Στηρίξτε μας

Ναύπακτος: Θα απελευθερώσουν 150 σκυλιά αδιαφορώντας για την τύχη τους (βίντεο)

20 Δεκεμβρίου 2012 07:29 | Καταγγελίες
Ναύπακτος: Θα απελευθερώσουν 150 σκυλιά αδιαφορώντας για την τύχη τους (βίντεο)

«Λουκέτο» εντός 9 μηνών στο παράνομο «κυνοκομείο» Ναυπάκτου

Από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουν γίνει ευρέως γνωστές οι απαράδεκτες συνθήκες οι οποίες επικρατούν στον χώρο, που μαντρώθηκαν στην κυριολεξία αρκετά αδέσποτα της Ναυπάκτου.

Με επιστολές διαμαρτυρίας, βίντεο και φωτογραφικό υλικό – που αποδείκνυε το πώς επιβίωναν τα σκυλιά σε αυτόν τον περιφραγμένο χώρο στην περιοχή της Λυγιάς – εκείνοι, οι οποίοι νοιάζονται για τα έγκλειστα ζώα, επιδίωξαν να ευαισθητοποιήσουν τον Δήμο Ναυπακτίας, ο οποίος αδιαφορούσε επιδεικτικά.

Όχι μόνο αδιαφορούσε αλλά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  Χρήστος Σαλαμούρας στην κυριολεξία μας κορόιδευε, όταν επίμονα ρωτούσαμε, τι προτίθεται να πράξει, αφού το παράνομο «κυνοκομείο» δεν παρείχε ούτε τα βασικά δηλαδή συστηματική σίτιση και στείρωση στα έγκλειστα ζώα.

Ο Δήμος Ναυπακτίας απαντώντας για όλα όσα τον κατηγορούν σε σχέση με το παράνομο κυνοκομείο μιλούσε για αντιδικίες μεταξύ δύο κυριών με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Ναυπάκτου (Φ.Σ.Ν.).

Και ο Φιλοζωικός Σύλλογος Ναυπάκτου αδιαφόρησε για τις απαράδεκτες συνθήκες

Ο κ. Σαλαμούρας πριν από μερικούς μήνες είπε στο www.zoosos.gr, ότι δύο γυναίκες, που ήταν μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Ναυπάκτου, εμπορεύονταν τα σκυλιά, αφού τα πουλούσαν (καθώς για κάθε υιοθεσία ζητούσαν χρήματα) και γι’ αυτό έχουν στραφεί κατά της προέδρου του Φ.Σ.Ν., Αργυρώς Γιαννοπούλου – Μαυρομύτη και του δήμου, επειδή έβαλε τέλος σε αυτές τις αυθαιρεσίες.

Όμως η πραγματικότητα αποδεικνύεται διαφορετική. Αυτές οι κατηγορίες περί πώλησης ζώων δεν αποδείχτηκαν. Όμως ήταν, είναι και παραμένει οφθαλμοφανής η αδιαφορία της δημοτικής αρχής γι’ αυτό το «μεγάλο κλουβί», που δημιούργησε εκεί.

Έτσι ακριβώς ως «μεγάλο κλουβί» χαρακτήρισε το παράνομο κυνοκομείο και ο πρώην αντιδήμαρχος Ναυπακτίας, Δημήτρης Παπαναστασόπουλος, ο οποίος τοποθετήθηκε δημόσια μιλώντας για τις ευθύνες των αρμοδίων. Τα ζώα εγκλωβίστηκαν εκεί για λόγους «αισθητικής» εξήγησε.

Ο Δήμος Ναυπακτίας έφτιαξε την περίφραξη και άφησε τα σκυλιά εκεί αστείρωτα, να αναπαράγονται γιγαντώνοντας το πρόβλημα. Τη διαχείριση τους την είχε ο Φ.Σ.Ν., ο οποίος προμηθευόταν κάποια τσουβάλια τροφής από την δημοτική αρχή. Τις εργασίες τις έκαναν εθελοντές (τάισμα, καθαρισμός).

