Στηρίξτε μας

Οι αρκούδες στο Νυμφαίο ξύπνησαν από τον χειμέριο ύπνο τους

8 Μαρτίου 2013 14:10 | Προτάσεις
Οι αρκούδες στο Νυμφαίο ξύπνησαν από τον χειμέριο ύπνο τους

Στο Νυμφαίο της Φλώρινας μέσα στο Καταφύγιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ οι 12 αρκούδες ξύπνησαν από το χειμέριο ύπνο τους. Το αλάνθαστο ένστικτο των αρκούδων σημαίνει και την άφιξη της άνοιξης. Το εγερτήριο των αρκούδων ανοίγει ταυτόχρονα και τις πόρτες του Καταφυγίου τους.

Τι είναι ο χειμέριος ύπνος;

Κατά τους χειμερινούς μήνες η αρκούδα πέφτει σε χειμέριο ύπνο και όχι νάρκη, αφού μπορεί να ξυπνήσει αν ενοχληθεί. Αξιοσημείωτο είναι πως ενώ όλα τα ζώα, που πέφτουν σε χειμέριο ύπνο, πρέπει κατά καιρούς να ξυπνήσουν, για να αποβάλουν τα ούρα τους, η αρκούδα δεν χρειάζεται να κάνει κάτι τέτοιο διότι διαθέτει έναν μοναδικό μηχανισμό ανακύκλωσης της ουρίας.

Το άλλο αξιοσημείωτο είναι, ότι η αρκούδα γεννά κατά τη διάρκεια του ύπνου 1 έως 3 μικρά, που ζυγίζουν μόλις 200-300 γραμμάρια το καθένα!

Φυσικός βιολογικός κύκλος

Για τις πρώην αιχμάλωτες αρκούδες του Καταφυγίου είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούν φυσικό βιολογικό κύκλο και να πέφτουν σε χειμέριο ύπνο. Το ξύπνημα των αρκούδων σημαίνει και την άφιξη της άνοιξης, καθώς με το αλάνθαστο ένστικτο, που διαθέτουν, γνωρίζουμε, ότι δεν πρόκειται να δούμε κακοκαιρίες για μακρύ χρονικό διάστημα!

Προς το παρόν δεν έχουν διάθεση για φαγητό, κάτι που είναι φυσιολογικό καθώς οι αρκούδες, όταν ξυπνάνε από τον χειμέριο ύπνο μπορεί να κάνουν ακόμα και δύο εβδομάδες μέχρι να αναζητήσουν τροφή!

Επισκεφθείτε το και ενημερωθείτε για την αρκούδα και τον λύκο

Οι επισκέπτες μπορούν από αυτό το Σάββατο 9 Μαρτίου, να τις επισκέπτονται καθημερινά (εκτός Τετάρτης) και τις αργίες από τις 10:00 και να ενημερώνονται τόσο στο Καταφύγιο της Αρκούδας στο Νυμφαίο όσο και στους υπόλοιπους χώρους του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ (Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα στο Νυμφαίο και Καταφύγιο & Κέντρο Ενημέρωσης για το Λύκο στην Αγραπιδιά).

Ώρες ξεναγήσεων: 10:00 – 11:00 – 12:00 – 13:00 – 14:00 – 15:00 – 16:00 – 17:00. Περισσότερες πληροφορίες για τους επισκέπτες και ραντεβού για τα σχολεία στο www.arcturos.gr και στο τηλέφωνο: 2386031155.

Διαβάστε επίσης:

Μια αρκούδα Κούκλα ξυπνάει από τον χειμέριο ύπνο της (βίντεο)

Οι αρκούδες που εγκυμονούν γεννούν κατά τον χειμέριο ύπνο!

Οι αρκούδες από τον Ζωολογικό Κήπο Θεσ/νίκης έπεσαν για χειμέριο ύπνο για πρώτη φορά στη ζωή τους στο Καταφύγιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Σύντομος ο χειμέριος ύπνος των αρκούδων λόγω του ήπιου χειμώνα

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.