Στηρίξτε μας

Ορνιθολογική: Οι φλόγες στη Δαδιά καταπίνουν αναντικατάσταστα οικοσυστήματα για την άγρια ζωή

25 Ιουλίου 2022 13:51 | Καταγγελίες
Ορνιθολογική: Οι φλόγες στη Δαδιά καταπίνουν αναντικατάσταστα οικοσυστήματα για την άγρια ζωή

Το βαρύ πλήγμα για την άγρια ζωή από την πυρκαγιά που καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα δάσους στον Έβρο σε περιοχή NATURA επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία. «Για 5η συνεχή ημέρα η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι ανεξέλεγκτη, παρά τις τοπικές προσπάθειες, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά –και δυστυχώς, όπως πάντα, με τον χειρότερο τρόπο– τα πολύ σοβαρά θέματα της δασοπυρόσβεσης στη χώρα μας.

Η #Δαδιά όμως δεν είναι ένα απλό πευκοδάσος: οι φλόγες καταπίνουν αναντικατάστατα ενδιαιτήματα για την άγρια ζωή, κάνοντας στάχτη τα αποτελέσματα προσπαθειών πολλών δεκαετιών για τη διατήρηση των αρπακτικών πουλιών που φιλοξενεί η περιοχή.

Ο μοναδικός πληθυσμός του κρισίμως απειλούμενου Μαυρόγυπα στη χώρα μας αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια φωλιάζει στο Εθνικό Πάρκο και μαζί του τα 4 από τα 5 ζευγάρια του γύπα Ασπροπάρη που έχουν απομείνει στη χώρα.

Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις και η σκέψη και υποστήριξή μας είναι μαζί με όλους/ες που παλεύουν στη #Δαδιά.

Είναι κρίσιμης σημασίας να διαφυλαχθεί το κρίσιμο ενδιαίτημα των αρπακτικών πουλιών, ειδικά την τρέχουσα περίοδο που τα μικρά είναι ακόμα στις φωλιές τους.

Αν και η κατάσταση είναι ακόμα σε εξέλιξη και δεν έχει γίνει μια σαφής αποτίμηση της ζημιάς, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία του κατάλληλου ενδιαιτήματος στις όμορες περιοχές, όπου τα πουλιά πιθανώς να αναζητήσουν χώρους φωλιάσματος τα επόμενα χρόνια.».

Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσιεύει ο Κώστας Ποϊραζίδης, ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου. 

Διαβάστε επίσης:

Εθελοντές της ΑΝΙΜΑ φροντίζουν άγρια ζώα με εγκαύματα από την πυρκαγιά που καταστρέφει το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου

WWF Ελλάς: Οδυνηρή οικολογική καταστροφή στη Δαδιά

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.