Στηρίξτε μας

Νέος κύκλος μαθημάτων «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» στα σχολεία των Χανίων

27 Απριλίου 2012 10:59 | Επικαιρότητα
Νέος κύκλος μαθημάτων «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» στα σχολεία των Χανίων

Ξεκίνησε ο νέος κύκλος εκπαιδευτικών επισκέψεων του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας στα σχολεία του νομού Χανίων στο πλαίσιο του προγράμματος «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση και υπεύθυνη πληροφόρηση μαθητών και εκπαιδευτικών για τη σχέση μας με τα ζώα. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και με τη συνεργασία των αρμοδίων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στόχος του Φ.Σ.Χ. είναι η συνεχής ενημέρωση των μαθητών γι’ αυτό και από τώρα οι εθελοντές προετοιμάζονται για την ανεύρεση πόρων για την νέα σχολική χρονιά. Έτσι καλούν τον Δήμο Χανίων και τους υπόλοιπους δήμους του νομού, την Αντιπεριφέρεια και όλες τις επιχειρήσεις των Χανίων να ενισχύσουν το έργο του φιλοζωικού συλλόγου συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην αλλαγή της φιλοζωικής κουλτούρας και του πολιτισμού μας απέναντι στα δικαιώματα των ζώων, στον νομό και στο νησί της Κρήτης.

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά ενημερώθηκαν πάνω από 8.000 μαθητές στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στη Λέσβο και στη Χίο.

Τί περιλαμβάνει η επίσκεψη στο σχολείο;

Η επίσκεψη διαρκεί μία διδακτική ώρα και περιλαμβάνει τρία διαφορετικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στην ηλικία των μαθητών:

i) για τους μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση σχετικά με του μύθους γύρω από τα ζώα με αναφορές στη βιολογία και στη συμπεριφορά τους και μέσα από συζήτηση εξετάζεται η σχέση του ανθρώπου με αυτά καθώς και οι σχετικοί μύθοι και αλήθειες που την καθορίζουν.

Στη συνέχεια, εφόσον ο χρόνος το επιτρέπει, μέσα από παιχνίδι ρόλων οι μαθητές καλούνται μέσα στο ελεγχόμενο πλαίσιο της τάξης να βιώσουν σχετικά ζητήματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία, να ερμηνεύσουν και να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα κακοποίησης.

ii) για τις Γ - ΣΤ τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστική παρουσίαση σχετικά με τις αρχές της συμπεριφοράς και της βιολογίας των ζώων συντροφιάς, τα δικαιώματά τους, αλλά και τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών μαθαίνουμε πώς μπορούμε να τα φροντίζουμε και πως να συμπεριφερόμαστε όταν τα συναντάμε στο δρόμο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης γίνεται αναφορά στα εξωτικά είδη καθώς και στα είδη που βρίσκονται σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους. Στη συνέχεια τα σχολεία που επιθυμούν θα αναλαμβάνουν με την υποστήριξη του Συλλόγου να διοργανώσουν τη δική τους εκστρατεία για να ενημερώσουν τους συμμαθητές, την οικογένεια και τη γειτονιά τους.

iii) Α και Β τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα για τις μικρές ηλικίες περιλαμβάνει 20λεπτη διαδραστική παρουσίαση με τη χρήση οπτικού υλικού για τα ζώα συντροφιάς στο σπίτι και την ασφαλή αντιμετώπισή τους έξω από αυτό. Στη συνέχεια οι μαθητές ζωγραφίζουν γάτες και τους σκύλους και όσα χρειάζονται για να ζήσουν ευτυχισμένα.

Στόχος, σε αυτήν την ηλικία, είναι να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στα ζώα, μέσα από τη σωστή πληροφόρηση και την κατάρριψη σχετικών μύθων (φορείς ασθενειών κ.ά.).

Το πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» στηρίζουν η European Sustainability Academy και το Αττικό Νοσοκομείο Ζώων μέσω της Βασιλικής Χρήστου, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην έναρξη του δεύτερου κύκλου μαθημάτων στα Χανιά.

Για περισσότερες πληροφορίες και για τον προγραμματισμό των παρουσιάσεων επικοινωνήστε με την υπεύθυνη του προγράμματος, Μελίτα Λαζαράτου στο τηλέφωνο: 6944476214 ή επισκεφθείτε το www.sumvionometazoa.wordpress.com.

Διαβάστε επίσης:

Μάθημα φιλοζωικής κουλτούρας στους μαθητές του 6ου Δημοτικού Κερκίνης

Και φέτος μαθήματα φιλοζωίας στα σχολεία της Χίου

7.950 μαθητές διδάχθηκαν πώς να συμβιώνουν με τα ζώα γύρω τους

«Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» και στα σχολεία του Δήμου Μαλεβιζίου

Μαθήματα αγάπης για τα ζώα στα παιδιά της Λέσβου

1.000 μαθητές παρακολούθησαν τα μαθήματα φιλοζωίας στη Χίο

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα Ζώα» και στη Χίο

 


 

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.