Στηρίξτε μας

Μόνο 300 ευρώ πρόστιμο για την κακοποίηση του σκύλου του από το Α.Τ. Σύρου

4 Απριλίου 2015 20:03 | Καταγγελίες
Μόνο 300 ευρώ πρόστιμο για την κακοποίηση του σκύλου του από το Α.Τ. Σύρου

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Διοικητικό πρόστιμο ύψους μόλις (!) 300 ευρώ βεβαίωσε το Αστυνομικού Τμήμα Σύρου στον 41χρονο που εγκατάλειψε το άρρωστο σκυλί του αδιαφορώντας για την τύχη του αφού το αλυσόδεσε και το άφησε χωρίς τροφή και νερό στην περιοχή του Βήσσα.

Για την υπόθεση έχει φυσικά σχηματιστεί δικογραφία και ο 41χρονος δάσκαλος πολεμικών τεχνών θα δικαστεί, όμως το τόσο μικρό διοικητικό πρόστιμο αποδεικνύει ότι η Αστυνομία και στην Σύρο αδιαφορεί για τι ορίζει η νομοθεσία με αποτέλεσμα αντί να προστατεύονται τα ζώα προστατεύονται οι δυνάστες τους.

prostimo300egatalipsizoonΤο διοικητικό πρόστιμο μόνο για την εγκατάλειψη ενός ζώου είναι  μόλις 300 ευρώ όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση το ζώο κακοποιήθηκε συστηματικά.

Θυμίζουμε ότι ο 41χρονος αν πληρώσει το πρόστιμο μέσα σε δέκα μέρες από την επιβολή του αυτό μειώνεται στο μισό. Δηλαδή θα καταβάλει μόλις 150 ευρώ!

Ο νόμος 4039/2012 ορίζει ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι το διοικητικό πρόστιμο για την κακοποίηση ενός ζώου – και είναι κακοποίηση να αλυσοδέσεις ένα πλάσμα και να το αφήσεις χωρίς τροφή και νερό – είναι 30.000 ευρώ και όχι 300.

Και αν οι αστυνομικοί στην Σύρο (είτε στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων είτε στο Α.Τ. Ερμούπολης) δεν γνωρίζουν ανάγνωση τότε είναι ακατάλληλοι γι’ αυτή την δουλειά και μάλιστα επικίνδυνοι για την κοινωνία. Μάλιστα εξαιτίας της «ποινής - χάδι» σύμφωνα με πληροφορίες του www.zoosos.gr μια εκ των φιλοζωικών ομοσπονδιών της χώρας ετοιμάζει καταγγελία καθώς η μη τήρηση της νομοθεσίας είναι ξεκάθαρη παράβαση καθήκοντος από τους ένστολους που ευθύνονται γι' αυτή την επιείκεια.

Prostimo30.000euroKatheZooΤο διοικητικό πρόστιμο για κάθε ζώο που κακοποιείται ή θανατώνεται είναι 30.000 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι 41χρονος είχε το θηλυκό σκυλί ράτσας Μπόξερ στην ταράτσα του σπιτιού του αλυσοδεμένο χωρίς τροφή και συχνά χωρίς νερό για καιρό. Μάλιστα τον Αύγουστο του 2014 τουρίστρια από την Βρετανία που έμενε στο χωριό Κίνι και έβλεπε το ζώο να υποφέρει έβγαλε φωτογραφίες και ζήτησε την βοήθεια για την διάσωση του απευθυνόμενη στο Υπουργείο Τουρισμού και στην τότε υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη χωρίς φυσικά να γίνει οτιδήποτε ή να λάβει απάντηση.

SyrosKiniBoxer2015 1Το ζώο είναι σε κακή θρεπτική κατάσταση πάσχει από λεϊσμανίαση και πλέον το φιλοξενεί ο σύλλογος «Φιλοζωική Ομάδα Σύρου».

Η καταγγελία της Susan Enfield είχε γίνει γνωστή μέσω του www.zoosos.gr σε αυτό το ρεπορτάζ μας Την κακοποίηση του σκύλου στη Σύρο καταγγέλλει τουρίστρια από την Βρετανία καθώς το σωματείο «Greek Animal Rescue» είχε ζητήσει την συνδρομή μας.

Το ίδιο ζώο – όπως αποδείχτηκε – εντοπίστηκε τελικά στις 29 Μαρτίου σκελετωμένο, αλυσοδεμένο και άρρωστο στον χώρο της κατασκήνωσης των προσκόπων στον Βήσσα. Το ζώο επέζησε γιατί του έδιναν μια φορά την εβδομάδα (!) αποφάγια οι πρόσκοποι, ώσπου ένας ανήλικος βλέποντας την κατάσταση αυτού του πλάσματος ενημέρωσε τον δημοτικό υπάλληλο Κώστας Γαβριήλ, ο οποίος πήγε επί τόπου και πήρε το ζώο.

