Στηρίξτε μας

Να αποδώσουμε δικαιοσύνη στους συγκατοίκους μας σε αυτόν τον πλανήτη

4 Οκτωβρίου 2014 16:30 | Επικαιρότητα
Να αποδώσουμε δικαιοσύνη στους συγκατοίκους μας σε αυτόν τον πλανήτη

Του Θέμη Δημητρακόπουλου*

Μέρα που είναι, ας σκύψουμε λίγο πάνω από τα προβλήματα αυτών των πλασμάτων, με νου και καρδιά, που αποκαλούμε τόσο βολικά για εμάς: ''ζώα''. Κι ας συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι το ζήτημα της στάσης μας απέναντι στα άλλα νοήμονα και συναισθανόμενα όντα/συγκάτοικους μας στον πλανήτη, είναι βαθιά και ουσιαστικά πολιτικό: είναι ζήτημα εκμετάλλευσης του πιο αδύναμου από τον πιο ισχυρό, είναι ζήτημα άσκησης αυθαίρετης και ασύδοτης εξουσίας, είναι ζήτημα βαθιά υπαρξιακό και συνειδησιακό του ανθρώπινου είδους, του Homo sapiens.

Και έτσι, γίνεται αυτόματα μέρος του συνολικού προβλήματος της σημερινής καπιταλιστικής, υπερκαταναλωτικής, ατομιστικής κοινωνίας δυτικού τύπου. Αυτού του ανθρώπινα χρεοκοπημένου μοντέλου που επιχειρείται να επιβληθεί – για προφανείς λόγους κερδοφορίας του κεφαλαίου και ελέγχου των ολίγων στους πολλούς – ως Παγκοσμιοποίηση σε όλο τον κόσμο.

DimitrakopoulosThemisΓιατί αληθινή απελευθέρωση του ανθρώπου χωρίς παράλληλη απελευθέρωση των υπόλοιπων νοημόνων/συναισθανόμενων όντων του πλανήτη από τα δεσμά της ασύδοτης εκμετάλλευσης και της νομιμοποιημένης κακοποίησης, θα ήταν αυτόχρημα ατελέσφορη.

Λύσεις εύκολες δεν υπάρχουν, ούτε κι εμείς έχουμε να προτείνουμε έτοιμες συνταγές. Όμως επεξεργαζόμαστε προγράμματα που όταν εφαρμοστούν, θα αλλάξουν δραστικά τη σημερινή ανθρώπινα απαράδεκτη κατάσταση.

Είναι ωστόσο γεγονός ότι όσο περνάει ο καιρός, και χάρη στο πολύ δυναμικό διεθνές κίνημα υπέρ των Δικαιωμάτων των Ζώων, η συμπεριφορά του Homo sapiens απέναντι στα υπόλοιπα όντα καθίσταται πλέον θέμα της καθημερινής ατζέντας και ενημέρωσης.

Βλέπε κακοποιήσεις ζώων, που πάντα συνέβαιναν αλλά τώρα επιτέλους γνωστοποιούνται ξυπνώντας συνειδήσεις και προκαλώντας, επιτέλους, αντιδράσεις της κοινωνίας και της Πολιτείας – αλλά και ευαισθητοποίηση σε ζητήματα όπως τα αδέσποτα, το γουνεμπόριο, το κυνήγι, η ευζωία των παραγωγικών ζώων, η αιχμαλωσία άγριων ζώων όπως π.χ. στα δελφινάρια, η υπερβολική χρήση πειραματόζωων κλπ.

Ελπίζοντας πάντα στις νεότερες γενιές και στην όσο το δυνατόν ευρύτερη πληροφόρηση της κοινωνίας, θέλουμε να αλλάξουμε όσο γίνεται προς το καλύτερο την κατάσταση που επικρατεί σε βάρος των ζώων, να βελτιώσουμε τις συνθήκες εκτροφής τους και, δυστυχώς ακόμη, θανάτωσής τους.

Να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη στις μικρές ζωές τους. Ζωές που θυσιάζονται για χάρη μας. Έτσι, κι η δική μας ζωή θα γίνει πιο όμορφη, πιο γεμάτη, πιο νοηματοδοτημένη.

*Ο Θέμης Δημητρακόπουλος είναι συγγραφέας, πολιτικός επιστήμονας, συντονιστής της Ομάδας για τα Δικαιώματα-Προστασία των Ζώων/Τμήμα Οικολογίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Δεν υπάρχουν «ζώα» μόνο νοήμονα και συναισθανόμενα πλάσματα!

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.