Στηρίξτε μας

Νεκρή από αγκίστρι θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο

26 Μαΐου 2017 14:30 | Καταγγελίες
Νεκρή από αγκίστρι θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο

Στις 18 Μαΐου οι εθελοντές του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, ενημερώθηκαν για την ύπαρξη νεκρής θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta στην περιοχή του Τσιλιβί, στη Ζάκυνθο. Η ομάδα εντόπισε τη χελώνα, η οποία είχε πρόσφατα τραυματιστεί θανάσιμα, από ένα αγκίστρι στον λαιμό της.

Ο σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ επισημαίνει: «Όπως σε όλες τις θάλασσες έτσι και στη Μεσόγειο, οι αλληλεπιδράσεις με την παράκτια αλιεία είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου των θαλάσσιων χελωνών. Λόγω της υπεραλιείας, που έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του πληθυσμού των ψαριών, απαιτείται μεγαλύτερη ένταση αλιείας για την παραγωγή ίδιων ποσοτήτων. Δεδομένου αυτής της πρακτικής ασκείται μεγαλύτερη πίεση στις θαλάσσιες χελώνες, καθώς και σε πολλά άλλα απειλούμενα θαλάσσια και παράκτια ζώα και οικοσυστήματα.

Για την αποφυγή ή τον περιορισμό παρόμοιων περιστατικών θα συνιστούσαμε στους αλιείς να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά την αλιευτική τους δραστηριότητα και τον εξοπλισμό τους και εάν ακόμα αυτές οι αλληλεπιδράσεις με τις θαλάσσιες χελώνες συμβούν, είναι ζωτικής σημασίας να πληροφορηθεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ ώστε να μπορέσει να συλλέξει και να μεταχειριστεί την τραυματισμένη χελώνα. Σε πολλές περιπτώσεις οι χελώνες μπορούν να επιβιώσουν με τραυματισμούς από αγκίστρι και αυτό μας δίνει μια ευκαιρία διάσωσης και αποκατάστασης του ζώου.

Για να καταφέρουμε να ξεπεράσουν αυτήν την απειλή οι θαλάσσιες χελώνες, χρειαζόμαστε βοήθεια, είναι ευθύνη όλων μας. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, σε συνεργασία με τους ψαράδες και το ευρύ κοινό, λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης για θαλάσσιες χελώνες, τραυματισμένες ή νεκρές. Το Δίκτυο παρέχει ζωτικές πληροφορίες σχετικά με τα ποσοστά και τις αιτίες θνησιμότητας και επιτρέπει τη διάσωση πολλών τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών. Οι τραυματισμένες χελώνες περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα, όπου οι εθελοντές εργάζονται όλο το χρόνο ακούραστα φροντίζοντας αυτά τα όμορφα ζώα.

Θυμηθείτε ότι ενώ αυτά τα απειλούμενα ζώα προστατεύονται στον Κόλπο του Λαγανά, περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, συχνά ταξιδεύουν έξω από τον κόλπο προς αναζήτηση της τροφής τους ή ακολουθούν τοπικά ρεύματα νερού. Επομένως, παρακαλούμε να δώσετε προσοχή σε όποια δραστηριότητα μπορεί να βλάψει το απειλούμενο είδος.

Για να αναφέρετε τραυματισμένες ή νεκρές χελώνες στο νησί της Ζακύνθου κατά την περίοδο Μάιο-Οκτώβριο, επικοινωνήστε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο τηλ. 6940454976. Μπορείτε επίσης να αναφέρετε τραυματισμένες ή νεκρές θαλάσσιες χελώνες στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου όλο το χρόνο 2695029870».

Διαβάστε επίσης:

Απελευθερώθηκε υγιής στη Νάξο η καρέττα που είχε καταπιεί αγκίστρια

Τα αγκίστρια έφτασαν στον οισοφάγο και τον πνεύμονα της χελώνας από τη Νάξο

Νάξος: Βρήκαν την caretta να κολυμπάει έχοντας καταπιεί αγκίστρια

Παγίδες θανάτου για τα θαλασσοπούλια τα αλιευτικά εργαλεία

Νάξος: Βρήκαν την caretta να κολυμπάει έχοντας καταπιεί αγκίστρια

Μονεμβασιά: Σκύλος ούρλιαζε από το πόνο που της προκαλούσαν τα αγκίστρια

Ηράκλειο: Σκύλος κατάπιε το δόλωμα μαζί με το τεράστιο αγκίστρι

Καβάλα: 70 θαλασσοπούλια πνίγηκαν στα δίχτυα του ψαρά

Κεφαλλονιά: Έσωσαν τον κύκνο που είχε καταπιεί πετονιά

Χανιά: Απελευθερώνουν την θαλάσσια χελώνα μετά από 6 χρόνια περίθαλψης!

Τα αγκίστρια έφτασαν στον οισοφάγο και τον πνεύμονα της χελώνας από τη Νάξο

 

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.