Παράβαση καθήκοντος συνιστά η μη τήρηση της νομοθεσίας από τους αστυνομικούς

Το σκυλί μεταφέρθηκε στην Κτηνιατρική Κλινική Κυκλάδων στις 30 Μαΐου και εκεί ο κτηνίατρος Μανώλης Βορρίσης, αφού το εξέτασε και διαπίστωσε ότι πάσχει από λεϊσμανίαση αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για το ίδιο σκυλί στο οποίο είχαμε κάνει αναφορά τον περασμένο Σεπτέμβριο γι’ αυτό και ενημέρωσε τον Δήμο Σύρου για το θέμα καθώς και τους φιλοζωικούς συλλόγους του νησιού.

Τελικά η Ρένα Νταή, πρόεδρος του συλλόγου «Φιλοζωική Ομάδα Σύρου», ενημερώθηκε από μια γυναίκα, που μένει στο Κίνι, σε ποιον ανήκει η σκυλίτσα και μαζί με τον αντιδήμαρχο Αλέξη Αθανασίου αλλά και τον δημοτικό υπάλληλο κατέθεσαν καταγγελία εναντίον του στο Α.Τ. Ερμούπολης την 1η Απριλίου.

SyrosKiniBoxer2014 2Έτσι βρήκε το ζώο να ζει η τουρίστρια από την Βρετανία τον Αύγουστο του 2014.

Ο ιδιοκτήτης του ζώου, όπως μάθαμε, παραδέχτηκε ότι το σκυλί του ανήκει. Όμως η Αστυνομία παραβαίνοντας την νομοθεσία του επέβαλε αυτό το αστείο ποσό ως διοικητικό πρόστιμο.

Η Αστυνομία μπορεί να τον λυπήθηκε όμως εκείνος δεν έδειξε κανένα έλεος γι’ αυτό το πλάσμα, το οποίο κακοποίησε με την αδιαφορία του. Και δυστυχώς η τόση επιείκεια το μόνο που κάνει είναι να δίνει σε όλους το δικαίωμα να κακοποιούν τα ζώα αφού ούτως ή άλλως η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται και αυτές οι εγκληματικές πράξεις και πρακτικές μένουν ατιμώρητες.

Η διαδικασία επιβολής του προστίμου

Το πρόστιμο μετά την βεβαίωση του απο την Αστυνομία αποστέλλεται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της αρμόδιας Περιφέρειας η οποία έχει τη δυνατότητα ανάκλησης του αν γίνει ένσταση – μέσα σε πέντε μέρες – και αν φυσικά δοθούν επαρκείς εξηγήσεις.

Μετά την επιβολή του από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής θα κοινοποιηθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του παραβάτη για τα περαιτέρω. Ο νόμος ορίζει ότι το διοικητικό πρόστιμο καταβάλλεται στον δικαιούχο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.):

- κατά το ήμισυ, εντός δέκα (10) ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης.

- χωρίς έκπτωση, εντός δύο (2) μηνών από τη βεβαίωση της παράβασης.

Μετά την πάροδο άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας, το διοικητικό πρόστιμο βεβαιώνεται υποχρεωτικά εντός τριών (3) μηνών από τον οικείο Ο.Τ.Α. στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας του παραβάτη.

Διαβάστε επίσης:

Σύρος: Εγκατέλειψε το άρρωστο ζώο που η τουρίστρια κατήγγειλε ότι κακοποιεί

Την κακοποίηση του σκύλου στη Σύρο καταγγέλλει τουρίστρια από την Βρετανία

Η εγκατάλειψη ζώων είναι ποινικό αδίκημα!

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

 1. fafaseda

  to exo ksanapei. piga syro gia diakopes prin xronia me to skyli mou kai fygame aron aron meta apo 3 meres. I mh apodoxh ton katoikon aytoy tou kolwnisou einai mnhmeiodes. giati perimename ta "organa" tou na exoun alli nootropia? oloi tous skatopsyxoi. syro den ksanapatao sti zoh mou.

  1. Γιωργος

   Δεν υπαρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ νησι σε αυτη τη χωρα,στο οποιο οι κατοικοι του αγαπουν και σεβονται τα ζωα.
   Δυστυχως ειναι θεμα παιδειας και ηθικης,και στους κ@λονησιωτες αυτες οι λεξεις ειναι αγνωστες.

   1. fafaseda

    giorgo, isos na exeis dikio. tosa kai tosa diavazoume edo pera. I pragmatikotita einai oti pouthena stin ellada den agapane oute sevontai ta zoa. niotho ntropi gia tin xora mou kathe fora pou diavazo gia mia nea kakopoiisi. sti geitonia mou yparxei ena parkaki kai vazo trofi kai nero gia ta adespota - ta vrisko ola skorpia kai to nero xymeno. I syros mou ekane eidika entyposi giati pantou ypirxan tampeles me skyko kai ena katakkokino x apo pano. fygame aron aron kai pigame lero...opou I diafora stin antimetopisi itane kati parapano apo enfani. oute mas dioxnane (3 atoma me 2 skylia) kai opou pigainame gia fagito vgazane kati na ta taisoune. den ksero ean akoma einai etsi ekei kato, alla tote enthousiastika.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.