Στηρίξτε μας

Μια απάντηση προς αυτούς οι οποίοι δικαιολογούν τη δολοφονία του σκύλου που φρόντιζε ο ιερέας στη Λέσβο

4 Μαρτίου 2012 08:00 | Καταγγελίες
Μια απάντηση προς αυτούς οι οποίοι δικαιολογούν τη δολοφονία του σκύλου που φρόντιζε ο ιερέας στη Λέσβο

Του Ιωσήφ Μποτετζάγια*

Απάντηση στη δημοσίευση στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ (29/2/2012)
4 Μαρτίου 2012 στις 7:30 μ.μ.

Ακολουθεί η απάντηση που στάλθηκε σήμερα (4/3/2012) στην εφημερίδα σχετικά με το δημοσίευμα της, (http://politikalesvos.gr/?p=1454&fb_source=message) με την παράκληση να δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο της.

Το «Ειδικό» και το «Γενικό»

Ανέγνως, αλλ΄ουκ έγνως, ει γαρ έγνως, ουκ αν κατέγνως

Διάβασες αλλά δεν κατάλαβες. Αν καταλάβαινες, δε θα καταδίκαζες.

Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος προς τον αυτοκράτορα Ιουλιανό τον Παραβάτη (4ος αιων. μ.Χ.)

ΤΟ «ΕΙΔΙΚΟ»

Στις 6 Δεκεμβρίου 2008, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας δολοφόνησε με το υπηρεσιακό του περίστροφο τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Μια σειρά από λογικοφανείς έως και γελοίες δικαιολογίες προτάθηκαν προς υποστήριξη του δολοφόνου: «δεν το ήθελε», «σημάδεψε στον αέρα και η σφαίρα εξοστρακίστηκε» μέχρι και «ο Γρηγορόπουλος και η παρέα του τον έβρισαν» ή «τι γύρευαν μικρά παιδιά στα Εξάρχεια, νυχτιάτικα;».

Αντίστοιχες δικαιολογίες ακούγονται, και θα πυκνώνουν όσο πλησιάζει η δίκη, για να δικαιολογήσουν τη δολοφονία, ενώπιων αυτοπτών μαρτύρων, της Λίζας, μιας αδέσποτης, στειρωμένης σκυλίτσας, 10 μηνών, στις 2 Φεβρουαρίου 2012 στην Ι.Μ. Ταξιαρχών Μανταμάδου. Όσοι κινητοποιούμαστε σχετικά με αυτό το περιστατικό έχουμε έναν και μόνο, ειδικό, σκοπό: να καταδικαστεί ο ένοχος με τις μέγιστες ποινές που προβλέπει η Ελληνική Νομοθεσία (Ν. 4039/2012).

Όσοι δεν επιθυμούν την καταδίκη του, προφανώς και δε συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες και αρθρογραφούν/επιχειρηματολογούν στο μοτίβο «…ναι μεν, αλλά…». Απολύτως σεβαστό. Αλλά να το ξεκαθαρίσουμε μία και καλή: Στις δολοφονίες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ «ναι μεν, αλλά…»!

ΤΟ «ΓΕΝΙΚΟ»

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι στη Λέσβο, όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, υπάρχει μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων. Ο έλεγχός τους, όμως, δεν μπορεί να γίνει μέσα από μια ισοπεδωτική Κουλτούρα Θανάτου, όπως ευαγγελίζονται κάποιοι: «Για περισσότερα από 10 χρόνια ελέγχαμε τον πληθυσμό των αδέσποτων της πόλης κάνοντας ευθανασίες σε ζώα με καλααζάρ, σε ανήμπορα, επιθετικά και σε ανάπηρα». Ο Νόμος είναι σαφής:

Τα αδέσποτα ζώα, που περισυλλέγονται, [...] Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία (Άρθρο 9, παράγραφος 4)

Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή... [και εφόσον] δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση. (Άρθρο 9, παράγραφοι 4 & 9).

