Στηρίξτε μας

Καβάλα: Βρήκαν τον σκύλο ετοιμοθάνατο εξαιτίας της πυομήτρας

6 Οκτωβρίου 2012 07:35 | Χρηστικά
Καβάλα: Βρήκαν τον σκύλο ετοιμοθάνατο εξαιτίας της πυομήτρας

Το Φιλοζωικό Σωματείο Καβάλας «Αίσωπος» μας έστειλε τη φωτογραφία που δημοσιεύσουμε. Πρόκειται για ένα θηλυκό ζώο περίπου 5 ετών βάρους 6 κιλών στο οποίο χθες έγινε αφαίρεση της μήτρας, καθώς αυτή είχε διογκωθεί εξαιτίας εξαιρετικά πολύ της ασθένειας που λέγεται «πυομήτρα». Πολύ συχνά ακούμε επιχειρήματα κατά των στειρώσεων. Ιδιοκτήτες σκύλων μας λένε «δεν θέλω να πάω κόντρα στη φύση του ζώου», «δεν θέλω να το χαλάσω» ή «θέλω να γεννήσει μια φορά για να νιώσει τη χαρά της μητρότητα» ή «θέλω να χαρίσω τα κουταβάκια και να κρατήσει ένα»…

Όταν τους προτρέπουμε να προχωρήσουν στην στείρωση των ζώων τους το κάνουμε ώστε να τους τονίσουμε ότι αυτή είναι η μόνη επιστημονικά εγκεκριμένη και πολιτισμένη μέθοδος για την αποφυγή «παραγωγής» κουταβιών, τα οποία είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να φροντίσουν οι ίδιοι και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα εγκαταλείψουν στον δρόμο.

Όμως η στείρωση που γίνεται κυρίως για να μην γεννοβολούν ανεξέλεγκτα τα ζώα διογκώνοντας τον ήδη τεράστιο αριθμό των αδέσποτων που ζει στην Ελλάδα έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του σκύλου ή της γάτας αφού το γλυτώνει από κάποιες πολύ συνηθισμένες ασθένειες…

Τι είναι η πυομήτρα στον σκύλο;

Η πυομήτρα είναι η πιο συχνή παθολογική κατάσταση της μήτρας που συναντά ο κτηνίατρος στην κλινική πράξη. Θεωρείται από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στα σκυλιά.

Πολλές φορές ο ιδιοκτήτης του ζώου δεν αντιλαμβάνεται έγκαιρα την πυομήτρα μη δίνοντας ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ γενικά και όχι πάντα ιδιαίτερα έντονα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά τους. Με τον όρο «ΠΥΟΜΗΤΡΑ» εννοούμε την συλλογή παθολογικού εκκρίματος στη κοιλότητα της μήτρας και την υπερπλασία του ενδομητρίου. Το έκκριμα αυτό παράγεται από τους αδένες του ενδομητρίου υπό την επίδραση της προγεστερόνης ή των προγεσταγόνων.

Όσο παραμένει το έκκριμα δημιουργείται διάταση των τοιχωμάτων της μήτρας αλλά και των κοιλιακών τοιχωμάτων. Το έκκριμα αυτό τις περισσότερες φορές έχει πολύ αυξημένο μικροβιακό φορτίο. Η πυομήτρα μπορεί να είναι κλειστή ή ανοιχτή. Στην κλειστή πυομήτρα ο τράχηλος είναι κλειστός και το έκκριμα παραμένει μέσα στη μήτρα. Στην ανοιχτή πυομήτρα ο τράχηλος είναι ανοιχτός και το  έκκριμα κυλάει από τον κόλπο.

Παλαιότερα πίστευαν ότι προσβάλλονται σκυλιά σε μεγάλη ηλικία μόνο, που δεν έχουν γεννήσει ποτέ και ότι ο τοκετός προστατεύει το ζώο από το ενδεχόμενο να παρουσιάσει πυομήτρα. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα όμως, η πυομήτρα μπορεί να παρουσιαστεί και σε ζώα μικρότερης ηλικίας (ακόμα και ύστερα από τον πρώτο οίστρο) και σε ζώα που έχουν γεννήσει μία ή περισσότερες φορές.

Συνηθέστερα η παθολογική αυτή κατάσταση συναντιέται δύο μήνες μετά τον οίστρο λόγω διαταραχών της ορμονικής λειτουργίας των ωοθηκών ή λόγω χορήγησης οιστρογόνων για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή ακόμα κατόπιν μακρόχρονης χορήγησης προγεσταγόνων, με σκοπό την αναστολή του οίστρου. Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την πυομήτρα στον σκύλο είναι η έντονη εξασθένιση, η αδυναμία, η ανορεξία, η πολυουρία, η πολυδιψία, ο εμετός και η διάταση των κοιλιακών τοιχωμάτων.

