Στηρίξτε μας

Νεκρά από φόλες στη Θράκη 9 σκυλιά, μια αλεπού και ένας λύκος κοντά στο Ταγγαίο Ροδόπης

21 Ιουλίου 2015 13:08 | Καταγγελίες
Νεκρά από φόλες στη Θράκη 9 σκυλιά, μια αλεπού και ένας λύκος κοντά στο Ταγγαίο Ροδόπης

Επτά τσοπανόσκυλα, δύο κυνηγόσκυλα, μια αλεπού και ένας λύκος είναι τα θύματα της μαζικής δηλητηρίασης που συνέβη στην ορεινή Θράκη σύμφωνα με το WWF. Τα ζώα εντοπίστηκαν νεκρά στην Δευτέρα 13 Ιουλίου από την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων που πήγε στην περιοχή «Γιδότοπος» σε βαθιά χαράδρα κάτω από το Ταγγαίο Ροδόπης μαζί με έναν δασοφύλακα από το Δασονομείο Ιάσμου και τον κτηνοτρόφο ο οποίος αναζητούσε τα σκυλιά που είχε χάσει.

Ο Κίκο, ο εκπαιδευμένος σκύλος που έχουν οι επιστήμονες μαζί τους, εντόπισε τα επτά τσοπανόσκυλα, τα οποία αναγνώρισε ο κτηνοτρόφος ως δικά του, αλλά βρήκε νεκρά και δύο κυνηγόσκυλα, μια αλεπού και έναν λύκο. Η συνολική εικόνα ήταν τραγική όπως επισημαίνει το WWF: «Άλλα ζώα κρεμασμένα σε κλαδιά δίπλα στην όχθη του ποταμού, άλλα μισο-δαγκωμένα και άλλα ολοσχερώς φαγωμένα. Όλα τα ζώα ήταν σε προχωρημένη σήψη και δεν συλλέχθηκαν για τοξικολογικές αναλύσεις. Θάφτηκαν επιτόπου και καλύφθηκαν με πέτρες. Σε ένα από τα σκυλιά εντοπίστηκαν και κουτσουλιές από πουλιά δίπλα του».

DilitiriasmenaThrakiWWF13 7 (1)Όλα τα ευρήματα κατά μήκος του ποταμού Κομψάτου.

Σύμφωνα με το WWF στη καρδιά της Ζώνης Ειδικής Προστασίας του Κομψάτου κάποιοι ασυνείδητοι χρησιμοποίησαν φόλες αψηφώντας τις επιπτώσεις. Η περιοχή δεν είναι σημαντική μόνον για τον ασπροπάρη, αλλά και για τα άλλα δυο είδη γυπών, (όρνιο και μαυρόγυπα).

Ένα ζευγάρι όρνιων φωλιάζει κάθε χρόνο στα Θρακικά Μετέωρα, ενώ αρκετοί μαυρόγυπες επισκέπτονται την περιοχή για τροφοληψία μιας και διατηρεί πολλά κτηνοτροφικά ζώα. Χαμηλότερα στη κοιλάδα φωλιάζει ένα ζευγάρι Θαλασσαετού, ενώ και άλλα είδη αετών ευκαιριακά πτωματοφάγων φωλιάζουν στην περιοχή, όπως ο Χρυσαετός, κ.ά.

Στο χάρτη φαίνονται οι θέσεις των νεκρών ζώων. Στο σημείο με τα δηλητηριασμένα δολώματα ο Κίκο εντόπισε κόκκαλα, πιθανώς με φάρμακο, που στάλθηκαν για τοξικολογική ανάλυση στο Τμήμα Κτηνιατρικής Νομού Ροδόπης. «Από όσα μπορέσαμε να μάθουμε πιθανή αιτία για τις φόλες ήταν η θανάτωση των σκυλιών του κτηνοτρόφου, αλλά αυτό θα διερευνηθεί μετά τη μήνυση που ο κτηνοτρόφος κατέθεσε στο Δασονομείο Ιάσμου.

Αυτό το περιστατικό είναι το πιο εκτεταμένο και σοβαρότερο περιστατικό που έχουμε καταγράψει στην περιοχή της Θράκης τα τελευταία 2 χρόνια. Αρκετοί βοσκοί έχουν παραπονεθεί ότι χάνουν τσοπανόσκυλα κάθε χρόνο στην ορεινή περιοχή της Θράκης από φόλες και αυτό το περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες τους. Πέραν των επιπτώσεων τέτοιων περιστατικών στην άγρια ζωή και στα ζώα εργασίας, πρέπει να αναλογιστούμε και τις σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, καθώς τα ζώα που πεθαίνουν δίπλα στο ποτάμι μολύνουν το νερό με τοξικές ουσίες.

DilitiriasmenaThrakiWWF13 7 (2)Ο Κίκο, εκπαιδευμένος σκύλος εντόπισε τα πτώματα των δηλητηριασμένων ζώων.

Σήμερα η συνεργάτης μας Elzbieta Kret επισκέφθηκε στην περιοχή των Θρακικών Μετεώρων και ευτυχώς επιβεβαίωσε ότι το μοναδικό ζευγάρι του Ασπροπάρη που ζει εκεί είναι ζωντανό!

Οδηγίες

Σε περίπτωση δηλητηρίασης ζώου στην ύπαιθρο σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, είναι σημαντικό να καταγγείλετε το περιστατικό στο τοπικό Δασαρχείο σας. Όσο περισσότερα στοιχεία υπάρχουν, τόσο πιθανότερο οι έρευνες να φέρουν αποτέλεσμα. Η σιωπή που καλύπτει τους ασυνείδητους πρέπει να σπάσει, προτού διαλυθεί ο κύκλος της ζωής στην ελληνική ύπαιθρο. Ειδικά για τον ορεινό Έβρο και τη Ροδόπη μπορείτε να καλέσετε και την ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων του WWF στο τηλέφωνο: 2554032210 (σε 24ωρη βάση) ώστε να εντοπίσει έγκαιρα τις φόλες και τα θύματα.

Διαβάστε επίσης:

Δηλητηρίασαν το 1 από τα 3 εναπομείναντα ζευγάρια Ασπροπάρηδων στα Μετέωρα

Έρευνα αποδεικνύει ότι οι φόλες είναι η νούμερο ένα απειλή για τον Aσπροπάρη στην Ελλάδα

Νεκρός από φόλα και σπάνιος Μαυρόγυπας

Κίκο και Κούκι: Δύο ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που εντοπίζουν τις φόλες

Σύμμαχοι ενάντια στις φόλες μαζί με τον Κίκο τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο

Δηλητηρίασαν το 1 από τα 3 εναπομείναντα ζευγάρια Ασπροπάρηδων στα Μετέωρα

Συστηματική εξόντωση ζώων με φόλες στο Σουφλί στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.