Και αυτή την αξιολόγηση και τον έλεγχο, τους κάνει πενταμελής επιτροπή του Δήμου στην οποία συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων, ένας κτηνίατρος και ένας εκπρόσωπος του οικείου Κυνηγετικού Συλλόγου (παράγραφος 12).

Εμείς, λοιπόν, οι «φιλόζωοι του Facebook» (sic), αγωνιζόμαστε για να εφαρμοστεί, πλήρως και σε όλες του τις παραμέτρους, ο Νόμος 4039/2012. Και αγωνιζόμαστε όχι γιατί είμαστε φιλόζωοι (πολλοί από εμάς δεν έχουμε κατοικίδια) αλλά γιατί είμαστε Έλληνες πολίτες, ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ, όπως πρέπει να συμβαίνει σε μια ευνομούμενη Πολιτεία. Διαφορετικά μιλάμε για «Μπανανίες» όπου υπάρχει ασυδοσία και υπερισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου.

Τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό. Γονείς τους, είναι η ανθρώπινη αδιαφορία και ο παράνομος τρόπος διαχείρισης των ιδιόκτητων ζώων. Μαμή τους, είναι η κωλυσιεργία των διοικητικών αρχών, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ας εφαρμοστεί επιτέλους ο Νόμος, ο οποίος προβλέπει και ποινές για τους παρανομούντες αλλά και πόρους για την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί με σοβαρότητα και συνέπεια το θέμα των εγκαταλελειμμένων ζώων (Άρθρο 4, παράγραφος 3β). Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίες.

Υστερόγραφο κατ’ αντιπαραβολή (…για να προσέχει επιτέλους ο καθένας μας τι γράφει στα ΜΜΕ και τι είδους μηνύματα - πιθανότητα ακούσια - περνάει…)

«Έχω επισημάνει από χρόνια στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις τοπικές Μητροπόλεις, στον Ερυθρό Σταυρό και σε απλούς πολίτες που οργανώνουν συσσίτια, εμβολιάζουν, προσφέρουν ρουχισμό, δίνουν ελεημοσύνη κτλ. στους οικονομικούς μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας να σταματήσουν να το κάνουν γιατί έτσι οι μετανάστες παραμένουν εν ζωή για να τους εκμεταλλεύονται οι διάφοροι «εργοδότες» ή για να τους μαχαιρώνουν οι κάθε λογής φασίστες. Αυτοί συνεχίζουν, προφανώς γιατί κρίνουν πως καμιά 300ρια πρόσφυγες, θύματα εκμετάλλευσης, κακοποίησης, μαχαιρωμένοι, ξυλοδαρμένοι το χρόνο, είναι αμελητέα ποσότητα μπροστά στο φιλανθρωπικό σταριλίκι που χαρίζουν στις οργανώσεις αυτές οι ενέργειές τους...».

*Ο Ιωσήφ Μποτετζάγιας είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρος του Συλλόγου Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης».

Διαβάστε επίσης:

Καταδικάστηκε και από το Εφετείο Μυτιλήνης ο κυνηγός που σκότωσε σκύλο στον Μανταμάδο Λέσβου το 2012

Λέσβος: 30.000 € διοικητικό πρόστιμο στον κυνηγό - δολοφόνο της Λίζας

Καταδίκασαν τον κυνηγό που δολοφόνησε την Λίζα το 2012 έξω από τη μονή Μανταμάδου στη Λέσβο

Στο Εφετείο 13/10 θα δικαστεί ο κυνηγός που δολοφόνησε σκύλο έξω από τη μονή Μανταμάδου Λέσβου το 2012

Δικάζεται στο Εφετείο στις 20/9 ο κυνηγός που δολοφόνησε σκύλο έξω από τη μονή Μανταμάδου Λέσβου το 2012

Λέσβος: Εκτέλεσε τον σκύλο και επιτέθηκε στον ιερέα!

Υπογράψτε για να τιμωρηθεί ο εκτελεστής της Λίζας

Ο εκτελεστής του σκύλου στη Λέσβο ψευδώς διαδίδει ότι τον έδειραν

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.