Στην περίπτωση ανοιχτής πυομήτρας εμφανίζεται και έκκριμα από τον κόλπο. Το έκκριμα αυτό μπορεί ναι είναι υδαρές με χαρακτηριστική οσμή ή να είναι κρεμώδες κίτρινο ή ροζέ (στην περίπτωση που έχει και αίμα). Το αιδοίο είναι υπερτροφικό και το τρίχωμα στην γύρω περιοχή δείχνει βρεγμένο. Το ζώο παρουσιάζει ψηλό πυρετό στις περισσότερες περιπτώσεις κλειστής πυομήτρας και σπανιότερα στην ανοιχτή.

Οι επιπλοκές στην πυομήτρα οφείλονται στην απορρόφηση των τοξινών από τα τοιχώματα της μήτρας με αποτέλεσμα την τοξιναιμία, την σπειραματονεφρίτιδα, και την διαταραχή του σχηματισμού των ερυθροβλαστών στον μυελό των οστών που έχει σαν συνέπεια την εμφάνιση αναιμίας. Οι σημαντικές αυτές επιπλοκές είναι που οδηγούν ζώα με πυομήτρα, αρκετές φορές στο θάνατο.

Όλα τα συμπτώματα όμως που περιγράφηκαν παραπάνω τα συναντάμε στην περίπτωση μιας κλασικής πυομήτρας. Δεν είναι σπάνιο να δούμε ζώα να παρουσιάζουν μόνο ληθαργικότητα, χωρίς ίχνος εκκρίματος από τον κόλπο  δύο μήνες ύστερα από τον οίστρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γιατρός με ψηλάφηση μπορεί να διαπιστώσει την διόγκωση της μήτρας. Υπάρχουν φορές που μπορεί να παρατηρηθεί η κατά διαστήματα έξοδος του πυώδους εκκρίματος με αποτέλεσμα η γενική κατάσταση του ζώου να παρουσιάζει εναλλασσόμενα βελτίωση ή επιδείνωση.

Άλλες πάλι φορές ζώα με πυομήτρα παρουσιάζουν έντονα φαινόμενα αλλοίωσης της γενικής τους κατάστασης και διάταση μόνο των κοιλιακών τοιχωμάτων. Στην περίπτωση αυτή αν δεν αρχίσει η θεραπεία άμεσα, κινδυνεύει η ζωή τους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα που σπανιότερα συναντάμε στην πυομήτρα όπως είναι η τοξική αρθρίτιδα και η πάρεση των πίσω άκρων.

Η κλινική και εργαστηριακή εξέταση του ζώου που διενεργεί ο κτηνίατρος, είναι απαραίτητα στοιχεία για τη σαφή διάγνωση της νόσου και τον καθορισμό της θεραπευτικής αγωγής που πρέπει να ακολουθηθεί.

Ο κτηνίατρος είτε με την ψηλάφηση, είτε ακτινογραφικά, είτε υπερηχογραφικά θα διαπιστώσει την διογκωμένη μήτρα. Οι αιματολογικές εξετάσεις θα δείξουν τον μεγάλο αριθμό λευκοκυττάρων και την πιθανότητα αναιμίας. Οι βιοχημικές εξετάσεις θα δείξουν τον βαθμό στον οποίο πιθανών έχουν επηρεαστεί τα νεφρά.

Οι θεραπεία εκλογής είναι η υστερεκτομή. Σε ακραίες περιπτώσεις όμως, όπου η γενική κατάσταση του ζώου είναι πολύ άσχημη και έχουμε ψηλό πυρετό, συνιστάται η χορήγηση αντιβιοτικών και η γενική τόνωση του οργανισμού για μία μέρα πριν τη διενέργεια της επέμβασης. Αποτελεί όμως μεγάλο ρίσκο η αναμονή αυτή. Η μετεγχειρητική αγωγή συνίσταται στην χορήγηση αντιβιοτικών, για όσο διάστημα κρίνει ο κτηνίατρος απαραίτητο, ανάλογα με την κλινική εικόνα του ζώου».

Διαβάστε επίσης:

Καβάλα: Βρήκε την σκυλίτσα στην κυριολεξία βουτηγμένη στη χλωρίνη

Η ανακοίνωση του Δήμου Παγγαίου για την αποπομπή του δημ. συμβούλου που ξυλοκόπησε τον σκύλο του

Υπερασπίζεται τον πατέρα του τον δημ. σύμβουλο Παγγαίου που έσπασε στο ξύλο τον σκύλο του!

