Της Ελένης Ηλιοπούλου
Τη γυναίκα που στις 2 Απριλίου πέταξε τέσσερα νεογέννητα κουτάβια μέσα σε κάδο σκουπιδιών στη Νέα Ιωνία Αττικής εντόπισε η Αστυνομία και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για κακούργημα - αφού είχε προηγηθεί καταγγελία στο Α.Τ. της περιοχής - και της βεβαιώθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 120.000 ευρώ δηλαδή 30.000 ευρώ για κάθε σκυλάκι.
Τα μικρά εντόπισε ένας νεαρός άνδρας στην Καλογρέζα καθώς περνούσε ξημερώματα από το σημείο και άκουσε το κλάμα τους. Αμέσως έριξε κάτω τον κάδο που είναι επί της λ. Κασταμονής 88 και κάλεσε τη μητέρα του στο τηλέφωνο ζητώντας βοήθεια. Η Δ.Κ., η μητέρα του νεαρού - που ουσιαστικά τα γλύτωσε από το απορριμματοφόρο - πήγε επί τόπου με μια πετσέτα και μαζί τα πήραν τα σπίτι τους. Στη συνέχεια δημοσίευσαν το περιστατικό στην ομάδα του facebook «Καλογρεζα / Kalogreza ΟΜΑΔΑ» ζητώντας βοήθεια.
Η κα Κ. εξήγησε στο www.zoosos.gr πως το ένα σκυλάκι το πιο υποτονικό από όλα πέθανε, αλλά τα άλλα τρία επιβίωσαν χάρη στις δικές τους ενέργειες. Εκείνη τα μετέφερε στον κτηνίατρο, εκείνη ζήτησε τη βοήθεια φιλόζωων για τη φροντίδα τους και μας επισήμανε ότι δύο ακόμα χρειάζονται σπιτικό. Το ένα ήδη υιοθετήθηκε. Ένα δεύτερο το φιλοξενεί γείτονας της και το τρίτο το φροντίζει η ίδια.
Σύμφωνα με την κα Κ. η γυναίκα εντοπίστηκε από κάμερα ασφαλείας γειτονικού καταστήματος, όπως της είπαν από την Αστυνομία όταν πήγε να καταθέσει ξανά μόλις η δράστης συνελήφθη. Όμως επειδή τα πλάνα δεν ήταν καθαρά αστυνομικοί αναζήτησαν ποιος στη γειτονιά έχει σκύλο και ρωτώντας βρήκαν την ηλικιωμένη η οποία παραδέχτηκε την πράξη της. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι έχει σκύλο και εκείνη και η κόρης. Και τα δύο ζώα είναι αστείρωτα (ένα θηλυκό και ένα αρσενικό) ζευγάρωσαν και έτσι με συνοπτικές διαδικασίες ξεμπέρδεψαν με το πρόβλημα των κουταβιών.
Μάνα και κόρη ξεφορτώθηκαν το «πρόβλημα»
Πρόκειται για μια από τις λίγες περιπτώσεις που εντοπίζεται μετά από μέρες δράστης εγκατάλειψης νεογέννητων κουταβιών και αναμένουμε το πότε θα οριστεί δικάσιμος. Οι δικαιολογίες περί προβλήματος ψυχικής υγείας ή μη αντίληψης του τι είναι κακό ή καλό είναι αστείες και φαιδρά επιχειρήματα και περιμένουμε και το αν στην κόρη της δράστη απο την Εισαγγελία θα απαγγελθούν κατηγορίες για συνέργεια καθώς και ότι γεννήθηκαν τα κουτάβια το γνωρίζει και δεν φάνηκε έως τώρα να αναζητεί τι απέγιναν τα μωρά...
Δύο φιλοζωικοί φορείς της περιοχής ο σύλλογος «ΕΠΑΦΗ ΕΝΕΡΓΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΕΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ», του οποίου ο πρόεδρος Βαγγέλης Παλαιοδήμος καθοδήγησε την αυτόπτη μάρτυρα μέλος του για το πως να κάνει την καταγγελία, και η Φιλοζωική Ένωσης Νέας Ιωνίας ευχαριστούν την Αστυνομία για τις ενέργειες της, επισημαίνουν ότι βεβαιώθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 120.000 στη δράστη και εξηγούν ότι από κοινού θα δηλώσουν παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας όταν εκδικαστεί η υπόθεση.
Τι ορίζει ο νόμος για όσους παρατούν το ζώο τους ή πετούν νεογέννητα…
Η εγκατάλειψη ενήλικων ζώων διώκεται ποινικά σε βαθμό πλημμελήματος και σε βαθμό κακουργήματος όταν πρόκειται για νεογέννητα σκυλάκια ή γατάκια.
Ο νόμος 4830/2021 στο άρθρο 9 ορίζει ότι μεταξύ των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη είναι να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Γι’ αυτόν που δεν μπορεί να φροντίσει άλλο το ζώο του στην παράγραφο ζ του ίδιου άρθρο ορίζεται ότι πληρώνοντας 300 ευρώ για σκύλο και 100 ευρώ για γάτα μπορεί να το αφήσει στον δήμο του, αν και οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν ακόμα ούτε υποδομές, ούτε προσωπικό, ούτε χρηματοδότηση για τη σωστή διαχείριση των αδέσποτων ή των ανεπιθύμητων οικόσιτων σκυλιών και γατιών...
Το άρθρο 9 (παρ. ζ) αναφέρει τα εξής για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε αν δεν βλέπετε το ζώο ως μέλος της οικογένειας σας και θέλετε να το παρατήσετε: «Σε περίπτωση που επιθυμεί να το αποχωριστεί, και εφόσον δεν έχει βρει νέο ιδιοκτήτη, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτήν στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών, εφόσον πρόκειται για σκύλο ή γάτα.
Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα ή άλλο ζώο συντροφιάς. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του ΕΜΖΣ ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με τα στοιχεία του δήμου. Ιδιοκτήτης που αποχωρίζεται το ζώο συντροφιάς του και το παραδίδει στον δήμο, στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.».
Από 30.000 έως 50.000 ευρώ το διοικητικό πρόστιμο για κάθε νεογέννητο ζώο...
Ο νόμος 4830/2021 στο άρθρο 24 για την κακοποίηση των ζώων επισημαίνει τα εξής: «(β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι κυνομαχίες και κάθε είδους μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων.».
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr