Στηρίξτε μας

Ο Δήμος Ιεράπετρας δεν έχει αποφασίσει που θα τοποθετηθούν ποτίστρες – ταΐστρες για τ’ αδέσποτα ενώ του έχουν προσφερθεί δωρεάν από τον Φεβρουάριο

11 Ιουλίου 2016 08:30 | Επικαιρότητα
Ο Δήμος Ιεράπετρας δεν έχει αποφασίσει που θα τοποθετηθούν ποτίστρες – ταΐστρες για τ’ αδέσποτα ενώ του έχουν προσφερθεί δωρεάν από τον Φεβρουάριο

Στις 17 Φεβρουαρίου 2016 η εθελοντική ομάδα συνεργασίας για την αισθητική αναβάθμιση της Ιεράπετρας «Ierapetra V.2» κατέθεσε αίτημα (Αρ. Πρωτ. 1577/17-2-16) στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ζητώντας έγκριση για τα 7 σημεία που θα τοποθετηθούν ποτίστρες και ταΐστρες για τ’ αδέσποτα που αγόρασαν ιδιώτες, τις οποίες ανέλαβαν να γεμίζουν με τροφή και νερό εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου Ιεράπετρας.Πέντε μήνες μετά το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας δεν έχει δώσει ακόμα την έγκριση του και στην πρόσφατη συνεδρίαση του στις 8 Ιουλίου στοχοποιήθηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους μόνο τα αδέσποτα και οι άνθρωποι που τα φροντίζουν. Αντιθέτως κανείς δεν κατηγόρησε αυτούς που εγκαταλείπουν τα ζώα τους και τα καθιστούν αδέσποτα. Δεν κατηγόρησε κανείς αυτούς που δεν στειρώνουν τα κατοικίδια τους και στη συνέχεια πετούν παντού νεογέννητα γατάκια και κουταβάκια, που αν επιβιώσουν, θα γίνουν και αυτά αδέσποτα.

Κανείς δεν κατηγόρησε εκείνους που ρίχνουν παντού φόλες εξοντώνοντας συστηματικά ζώα κάθε είδους και φυσικά οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν κατηγόρησαν τον Δήμο ο οποίος από το 2012 σύμφωνα με τη νομοθεσία (4039/2012) είναι υποχρεωμένος να κάνει στειρώσεις και εμβολιασμούς αδέσποτων σκυλιών και γατιών, δεν το πράττει παρανομώντας αφήνοντας έτσι τα ζώα στη μοίρα τους να πολλαπλασιάζονται…

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας απόφαση δεν πάρθηκε και τα ζώα αφήνονται και πάλι στην τύχη τους να υποφέρουν εξαιτίας της αδιάφορης δημοτικής αρχής και των αδίστακτων ανθρώπων που τα εγκαταλείπουν, τα βασανίζουν και τα εξοντώνουν με κάθε τρόπο…

Τι λέει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Ιεράπετρας

Τα λιγοστά ενεργά μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Ιεράπετρας αδυνατούν φυσικά να διαχειριστούν (άλλωστε δεν είναι δική τους δουλειά ή υποχρέωση) τον πολύ μεγάλο αριθμό αδέσποτων της περιοχής και απαντούν σε όλους εκείνους που θεωρούν τους εθελοντές αρμόδιους και υποχρεωμένους! Τονίζουν πως δε έχουν ούτε χώρο, ούτε μέσα, ούτε χρήματα για την στείρωση, περίθαλψη, φιλοξενία τόσων ζώων και ότι οι δημότες είναι υποχρεωμένοι να απευθύνονται στον Δήμο Ιεράπετρας, του οποίου οι επικεφαλής είναι εκλεγμένοι. Οι εθελοντές του συλλόγου επισημαίνουν πως η συστηματική εγκατάλειψη κουταβιών στην περιοχή του Τ.Ε.Ι. έχει ολέθριες συνέπειες για τα ζώα, τα οποία ή εξοντώνονται με φόλες ή τα κουτάβια δαγκώνονται και θανατώνονται από τα ενήλικα σκυλιά, όπως ακριβώς συνέβη στα σκυλάκια που βλεπετε στη φωτογραφία.