Ο δήμαρχος Παγγαίου έδιωξε από την παράταξη του τον δημ.σύμβουλο που κακοποίησε τον σκύλο του

Έδεσε και εγκατέλειψε σε ορεινή περιοχή της Καβάλας τον σκύλο

Καβάλα: Πέταξε τον γέρικο σκύλο από γέφυρα ύψους 8 μέτρων για να τον ξεφορτωθεί

Καβάλα: Έβαψαν την γάτα πράσινη!

Ανύπαρκτο το έργο του Δήμου Καβάλας για την φροντίδα των αδέσποτων

Καβάλα: Πυροβόλησε για να σκοτώσει τον σκύλο και έσπασε το τζάμι

Καβάλα: Καταδικάστηκε ο 28χρονος που σκότωσε την σκύλα του

Καβάλα: Έσωσαν τον γάτο που είχε σφηνώσει στην πλαστική ροδέλα

Καβάλα: Βρήκαν 9 νεογέννητα κουτάβια πεταμένα ζωντανά σε κάδο σκουπιδιών

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

15 Σχόλια

 1. Nick

  Α ρε φασιστακια ... εσεις που στειρωνετε τα ζωα σας ποσο θα θελα να ξεκινησει επιτελους και η στειρωση σε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
  να δουμε εκει τι θα εχετε να πειτε..
  εσεις που λετε ολοι οτι τα ζωα εχουν δικαιωματα και ισα δικαιωματα με τους ανθρωπους

  1. Στάθης

   Οι άνθρωποι κάνουν αντισύλληψη ρε δημοκράτη της συμφοράς, τα ζώα δεν μπορούν.
   Φαντάζεσαι κάθε φορά που έκανες σεξ να είχες και μια εγκυμοσύνη;
   Θα μπορούσες να μεγαλώσεις
   δεκάδες παιδιά; Τι θα έλεγες τότε, άστα να γεννηθούνε κι όσα ζήσουνε;

  2. Θάνος

   Προσωπικά συμφωνώ και θα πω ΄΄Ζήτω΄΄ και λέω συνέχεια ότι στειρώνονται λάθος είδη. Το ανθρώπινο είδος πρέπει να στειρωθεί και είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων.
   Αλλά αυτό είναι ανέφικτο και αναγκαστικά στειρώνονται τα θύματα.
   Εσύ είσαι σίγουρος ότι συμφωνείς με την στείρωση των ανθρώπων; Σε προσωπικό επίπεδο κάνεις πράξη την επιθυμία σου; Απέχεις από την αναπαραγωγή;

 2. ΜΑΡΙΑ ΑΝΝΑ ΤΡΑΥΛΟΥ

  Το είδαμε πόσο καλά τα καταφέρνουν τα ζώα χωρίς στείρωση! Να πεθαίνουν στο δρόμο και στα σκουπίδια απο εμάς που θέλουμε να λεγόμαστε και άνθρωποι!! Ολοι το παίζουμε Θεοί αλλά στα δύσκολα τι κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια!!!!!!

 3. melina

  Αφού είστε τόσο θερμοί υποστηρικτές της στείρωσης, γιατί δεν την κάνετε δωρεάν σε ιδιοκτήτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Επίσης εσάς το μόνο που σας νοιάζει είναι να μην γεννάνε τα σκυλιά. Πείτε μας όμως, πόσα σκυλιά έχουν πεθάνει λόγω έκτρωσης. Ποιοι οι κίνδυνοι για το κατοικίδιο; Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο σπό ανθρώπους που βλέπουν τα πράγματα μονόπλευρα και τα παρουσιάζουν όπως τους συμφέρει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1. ελενη

   Καλημέρα έχετε απόλυτο δίκιο. Εγώ έχω σκυλάκι πήρα επειδή μου ζήτησε η κόρη μου αλλά δεν έχω τα οικονομικά για να την στειρώσω τη σκυλίτσα. Ζήτησα βοήθεια να στειρώσω τι σκυλάκι από μια φιλοζωική και μου αρνήθηκαν λέγοντας ότι ο ιδιοκτήτης πρέπει να πληρώσει αλλά εμένα με ρωτάνε αν έχω αυτά τα χρήματα να κάτω αυτή την επεβαση στο σκυλι για εμβόλιο της κάνω αλλά για στείρωση δεν έχω λεφτά.

   1. ΠΡ

    Διαβαζω τετοια σχολια και απορω τι λαος ειμαστε;
    Να μην παιρνατε σκυλο, αν δεν μπορειτε να αναλαβετε τις ευθυνες του.
    Ο σκυλος δεν ειναι παιχνιδι, για να το παρετε απο τα τζαμπο στην κορουλα σας, επειδη σας το ζητησε!!!

    Τα αδεσποτα, ειναι το προϊον των ανευθυνων που τα παιρνουν απερισκεπτα ή λογω μοδας και οταν τα βαρεθουν τα παιδακια τους, ή οταν δεν εχουν χρονο και χρημα να τα συντηρησουν, τα παρατανε στα παρκα....νυχτα!

