Στηρίξτε μας

Νέα Χαλκηδόνα Αττικής: Σκύλος παρατημένος σε ταράτσα θα πέθαινε από ασιτία και ασθένειες

20 Οκτωβρίου 2021 22:18 | Καταγγελίες
Νέα Χαλκηδόνα Αττικής: Σκύλος παρατημένος σε ταράτσα θα πέθαινε από ασιτία και ασθένειες

Η ασιτία και οι ασθένειες εξαιτίας της εγκατάλειψης από την ιδιοκτήτρια του ήταν αιτία που σκύλος, ο οποίος εντοπίστηκε να διαβιεί σε ταράτσα πολυκατοικίας στη οδό Ρεδεστού στη Νέα Χαλκηδόνα Αττικής, είναι σκελετωμένος. Το έγκλημα της παθητικής κακοποίησης του ζώου έκανε γνωστό η Άννα Μπερδέση, η οποία είναι μέλος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Νέας Φιλαδέλφειας και εκπρόσωπος του Δήμου στην Πενταμελή Επιτροπή.

 

Η ιδιοκτήτρια του ζώου, όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr η κα Μπερδέση, ισχυρίστηκε ότι τάιζε τον σκύλο της, εντούτοις η κτηνιατρική γνωμάτευση τη διαψεύδει και έτσι καταγγελία σε βάρος της κατατέθηκε στις 6 Οκτωβρίου, καθώς η κτηνίατρος Ειρήνη Κανελλοπούλου που εξέτασε το ζώο τη 55χρονης τονίζει ότι:

«Ο σκύλος ήταν απισχνασμένος σε βαθμό καχεξίας και ασιτίας από 20ημέρου. Ήταν 18 κιλά ενώ τα φυσιολογικά κιλά για την ηλικία του είναι 25 τουλάχιστον. Κατά τον αιματολογικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από τα εξής νοσήματα (Ehrlichia canis και Leishamnia spp.). Είχε χαμηλό αιματοκρίτη και αιμοπετάλια, καθώς επίσης και αυξημένες τιμές ηπατικών ενζύμων (λόγω ασιτίας και νοσημάτων. Επίσης παρατηρήθηκε έντονη παρασίτωση από ενδοπαράσιτα).».

NeaXalkidonaSkeletomenosSkylosGnomatefsiKtiniatrou5 10 2021 1Η κτηνιατρική γνωμάτευση.

Η κα Μπερδέση για την κακοποίηση και τη διάσωση του ζώου στις 20 Οκτωβρίου και μέσω facebook επισήμανε τα εξής: «Θα πέθαινε από ασιτία.. Έλεγε πως το αγαπούσε και το τάιζε στο στόμα ήταν ψέματα. Η μικρή βρέθηκε στην ταράτσα ενός διαμερίσματος όταν μας ειδοποίησαν γείτονες πως το βλέπουν σε άθλια κατάσταση. Με το ζόρι έβγαινε η φωνούλα της. Το ζωάκι τα έχει όλα..

Με την βοήθεια της Κικής Καραθανάση  μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Με απέραντο σεβασμό απέναντι στο φιλοζωικό σωματείο Νέας Φιλαδέλφειας που είναι δίπλα μου!!! Μην ξεχνάμε εκείνοι την φροντίζουν όπως όλα τα ζωάκια μας! Η βοήθεια όλων πολύτιμη!».

Νόμιμη δυστυχώς η διαμονή των ζώων στις ταράτσες…

Δυστυχώς ο νομοθέτης συνεχίζει να επιτρέπει - με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των ιδιοκτητών - τη διαμονή των ζώων σε ταράτσες και άλλους κοινόχρηστους χώρους αν και είναι γνωστό ότι σε αυτά τα μέρη των πολυκατοικιών συνήθως εγκαταλείπονται τα ανεπιθύμητα, τα γνωστά «ταρατσόσκυλα», τα οποία διαβιούν συνήθως διαρκώς δεμένα και ολομόναχα, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες (καύσωνα, ψύχος, βροχή) και εντοπίζονται μόνο όταν περίοικοι διαμαρτυρηθούν στις αρχές για το γαύγισμα ή τις οσμές από τα κόπρανα και τα ούρα…

Στο άρθρο 15 του 4830/2021 διαβάζουμε τα εξής για τη διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες: «1. Επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παρ. 2, 3 και 4.
2. Στις πολυκατοικίες, που αποτελούνται από τουλάχιστον δύο (2) διαμερίσματα, επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς εφόσον:
(α) Διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη ή τον ανάδοχό τους ή διαμένουν, δυνάμει ομόφωνης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των ιδιοκτητών, σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, ενδεικτικά στην πυλωτή ή στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο, και εφόσον τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
(β) Δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος.
(γ) Η παραμονή στα διαμερίσματα πολυκατοικιών τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας.
δ) Εάν πρόκειται για σκύλους ή γάτες, έχουν σημανθεί, καταγραφεί και διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΕΜΖΣ, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου του ζώου.
3. Δεν δύναται να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 2. Με τον κανονισμό μπορεί να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ζώων που επιτρέπονται, μέχρι τα τρία (3) ζώα ανά διαμέρισμα. Αλλαγές στον κανονισμό της πολυκατοικίας όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ζώων ανά διαμέρισμα ισχύουν αφού παρέλθουν δώδεκα (12) μήνες από την ψήφισή τους.
4. Στις μονοκατοικίες επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς που έχουν σημανθεί και καταχωρηθεί νομίμως και διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΕΜΖΣ, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
5. Οι αριθμητικοί περιορισμοί της παρ. 3 ισχύουν μόνο για σκύλους και γάτες. Σε κάθε περίπτωση, και ως προς τα λοιπά ζώα συντροφιάς πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.».

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.