Όμως αυτός ο χώρος «φιλοξενίας» έγινε σταδιακά χώρος συσσώρευσης ζώων. Υιοθεσίες δεν γίνονταν, φροντίδα ουσιαστική δεν υπήρχε, οι στειρώσεις ήταν απειροελάχιστες (περίπου 15 σε συνολικά 150 σκυλιά), και σε επανεντάξεις ζώων δεν προχωρούσαν.

Και όλα αυτά ακόμα και η πρόεδρος του Φ.Σ.Ν. Αργυρώ Γιαννοπούλου – Μαυρομύτη τα θεωρούσε απολύτως φυσιολογικά και με τη συμπεριφορά της σαφέστατα ενέτεινε στην διόγκωση της προβληματικής κατάστασης, αφού ουδέποτε κατήγγειλε – δημόσια τουλάχιστον – τον Δήμο Ναυπακτίας για τις παραλείψεις του.

NafpaktosKynZoa (1)

Καταγγελία για το παράνομο «κυνοκομείο» στην Εισαγγελία

Έτσι τον περασμένο Ιούλιο η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία μετά απ’ όσα είδαν το φως της δημοσιότητας απευθύνθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία, αφού καμιά από τις προϋποθέσεις τις οποίες ορίζει ο νόμος 4039/2012 δεν τηρούνταν εκεί. Το δημοτικό «κυνοκομείο» ήταν φυσικά παράνομο αλλά και ο εγκλεισμός των ζώων απαγορεύεται. Αντιθέτως προβλέπεται η φροντίδα των αδέσποτων, η στείρωση και η επανατοποθέτηση στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οριστικό «λουκέτο» εντός 9 μηνών

Τελικά με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Βασίλη Αντωνόπουλου στις 12 Οκτωβρίου 2012 – την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ – αποφασίστηκε να μπει «λουκέτο» σε αυτό το παράνομο «κυνοκομείο» εντός εννέα μηνών.

NafpaktosApofasiAntiper

Ο Δήμος Ναυπακτίας υποχρεούται βάσει της νομοθεσίας να καταμετρήσει τα ζώα, να αναλάβει την περίθαλψη και την στείρωση των σκυλιών, να προωθήσει τις υιοθεσίες τους και να επανεντάξει στο φυσικό τους περιβάλλον όλα εκείνα για τα οποία δεν θα βρεθούν σπίτια. Φυσικά υποχρεούται να προχωρήσει και στη σύσταση της αρμόδιας 5μελούς επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με όλα αυτά.

Επί της ουσίας η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη αναφέρει ό,τι ορίζει η νομοθεσία.

Εξηγεί τι πρέπει να κάνει ο Δήμος Ναυπακτίας, τι πρέπει να γίνει, που για τόσο καιρό δεν έγινε.

Αρμόδια επιβλέπουσα αρχή για την εκκένωση του χώρου ορίστηκε η Δημοτική Αστυνομία Ναυπακτίας.

Θα αμολήσουν τα 150 σκυλιά αδιαφορώντας για την τύχη τους

Για το πώς η συγκεκριμένη δημοτική αρχή αντιμετωπίζει την απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, τις ευθύνες της αλλά και αυτά τα 150 ζώα, φάνηκε ήδη από τις δηλώσεις του αντιδημάρχου, που έχει υπό την εποπτεία του το Τμήμα Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.

Ο αντιδήμαρχος Χρήστος Σαλαμούρας μας εκπλήσσει για πολλοστή φορά, αφού εξηγεί στην κάμερα του τοπικού σταθμού LEPANTO ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ότι επί της ουσίας τίποτα απ’ ότι αποφασίστηκε δεν θα γίνει!

Τονίζει ότι πρόκειται να προχωρήσει στην επανένταξη των σκύλων κατά το δοκούν, χωρίς να έχει γίνει η σύσταση της 5μελούς επιτροπής, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Εξηγεί ότι δεν πρόκειται να προβεί στην ανάληψη υποχρεώσεων, που προκύπτουν από τις διατάξεις του νόμου 4039/2012, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Προτείνει δε την παραχώρηση των σκύλων, που ο δήμος του έχει «ιδρυματοποιήσει», σε φιλοζωικά σωματεία ανά την Ελλάδα.