 4. ντινα

  θα το φωναζω κι εγω μαζι σας ...στειρωστε τα ζωακια σας εγκαιρως...το εμαθα πολυ ασχημα εχασα το σκυλακι μου 1,5 ετων απο πυομητρα...καθως ο κτηνιατρος μου το τονιζε απο την 1η ψευδοκυηση που εκανε οτνα ηταν 8 μηνων...αλλα οταν το πηρα αποφαση ηταν πια αργα !!!!!

 5. efivitz

  Μπορείτε να μου δώσετε αντίστοιχα επιχειρήματα για την στείρωση αρσενικών σκύλων?? Γιατί η κτηνίατρός μου είναι αντίθετη.
  Ευχαριστώ

  1. eleni

   Κτηνίατρος που είναι αντίθετος με την στείρωση είναι απλά ανόητος. Γιατί δεν την ρωτάς αν θα υιοθετήσει εκείνη, όλα τα κουταβάκια που θα αποκτήσει ο αρσενικός σκύλος, τον οποίο δεν θέλει να τον στειρώσει;

   Προφανώς κάποια αδέσποτη θηλυκιά θα φορτωθεί τις ορέξεις του σκυλάκου και μαζί και τα κουτάβια που θα προκύψουν.

   Δεν στειρώνουμε τα ζώα μας για να κάνουμε καλό στην υγεία τους. Αλλά για να μη γεμίζουν αδέσποτα οι αφιλόξενοι δρόμοι μας και για να μη βασανίζονται από τους ανθρώπους που τα μισούν.

   Οι άνθρωποι εξημέρωσαν τα σκυλιά και τα γατιά και οφείλουν να διαχειριστούν ορθά τους απογόνους τους.

   Είναι βέβαιη η συγκεκριμένη κτηνίατρος, ότι όλα τα κουτάβια που θα γεννηθούν θα βρουν τα κατάλληλα σπίτια; Θα τα προσέχουν; Θα τα αγαπούν; Θα τα έχουν σαν παιδιά τους; Δεν θα τα εγκαταλείψουν στους δρόμους αβοήθητα με την πρώτη ευκαιρία;

   Αν είναι βέβαιη για όλα αυτά να με ενημερώσεις να της φέρω κάμποσα κουτάβια για τα οποία ψάχνουμε σπίτια!

   Την στείρωση δεν πρέπει να την φοβόμαστε γιατί δεν κάνει κακό στο ζώο και το γλυτώνει και από κάποια νοσήματα (σεξουαλικώς μεταδιδόμενα) και άλλα...

   Για το http://www.zoosos.gr

   Ελένη Ηλιοπούλου

   1. μαρια

    Ελένη μου σου εύχομαι από καρδιάς να έχεις την ίδια τύχη με τα ζώα που "φροντίζεις" δηλαδή να στειρώσουν εσένα και όλη σου την οικογένεια. Τα ζώα τα κατάφεραν μια χαρά για χιλιάδες χρόνια χωρίς τη "βοήθεια" σου. Όπως εξηγείς ξεκάθαρα παραπάνω ο λόγος που τα στειρώνεις είναι γιατί δεν μπορείς να φροντίσεις τους απογόνους τους (λες και στο ζήτησαν) δηλαδή για να μην αισθάνεσαι εσύ τύψεις, το οποίο δεν το κατακρίνω αλλά μην προσποιούμαστε ότι κάνεις κάτι καλό για το ζώο.Σε αντίθεση ελέγχεις το πληθυσμό τους χωρίς κανένα κριτήριο και φυσικά χωρίς να έχεις την παραμικρή ιδέα για τις μακρυπρόθεσμες επιπτώσεις των πράξεων σου. Πότε θα σταματήσεις να παριστάνεις τον Θεό?

    1. αννα

     Μαρια μου, αντιστοιχα θα μπορουσε να σου ευχηθει καποιος "απο καρδιας" να εχουν τα δικα σου παιδια την τυχη των αναριθμητων αδεσποτων στους ελληνικους δρομους και στην ελληνικη επαρχια.
     Γιατι καλα ειναι να λεει ο καθε ασχετος την μ@λ@κι@ του, αρκει να εχει να προτεινει και κατι για τη διαχειριση των ζωντανων, που τωρα γινεται με φολες κι φριχτους βασανισμους.

    2. μανος

     ο τροπος που γραφετε και η απουσια εστω και παραμικρης ιδεας του τι λετε δειχνει οτι οντως μερικοι άνθρωποι θα πρεπε να στειρωνονται επισης

 6. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  οσα μπορούμε να στειρώνουμε . καλά λόγια ακούμε για το Αϊσωπος πάντα . Συγχαρητήρια στους εθελοντές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.