Στηρίξτε μας

Οι νέοι ενώνονται για την προστασία της άγριας ζωής

9 Οκτωβρίου 2012 20:10 | Επικαιρότητα
Οι νέοι ενώνονται για την προστασία της άγριας ζωής

Με την ενεργό συμμετοχή δεκάδων νέων από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στο Δημαρχείο Σαρωνικού και τη Βραυρώνα, η Εθνική Συνάντηση Νέων Ανταποκριτών για την Άγρια Ζωή.  Εν μέσω κοινωνικής και οικονομικής κρίσης νέοι άνθρωποι - φοιτητές, νέοι επιστήμονες, εργαζόμενοι, άνεργοι - από μεγάλες πόλεις, χωριά και ακριτικές περιοχές της νησιωτικής και της ηπειρωτικής χώρας γνωρίστηκαν και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας για τη βιοποικιλότητα του τόπου τους.

Η διοργάνωση της ΑΝΙΜΑ, του Συλλόγου για την Προστασία και Περίθαλψη της Άγριας Ζωής, κατόρθωσε να φέρει κοντά νέους που προβληματίζονται έντονα για την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και οι οποίοι επιλέγουν να απαντήσουν με τη δική τους ενεργοποίηση στην απόφαση για δραστική μείωση των πόρων της κεντρικής διοίκησης και των Ο.Τ.Α. για το περιβάλλον.

Στη διήμερη Συνάντηση συμμετείχαν,ως εισηγητές,εμπειρογνώμονεςοι οποίοι ανέλυσαν θεματικές που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή πολιτική για τη βιοποικιλότητα και την εφαρμογή της σε τοπικό επίπεδο καθώς επίσης τις πρωτοβουλίες, υποχρεώσεις και καλές πρακτικές που σχετίζονται με το έργο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων που εργάζονται στα θέματα προστασίας της βιοποικιλότητας ανέδειξαν ζητήματα προστασίας και τρωτότητας καθώς και τους κρίσιμους παράγοντες που αφορούν την ανάπτυξη και τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων προστασίας.

Κτηνίατροι ειδικευμένοι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άγρια ζώα και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, με πολυετή εμπειρία στην περίθαλψη και την επανένταξη, ανέλυσαν τη μεθοδολογία αντιμετώπισης των περιστατικών, τον ανθρώπινο παράγοντα, την καταστροφή των βιοτόπων, τις αιτίες, την πρόληψη.

Ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία της επιστημονικού συμβούλου της ΑΝΙΜΑ επίκουρης καθηγήτριας Α.Π.Θ. δρ Αναστασίας Κομνηνού. Επίσης, η συμμετοχή του διευθυντή του Κέντρου Περίθαλψης ΑΛΚΥΟΝΗ, η συνεργασία του οποίου με την ΑΝΙΜΑ  έχει ανοίξει νέους ορίζοντες για την περίθαλψη και την επανένταξη άγριων ζώων στην Ελλάδα και αποτελεί ένα από τα λίγα παραδείγματα συνεργασίας φορέων με το ίδιο αντικείμενο στη χώρα μας.

Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη Γιορτή Πουλιών της Ορνιθολογικής Εταιρείας και την απελευθέρωση άγριων πουλιών που έγινε από κοινού από την ΑΝΙΜΑ και την ΑΛΚΥΟΝΗ.

«Όλοι εμείς, όσοι ασχολούμαστε με την προστασία της άγριας ζωής και την επανένταξη των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, ξέρουμε πολύ καλά ότι τα υπάρχοντα δίκτυα, παρόλο που υπάρχουν και είναι ενεργά, δεν επαρκούν

για να καλύψουν τις ανάγκες. Χαίρομαι γιατί στο Συνέδριο για τους Νέους Ανταποκριτές της Άγριας Ζωής νέοι άνθρωποι έκαναν εύστοχες ερωτήσεις και παρεμβάσεις, αμφισβήτησαν δημιουργικά τη δουλειά του κράτους και των οργανώσεων, συμμετείχαν ενεργά, προβληματίστηκαν και προβλημάτισαν.

Πιστεύω ότι έτσι ξεκινάς να γίνεσαι μέρος της λύσης ενός προβλήματος. Μερικοί από αυτούς τους νέους δεν μπορεί παρά να αποτελέσουν την πρώτη μαγιά των νέων επιστημόνων που θα ασχοληθούν συνειδητά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα.

Δεν μπορεί παρά να αποτελέσουν τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας για τα δίκτυα των νέων ενεργών πολιτών του τόπου μας», δήλωσε μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου η Συντονίστρια Δράσεων της ΑΝΙΜΑ, κα Μαρία Γανωτή.

Η συνάντηση αποτέλεσε το πρώτο έναυσμα πληροφόρησης και δικτύωσης για κάθε νέο πολίτη που ενδιαφέρεται να ενεργοποιηθεί τοπικά για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Σημαντικό εργαλείο για την συνέχιση της πρωτοβουλίας της ΑΝΙΜΑ θα αποτελέσει η online κοινότητα, η οποία θα υλοποιηθεί με στόχο να αντλείται υλικό και πληροφορίες για την προστασία της άγριας ζωής, να διαμορφώνονται ομάδες συζητήσεων και ανταλλαγής και να αναρτώνται ειδήσεις και υλικό σχετικό με την τοπική δράση των ανταποκριτών.

Στόχος της οργάνωσης είναι με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών να υπάρξει ένα δραστήριο δίκτυο τουλάχιστον 100 ενεργών εθελοντών σε πανελλαδικό επίπεδο μέσα στους επόμενους έξι μήνες, μια καλή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξή του σε βάθος χρόνου.

Η Εθνική Συνάντηση «Νέοι Ανταποκριτές για την Άγρια Ζωής» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση», με την υποστήριξη του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και με την ευγενική φιλοξενία του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Σαρωνικού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Εθνική Συνάντηση Νέων Ανταποκριτών Άγριας Ζωής επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΑΝΙΜΑ και τη σελίδα της στο Facebook: www.wild-anima.gr, http://www.facebook.com/anima.gr

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Συνάντηση Νέων Ανταποκριτών Άγριας Ζωής

Τον Μάρτιο θα απελευθερωθούν τα ορφανά ζαρκαδάκια που φροντίζει η ΑΝΙΜΑ

Στην ΑΝΙΜΑ το ορφανό ζαρκαδάκι που βρέθηκε στην Αρκαδία

Έσωσαν το ελαφάκι που έπεσε σε κανάλι του Μόρνου στον Αυλώνα

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.