Επί της ουσίας εκμεταλλευόμενος την ευαισθησία εκείνων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα σκυλιά, επιδιώκει να φορτώσει την ευθύνη, που έχει ο δήμος γι’ αυτά, στις πλάτες των ιδιωτών.

Ίσως μόνο η κατηγορία για παράβαση καθήκοντος τον συνεφέρει και τον κάνει να αντιληφθεί τις ευθύνες, που συνοδεύουν τη θέση του, τις οποίες εδώ και καιρό αποποιείται.

NafpaktosKynZoa (2)

Ένα έγκλειστο ζώο δεν επιβιώνει αδέσποτο

Η επανένταξη των σκυλιών είναι επιθυμητή. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα ζώο, που έχει μεγαλώσει έγκλειστο, όταν το καταστήσεις αδέσποτο επί της ουσίας το καταδικάζεις σε μαρτυρικό βίο, γιατί πολύ απλά δεν έχει μάθει να ζει εκεί έξω.

Δεν έχει μάθει να επιβιώνει μόνο του, να προφυλάσσεται από τα αυτοκίνητα, να αναζητεί την τροφή του στα σκουπίδια κ.ο.κ.

Η αποασυλοποίηση και η κοινωνικοποίηση των σκυλιών επίσης απαιτεί χρόνο και αυτές οι διαδικασίες είναι απαραίτητες, ώστε αυτά τα πλάσματα ή τα περισσότερα εξ αυτών να βρουν σπίτια και εκείνους που δεσμευτούν επειδή θα το νιώθουν αλλά και με συμβόλαια υιοθεσίας, ότι θα τα φροντίζουν.

Το βέβαιο είναι ότι όσα αφεθούν ελεύθερα στο φυσικό περιβάλλον τα περιμένει μια ελεύθερη μεν αλλά σύντομη ζωή. Οι φόλες, τις οποίες θα βάλουν οι ντόπιοι με τα χεράκια τους θα τα «υποδεχτούν».

Για όσα υφίστανται και θα υποστούν αυτά τα σκυλιά ευθύνονται μόνο οι άνθρωποι.

Αν επιθυμείτε να υιοθετήσετε κάποιο από τα σκυλιά (αρσενικά, θηλυκά ενήλικα και κουτάβια) που ζουν σε αυτό το «καταφύγιο» επικοινωνήστε με τον Δήμο Ναυπακτίας στο τηλέφωνο: 2634360100 ή στο email: [email protected].

Διαβάστε επίσης:

Ένα κολαστήριο ζώων στη Ναύπακτο με τη σφραγίδα του Δήμου Ναυπακτίας (βίντεο)

Δήμος Ναυπακτίας: Ανυπόστατες οι κατηγορίες φροντίζουμε τα ζώα του Κυνοκομείου

Κρυφτούλι με τους φιλόζωους παίζει ο Δήμος Ναυπακτίας

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

  1. maria protopapa

    Αισχος αισχοςαισχοςαισχος.Καντε κατι .Οι δημοι οφειλουν να περισυλλεγουν και να φροντιζουν ζωακια και οχι να τα παρατανε στην τυχη τους και στουςδρομους οπως ειναι τα καημενα και αμαθητα.!!!!!Ντροπη σας Κυριοι!!!!!!!!!

  2. santy

    Επειδη εχω εξοχικο εκει σας ενημερωνω με απολυτη βεβαιοτητα πως θα τα σκοτωσουν ολα. Μου εχουν φολιασει τον προηγουμενο μου σκυλο μεσα στο σπιτι μοθ στην αυλη επειδη απλα γαυγιζε, που ειναι κ σε απομονομενη περιοχη, δηλαδη δεν ενοχλουσε κανεναν καθως επισης φολιαζουν συστηματικα τα ΟΠΟΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ.

  3. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΑΖΑΡΑΚΗ.

    ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ.ΑΙΣΧΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΕΞΩ ΤΑ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΙ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.