IerapetraKoutaviaNekraTEI

Οδηγίες για το τι κάνουμε όταν βρίσκουμε αδέσποτα κουταβάκια από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Ιεράπετρας

  1. Προσφέρουμε φιλοξενία. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, κατασκευάζουμε ένα πρόχειρο κατάλυμα σε ασφαλές μέρος, μακριά από τον δρόμο και βάζουμε μέσα ένα παλιό ύφασμα (παλιό ρούχο, πετσέτα κ.τ.λ.).
  2. Ενημερώνουμε τον Δήμο για το που ακριβώς βρίσκονται τα κουτάβια. Επικοινωνούμε με το τηλεφωνικό κέντρο του δήμου και ζητάμε να μας συνδέσουν με τον Υπεύθυνο Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων.
  3. Επισκεπτόμαστε κτηνίατρο με τα κουτάβια για να μας ενημερώσει για την κατάσταση της υγείας τους, την ηλικία τους και πόσα περίπου κιλά θα γίνουν μεγαλώνοντας. Όλοι οι κτηνίατροι είναι συμβεβλημένοι με τον Φιλοζωικό Σύλλογο προσφέροντας δωρεάν την εξέταση.
  4. Προσπαθούμε για την εύρεση ανάδοχων. Παράλληλα στέλνουμε φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες (πόσα κιλά αναμένονται να φθάσουν, ποια είναι αρσενικά ποια θηλυκά κλπ σε μήνυμα (α) στην σελίδα του Φιλοζωικού Συλλόγου στο Facebook ή (β) στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail)

Τι κάνουμε αν βρούμε τραυματισμένο ζώο

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος δεν επιτρέπεται ούτε έχει τα μέσα να περισυλλέξει και να μεταφέρει τραυματισμένο ζώο. Στην περίπτωση αυτή επικοινωνήστε με τον δήμο Ιεράπετρας στο τηλεφωνικό κέντρο του δήμου ζητώντας να σας συνδέσουν με τον Υπεύθυνο Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων ή με την Δημοτική Αστυνομία ή με την Αστυνομία.

Δεν απομακρυνόμαστε από το σημείο μέχρι να έρθει βοήθεια.

Εάν το ζώο τραυματίστηκε από εμάς, ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΜΕ αλλά το μεταφέρουμε άμεσα στο κοντινότερο κτηνιατρείο.

Τι κάνουμε αν γίνουμε μάρτυρες εγκατάλειψης ή κακοποίησης ζώου

Οι περιπτώσεις αυτές επισύρουν διοικητικά πρόστιμα από 300 έως 30.000 ευρώ και διώκονται ποινικά.  Αν δείτε αυτοκίνητο ή μηχανή να εγκαταλείπει ή να χτυπάει ζώο, πάρτε τον αριθμό πινακίδας και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία.

Αν αντιληφθείτε: (α) κακές συνθήκες στον χώρο που διαμένει το ζώο (έλλειψη νερού και φαγητού, αδυνατισμένο ζώο, πολύ μικρή αλυσίδα, έλλειψη χώρου προφύλαξης από τις καιρικές συνθήκες κ.τ.λ.) ή (β) την σωματική κακοποίηση του ζώου τραβήξτε φωτογραφία, αν είναι δυνατόν, και ειδοποιήστε την Δημοτική Αστυνομία ή την Αστυνομία.

Σε περίπτωση που αντιληφθούμε εγκλωβισμένο ζώο καλούμε την Πυροσβεστική.

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Ιεράπετρας μέσω facebook εδώ ή στο email: [email protected]

Χρήσιμα τηλέφωνα

Τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου Ιεράπετρας: 2842340300

Δημοτική Αστυνομία: 2842340399, email: [email protected]

Ελληνική Αστυνομία (Ιεράπετρα): 28420 90160 (αξιωματικός υπηρεσίας)

Πυροσβεστική: 28420 20960 ή 28420 22199

Προέδρος Φιλοζωικής: 694 484 8762

Διαβάστε επίσης:

Ιεράπετρα: Βρήκε την αδέσποτη γάτα να υποφέρει καμένη από καυτό λάδι!

Βρήκε τη γάτα κομμένη στην κυριολεξία στη μέση στο Καλό Χωριό Λασιθίου

Ιεράπετρα: Η Αστυνομία επέβαλε πρόστιμο 30.000 ευρώ στον άνδρα που δηλητηρίασε έναν σκύλο

Εξόντωσαν 4 στειρωμένα και εμβολιασμένα αδέσποτα στο Πάνω Χωριό Λασιθίου

Ιεράπετρα: Δηλητηρίασαν στην αυλή του σπιτιού του την σκυλίτσα με τα κουτάβια της

Έγδαραν το κουτάβι ζωντανό στην Ιεράπετρα της Κρήτης;

Σε κρίσιμη κατάσταση το κουτάβι που κάποιος έγδαρε ζωντανό στην Ιεράπετρα της Κρήτης

Βελτιώνεται καθημερινά η υγεία της σκυλίτσας που γδάρθηκε ζωντανή στην Ιεράπετρα

Αναβλήθηκε η δίκη του άνδρα που έσπασε στο ξύλο και εκτέλεσε έναν σκύλο στην Γρα Λυγιά Ιεράπετρας

Ιεράπετρα: Έσπασε στο ξύλο το γατάκι επειδή ανέβηκε σε μια καρέκλα

Τι είδε η τουρίστρια στην Ιεράπετρα;

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.