογούρουνα & τις τοποθέτησε κοντά στον οικισμό!

6 Φεβρουαρίου 2017 16:02 | Καταγγελίες
Παλιάμπελα Πιερίας: Κυνηγός έφτιαξε αυτοσχέδιες παγίδες με φυσίγγια – δράμια που σκοτώνουν αγριογούρουνα & τις τοποθέτησε κοντά στον οικισμό!

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης φέρνει στη δημοσιότητα άλλο ένα περιστατικό με τρεις αυτοσχέδιες παγίδες για θήρευση αγριογούρουνων στην Πιερία που δείχνει την ασυδοσία των αυτοαποκαλούμενων «οικολόγων» κυνηγών οι οποίοι δεν διστάζουν να θέσουν οποιονδήποτε σε κίνδυνο αρκεί να πετύχουν το θήραμα τους. Οι αυτοσχέδιοι πυροβόλοι μηχανισμοί εντοπίστηκαν στις 19 Δεκεμβρίου 2016 μόλις 500 μέτρα από τον οικισμό, που όπως δήλωσε στο www.zoosos.gr ο Γιάννης Πολυχρόνης πρόεδρος Κ.Ο.ΜΑ.Θ., είναι τα Παλιάμπελα, στο χωράφι με καρυδιές το οποίο ανήκει στον δράστη και είναι δίπλα σε δρόμο και στο ρέμα στο οποίο περπατούσαν οι κυνηγοί, που τον εντόπισαν.

PaliampelaPieriasPagidaAgriogourouna 6Ο δράστης συνελήφθη αφού εντοπίστηκε καθώς είχε τοποθετήσει τις παγίδες στο χωράφι του.

Ο δράστης, βρέθηκε και συνελήφθη (και για την υπόθεση θα οριστεί δικάσιμος), είχε τοποθετήσει στις παγίδες σκάγια με δράμια που σκοτώνουν αγριογούρουνα. Οι κυνηγοί που έπεσαν πάνω σε μια από αυτές μαζί με τα σκυλιά τους γλύτωσαν καθώς ο αυτοσχέδιος μηχανισμός μπλόκαρε και δεν λειτούργησε, εντούτοις μετά από έρευνα μαζί με τους θηροφύλακες βρήκαν στην ίδια περιοχή άλλες δύο όμοιες που επίσης είχαν σκάγια.

Η Κ.Ο.ΜΑ.Θ. επισημαίνει αναφορικά και με αυτό το έγκλημα: «Πρόσφατα δύο κυνηγοί μπεκάτσας ήρθαν αντιμέτωποι με το θάνατο σε περιοχή του νομού Πιερίας. Συγκεκριμένα οι κυνηγοί, περπατούσαν σε ένα ρέμα μαζί με τα δύο σκυλιά τους όταν αντιλήφθηκαν μία πετονιά να είναι δεμένη σε δύο δέντρα και να τους κόβει το δρόμο. Στο ένα δέντρο υπήρχε τοποθετημένος ένας παράξενος μηχανισμός που τους κίνησε την υποψία μιας και έμοιαζε με κάνη που σημαδεύει προς την πετονιά.

Πριν προλάβουν όμως να αντιδράσουν, το ένα από τα δύο σκυλιά τους πέρασε από την πετονιά. Βλέποντας το σκύλο να μη σταματά στις φωνές τους “πάγωσε το αίμα τους”. Μόλις το σκυλί πέρασε την πετονιά, ακούστηκε ένας μεταλλικός ήχος και ευτυχώς τίποτα άλλο.

PaliampelaPieriasPagidaAgriogourouna 7Τρεις τέτοιοι μηχανισμοί εντοπίστηκαν...

Πλησίασαν το μηχανισμό που αποτελούνταν από ένα σωλήνα μήκους περίπου μισού μέτρου, μία βίδα με οπή στο κέντρο της στο πίσω μέρος του σωλήνα και μία ποντικοπαγίδα. Ξεβιδώσανε τη βίδα και το αίμα τους πάγωσε για δεύτερη φορά όταν διαπίστωσαν πως μέσα υπήρχε ένα φυσίγγι με δράμια για αγριογούρουνα, το οποίο είχε μάλιστα χτυπηθεί όταν ο σκύλος ενεργοποίησε την ποντικοπαγίδα, αλλά για καλή τους τύχη το φυσίγγι δεν έσκασε!

Όταν συνήλθαν από το ισχυρό σοκ της διαπίστωσης πως μπορούσαν να χάσουν το σκύλο τους ή ακόμη και την ίδια τη ζωή τους καλέσανε τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης. Πράγματι οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες Θεοδωρακόπουλος Σταύρος και Τσιμόπουλος Διονύσης κατέφτασαν άμεσα στην περιοχή και αφού πήραν κατάθεση από τους κυνηγούς τους άφησαν να φύγουν.

PaliampelaPieriasPagidaAgriogourouna 8

Στη συνέχεια, οι θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ ερεύνησαν τη γύρω περιοχή και βρήκαν άλλους δύο αυτοσχέδιους πυροβόλους μηχανισμούς που είχε στήσει κάποιος, με σκοπό προφανώς να σκοτώσει παράνομα κάποιον αγριόχοιρο. Ο μηχανισμός στον οποίο έπεσε πάνω το σκυλί των κυνηγών ήταν ο μόνος με σκουριασμένη ποντικοπαγίδα, γεγονός στο οποίο είναι πολύ πιθανό να οφείλεται το ότι έζησε τελικά το σκυλί τους μιας και η ακίδα της ποντικοπαγίδας που χτύπησε το φυσίγγι βρέθηκε σπασμένη κάτω από το μηχανισμό. Οι άλλοι δύο μηχανισμοί ήταν ολοκαίνουργιοι (δείτε τη σχετική φωτογραφία)

Ο αδίστακτος λαθροθήρας είχε στήσει τις παγίδες θανάτου του μόλις 500 μ. από τον πλησιέστερο οικισμό, σε ένα χωράφι με καρυδιές, δίπλα σε δρόμο και στο ρέμα που περπατούσαν οι κυνηγοί. Ο κίνδυνος να σκοτωθεί κάποιος άνθρωπος ή άλλο ζώο πλην αγριόχοιρου ήταν κάτι παραπάνω από μεγάλος. Το γεγονός δε πως οι μηχανισμοί ήταν οπλισμένοι μέρα μεσημέρι, δείχνει πως ο ένοχος δε νοιάστηκε καθόλου για το κακό που θα μπορούσε να προκαλέσει σε οποιονδήποτε περνούσε από την περιοχή μιας και όπως είναι γνωστό οι αγριόχοιροι κινούνται μόνο νύχτα.

Οι θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ κινήθηκαν άμεσα και αφού έμαθαν ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης του χωραφιού τον αναζήτησαν. Τον εντοπίσανε γρήγορα στον διπλανό οικισμό μέσα στο αυτοκίνητό του. Σε έρευνα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν υλικά ίδια με αυτά με τα οποία είχαν φτιαχτεί οι αυτοσχέδιοι πυροβόλοι μηχανισμοί που είχαν εντοπίσει οι κυνηγοί.

Αν και στην αρχή ο ένοχος αρνήθηκε τις κατηγορίες, όταν βρέθηκαν τα παραπάνω υλικά ομολόγησε την πράξη του και σε βάρος του κατατέθηκε μήνυση για παράνομη θήρα και άλλες παραβάσεις, ενώ οι δύο κυνηγοί που είδαν το χάρο με τα μάτια τους, θα προχωρήσουν επιπρόσθετη νομική διαδικασία μιας και θα μπορούσαν να χάσουν το σκυλί ή τη ζωή τους.

Το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε οργή και απορία ακόμη και στους έμπειρους θηροφύλακες μας αλλά και σε έμπειρους κυνηγούς της περιοχής. Οι λαθροθήρες σκαρφίζονται πολλά για να πετύχουν το στόχο τους, αλλά συνήθως θέτουν σε κίνδυνο μόνο τους εαυτούς τους και τους συνεργούς τους και όχι οποιονδήποτε περαστικό και μάλιστα μέρα μεσημέρι.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης εφιστά την προσοχή σε όλους τους κυνηγούς. Εκτός από τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει πάντα να λαμβάνουμε, φαίνεται δυστυχώς πως θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα ακόμη και για τα πιο απίθανα ενδεχόμενα στις εξόδους μας».

Διαβάστε επίσης:

Μακρύγιαλος Πιερίας: Βρήκαν εξαθλιωμένα και νηστικά 35 σκυλιά που αδυνατεί να φροντίσει ο ψυχικά και σωματικά άρρωστος ιδιοκτήτης τους

Λιτόχωρο: Διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 30/10 για τις φόλες & την συστηματική εξόντωση των αδέσποτων ζώων

Καταδικάζει ο Δήμος Δίου – Ολύμπου την εξόντωση των αδέσποτων στο Λιτόχωρο

Περισσότερα από 30 αδέσποτα νεκρά από φόλες στο Λιτόχωρο Πιερίας

Συστηματική η εξόντωση των αδέσποτων και στο Λιτόχωρο Πιερίας

Λιτόχωρο Πιερίας: Ένα σοκαριστικό βίντεο για τις συνέπειες της φόλας στα ζώα

Βαρελόσκυλο στην Κατερίνη αλυσοδεμένο μέσα στον βούρκο! (Βίντεο)

Βρήκαν τον σκύλο να υποφέρει απ’ τη συρμάτινη θηλιά στο κορμί του στη Λαγόρραχη Πιερίας

Βρήκε τον σκύλο απαγχονισμένο στη Βροντού Πιερίας

Πιερία: Δολοφόνησαν 2 ελάφια και 2 σκυλιά στο Πάρκο ΤΗΘΥΣ

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.